شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

چه مبارک سحری بود و چه فرخنده شبی


چه مبارک سحری بود و چه فرخنده شبی
● دیدگاه زائران درباره «شب قدر»
سخن از واژه‏ای‌است ‏بس عظیم و عزیز، واژه‏گرانسنگی که زبان عاجز از بیان ویژگیهای آن است و قلم ناتوان از نوشتن، پیرامون‏شبی که خدای تعالی آن را از هزار ماه والاتر و بالاتر خوانده‏اش; شبی که درهای‏رحمت الهی در آن باز است و شبی که ...
آنچه در ذیل می‏آید حاصل گفتگویی است صمیمی و بی‏تکلف با زائرین محترم کریمه‏اهل بیت (سلام الله علیها) و مردم خون‏گرم شهر علم و اجتهاد قم در باره واژه‏«قدر» و «شب قدر»; باشد که مقبول طبع لطیف خوانندگان محترم آید.
آقای سید علی اصغر دارستانی دانشجوی رشته تاریخ از تهران می‏گوید:
شب قدر شب خداست که در آن تمام ملائکه و افضل آنها روح به زمین می‏آیند و باحضور در پیشگاه آقا امام زمان(عج) تمام امور را به حضرت ایشان تقدیم می‏دارند;این شب، شب اتصال زمین به آسمان است و شب یافتن کلید هستی.
حجه‏الاسلام شیخ‏زاده از طلاب مدرسه علمیه اصفهان اظهار می‏دارد:
شب قدر، شبی است که در آن تقدیر خلق و اجتماع اندازه‏گیری می‏شود و با ارائه به‏محضر مقدس حضرت مهدی(عج) صلاحیت آن امور تایید و احیانا رد می‏گردد.
یکی از خدام افتخاری مسجد مقدس جمکران با تواضع خاصی می‏گوید: آگاهی من نسبت‏به لیله‏القدر کم است و آنهایی می‏توانند در این رابطه صحبت نمایند که به مقام‏های‏معنوی رسیده باشند که آنها نیز در جامعه گمنام هستند.
اکبر قاسمی که از روستای خاوه اردهال کاشان آمده است می‏گوید: قدر در لغت‏به‏معنای ارزش و مقدار می‏باشد او با اشاره به اینکه تنها یک شب در طول سال قدرمی‏باشد، فلسفه آن را چنین بیان می‏کند: اگر هر شب، شب قدر بودی، شب قدر، بی‏قدربودی.
حجه‏الاسلام سجادی ضمن اشاره به ارزش و منزلت قدر می‏افزاید:
قدرش را نمی‏دانند مگر آنان که قدرشناس همه خوبیها هستند.
برادر حسن غلامی از کارمندان بانک ملت‏شعبه جمکران با اشاره به اینکه شب قدرمعادل هزار ماه و یا به عبارتی ۸۴ سال می‏باشد می‏افزاید: این لیله عزیز معادل‏عمر یک انسان [و بلکه بیشتر] می‏باشد و ادامه می‏دهد که:
فضل این شب به مراتب بیشتر از عمر یک انسان است، حتی اگر در راه خدا و نیکی‏به خلق صرف شده باشد.
بحث در باره قدر شیرین و جذاب است و گفتگو با زائران آشنا به فضایل آن،شیرین‏تر است و جذابتر و واقعا:
خوشا آنانکه از حق برگرفتند از این پس عشق را در برگرفتند خوشا آنانکه در شام‏شب قدر کتاب الله را بر سر گرفتند «احتجوا علی ولایتنا بلیله القدر» از کلمات‏معصوم است که در گفتار آقای علی حلفی آمده است، وی با اشاره به کلمه «تنزل‏»در آیه ۴ سوره قدر می‏گوید: نزول ملائکه بر زمین با توجه به صیغه مضارع این فعل‏هم اکنون نیز ادامه دارد منتها این نزول در هر دوران بر انسان کامل آن زمانه‏است.
علی احمدی از بندر لنگه می‏گوید:
هر کس به اندازه قدر خویش این شب را درک می‏کند و همراه وی آقای محمدرضامحمدی‏فر از اقلید فارس استفاده از فضایل این شب عزیز را مایه سعادت دنیا و آخرت‏می‏داند.
شب قدر شب عروج از فرش به عرش است، شب انتظار است، انتظار فرج مولا.
توصیف قدر از زبان جبهه‏رفته‏های قدر دیده زیباست; آقای ابوالفضل غلامی ازشهدای زنده انقلاب با بیانی شیوا اظهار می‏دارد:
شب قدر شب عروج از فرش به عرش است، شب انتظار است، انتظار فرج مولا و کسی که‏قدر ندارد، قدر ندارد.
چهره‏اش نورانی است، سید است و نامش روحانی، در کلامش صمیمیت موج می‏زند: دراین شب فاصله زمین و آسمان به حداقل می‏رسد و دعای بندگان مستجاب می‏شود و درهای‏غفران الهی به روی بندگان باز می‏باشد.
نفر بعدی وحید مالمیر است که برای تحصیل علم و دانش از نهاوند بار و بندیل‏بسته و به قم آمده است. وی مطالب خود را با بیتی از حافظ شروع می‏کند:
چه مبارک سحری بود و چه فرخنده شبی‏آن شب قدر که این تازه براتم دادند و ادامه‏می‏دهد: در این شب باید روح را صفا داد و خود را آماده نمود برای درک سرنوشت‏خوب، روزی حلال و حوادث دلپذیر روحانی و معنوی.
مرتضی‏پور از حوزه علمیه تالش سیدی است‏بشاش و خنده‏رو با کلامی آمیخته بامعنویت اظهار می‏دارد: شب قدر، شب تقدیر پروردگار است و در عین حال شب تصمیم‏انسانهایی که می‏توانند در این شب خود را آماده کنند برای تبعیت از اسلام عزیز وقرآن کریم.
آقای مسعود شریعتی: شب قدر یعنی فاطمه(س) که هر کس او را بشناسد شب قدر رادرک کرده است.
برادر حسین مهدی‏زاده: تنها با یقین به الرحمن الرحیم است که شاید بتوان‏امیدوار به درک شب قدر شد. و آقای وحید لطیفی می‏افزاید: شب قدر، شب بریدن ازغیر خدا و پیوستن به معبود است.
امید است ‏با بازگو نمودن «نمی‏ازیم‏» لیله القدر بتوانیم زمینه را برای‏استقبال از شب اتصال خالق و مخلوق، شب اشک و ندامت، ندامت از گذشته و شب امید ورجا، امید به عفو و کرم حضرت دوست آماده نماییم.
رضا ساعی شاهی


همچنین مشاهده کنید