شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

بفرمایید چای!


بفرمایید چای!
خیلی از ما به این مورد اعتقاد داریم و به همین دلیل است كه اگر روزانه حداقل چند فنجان چای ننوشیم روزمان شب نمی‌شود و به قول بعضی‌ها اصلاً نمی‌توان زندگی را بدون چای تصور كرد.
چای پرمصرف‌ترین نوشیدنی در جهان است و هرساله سه میلیارد کیلوگرم چای در جهان تولید می شود. شاید بگویید كه در این روزهای گرم چرا باید چای نوشید اما توصیه می‌كنیم این گزارش را بخوانید تا از خواص این نوشیدنی محبوب با خبر شوید.قدمت استفاده از چای به بیش از ۵۰۰ هزار سال قبل می‌رسد. شواهد گیاهشناسی نشان می‌دهند كه هند، چین، برمه و تایلند خاستگاه چای هستند.
چای دارای بهترین كیفیت از جوانه‌های تازه شامل دو یا سه برگ اول و شكوفه‌های در حال رشد به‌دست می‌آید و نوع با كیفیت پائین آن یا همان چای فوری هم از برگ‌های پائین ساقه حاصل می‌شود. این گیاه كه نوشیدنی معروف جهانیان است سه نوع معروف و شناخته شده دارد.
چای سیاه كه تجاری‌ترین نوع چای بوده و به فاصله كوتاهی پس از چیده شدن، در طی مراحل خشك شدن و نگهداری دچار اكسیداسیون آنزیمی (تخمیر) می‌شود.
موادی بنام كاتشین (Catechin)در این حالت پلی فنول‌های موجود در برگ‌های چای تبدیل به تركیبات قهوه‌ای یا قرمزی بنام تئوفلاوین و تئوروبیجین می‌شوند كه موجب می‌شوند چای دم كرده به رنگ سیاه درآید.
چای الانگ كه دومین نوع معروف چای است، به رنگ قرمز یا زرد با تخمیر نسبی به‌دست می‌آید.
نوع سوم نیز چای سبز است كه دچار تخمیر نمی‌شود و بلافاصله بعد از چیدن از اكسیداسیون كاتشین محافظت می‌شود كه بیشترین فوائد درمانی چای را به آن نسبت می‌دهند.
مطالعه‌ای تازه در ژاپن نشان می‌دهد که نوشیدن چای سبز می‌تواند خطر مرگ در اثر ابتلا به طیفی از بیماری‌ها را به میزان قابل‌توجهی کاهش دهد.
محققان با بررسی اطلاعات پزشکی بیش از ۴۰ هزار نفر دریافتند که چای سبز خطر مرگ در اثر بیماری قلبی را بیش از ۲۵ درصد کاهش می‌دهد، اما متخصصان قلب در بریتانیا می‌گویند این فواید ممکن است ناشی از رژیم غذایی ژاپنی ها باشد چرا‌که غذاهایی که مردم این کشور عادت به مصرف آن‌ها دارند از غذاهای رایج در غرب سالم‌تر است.
● مفید برای زنان
محققان دانشگاه توهوکو مطالعه درباره فواید احتمالی چای سبز برای انسان را از سال ۱۹۹۴ آغاز کردند. آن‌ها اطلاعات مربوط به ۴۰ هزار و ۵۳۰ فرد سالم ۴۰ تا ۷۹ ساله اهل شمال ژاپن، جایی که چای سبز مصرف زیادی دارد را بررسی و تحلیل کردند.
در حدود ۸۰ درصد مردم این منطقه چای سبز می‌نوشند به‌طوری که بیش از نیمی از آن‌ها روزانه سه فنجان یا بیشتر از آن مصرف می‌کنند.
اطلاعات مربوط به این افراد برای مدت ۱۱ سال (۱۹۹۵ تا ۲۰۰۵) دنبال شد. در طول مطالعه ۱۱ ساله، نرخ مرگ در اثر همه عوامل، برای کسانی که روزانه پنج فنجان یا بیشتر چای سبز نوشیده بودند در مقایسه با کسانی که یک فنجان یا کمتر نوشیده بودند ۱۶ درصد کمتر بود.
