جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

اگر اعراب نفت دارند، ما کبریت داریم


اگر اعراب  نفت دارند، ما کبریت داریم
اگر در خاور میانه جنگ دیگری شروع شود، اگر اسراییل مورد حملهً موشکی قرار گیرد، همانطور که در جنگ دوم خلیج از سوی عراق صورت گرفت، خطر جنگ اتمی ـ چیزی که تا دیروز غیر قابل تصور بود ـ امری جدی خواهد بود.
سیمور هیرش
اسراییل با داشتن ۲۰۰ تا ۵۰۰ بمب اتمی و با توسعهً سیستم پرتاب پیشرفتهً خویش توانسته جای بریتانیای کبیر را به عنوان پنجمین قدرت اتمی جهان بگیرد و از لحاظ تعداد بمبهای اتمی و درجهً رشد تسلیحات هسته ای همپایهً فرانسه و چین بحسا ب آ ید.
در "جنگ دوم خلیج " در سا ل ۱۹۹۱ میلادی توجه مردم جهان به خطر تسلیحات کشتار جمعی عراق جلب شد ولی مقصر اصلی در منطقه، یعنی اسراییل عمدا بباد فراموشی سپرده شد.
اسراییل با داشتن تسلیحات شیمیایی، بیولوژیکی و تعداد زیادی از بمبهای اتمی کوچک و بزرگ پیشرفته و با استراتژی تجاوزگرانهً خود بیش از هر دولت دیگر صلح، امنیت و ثبات منطقه را تهدید میکند.
برنامهً اتمی اسراییل یکی ا ز موانع اصلی خلع سلاح و جلوگیری از گسترش تسلیحات هسته‌ای در منطقه است. امید خلع سلاح و عدم گسترش تسلیحات هسته ای در سطح جهان تا زمانی که قدرتهای بزرگ اتمی حاضر به چشم پوشی بر تسلیحات هسته ای خویش نیستند، امیدی واهی است.
طرفداران صلح و خلع سلاح اتمی در جهان باید بطور مصمم و جدی نسبت به برنامهً اتمی اسراییل موضعگیری کنند.
● تاریخ بمبهای اتمی اسراییل
برنامهً اتمی اسراییل تحت نظر "ارنست داوید برگمن" ـ پدر بمبهای اتمی اسراییل ـ در اواخر سالهای چهل میلادی شروع شد و در سال ۱۹۵۲ میلادی کمیسیون انرژی اتمی اسراییل بنیادگذاری گردید. در وهلهً اول این دولت فرانسه بود که بخش اعظم مصالح لازم برای تحقق این برنامه را در اختیار اسراییل قرار داد.
تاًسیس راکتور اتمی "دیمونا " در نزدیکیهای "بشربا " در کویر " نگف " که با استفاده ا ز اوران شروع بکار کرد و " آب سنگین" را برای ترمز روندهای اتمی مورد استفاده قرار داد، اولین قدم در این زمینه بود. در همین راکتور بود که دستگاه "پولوتونیوم برداری" نصب شد.
اسراییل از همان آغاز نقش فعالی در برنامهً اتمی فرانسه بعهده داشت و تجارب علمی و فنی لازم را در اختیار فرانسویها قرار میداد و در عوض مواد و مصالح لازم را ا ز آ نها دریافت میکرد.
راکتور اتمی "دیمونا " در سال ۱۹۶۲ شروع بکار کرد و طولی نکشید که پولوتونیوم برداری در آن آغاز شد.
اسراییلیها " دیمونا " را گاهی کارخانهً " منگان" و گاهی کارخانهً پارچه بافی قلمداد میکردند. ولی اقدامات محافظتی، سری و امنیتی نسبت به آن نشان میداد که پشت پرده وا قعیت دیگری پنهان است:
ـ درسا ل ۱۹۶۷ میلادی هواپیمای میراژ اسراییلی که ا شتباها به راکتور میانه شده بود، به توپ ضد هوایی بسته شد و سقوط کرد.
