سه شنبه, ۱۱ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 30 April, 2024
مجله ویستا

۲۴ اسفند؛ روز سرنوشت‌


۲۴ اسفند؛ روز سرنوشت‌
هر چند «انتخابات هشتم» در امتداد سایر انتخابات برگزار شده در کشور است اما برخی تمایزات، مطالبات و رویکردها موجب شده است که اهمیت مضاعفی یابد.
۱) مشارکت گسترده مردم در انتخابات هشتم نقش مهمی در بازدارندگی دشمنان از توطئه‌ها علیه جمهوری اسلامی خواهد داشت. حضور گسترده‌تر مردم و رای میلیونی موجبات شکل‌گیری مجلسی کارآمدتر، مردمی‌تر و با پشتوانه قوی‌تر را رقم می‌زند.
افزون بر اینها استیفای حقوق شهروندی و عمل به تکلیف دینی برابر آموزه‌های حضرت امام خمینی (ره) و رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز همه و همه فراخوان گسترده مردم را می‌طلبد. برابر نظرسنجی‌های مختلف پیش‌بینی می‌شود که بیش از ۶۰ درصد واجدان شرایط رای در انتخابات مجلس هشتم شرکت کنند.
۲) انتخابات هشتم یک انتخابات رقابتی به معنای حقیقی است. از یک سو رقابت در میان جناح‌های عمده سیاسی اعم از اصولگرایان، دوم خردادی‌ها یا مستقل‌ها را شاهدیم و از سوی دیگر رقابتی جدی در درون جناحها با ارائه فهرست‌های متعدد انتخاباتی شکل گرفته است. این وضعیت باید هم به بالا رفتن مشارکت منجر شود و هم گویای آن است که همه سلیقه‌ها، تفکرات و گرایش‌‌های سیاسی درون خانواده انقلاب به طور گسترده امکان رقابت و حضور را پیدا کرده‌اند که در همین جا باید از شورای محترم نگهبان قانون اساسی که با سعه‌صدر، دوراندیشی و کلان‌نگری این امکان را فراهم ساخت، صمیمانه تشکر شود.
۳) رعایت اخلاق انتخاباتی در هفته تبلیغات انتخابات به طور جدی از کاندیداها، جناح‌ها و ستادهای انتخاباتی مورد انتظار است.
طرح دیدگاه‌ها و توانمندی‌های خود و اجتناب از تهمت و افترا به رقیبان، پرهیز از سیاه‌نمایی و نادیده انگاشتن خدمات و دستاوردهای گذشته، پرهیز از تبلیغات پرهزینه و دادن شعار و وعده‌های بی‌فرجام، اجتناب از ادبیات برد و باخت و تلاش برای انجام تکلیف و خدمت به مردم و اعتلای نظام اسلامی از مولفه‌های جدی اخلاق انتخاباتی است.
۴) مجلس هشتم که برآمده از آرای میلیونی است انقلابی و فرهیخته شکل خواهد گرفت همانا خانه همه ملت ایران است. انتظار آن است که «برنامه محوری» سرلوحه چنین مجلسی باشد. چراکه با ارتقاء سطح دانش، تخصص و تجربه مجلس هشتم که در میان سایر ادوار مجلس برتری محسوسی خواهد داشت علاوه بر «برنامه»، «اعتدال و میانه‌روی»، «حاکمیت عقلانیت و خرد جمعی»، «پرسشگری و نظارت کارآمد و موثر» و پایان دادن به «آزمون و خطا در قانونگذاری» را همگان از چنین مجلسی انتظار دارند و بی‌گمان این چنین مجلسی می‌تواند در راس امور قرار گیرد. مجلسی که وامدار کانون‌های قدرت و ثروت نباشد.
۵) داشتن هویت و کارکرد مشخص از ویژگی‌‌های مجلس هشتم می‌تواند باشد. شکی نیست که کار در خانه ملت نماد کار جمعی و گروهی است. فراکسیون‌های مختلف باید هویت روشن و شفاف داشته باشند. نمی‌شود که نماینده‌ای در طول ۴ سال مجلس‌های عضو فراکسیونی نباشد اما در آستانه انتخابات هشتم نام او را در فهرست مختلف اعم از اصولگرا و دوم‌خردادی ببینیم. این ضعف در مجلس هشتم نباید تکرار شود. به علاوه باید فراکسیون‌ها برنامه‌ها، اولویت‌ها، سیاست‌ها و رویکردهای خود را در مجلس هشتم علنی و شفاف مطرح کنند تا امکان داوری و پرسشگری از سوی مردم و افکار عمومی وجود داشته باشد. خوشبختانه فصل مشترک همه جریانات سیاسی، احزاب و کاندیداها برای مجلس هشتم در چند حوزه متمرکز است؛ پرهیز از رادیکالیسم و افراطی‌گری، حاکمیت اعتدال و عقلانیت، اجتناب از شعارگرایی، حفظ ارزش‌‌ها، اهتمام بایسته برای حل مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم و تلاش جدی برای مقابله با گرانی، مهار تورم و بالاخره حفظ منزلت، شأن و جایگاه مجلس که همه حکایت از شکل‌گیری مجلسی «کارآمد و مقتدر» دارد.فراموش نکنیم قانون اساسی به مثابه میثاق ملی ۳ فصل از ۱۴فصل و بیش از ۹۱ اصل از ۱۷۷ اصل خود را به صلاحیت، اختیارات، وظایف و ماموریت نمایندگان و مجلس شورای اسلامی اختصاص داده است. طبق قانون اساسی، کشور بدون مجلس نمی‌تواند باشد و هیچ ماده و اصلی که از انحلال یا تعطیلی مجلس سخن بگوید، در قانون اساسی وجود ندارد.
حضرت امام خمینی (ره) مجلس را «عصاره فضایل ملت» و «در راس امور» می‌دانستند. رهبر معظم انقلاب اسلامی مجلس را «تجلی‌گاه عزت و منافع ملی» برشمرده‌اند و مردم مجلس را «خانه امید» خود می‌دانند. امید آن که با حضور گسترده مردم عزیز در روز ۲۴ اسفند شاهد شکل‌گیری چنین مجلسی باشیم. مجلسی که دفاع از ارزش‌‌های انقلاب و اسلام را با صدای بلند فریاد زند و به‌ آن افتخار کند.
علی دارابی‌
منبع : روزنامه جام‌جم


همچنین مشاهده کنید