در سراسر این مطالعه فواید چای سبز برای زنان بیشتر بود. زنانی که روزانه پنج فنجان یا بیشتر چای سبز می‌نوشیدند -در مقایسه با کسانی که یک فنجان یا کمتر مصرف می‌کردند- ۳۱ درصد کمتر با خطر مرگ در اثر بیماری قلبی روبه‌رو بودند.
● آمار پایین بیماری
دکتر «شینیچی کوریاما» که این مطالعه تحت سرپرستی او انجام شده می‌گوید: مهم‌ترین یافته این است که چای سبز ممکن است عمر افراد را از طریق کاهش خطر بیماری قلبی افزایش دهد.
اما «الن میسون» پرستار قلب در بنیاد قلب بریتانیا نیز در مقابل این گفته محقق ژاپنی می‌گوید که رژیم غذایی ژاپنی‌ها در مجموع خیلی سالم است و این یافته‌ها ممکن است در مورد کسانی که به سبک غربی غذا می‌خورند صادق نباشد.
وی با اشاره به اینکه چربی اشباع شده در غذاهای رایج در بریتانیا بیشتر از ژاپن است، ابراز تردید کرد که نوشیدن همان مقدار چای سبز در بریتانیا تاثیری عمده بر نرخ ابتلا به بیماری قلبی داشته باشد.
البته نتایج یک بررسی تكمیلی در آمریکا نشان داده است که خطر بروز حملات قلبی در کسانی‌که روزانه یک فنجان چای می‌نوشند نصف كسانی است كه چای مصرف نمی‌كنند.
● چای تو چه رنگیه؟
خواندید كه انواع چای سبز و سیاه پر طرفدارترین چای‌ها هستند. در ادامه می‌توانید با خواص این چای‌ها آشنا شوید.
بنا‌بر نتایج آخرین تحقیقات به دست آمده به شما توصیه می‌کنیم که مصرف چای روزانه خود را به شش فنجان برسانید تا از خواص قابل توجه آن برای سلامتی، که شامل کاهش خطر بیماری‌های قلبی و انواع خاصی از سرطان است، بهره‌مند شوید. خبر خوش هم این است که چای سیاه هم به اندازه چای سبز برایتان مفید است .
چای سیاه که در بیشتر قسمت‌های جهان و از جمله كشور خودمان پرطرفدار است، از برگ های «سرگل» که پلاسانده، غلتانیده و خشک شده است، درست می‌شود. «چای سبز» هم از سرگل‌های تازه تهیه می‌شود. پزشکان اغلب چای سبز را سالم‌تر از چای دم‌کشیده می‌دانند .
علت آن هم میزان «کافئین» کمتر آن است.
اما بررسی‌ها در چند سال اخیر نشان داده است که میزان «آنتی‌اکسیدان‌ها» - ترکیباتی كه در جنگ بر ضدمولکول‌های مضری به نام رادیکال به بدن کمک می‌کنند- در چای سیاه و سبز برابر است. رادیکال‌ها در بروز امراض خطرناکی نظیر بیماری‌های عروق قلب و انواعی از سرطان مثل تومورهای ریه و روده‌ نقش بسیار دارند.
● مبارز بزرگ
آنتی‌اکسیدان‌های موجود در چای «فلاوونوئید» هستند؛ ترکیباتی قوی که به باور دانشمندان در مبارزه با بیماری‌ها مؤثرند. برخی محققان معتقدند که آنتی‌اکسیدان‌های چای از آنتی‌اکسیدان‌های میوه و سبزیجات نیرومندترند. یک فنجان چای در حدود ۲۰۰ میلی گرم فلاوونوئید دارد. نوشیدن سه فنجان چای در روز به غلظت فلاوونوئید خون به میزان ۲۵ درصد می افزاید .
چای همچنین حاوی فیتوکمیکال‌هاست که در آخرین بررسی‌ها به عنوان عامل احتمالی جلوگیری از رشد تومورهای سرطانی مطرح شده‌اند.
چای سیاه و سبز هر دو منابع غنی پتاسیم، منگنز و ویتامین‌هایی مانند A و گروه ویتامین‌های B هستند. پتاسیم نقش مهمی در حفظ ضربان طبیعی قلب دارد، اعصاب و ماهیچه‌ها را قادر به فعالیت می‌سازد و میزان مایعات درون سلولی را تنظیم می‌کند. منگنز برای رشد استخوان‌ها و کل بدن ضروری است و پنج تا شش فنجان چای ۴۵درصد از نیاز ما به این ماده را تأمین می‌کند. چای سیاه در گذشته به دلیل میزان بالای کافئین شهرت نامطلوبی پیدا کرده بود. بنابر یک باور عامیانه کافئین چای بیش از کافئین قهوه است، اما حقیقت این است که یک فنجان ۲۰۰ میلی لیتری چای محتوی ۴۰ میلی گرم کافئین است، در حالی که این میزان در یک فنجان قهوه فوری معمولی ۶۰ میلی گرم و در مورد قهوه از صافی رد شده ۱۵۰ میلی گرم است.
● بفرمایید چای!
متخصصان تغذیه مصرف کمتر از ۳۰۰ میلی گرم کافئین در روز را مجاز می‌دانند، که به ما اجازه نوشیدن چندین فنجان چای را می‌دهد. البته باید به یاد داشته باشیم که ما کافئین را از خوردن شکلات، نوشابه‌ها، داروهای سرماخوردگی و مسکن‌ها نیز مصرف می‌کنیم.
بیشتر پزشکان نوشیدن چهار تا شش فنجان چای در روز را توصیه می‌کنند. بهتر آن است که از صرف چای در ضمن وعده‌های غذایی خودداری کنیم، زیرا ممکن است مانع جذب آهن شود‌. چای برای کسانی که تحمل نوشیدن هشت لیوان آب در روز را ندارند خاصیت دیگری هم دارد. از آنجایی که چای مدر ملایمی است، یک راه عالی برای افزایش میزان تامین مایعات است.
● رایانه و چای سبز!
پروفسور «ماركتل» استاد دانشگاه پزشكی وین اعتقاد دارد: «چای سبز، بهترین نوشیدنی برای مقابله با خستگی ناشی از كار مداوم با رایانه است.»
وی در یك همایش مطبوعاتی درباره پیامدهای خستگی كار طولانی با رایانه در تندرستی انسان و راهكارهای پیشگیری از آن چنین گفت: نیاز روزانه بدن انسان به آشامیدنی‌ها را نباید بی‌اهمیت دانست و دست كم باید در فرصت‌های مناسب، مایعات مفید و به ویژه چای سبز نوشید. او در ادامه گفت: نوشیدن بعضی مایعات، سبب تشنگی می‌شوند، از همین روی نوشیدن چای سبز را برای اوقات استراحت در بین كار توصیه می‌كنم.
بنابر اظهارات پروفسور ماركتل پژوهش‌ها و بررسی‌های فراوانی درباره اثرات چای سبز بر سلامتی بدن انسان انجام گرفته كه نتیجه حاصل از آنها، بیانگر تأثیرات بسیار مثبت آن بر روح و روان انسان است. وی بر این باور است كه چای سبز، خستگی را برطرف می‌كند و برای مبتلایان به فشار خون و افرادی كه دچار مرض قند هستند خیلی مفید و شادی بخش است.
خواندنی‌ها در مورد چای بسیار است كه شما بخشی از آن را در اینجا خواندید. اگر دوست داشتید باز هم درباره چای نكات بیشتری بدانید قبل از هر كاری یك فنجان چای گرم را فراموش نكنید. نوش جانتان!
امین ایرانی
منبع : روزنامه تهران امروز