ـ در سا ل ۱۶۷۳ میلادی هواپیمای مسافربری لیبی که راه گم کرده بود و اشتباها وارد فضای اسراییل شده بود به گلوله بسته شد، سقوط کرد و صد و چهار انسان بیگناه به هلاکت رسیدن.
در اوا سط سالهای شصت میلادی اسراییل به آزمایش بمب اتمی خود در کویر "نگف" در نزدیکیهای مرز مصر دست زد و در آزمایشهای اتمی فرانسه در الجزایر بطور فعالانه ای شرکت جست. در بحران " ژوم کیپور" در سا ل ۱۹۷۳ میلادی اسراییل چند دوجین بمب اتمی آ ماده به پرتاب در اختیار داشت و در آماده باش اتمی بسر میبرد.
مشکل اصلی اسراییل در زمینهً تولید تسلیحا ت هسته ای تاًمین و تهیهً اوران بود. اوران ازمعادن فسفات در کویر نگف استخراج میشد ولی برای برآوردن احتیاجات دم افزون اسراییل کفایت نمیکرد. ا ز اینرو شرکتهای اسراییلی در فرانسه و انگلستان به خرید و حمل اوران از خارج اقدام کردند و در سال ۱۹۶۸ با همکاری آلمان فدرال ۲۰۰۰۰۰ کیلو اوران اکسید وا رد اسراییل شد. از آن به بعد حمل مخفیانهً اوران با کمک کشورهای مختلف ادامه یافت. شرکتهای امریکایی توانستند در اواسط سالهای ۵۰ و ۶۰ میلادی صدها کیلو اوران خالص به اسراییل بفروشند.
علیرغم تحقیقات اف. بی. آی و سازمان جاسوسی سیا و بازخواستهای کنگرهً امریکا هیچکسی مورد محاکمه قرار نگرفت، اگر چه همه دست اندرکاران امریکایی از این کانالهای مخفی حمل اوران به اسراییل اطلاع دا شتند.
در اواخر سالهای ۶۰ میلادی اسراییل توانست مسالهً تهیهً اوران را با توسعهً رابطهً همه جانبه با افریقای جنوبی و همکاری وسیع در زمینهً تولید "بمبهای آپارتاید " حل کند. ا ز آن به بعد افریقای جنوبی منبع مطمین حمل اوران به اسراییل شد.
● افریقای جنوبی و ایالا ت متحدهً امریکا
در سا ل ۱۹۷۷ میلادی اتحاد جماهیر شوروی بکمک عکسهای ساتالیتی ایالات متحدهً امریکا را در جریان گذاشت که افریقای جنوبی در صدد اجرای آزمایش بمب اتمی در صحرای "کا لاهاری" است. دولت نژادپرست افریقای جنوبی مجبور شد که بر آزمایش اتمی صرفنظر کند.
در سا ل ۱۹۷۹ میلادی یک سا تا لیت امریکایی آزمایش بمب اتمی کوچکی را در روی اقیانوس هند در نزدیکیهای سواحل افریقای جنوبی ثبت کرد ولی به سبب شرکت اسراییل در این آزمایش اتمی گزارش مربوطه در اجزای اصلی آن مورد پرده پوشی قرار گرفت.. بعد از منابع موثق به بیرون درز کرد که در واقع نه یکی بلکه سه آزمایش اتمی صورت گرفته بود.
همکاری اسراییل و افریقای جنوبی فقط به آزمایش بمبهای اتمی محدود نمیشد بلکه این همکاری تا سقوط دولت نژاد پرست افریقای جنوبی در زمینهً تولید و آزمایش موشکهای میانبرد و توپخانه های مدرن ادامه یافت.
