چهارشنبه, ۲ خرداد, ۱۴۰۳ / 22 May, 2024
مجله ویستا

کارت گرافیکی


کارت گرافیکی
کارت گرافیکی یک مدار ، حافظه و یک پردازنده ویژه برای ایجاد ارتباط می باشد. پردازنده عملیات محاسباتی لازم برای تبدیل اطلاعات و قابل نمایش کردن آنها را انجام می دهد.
نقاط تشکیل دهنده یک تصویر را پیکسل(pixel) می نامند . هر پیکسل رنگ نقاط ثصویر را نشان می دهد. در تصاویر سیاه و سفید هر پیکسل فقط دارای دو رنگ سیاه و سفید می باشد. در بعضی از کارتهای گرافیکی برای تصاویر رنگی هر پیکسل دارای ۲۵۶ رنگ می باشد.
قابلیت های موجود دریک کارت گرافیکی نقش موثری در کیفیت تصویر نمایشی بر روی صفحه نمایش دارد و نکات مهم در انتخاب یک کارت گرافیکی عبارتند از:
۱) هرچه قابلیت کارت گرافیکی بیشتر باشد تصویر بهتر و با کیفیت بالاتری قابل نمایش است.اما از طرف دیگر قابلیتهای کارت گرافیکی باید مطابق با قابلییت های صفحه نمایش باشد.اگر این دو قابلیت سازگاری نداشته باشند فقط از قابلییتهای مشترکشان می توان استفاده کرد وهزینه اضافی برای قابلیت های بالاتر کارت گرافیکی بیهوده است.
۲) باید کارت گرافیکی در شکافهایی که بر روی برد اصلی برای آن در نظر گرفته شده است قابل نصب باشد.
۳) کارت گرافیکی باید سرعت لازم در انتقال اطلاعات از حافظه به صفحه نمایش را داشته باشد.
۴) باید قابلییت اتصال به صفحه نمایش و ارسال تصاویر با کیفییت بالا را داشته باشد.
● اجزا کارت گرافیکی
کارت گرافیکی شامل اجزای زیر می باشد:
▪ حافظه : به منظور ذخیره وضعیت رنگ هر پیکسل استفاده می شود . مثلا برای ذخیره نوع رنگ پیکسل های سیاه و سفید فقط یک بیت لازم است.و برای ذخیره نوع رنگ پیکسل های رنگی هشت بیت ( یعنی ۲۵۶ وضعیت) لازم است.
▪ پردازنده کارت گرافیکی عملیات بهنگام سازی هر بایت در حافظه کارت گرافیکی است.
▪ مبدل دیجیتال به آنالوگ: عملیات تبدیل سیگنالهای دیجیتال به آنالوگ انجام می دهد. سرعت این تبدیل تاثیر بر مشاهده تصاویر برروی صفحه نمایش دارد.
▪ رابط کامپیوتر این رابط با اتصال کارت گرافیکی به گذرگاه مربوطه بر روی برد اصلی محتویات حافظه را تغییر می دهد. به این ترتیب کامپیوتر سیگنالهای لازم را از طریق گذرگاه به حافظه ارسال و تغییرات لازمه را انجام می دهد.
▪ رابط ویدیو : سیگنال لازم برای صفحه نمایش را می سازد کارت گرافیک سیگنالهای رنگی را تولید می کند و باعث حرکت اشعه در بخشهایی از صفحه نمایش می شود .
● انواع کارت گرافیکی
انواع کارت گرافیکی عبارتند از
▪ کارت تک رنگ(mono chrome )
▪ کارت گرافیکی هشت رنگ CGA (color graphic adaptor)
▪ کارت گرافیکی شانزده رنگ توسعه یافته EGA (Enhanced graphic Adaptor) که دارای خروجی دیجیتال هستند.
▪ کارتهای گرافیکی با خروجی آنالوگ عبارتند از:VGA (Video graphic Array )_SVGA (super VGA )_ XGA (Extended VGA )_ UVGA (Ultra VGA ) و..............
● کارت صدا
در گذشته برای ایجاد صدا درکامپیوتر از بلند گوهای داخلی استفاده می شدکه توان خود را از برد اصلی کامپیوتر می گرفت و صدا از کیفیت خوبی برخوردار نبود ولی امروزه کارت صدا یا کارت صوتی به منظور پخش و ضبط صدا مورد استفاده می باشد.
کارت صدا نیز همانند کارت گرافیکی بر روی برد اصلی نصب می شود.و دارا چند فیش برای میکروفن و بلندگو می باشد . این کارت سیگنالهایی را برای پخش صدا فراهم می کند و می تواند سیگنالهای ورودی از میکروفن را دریافت و در حافظه آنها را ذخیره کند.
● اجزا کارت صدا
بخشهای مختلف کارت صدا عبارتند از:
▪ مبدل آنالوگ به دیجیتال (Analog to Digital Convertor =ADC) صدا یک سیگنال آنالوگ است اما کامپیوتر اطلاعات را بصورت دیجیتال ذخیره می کند . این مبدل با تبدیل سیگنال آنالوگ به دیجیتال ، امکان ذخیره سازی اطلا عات را فراهم می سازد.
▪ مبدل دیجیتال به آنالوگ : (Digital to Analog Convertor =DAC صدای ضبط شده به صورت دیجیتال ذخیره شده است باید به آنالوگ تبدیل شوند تا بتوانند توسط بلند گوپخش شوند. این عمل توسط مبدل دیجیتال به آنالوگ انجام می شود.
