پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

جای «آنها» در جام قهرمانان اروپا خالی است


زسكامسكو، دیناموكی یف و شاختار دونتسك، سه باشگاهی كه برخلاف سنت سال های طولانی شان اقدام به خریداری بازیكنان «غربی» كرده بودند (و نه صدور بازیكن به باشگاه های غربی) با فاصله و اختلاف كمی رتبه های اول و دومی را در گروه های مربوطه از دست دادند و به جام یوفا ارجاع شدند و اسپارتاپراگ از آنها هم بدتر عمل كرد و با اكتفا به یك امتیاز در شش بازی اش در گروه خود آخر شد و به جام یوفا هم راه نیافت.
حاكمیت مطلق اسپارتا بر لیگ چك و سرنوشت تیره اش در جام قهرمانان اروپا نشانگر تفاوت عظیمی است كه بین باشگاه های برتر شرقی و رقبای غربی شان وجود دارد.
از زمان شكل گیری تغییرات عظیم سیاسی در اروپای شرقی در شروع دهه ،۱۹۹۰ بازیكنان نخبه این منطقه به شكل فزاینده ای به باشگاه های غربی منتقل شده اند. پاول ندود دارنده توپ طلای ۲۰۰۳ اكثر دوران بازی اش را در ایتالیا و ابتدا در تیم لاتزیو و پس از آن یوونتوس گذرانده است و آندری شوچنكو جانشین اوكراینی او كه هفته پیش توپ طلای اروپا را برد، ششمین فصل حضورش را در «سری A» و در میلان می گذراند. او كه در سال ۱۹۹۹ از دیناموكی یف به سن سیرو كوچ كرد، در این مدت دو بار آقای گل كالچو شده است ولی مسئله این است كه جای خالی او و امثال او به شدت در تیم های شرقی حس می شود. با این حال باید اعتراف كرد كه حذف نماینده های شرق دیگر به صراحت و قاطعیت گذشته نیست. دیناموكی یف تیم سابق «شوا» در شرایطی در گروه خود حذف شد كه تا قبل از مسابقات شب آخر درصدر جدول جای داشت و ترسیم سرنوشت در دست خودش بود ولی در نهایت ۰-۳ به بایر لوركوزن باخت و به رتبه سوم گروهش اكتفا كرد. این تیم اینك بازیگرانی از كشور های آفریقا و آمریكای جنوبی را در اختیار دارد و این وضعیت در تیم های زسكا و شاختار هم دیده می شود.اسپارتا فقط از بازیگران چكی شكل می گیرد، اما به رغم رسیدن تیم ملی چك به مرحله نیمه نهایی یورو ،۲۰۰۴ اسپارتا در جام قهرمانان نمایش بسیار ضعیفی داشت. سال ها باشگاه های شرقی از این گلایه داشتند كه تجربه و پول شان به حد تیم های غربی نمی رسد و با اینكه بودجه شان واقعاً با امثال چلسی و منچستر یونایتد برابری نمی كند اما در عین حال باید گفت كه وضعیت مالی شان نسبت به گذشته بسیار بهتر شده است.
بازیكنان آنها نیز برخلاف گذشته بسیار باتجربه تر شده اند و اكثرشان پیشینه چند سال شركت در جام قهرمانان اروپا را دارند. با این وجود ناكامی های آنان در صحنه جام های باشگاهی اروپا همچنان استمرار یافته است.فصل پیش لوكوموتیو مسكو روسیه تنها تیم اروپای شرقی بود كه به جمع ۱۶ تیم مرحله یك هشتم نهایی رسید و البته با استاندارد ها و شناختی كه از این تیم در دست است، این دستاورد توفیق بزرگی محسوب می شد.این تیم فقط به دست موناكو و آن هم با قانون گل های خورده در خانه خودی حذف شد.
• آنها شلاق نخورده اند
این نمایش پس از رسیدن دیناموكی یف به نیمه نهایی جام قهرمانان در فصل ۱۹۹۹ مهم ترین و مثبت ترین نتیجه برای یك تیم شرقی در این جام طی سال های اخیر به حساب می آید.
به جز مسائلی كه گفتیم ایراد و كمبود اصلی نمایندگان اروپای شرقی در جام قهرمانان اروپا این بوده كه در لیگ های داخلی حریفان توانمندی نداشته اند و در نتیجه شلاق آمادگی و مقاومت بر تن شان ننشسته است.
شاید دو تیم برتر صربستان بهترین نمونه ها در این زمینه باشند.
فصل پیش پارتیزان بلگراد اولین تیم صربستانی شد كه طی ۱۲ سال اخیر به مرحله گروهی جام قهرمانان اروپا راه یافته است اما امسال ستاره سرخ بلگراد با سابقه قهرمانی در دوره ۱۹۹۱ این رقابت ها در همان مرحله سوم مقدماتی جام قهرمانان با نتیجه كلی ۳-۷ به آیندهوون باخت و وقتی به جام یوفا ارجاع شد، در این جام نیز در همان مرحله نخست با نتیجه سنگین ۱-۶ تسلیم سن پترزبورگ روسیه و اینجا هم حذف شد.
اگر تیم های شرقی نمی توانند بازیكنان زبده خود را حفظ كنند، این ایراد را هم دارند كه تعداد مسابقات سنگین شان در طول سال بسیار كمتر از رقبای غربی است و با این حساب كمتر از آنها پخته و باتجربه می شوند. اگر به جدول رده بندی لیگ های این كشور ها نگاه كنیم، متوجه می شویم كه اسپارتا از نزدیك ترین رقیبش در لیگ چك ۹ امتیاز بیشتر دارد و پارتیزان و ستاره سرخ در لیگ صربستان حریف دیگری ندارند.و جنگ بر سر قهرمانی در این لیگ معمولاً به آنها منحصر می شود. در اوكراین دیناموكی یف و شاختار و در روسیه زسكا و لوكوموتیو مسكو همین حالت و شرایط را دارند.ویسلا كراكوف لهستان كه در كشورش یكه تازی می كند و در پایان نیم فصل اول فصل جاری لیگ لهستان هشت امتیاز از نزدیك ترین حریف خود پیش است، حتی به جام یوفا هم راه نیافت زیرا به دینامو تفلیس باخت. در عین حال وضع برای تیم های شرق اروپا در جام یوفا بهتر است و راهیابی تیم هایی مثل پارتیزان، دینپرو و استوا بخارست به مرحله یك شانزدهم نهایی جام نشانه های آن است و در این ارتباط باید از تیم های زسكا و شاختار هم یاد كرد كه مرجوعی های جام قهرمانان هستند.با این حال آن جا كه باید به نام تیم های شرقی برخورد كنیم یعنی در جام قهرمانان اروپا، جایشان را به شدت خالی می بینیم و خیلی ها می پرسند آنها كجا هستند؟
منبع : باشگاه اندیشه