پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

پشت نقاب تغییر


پشت نقاب تغییر
باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا وعده های انتخاباتی خود را یکی پس از دیگری زیر پا گذاشته و «بازگشت به دوران بوش » را سرلوحه سیاستهای خود قرار داده است . اگرچه اوباما در جریان تبلیغات انتخاباتی سعی داشت همه را در مورد ضرورت تغییر در سیاستهای واشنگتن متقاعد کند ولی امروزه به تدریج درحال بازگشت به دوران سیاهی است که مردم آمریکا به خاطر فرار از آن به این رئیس جمهور سیاهپوست رای دادند.
تا این مرحله اوباما از ۴ محور به سیاستهای جنون آمیز دوران بوش بازگشته و این احتمال را قوت بخشیده است که در سایر موارد نیز در فرصتهای مناسبی عینا به سیاستهای گذشته عمل کند و رای دهندگان آمریکائی در میدان عمل به این جمع بندی برسند که از این چهره به ظاهر متفاوت و مدعی تغییر فریب خورده اند.
۱ ) اوباما و خانم هیلاری کلینتون در دوران تبلیغات انتخاباتی خواستار خروج فوری نظامیان آمریکائی از عراق بودند و اصرار داشتند که حتی این خروج فوری بایستی قبل از انتخابات ریاست جمهوری صورت پذیرد اما رئیس جمهور جدید هر که باشد وارث بحران و جنگ در عراق نباشد. اوباما تصریح می کرد که در اولین فرصت پس از پیروزی جدول زمانی برای خروج کامل نظامیان آمریکائی از عراق را تدوین و تصویب می کند و به اوضاع فاجعه بار عراق پایان خواهد داد. اما در روزهای اخیر ژنرال « ریموند اودیرنو » فرمانده نظامیان آمریکائی خاطرنشان ساخت که تصمیم کاخ سفید برای خروج از عراق تغییر کرده و نظامیان آمریکائی در این کشور باقی خواهند ماند درحالی که مطابق مفاد توافقنامه امنیتی عراق و آمریکا واشنگتن متعهد به خروج نظامیانش از عراق است . این فرمانده آمریکائی خروج کامل نظامیان را رد کرد و از تصمیم جدید اوباما برای ابقای حداقل یک پنجم نظامیان آمریکائی برای یک دوره دراز مدت خبر داد.
کاملا آشکار است که اوباما و دستیارانش در کاخ سفید نه تنها مقامات بغداد بلکه حتی افکار عمومی آمریکا را نیز فریب داده اند.
بدین ترتیب اوباما وعده های انتخاباتی و حتی تعهدات رسمی واشنگتن را زیر پا گذاشته و برای خروج اشغالگران از عراق چشم انداز روشنی وجود ندارد.
۲ ) اوباما وعده داده بود که به فجایع ضدانسانی در زندانهای آمریکا و زندانهای مخفی سازمان جاسوسی سیا در گوشه و کنار جهان خاتمه می دهد و بارها از شکنجه های ضدانسانی بعنوان « اقدامات غیرقانونی و غیرمجاز یاد کرده و آنرا باعث بی اعتباری آمریکا در سطح بین المللی معرفی نموده بود لکن در هفته های اخیر از این موضع خود عدول کرد و قویا به حمایت از شکنجه گران سیا پرداخت و صراحتا وعده داد شخصا از شکنجه گران سیا در برابر هرگونه تعقیب قضائی محاکمه و مجازات حمایت می کند و شکنجه گران سیا بایستی مطمئن باشند که هیچ نوع پیگرد قانونی در انتظار آنها نخواهد بود.
بدین ترتیب اوباما در این محور نیز به عملکرد سیاه دوران بوش بازگشت و یکبار دیگر نشان داد که فعالان حقوق بشر سازمانهای دفاع از حقوق مدنی و افکار عمومی جهان حتی در آمریکا در عراق افغانستان و زندانهای مخفی سیا در گوشه و کنار جهان شده اند. ابتدا اوباما در قبال این درخواستها نرمش و انعطاف نشان داد ولی سریعا تغییر موضع داد و با چرخش سریع در این مقوله دستور جلوگیری از انتشار عکس های شکنجه شدگان در عراق و افغانستان شد. اوباما در توجیه این تصمیم جدید و عقب نشینی از موضع گذشته مدعی شد انتشار تصاویر شکنجه و بدرفتاری نظامیان آمریکائی با زندانیان بویژه زنان و دختران و کودکان خردسال آتش احساسات ضد آمریکائی را شعله ور می کند و نظامیان اشغالگر آمریکائی را با خطرهای بزرگتری مواجه خواهد کرد.