▪ پردازنده سیگنال دیجیتال : عملیات پردازش سیگنال دیجیتال را انجام می دهد.
▪ حافظه ROM جهت ذخیره سازی اطلاعات
▪ کانکتور ورودی آنالوگ جهت ارتباط به میکروفن و CD های صوتی
▪ کانکتور خروجی آنالوگ جهت ارتباط به بلند گوها
● انواع اتصال کارت صدا به کامپیوتر
اتصال کارت صدا با کامپیوتر جهت ارسال یا دریافت اطلاعات می تواند بصورت دیجیتال یا آنالوگ باشد. انواع اتصال کارت صدا به کامپیوتر بصورت زیرمی باشد:
ـ بلندگوها
ـ یک منبع ورودی آنالوگ مانند میکروفن ضبط صوت و CD-player
ـ یک منبع ورودی دیجیتال مانند CD-ROM
ـ یک منبع خروجی آنالوگ مانند ضبط صوت
ـ یک منبع خروجی دیجیتال
ـ پارامترهای مهم برای انتخاب کارت صدا
امروزه بردهای اصلی دارای کارت صدای سر خود(onboard) می باشند و دیگر نیازی به تهیه کارت صدا نیست.
دو نوع استاندارد روی کارتهای صداوجود دارد : استانداردSound Blaster , Adlih . با توجه به خصوصیات این استانداردها روی کارت صدا، برای راه اندازی آن عملیات خاصی انجام نمی شود.
در صورتیکه بخواهید کارت صدا تهیه کنید. پارامترهای مهم برای انتخاب یک کارت صدا عبارتند از:
▪ سازگار با بخشهای نرم افزاری و سخت افزاری سیستم باشد مثلا سازگار با بازی ها و نرم افزارهای دارای صدا باشد.
▪ دارای کیفیت بالای صوت باشد
▪ قابلیت استفاده از جدول موجی MIDI برای دستیابی به صداهای واقعی تر (MIDI استانداردی است که اجازه می دهد آلات موسیقی الکترونیکی و ادوات ترکیب کننده (synthesizer) با یکدیگر کار کنند.)
▪ قابلیت تولید صداهای سه بعدی ( صداهای بازیهای کامپیوتری )
▪ ارتباط دو طرفه برای ارتباطات تلفنی
▪ داشتن درایو های لازم جهت نصب در سیستم عامل های مورد نظر.
● کارت مودم
گاهی لازم است دو کامپیوتر در فواصل طولانی با یکدیگر ارتباط برقرار کنند . این ارتباطات از طریق خط تلفن صورت می گیرد. کامپیوتره اطلاعات را بصورت دیجیتال نگه می دارند و یا ارسال می کنندولی خطوط تلفن اطلاعات را بصورت آنالوگ ارسال می کنند. بنابراین برای ایجاد ارتباط بین کامپیوترها از طریق خط تلفن لازم است از وسیله ای استفاده شود تا عملیات تبدیل سیگنال آنالوگ به دیجیتال و بر عکس را انجام دهد. این وسیله را کارت مودم ( Modem : modulator/ demodulator ) می نامند .
امروزه تمامی سیستم ها برای اتصال به اینترنت از کارت مودم استفاده می کنند.
● ویژگیهای کارت مودم
کارتهای مودم مانند هر قطعه دیگری در سیستم از ویژگیهای خاص خود برخوردار است. بصورت زیر:
▪ سرعت : از مهمترین پارامترهای یک مودم سرعت آن است. سرعت یک مودم تعداد اطلاعات ارسالی در واحد زمان را مشخص می کند. مثلا مودم با سرعت kbps ۵۶ ، یعنی ۱۰ ۲ * ۵۶ بیت در هر ثانیه ارسال می کند. هرچه سرعت مودم بالاتر باشد بهتر است.
▪ سازگاری : برای ایجاد ارتباط بین دو وسیله یا دو انسان باید قراردادهایی برقرار باشد مثلا برای ایجاد ارتباط بین دو. انسان زبان مشترک بعنوان یک قرارداد در نظر گرفته می شود . این قراردادها را پروتکل می نامند. در انتخاب کارت مودم نیز این نکته توجه می شود . کارت مودم بگونه ای انتخاب می شود تا پروتکلهای آن سازگار با محیط خارجی( اینترنت) باشد.
▪ پشتیبانی از صدا : برای ایجاد ارتباط با اینترنت ، بدون صدا نیز امکانپذیر است ولی معمول نیست استفاده کنندگان از اینترنت ترجیح می دهند مودم آنها قادر به دریافت یا ارسال صدا نیز باشد.
▪ مودم خارجی و داخلی: مودمهای خارجی بعنوان یک قطعه جداگانه در سیستم است ولی مودمهای داخلی بصورت یک کارت در اسلاتهای روی برد اصلی قرار می گیرند.
● مزایای مودم های داخلی :
▪ ارزان بودن
▪ قابل نصب در داخل سیستم . فصای اصافی اشغال نمی کنند
▪ عدم نیاز به کابل اضافی
● معایب مودم های داخلی:
▪ بسیاری از عملیات مودو بعهده پردازنده است.
▪ در صورت از کار افتادن مودم باید سیستم دوباره reset شود.
▪ عدم نمایش وصعیت کاری مودم
● مزایای مودم های خارجی :
▪ قابل انتقال بودن از یک کامپیوتر به یک کامپیوتر دیگر
▪ به هر نوع کامپیوتری قابل وصل است .
▪ دارای چراغهایی برای نمایش وصعیت کاری مودم
سجاد جهانی
http://novinpro.blogfa.com/