افریقای جنوبی نه فقط با حمل اوران و در اختیار گذاشتن امکانات آزمایشات اتمی اسراییل را مورد حما یت قرار میداد، بلکه علاوه بر آن امکانات سرمایه گذاریهای هنگفتی را نیز در این زمینه عرضه میکرد، اسراییل هم در عوض، راههای ورود به بازارهای بین المللی را بروی دوست نژادپرستش باز میکرد و او را در نقض محدودیتهای بین المللی اقتصادی یاری میکرد.
اگرچه فرانسه و افریقای جنوبی مسئول درجه یک تحقق برنامهً اتمی اسراییل محسوب میشوند، ولی نقش امریکا را در این زمینه نباید دست کم گرفت.
" مارک گا فنی" مینویسد : " تحقق برنامهً اتمی اسراییل بدون همکاری دون منشانهً امریکا غیر ممکن بود۹.
ایالات متحدهً ا مریکا از همان آ غاز با عرضهً تکنولوژی اتمی از جمله راکتور پژوهشی در سال ۱۹۵۵میلادی زیر پوشش "اتم برای صلح" نقش مهمی در این زمینه به عهده دا شته است.
دانشمندان اتمی اسراییل اکثرا در دانشگاههای امریکایی تحصیل کرده بودند و در آزمایشگاههای تسلیحات هسته ای امریکا همواره بروی شا ن باز بود.
در اوایل سالهای ۶۰ میلادی تجهیزات لازم برای راکتور اتمی "دیمونا" بطور مخفیانه از یک شرکت امریکایی بنام "تری سر لاب" خریده میشد. راکتورهای اتمی ارتش امریکا نیز تجهیزات خود را از همین شرکت میخریدند. اسراییل تجهیزات اتمی خریده شده از این شرکت را از طریق نمایندهً این شرکت در بلژیک و با تاًیید "آژانس امنیت ملی امریکا " (ا ن. اس. آ.) و سازمان جاسوسی سیا وارد کشور اسراییل میکرد.
در سال ۱۹۷۱ میلادی دولت نیکسون فروش صدها کریتون (سویچهای سرعتهای بالا که برای تولید مدرنترین تسلیحات هسته ای ضرورند.) به اسراییل را تصویب کرد۱۱.
در سال ۱۹۷۹میلادی در زما ن ریاست جمهوری جیمی کارتر عکسهای ساتالیتی (ک. اچ.) در اختیار اسراییل قرار دا ده شد تا دو سال بعد برای بمباران راکتور اتمی "عزیراک" عراق مورد استفادهً اسراییل قرار گیرد.
حمل تکنولوژی مولد ترانسفر به اسراییل که در در زمان ریاست جمهوری نیکسون و جیمی کارتر آغاز شد و بطور وسیعتری در زمان ریاست جمهوری ریگان ادامه یافت، هنوز هم ادامه دارد.
● افشا گری «وا نونو»
بعدا ز جنگ ۱۹۷۳ اسراییل برنامهً اتمی خود را گسترش داد و در عین حال به پرده پوشی آن ادامه داد. سازمانهای اطلاعاتی بین المللی تعدا د بمبهای اتمی اسراییل را تا اواسط سالهای ۸۰ چند دوجین تخمین میزدند.
افشاگری " مورشایی وا نونو" یکی ا ز تکنسینهای تاًسیسا ت اتمی اسراییل در کارخانهً د یمونا افکار عمومی جها نی را یکشبه دچار وحشت کرد.
"وانونو" که بخاطر مواضع دست چپی اش به هواداری از منافع مردم فلسطین بر خاسته بود، خود را موظف میدید که برنامهً اتمی اسراییل را باطلاع مردم جهان برساند.
او بطور مخفیانه عکسها و اسناد علمی مهمی را در رابطه با تسلیحات هسته ای اسراییل از مرز خارج کرد و در سال ۱۹۸۶ در اختیار روزنامهً "ساندی تایمز لندن" قرار داد. بررسی علمی اسناد وانونو نشان داد که اسراییل بیش از ۲۰۰ بمب حرارتی ـ هسته ای (ترمو نوکلیار) پیشرفته در اختیار دارد.