این نکته از آن جهت اهمیت دارد که عکس های مربوط به شکنجه ها تماما توسط عکاسان حرفه ای تهیه شده که خود نیز « عضو تیم شکنجه گر » بوده اند. بدین ترتیب اوباما با این عقب نشینی و تصمیم خود مانع افشای ابعاد عظیم جنایات آن در زندانهای عراق و افغانستان شد و فعالان حقوق بشر و گروههای مبارزات را فریب داده است .
۳ ) اوباما در طول دوران تبلیغات انتخاباتی قویا از عملکرد ارتش و نیروهای باصطلاح امنیتی آمریکا در عراق و افغانستان بویژه در زندانهای ابوغریب در عراق « پل چرخی » و « بگرام » در افغانستان و گوانتانامو انتقاد کرده و آنرا « شرم آور » و « غیرقابل دفاع » معرفی می نمود. فعالان حقوق مدنی و برخی سازمانهای حقوق بشر خواستار افشای ابعاد شکنجه ها و انتشار عکس های مربوط به شکنجه های قرون وسطائی در زندانهای سیا و ارتش آمریکا در عراق افغانستان و زندانهای مخفی سیا در گوشه و کنار جهان شده اند. ابتدا اوباما در قبال این درخواستها نرمش و انعطاف نشان داد ولی سریعا تغییر موضع داد و با چرخش سریع در این مقوله دستور جلوگیری از انتشار عکس های شکنجه شدگان در عراق و افغانستان را صادر کرد. اوباما در توجیه این تصمیم جدید و عقب نشینی از موضع گذشته مدعی شد انتشار تصاویر شکنجه و بدرفتاری نظامیان آمریکائی با زندانیان بویژه زنان و دختران و کودکان خردسال آتش احساسات ضدآمریکائی را شعله ور می کند و نظامیان اشغالگر آمریکائی را با خطرهای بزرگتری مواجه خواهد کرد.
این نکته از آن جهت اهمیت دارد که عکس های مربوط به شکنجه ها تماما توسط عکاسان حرفه ای تهیه شده که خود نیز « عضو تیم شکنجه گر » بوده اند. بدین ترتیب اوباما با این عقب نشینی و تصمیم جدید خود مانع افشای ابعاد عظیم جنایات آن در زندانهای عراق و افغانستان شد و فعالان حقوق بشر و گروههای مبارزات را فریب داد.
۴ ) تازه ترین تصمیم اوباما احیای باصطلاح « دادگاه های ویژه نظامی » و از سرگیری بازجوئی های رسوا تحت عنوان محاکمه زندانیان « گوانتانامو » است . اوباما در مبارزات انتخاباتی خواستار تعطیلی بدون قید و شرط زندان « گوانتانامو » شد. وی به محض ورود به کاخ سفید پرونده سازیهای رایج تحت عنوان محاکمه زندانیان گوانتانامو را به حال تعلیق درآورد و حتی ادعا کرد که آمریکا توقف این اقدامات شرم آور وارد عصر تازه ای از احترام به حقوق بشر شده است . اوباما این شیوه ها را « غیرکارآمد » و وجود آنرا شرم آور و نقطه عمده برای آمریکا در سطح جهانی معرفی کرد.
اکنون اوباما دستور تازه ای صادر کرده که بموجب آن دوباره « پرونده سازیها » تحت عنوان فعالیت دادگاههای ویژه نظامی برای پیگرد قضائی مظنونین به عملیات تروریستی احیا شده و کار خود را مثل گذشته و مطابق روال قبلی از سرخواهند گرفت .
طبعا فعالان حقوق مدنی و گروههای حقوق بشر در این زمینه تصمیمات اوباما را اقدامی در جهت احیای روال سیاه گذشته می دانند و قویا علیه آن به مخالفت برخاسته اند.
اکنون کاملا محرز است که شعارهای انتخاباتی اوباما صرفا برای فریب افکار عمومی بوده و او تلاش کرده است چهره تازه ای از آمریکا به تصویر بکشد ولی در « پشت نقاب تغییر » همچنان آمریکا درصدد احیای رفتار جنایتکارانه خود در تمامی زمینه ها بوده و در این مقوله تاکنون از ۴ محور اوباما در مسیر بازگشت به دوران بوش به پیش می رود .
منبع : روزنامه جمهوری اسلامی