چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

غذای جالینوسی


غذای جالینوسی
جالینوس و پیروانش نه تنها آنچه را که ما گیاهان دارویی می‏نامیم، بلکه غذاها را هم به سرد و گرم، خشک و مرطوب تقسیم‏بندی می‏کردند. در نظام طب جالینوسی گوشت قرمز گرم بود، ماهی مرطوب، لوبیای تازه و سیب سرد و مرطوب، گندم عموما گرم و مرطوب، و...بود
تلقی آن بود که مصرف غذاها اثر مستقیمی روی اخلاط چهارگانه: خون، بلغم، صفرا، و سودا، می‏گذارد. مثلا، خوردن مقدار زیادی غذاهای سرد و مرطوب باعث برانگیخته شدن بلغم و در نتیجه آبریزش می‏شود. از سوی دیگر، خوردن زیاد غذاهای گرم و خشک برانگیزنده صفراست و موجب بیماری‏های کبدی و پوستی می‏شود.
کدبانوی قرون وسطایی به صورت خودکار ماهیت اجزای مختلف غذا را با هم متعادل می‏کرد. ماهی را با رازیانه «گرم و خشک» می‏پخت، یا به لوبیای «سرد و مرطوب» فلفل اضافه می‏کرد و فکر استفاده از توت فرنگی در میانه فصل زمستان، کاری که ما امروزه می‏توانیم بکنیم، برای او وحشت آور بود؛ زیرا چنین میوه سردی اگردر چنان زمانی خورده شود قطعا باعث سرماخوردن معده می‏شود. ما امروزه این حس تعادل را از دست داده‏ایم و بدون توجه به آب و هوا هر غذایی را می‏خوریم .
منبع : واحد مركزی خبر