بر اساس اطلاعات او معلوم شد که اسراییل گنجایش راکتور دیمونا را چندین برابر بالا برده است و باندا زهً کافی پولوتونیوم در اختیار دارد که هر سال ۱۰ تا ۱۲ بمب اتمی دیگر تولید کند.
یکی از کارگردانان سازمان جاسوسی امریکا دربارهً اسناد وانونو گفت : " برد موشکهای اتمی اسراییل بیشتر از آن است که ما تصور میکردیم."
مدت کوتاهی قبل از انتشار اطلاعا ت وانونو عوامل سازمان جاسوسی اسراییل (موساد) او را به عناوینی به رم دعوت کردند، مورد ضرب و شتم قرار دادند، پس از تزریق مواد مخدر به اسراییل بردند و پس از شعبده بازیهای مطبوعاتی و تلویزیونی در دادگاه نظا می مخفی به جرم خیانت به کشور به ۱۸ سال زندان محکومش کردند. او ۱۱ سا ل تما م درسلول انفرادی دو در سه متر بسر برد. یک سال بعد از آزادی از زندان (که تماس با اعراب را باو ممنوع کرده بودند) دو باره بازداشتش کردند و به سلول انفرادی انداختند و هنوز هم در زندان است.
افشاگریهای او را مطبوعات جهانی، بویژه مطبوعات امریکایی نادیده انگاشتند و اسراییل کماکان با خیال راحت به گسترش تسلیحات هسته ای خویش ادامه میدهد.
● میزان تسلیحات کشتار جمعی اسراییل
در حال حاضر تعداد بمبهای اتمی اسراییل ۲۰۰ تا ۵۰۰ عدد تخمین زده میشود. صرفنظر از تعداد دقیق آنها دیگر کسی نمیتواند حتی کوچکترین شکی در این زمینه داشته باشد که اسراییل دارای تسلیحات هسته ای است که برای جنگ در منطقهً خاور میانه تولید شده اند و جزو پیشرفته ترین تسلیحات هسته ای جهان بشمار میایند.
تسلیحات هسته ای اسراییل عبارتند ا ز:
ـ بمبهای نوترونی
ـ بمبها ی اتمی مینیا توری
ـ بمبهایی با حداکثر تشعشعات گامایی و با قدرت بالای کشتار جمعی
ـ بمبهایی با درجهً انفجار پایین ولی با تشعشع دراز مدت (ویژگی این بمبها درکشتار انسانها و مصون داشتن دارایی آنهاست)
نوع دیگری از تسلیحات هسته ای اسراییل عبارتند از:
ـ موشکهای بالیستیکی و سیستمهای پرتابی که بردشان تا مسکو میرسد.
ـ موشکهای کرویس میسلز
ـ مینهای اتمی زمینی (در سالهای ۸۰ اسراییل قله های جولان را با اینگونه مینها مینگذاری کرد)
ـ گلوله های اتمی توپخانه با برد ۷۰ کیلومتر.
در ماه ژوین سال ۲۰۰۰ میلادی یکی از زیردریایی های اسراییل موشک کرویس میسلی شلیک کرد که در فا صلهً ۱۵۰۰ کیلومتری به هدف مورد نظر اصابت کرد. یک همچو موشکی را تا آنزمان فقط امریکا و روسیه در اختیار داشتند. اسراییل سه تا از این زیردریایی ها در اختیار دارد که هر کدام از آنها به چهار موشک کرویس میسل مسلح ا ست.
بمبهای اتمی اسراییل توان تخریبی متفاوتی دا رند:
ـ بمبهای شهر شکن که بزرگترند از بمب هیروشیما و
ـ بمبهای اتمی کوچک تا کتیکی.
