یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

به کودک اعتماد به نفس بدهید


به کودک اعتماد به نفس بدهید
بعضی از والدین فكر می‌كنند، اگر بچه‌های آنها عالی و ایده‌آل نباشند، پس آنها والدین ضعیفی بوده‌اند و شایستگی خود را زیر سوال می‌برند. ولی باید بدانیم هیچ بچه‌ای كامل نیست. همان‌طور كه هیچ والدی كامل نیست. اگر انتظار عالی بودن از فرزندمان یا خودمان داشته باشیم، نمی‌توانیم شكست را بپذیریم.
وقتی كمال‌طلب باشیم، بچه‌ها فكر می‌كنند كه هیچ‌وقت آن‌قدر خوب نیستند تا موجب خوشحالی و لذت ما شوند و این موضوع باعث ضعف اعتماد به نفس آنها می‌شود.
درخواست عالی و بدون عیب و نقص بودن را از كودكان نداشته باشید ولی آنها را تشویق كنید كه بیشترین سعی خود را بكنند.
▪ در توصیف كودك خود محتاط باشید
<تو هیچ وقت آدم نمی‌شی، تو همیشه منو ناامید می‌‌كنی، تو هیچ وقت نتونستی درست فكر كنی، همه كارهات احمقانه است، همیشه اشتباه می‌كنی و...> از مطلق صحبت كردن بپرهیزید، به‌خصوص وقتی درباره موضوع‌های منفی صحبت می‌كنید. جملات یاد شده بیشتر زمانی گفته می‌شود كه والدین از رفتار خاصی در كودك خود ناراحت هستند ولی وقتی جملات فوق را بیان می‌كنند، كودك خودش را بد، مقصر، ناامید‌كننده و احمق می‌داند و انگیزه را برای تغییر از دست می‌دهد.
به جای به‌ كار بردن واژه‌های كلی، روی رفتار خاص كودك در یك موقعیت تمركز كنید. به جای اینكه بگویید: <تو همیشه كثیف‌كاری می‌كنی، همیشه شلخته‌ای>، بگویید: <تو پیراهنت را كثیف كردی، امروز بعدازظهر واقعا اتاقت به هم ریخته بود> این كلام كودك را به عنوان كثیف و شلخته معرفی نمی‌كند.
▪ پیام‌های منفی را محدود كنید
بعضی از بچه‌ها به دلیل مسایل و مشكلات رفتاری، مرتب از پیرامون خود پیام‌های منفی دریافت می‌كنند <نه، نكن، نرو، بشین، اذیت‌‌ نكن، بسن كن، مسخره‌بازی در نیار، لجبازی نكن و...>
بازخورد منفی گاهی لازم است ولی برخی از والدین زیاد از آن استفاده می‌كنند و یا در كنار آن هیچ بازخورد مثبتی به رفتار كودك نمی‌دهند، یعنی هیچ‌چیز مثبت یا خوبی به كودك نمی‌دهند.
بعضی از والدین هم هستند كه با كلام مثبت شروع می‌كند ولی آن را به منفی ختم می‌كنند و نق می‌زنند <آفرین كه لباس‌ها تو جمع كردی، خیلی خوشم اومد ولی واقعا چرا همیشه این كار را نمی‌كنی و این‌قدر آدم را اذیت می‌كنی و...>
به یاد داشته باشید برای اینكه تاثیر سوء جملات ناامیدكننده خود را خنثی كنیم باید به ازای هر بازخورد منفی، سه تا چهار بازخورد مثبت به كودك بدهیم و روی صفات خوب او تمركز كنیم.‌
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید