چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا


سیگار و نسل جوان


سیگار و نسل جوان
استعمال دخانیات یكی از عاداتی است كه موجب تباهی سرمایه های اساسی یعنی نسل جوان هرجامعه است. امروزه در اغلب كشورهای جهان استعمال سیگار یكی از مشكلات حاضر است كه گرایش به آن فقط نوعی وابستگی روانی است و عادتی نامطلوب و ساقط كننده سایر اعتبارات است.
بررسی و تحقیقات متعدد جهانی نشانگر این مساله است كه مردان بیش از زنان و افراد بی سواد بیشتر از باسوادها سیگاری هستند و درصد بالایی از افراد سیگاری در سنین زیر ۲۰ سالگی به استعمال دخانیات روی می آورند.
اگر هر فرد از تاثیر نامطلوب مصرف سیگار برسلامت جسمانی و روانی خود و خانواده اش مطلع بوده و آن را باور داشته باشد هرگز سیگار نمی كشد. سیگار بیش از ۴ هزار نوع از ماده سمی دارد و بیش از ۲۲ نوع ماده سرطانزا در دود سیگار وجود دارد كه برای افراد سیگاری و غیرسیگاری زیان آور است و موجب بروز انواع بیماری ها می شود.
چرا نباید سیگار كشید؟ سیگار دارای سم كشنده نیكوتین است و در هر نخ سیگار ۱۰ میلی گرم از این سم وجود دارد. كشیدن سیگار سبب ورود تدریجی مواد سمی به بدن شده و از راه گردش خون در تمام اعضای بدن منتشر می گردد و دیر یا زود عوارض و بیماری های متعددی ایجاد می كند. هر سیگار ۱۲ دقیقه از طول عمر فرد سیگاری كم می كند. وقتی سیگار می كشید چه می شود؟ كسی كه سیگار می كشد زود سرما می خورد، آنفلوآنزا می گیرد، حس چشایی و بویایی اش ضعیف می شود و از مزه غذا لذت نمی برد. همچنین دندان هایش در معرض فساد و پوسیدگی قرار می گیرد و امكان ابتلا به بیماری های ریوی، قلبی، عروقی، مغزی و انواع سرطان ها در فرد سیگاری بیشتر می شود.
● چگونه دود سیگار به اطرافیان صدمه می زند؟
دود سیگار نه تنها به فرد سیگاری بلكه سایر افراد خانواده و اطرافیان را در معرض خطر سیگار قرار می دهد. كودكانی كه والدینشان سیگار می كشند، بیشتر دچار بیماری های تنفسی و عفونت های ریوی می شوند و معمولاً دیر رشد می كنند.
هم چنین دود سیگار بر جنین در حال رشد اثر می گذارد به طوری كه ممكن است باعث تولد نوزادانی با وزن غیرطبیعی شود و یا احتمال دارد كودك سقط شود یا مرده به دنیا بیاید. نارسایی تنفسی نوزاد از عوارض شایع دود سیگار می باشد كه از مادران سیگاری در نوزادان مشاهده می شود. همه می دانید سیگار دشمن سلامتی است.
اگر سیگار نكشید چه می شود؟ سلامت جسم و روان خود را حفظ می كنید. از ابتلا به بیماری های خطرناك مانند سل در امانید. از وقت خود استفاده بهینه می كنید. در كم كردن آلودگی هوا موثرید. در انجام كارها تمركز بیشتر و خطای كمتری دارید. در هر محفل شاداب و با نشاط ظاهر می شوید. اعتماد به نفس دارید. به حقوق دیگران احترام می گذارید. در برنامه های گروهی فعال و سرزنده هستید از مزه غذاها لذت می برید. از اتلاف پول خود جلوگیری می كنید. بهداشت فردی محیط را بیشتر رعایت می كنید. خسارات ناشی از آتش سیگار را كاهش می دهید. مانع خروج ارز از كشور می شوید.
برای جلوگیری از ایجاد عادت به سیگار چه باید كرد؟ مهارت نه گفتن را تقویت كنید. روزانه ۳۰ دقیقه نرمش كنید. در انتخاب دوست دقت كنید. اوقات فراغت خود را با پیاده روی، دوچرخه سواری و ... پركنید. از راهنمایی ها و تجارب والدین و بزرگترهایتان استفاده كنید. در انجام كارها آرامش خود را حفظ كنید.
محمد رضا هادیلو
منبع : روزنامه جوان