تمام تسلیحات کشتار جمعی کلیهً کشورهای خاورمیانه و میانه در مقایسه با تسلیحات کشتار جمعی اسراییل پشیزی بیش نیست. میزان تسلیحات کشتارجمعی بمراتب بیش از آن است که این کشور برای ایجاد هراس در دل ملل دیگر احتیاج دارد.
علاوه بر تسلیحات هسته ای، اسراییل تسلیحات شیمیایی و بیولوژیکی در اختیار دارد. بنا به گزارش "ساندی تایمز" اسراییل تسلیحات شیمیایی و بیولوژیکی با پیشرفته ترین سیستمهای شلیک تولید کرده است.
به قول یکی از کارگزاران موساد (سازمان جاسوسی اسراییل) :
" هیچگونه سلاح شیمیایی و بیولوژیکی شناخته و ناشناخته در دنیا وجود ندارد که در انستیتوی « تس تسی یونا » تولید نشود." او اضافه میکند: " هواپیماهای جنگی اف ـ ۱۶ مسلح به بمبهای شیمیایی و بیولوژیکی و خلبانهای دوره دیده قادرند در یک چشم بهمزدن بسوی اهداف مورد نظر پرواز کنند."
در سال ۱۹۹۸ روزنامهً «ساندی تا یمز» گزارش داد که اسراییل با استفاده از نتایج پژوهشی افریقای جنوبی موفق به تولید یک بمب نژادی (ا تنو بمب) شده است.
دانشمندان اسراییل میکوشند با استفاده از نتایج پژوهشی پزشکی، ژن معینی را کشف کنند که طوایف بخصوصی از اعراب دارند تا بعد باکتریها و ویروسهای حامل ژن یاد شده را تولید کنند و بدینطریق به تولید بمبهای ژنتیک نایل آ یند. آنها علاوه بر آن در پی یافتن میکروارگانیسم هایی هسنتد که فقط انسانهایی را که ژن نامبرده را دارند، بیمار (اینفیزیره) میکنند."
" ددی چوکر" نمایندهً مجلس اسراییل (کنه ست) ـ که موضعگیری دست چپی دارد ـ با طرح این موضوع گفت : " تولید یک همچو بمبی با توجه به تاریخ، سنن و تجارب قوم یهود از نظر اخلاقی جنایتگرانه است و باید نابود شود. "
● استراتژی اتمی اسراییل
بمبهای اتمی اسراییل ظاهرا باید فقط زمانی پرتاب شوند که خطر نابودی همه گیر مردم در میان باشد.
بسیاری از دوستان خوش خیال و گمراه اسراییل هنوز براین باورند که این خطر موجود است.
شاید این تصور در ذهن طراحان اولیهً استراتژی اتمی اسراییل هم نقشی بعهده داشت ولی امروز قدرت اتمی اسراییل بدون چون و چرا با استراتژی سیاسی و نظامی این کشور عجین شده است. همانطور که سیمور هیرش گفته : " اوپسیون سامسون تنها اوپسیون اتمی نیست که اسراییل در پیش دارد."
اسراییل بارهای بار اعراب و اتحاد شوروی (و پس از پایان جنگ سرد روسیه) را با تسلیحات هسته ای خویش مورد تهدید قرار داده است.
ـ مثال هراس انگیز در این مورد از زبان آریل شرون ـ نخست وزیر اسراییل ـ بیرون آ مده است : " اگر اعراب نفت دارند، ما کبریت داریم."
ـ در سال ۱۹۸۳ آریه ل شرون آ مادگی خود را به هندوستان اعلام کرد که مشترکا تاًسیسات اتمی پاکستان را مورد حمله قرار دهند..
ـ در پایان سالهای ۷۰ اسراییل آمادگی خود را برای ارسال چتربازهای اسراییلی جهت حمایت از شاه به تهران اعلام کرد.
