پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


درباره فیلم مستند و جدید «گاوچرانان کوکایین»


درباره فیلم مستند و جدید «گاوچرانان کوکایین»
كوربن و اسپلمن در مصاحبه با قاچاقچیان واقعی مواد مخدر ایالت فلوریدای آمریكا، از فساد و تخلف های گسترده در این كشور پرده برداشته اند.
وقتی بیلی كوربن و الفرد اسپلمن، چند ماه پیش فیلم مستند و جدید خود به نام گاوچرانان كوكایین Cocaine Cowboys را عرضه می كردند، اصلاً انتظار نداشتند چنین استقبال وسیعی از آن بشود، اما حقیقت آن است كه این فیلم به پرفروش ترین كار هفته های اخیر در ایالت فلوریدای آمریكا بدل شده و بزودی در سایر ایالات آمریكا نیز اكران و از آن جا به اروپا ارسال می شود.
گاوچرانان كوكایین نه یك قصه و كار تخیلی و بلكه فیلمی مستند و واقعی درباره توزیع كنندگان حقیقی مواد مخدر در شهر میامی و فرهنگ اعتیاد و فروش این مواد در این نقطه از آمریكا طی دهه های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ است و این همان موضوع و ایامی است كه برایان دی پالما فیلم مشهور داستانی سال ۱۹۸۲ خود به نام «صورت زخمی» را بر اساس آن ساخت و سریال تلویزیونی و فیلم سینمایی «تخلف های میامی» (جنایات میامی) نیز از آن نشأت گرفته است و همان فرهنگ فاسد اینك نیز در آمریكا جریان دارد.
كار جالب و مهمی كه كوربن و اسپلمن انجام داده اند، این است كه به جای تماس گرفتن با پلیس ها و رجوع به پرونده های آنان و یا قصه سرایی حرف و خیال پردازی، به سراغ قاچاقچیان حقیقی در كوچه و خیابان های میامی رفته و با آنها مصاحبه كرده و با به تصویر كشیدن آن نشان داده و ثابت كرده اند كه «آمریكا»ی مدعی تمدن، چه «ویرانه ای» است. كوربن در مقام كارگردان فیلم می گوید: «شنیده ام كه عده ای در حال كپی برداری های وسیع و غیرقانونی از نسخه های D.V.D فیلم و فروش آن هستند. نمی دانم. شاید قاچاقچیان جزء و خلافكارانی كه در فیلم با آنها مصاحبه كرده ایم، می خواهند یك نسخه از فیلم را با خود داشته باشند!
به هر حال ماجرا از كنترل ما هم خارج شده است و فیلم به یك پدیده تبدیل شده»
اسپلمن تهیه كننده فیلم می گوید: «مردم منطقه در كوچه و خیابان راجع به این فیلم به یكدیگر می گویند و از آن تعریف می كنند و به این خاطر فروش بسیار زیاد شده است. این ها مسائلی است كه در خیابان های شهر شكل می گیرد و من حتی شنیده ام كه بعضی هنرمندان معروف به مغازه های محل فروش و اجاره نوارهای فیلم آمده اند و خواستار خرید و صحبت درباره آن شده اند.»
كوربن و اسپلمن همان طور كه پیشتر نیز گفتیم اصلاً قصه سرایی نكرده اند. آنها اهالی میامی و بزرگ شده این شهر هستند و آن چه را كه سال ها دیده اند، به روی پرده برده اند. آنها از همان موقعی كه به مدرسه می رفتند، فیلم های كوتاه می ساختند و چند سال پیش یك كمپانی تولید فیلم به نام راكونتور ساختند و در همان زمان اولین اثر بلند مستند خود را كه فیلمی به نام Raw deal بود با نام این استودیو رو كردند.
آن فیلم نیز كه اول بار در فستیوال سان دنس ۲۰۰۱ پخش شد، درباره فساد دانشجویان و اتفاقات سوء در یك دانشگاه در ایالت فلوریدای آمریكا بود و از ناهنجاری ها در این كشور به وضوح سخن می گفت.
با این اوصاف اسپلمن می گوید آن چه باعث شده «گاوچرانان كوكایین» تأثیرگذار باشد، صحبت و مصاحبه مستقیم فروشندگان مواد مخدر و آگاهان و مطلعان در این خصوص و به تصویر كشیدن مسائلی بود كه در این زمینه در كوچه و خیابان ها واقعاً جریان داشت. به این ترتیب این فیلم از جان رابرتز و میكی ماندی هم برای ما سخن می گوید. اولی محموله های كوكایینی با بهای بیش از ۲ میلیارد دلار را از كارتل مده لین كلمبیا تحویل گرفت و آن را در آمریكا توزیع كرد و دومی هم بیش از ۱۰تُن مواد مخدر را از همان كشور به آمریكا آورد و فروخت ولی هر دو گرفتار و راهی زندان شدند.
كوربن و اسپلمن حتی با خورگه ریوی ایالا قاتل بزرگ تحت استخدام قاچاقچیان میامی نیز كه هنوز در زندان به سر می برد، مصاحبه كرده اند. حرف آخر را نیویورك تایمز نوشته است. «هر چه در این فیلم می بینید، واقعی است و فیلم های سینمایی قبلی بیشتر مبتنی بر خیال اند و به همین خاطر این فیلم را باید جدی گرفت.»
وصال روحانی
منبع : روزنامه ایران