ـ آریه ل شرون در سا ل ۱۹۸۲ اعلا م کرد که مرزهای امنیتی اسراییل از موریتانی شروع و به افغانستان ختم میشود.
ـ « اودن بروش » ـ متخصص اتمی اسراییل ـ در سال ۱۹۹۲ گفت: " ما نباید شرم از آن داشته باشیم که اعلام کنیم که تسلیحات هسته ای سلاح اصلی تدافعی ما در مقابل کسانی است که مورد تهدیدمان قرار میدهند."
ـ شاهاک گفت :
" بنظر من پایهً سیاست اسراییل نه تمایل به صلح ، ـ یاوه ای که ا غلب شنیده میشود ـ بلکه توسعهً تسلط و نفوذ اسراییل است. "
" اسراییل برای سرکوب انقلابات رهایی بخش در منطقه حتی حاضر به جنگ اتمی است."
"اسرا ییل در پی گسترش هژمونی (سلطه) بی چون و چرای خود در سراسر خاورمیانه است و برای رسیدن به این هدف ابایی از بکار بردن کلیهً امکانات خود و از جمله تسلیحات هسته ای خود ندارد."
اسراییل تسلیحات هسته ای خود را نه فقط برای خط و نشان کشیدن برای دشمنان خود و یا به قصد آغاز جنگ، بلکه علاوه بر آن برای رسیدن به مقاصد جنبی خود آنرا مورد سوء استفاده قرار میدهد: برای مثال برای حما یت از دولتهای فاسد عربی در مقابله با جنبشهای انقلابی داخلی و یا برای مداخله در مسایل فی ما بین دولتهای مختلف عربی.
در استراتژی اتمی اسراییل این را "اعمال فشارغیر کونونسیونال" مینامند. شیمون پرس در این زمینه میگوید: "داشتن یک سیستم تسلیحاتی (بگو اتمی) برتر در عین حال بمعنی داشتن امکانی برای اعمال فشار است. به عبارت دیگر طرف مقابل را زیر فشار گذاشتن و مجبور به پذیرش خواستهای اسراییل و امضای قرارداد صلح کردن."
روبرت تروکر در مقاله ای در دفاع از تسلیحات هسته ای اسراییل میپرسد: " هدف اسراییل از داشتن تسلیحات هسته ای چیست؟ ترساندن دشمن؟ همین و بس؟"
برتری اتمی غیر قابل مقایسه به اسراییل امکان میدهد که بی اعتنا به افکار عمومی جهان عمل کند.
برای مثال میتوان از تجاوز اسراییل به لبنان و بمباردمان ددمنشانهً بیروت نام برد که در سال ۱۹۸۲ تحت رهبری "آریه ل شرون" صورت گرفت و به کشته شدن بیش از ۲۰۰۰۰ انسان بیگناه انجامید که اکثریتشان بی سلاح بودند.
اسراییل میتوانست با اتکاء به تسلیحات هسته ای اش علیرغم نابودی کشور همسایهً عربی و از کار انداختن همه جانبه نیروی هوایی سوریه جنگ را ماههای مدیدی ادامه دهد.
هدف اصلی دیگر اسراییل از داشتن تسلیحات هسته ای زیر فشار گذاشتن ایالات متحدهً امریکا و واداشتن آن به موضعگیری مناسب با منافع اسراییل است، حتی اگر این موضعگیری منافع امریکا را به خطر اندازد.
فرانس پرین (مغز پروژهً اتمی فرانسه) در سال ۱۹۵۶ نوشت: " ما به این نتیجه رسیدیم که بمب اتمی اسراییل برای تهدید امریکاست. البته منظور ما این نبود که اسراییل قصد بمباران اتمی شهروندان امریکایی را دارد، بلکه میخواستیم بگوییم که اسراییل با اتکاء به تسلیحات هسته ای اش به آنها خط و نشان بکشد و بگوید: اگر در شرایط بحرانی ما را مورد حمایت قرار ندهید، ما دست به بمباران اتمی خواهیم زد. "
در جنگ ۱۹۷۳ میلادی اسراییل هنری کیسینجر و نیکسون را زیر فشار (اتمی ) گذاشت و درخواست ارسال مقدار فوق العاده زیادی از تسلیحات جنگی به اسراییل نمود. سفیر اسراییل "سیم هادی نیتس" ظاهرا گفته بود : " اگر شما بیدرنگ پلی میان امریکا و اسراییل برای ارسال تسلیحات نزنید، ما این امر را به عنوان عهدشکنی امریکا تلقی خواهیم کرد و مجبور به اتخاذ تصمیمات فوق العاده خواهیم شد. "
مثالی برای این استراتژی را از زبان "آموس روبین" ـ مشاور اقتصادی اسحاق شمیر، نخست وزیر اسراییل ـ در سا ل ۱۹۸۷ بشنویم : " اگر اسراییل تنها گذاشته شود، چاره ای جز پیش گرفتن شیوه تدافعی مخاطره انگیزی نخواهد داشت که هم خود اسراییل و هم دنیا را به خطر خواهد انداخت. اسراییل فقط در صورتی حاضر به صرفنظر از استعمال تسلیحا ت هسته ای خواهد شد، که امریکا سالانه ۲ تا ۳ میلیارد دلار کمک مالی در اختیارش قرار دهد. "
از آنزمان میزان تسلیحات هسته ای اسراییل بطور کمی وکیفی بالا رفته است ولی سیل کمک مالی دست و دلباز امریکا به اسراییل همچنان جاری است.
● تاًثیر منطقه ای و بین المللی استراتژی اتمی اسراییل
در ۲۲ فوریهً ۲۰۰۱ میلادی خاور میانه در آستانهً یک جنگ سراسری قرار داشت، بی آن که مردم جهان کوچکترین خبری از آن داشته باشند. بنا به گزارش روزنامهً « ساندی تایمز لندن» و "دبکا فایل" ـ سازمان اطلاعاتی ضد ترور اسراییل ـ در این ایام ، بعد از دریافت گزارشی از سازمانهای اطلاعاتی امریکایی، مبنی بر تغییر موضع تانکهای عراقی مستقر در سرحد سوریه و آماده باش موشکهای زمین به زمین، اسراییل تسلیحات موشکی خود را به حال آماده باش در آورد.
" دبکا فایل" مدعی است که موشکهای عراقی عمدا به حال آماده باش کامل در آمده بودند تا عکس العمل امریکا و اسراییل را مورد آزمایش قرار دهند. علیرغم حملهً فوری ۴۲ هواپیمای نظامی امریکا و انگلیس خسارت ناچیزی به نیروهای عراقی وارد شد.
اسراییل به عراق اخطار کرد و آمادگی خود را برای بمباران مواضع موشکی عراق بابمبهای نوترونی اعلام نمود.
تسلیحات هسته ای اسراییل برای آیندهً صلح در خاورمیانه و حتی در سراسر کره زمین از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
بنا بنظر شاهاک:
ـ اسرا ییل به صلحی که از سوی او و بنا به شرایط مورد نظر او دیکته نشود، کوچکترین تمایلی ندارد.
ـ اسرا ییل به هیچوجه حاضر نیست، در بارهً کاهش برنامهً اتمی خود وارد مذاکره شود و راجع به خاور میانهً آزاد از تسلیحات کشتار جمعی بطور جدی مذاکره کند.
ـ پافشاری اسراییل به استفادهً لگام گسیخته از تسلیحات هسته ای را میتوان شالودهً استراتژی وسیع اسراییل تلقی کرد.
بنظر"سیمور هیرش" انواع و میزان تسلیحات هسته ای اسراییل به کسانی مانند " آریه ل شرون" امکان میدهد که با اتکا به تهدید اتمی اعلام نشده رویای از نو کشیدن نقشهً خاور میانه را در سربپروراند.
ژنرال امنون شاهاک ـ لیپکین ـ (فرمانده کل قوای نظامی اسراییل) گفت: " مذاکره با عراق و ایران (صرفنظر از موضوع مذاکره ) غیر ممکن است، مگر اینکه ما تسلیحات هسته ای داشته باشیم. با سوریه هم نمیتوان بزبان دیگری وارد مذاکره شد."
«ضعف شیف» متخصص نظامی اسراییل و یکی از اعضای هیاًت تحریریهً روزنامهً « ها آرتس » گفت: " کسی که فکر میکند که اسراییل روزی کنونسیون مربوط به عدم تولید تسلیحات هسته‌ای سازمان ملل را امضاء خواهد کرد، خیالپردازی بیش نیست. " و « مونیا ماردوخ » (رییس انستیتوی تسلیحاتی اسراییل) در سال ۱۹۹۴ گفت: "مفهوم سیاسی و اخلاقی تسلیحات هسته ای از این قرار است: نداشتن تسلیحات هسته ای بمعنی تن دادن به وابستگی به قدرتهای بزرگ است. همهً دولتهایی که به داشتن تسلیحات غیرهسته ای اکتفاء میکنند، ناچار به ردهً دولتهای وابسته تنزل پیدا میکنند."
با قطبی شدن مستمر جامعهً اسراییل نفوذ دست راستیهای افراطی روز به روز افزایش می یابد.
بنظر شاهاک:
" نامنتظره نخواهد بود، اگر « قوش امونیم » و یا دیگر دست راستیهای فاناتیک و یا برخی از ژنرالهای دیوانه تسلیحات هسته ای اسراییل را تحت کنترل خود بگیرند.
در مرحلهً قطبی شدن مستمر جامعهً یهودی ـ اسراییلی دستگاه امنیتی اسراییل بیش از پیش تحت نفوذ گروههایی از دست راستیهای افراطی قرار میگیرد. "
دولتهای عربی که از برنامهً اتمی اسراییل اطلاع دارند و می بینند که اسراییل چگونه با اتکاء به تسلیحات هسته ای آنها را زیر فشار قرار می دهد و صلح منطقه را تهدید می نماید، چاره ای جز دستیابی به تسلیحات کشتار جمعی نمی بینند.
با شروع جنگ جدیدی در خاورمیانه که امکانش با روی کار آمدن « آریه ل شرون » ( جنایتکار جنگی محاکمه نشده، عامل اصلی قتل عامهای مردم بی سلاح فلسطین در « کوی بیا» در سال ۱۹۵۳ و کشتار آوارگان بی پناه فلسطین در صبرا و شتیلا در سال ۱۹۸۲ و غیره) بالا رفته است، خطر استفادهً اسراییل از تسلیحات هسته ای جدی است.
بنظر «شاهاگ » در ترمینولوژی اسراییل هرگونه پرتاب موشک به سرزمین اسراییل به عنوان حمله با تسلیحات غیر کونونسیونال تلقی می شود و فرقی نمیکند اگر موشکهای یاد شده حاوی گاز سمی باشند یا نه، و لذا اسراییل خود را محق میداند که با تسلیحات هسته ای پاسخ دهد. (حملهً موشکهای اسکود عراقی به اسراییل در جنگ دوم خلیج فقط یک استثناء بود.)
وجود انبوهی از تسلیحات کشتار جمعی در منطقهً بی ثبات خاورمیانه میتواند برای مذاکرات آتی در زمینهً کاهش میزان سلاحهای اتمی و خلع سلاح عمومی عواقب نگرانی آوری داشته باشد.
(متن انگلیسی: جان اشتاین باخ
(ترجمه به آلمانی: ارنست هربست)
ترجمه و تنظیم از: ش. میم. بهرنگ
منبع : پایگاه اطلاع‌رسانی فرهنگ توسعه