پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

تکاپوی طلا در سومین المپیک


تکاپوی طلا در سومین المپیک
گرنت هکت شناگر مشهور استرالیایی می کوشد در بازی های المپیک امسال در پکن تبدیل به اولین مردی شود که در سه دوره متوالی این رقابت ها مدال طلای شنای ۱۵۰۰ متر آزاد مردان را تصاحب می کند و اگر اظهارات مربی او را مبنا بگذاریم، او برای این مهم کاملاً مهیا است و تدارک مفصلی داشته و یکی از سالم ترین و بهترین دوران خود را طی می کند.
هکت ۲۸ ساله پیشینه مصدومیت ها و کسالت های متعدد را در شماری از تورنمنت های بزرگ سال های گذشته دارد و حتی در آستانه المپیک قبلی (۲۰۰۴ آتن) مبتلا به عفونت روده و تب شده بود و با این وجود توانست یک بار دیگر در طولانی ترین ماده شنای المپیک سروری کند. این بار او تدارکات کم دردسرتری داشته و فارغ از برخی بیماری ها بوده است. او هیچ ریسکی را مرتکب نشده و برای رهایی یافتن از هر ویروسی، انواع تدابیر را به کار می گیرد. او در برخی روزها ماسکی را بر چهره دارد، بسیار به ندرت در سطح شهر ظاهر می شود، در اتوبوس و مترو دست به میله ها و نرده هایی که مردم عادی به آن آویزان می شوند (تا تعادل خود را حفظ کنند) نمی زند تا مبادا ویروس و هر گونه عامل و واسطه بیماری وارد بدنش شود و حتی در تاکسی نیز به این روش عمل می کند و شست وشوی دائمی در طول روز دارد و همه اینها برای این است که مبادا در آستانه المپیک و در شرایطی که برای کاری تاریخی (۳ طلایی شدن در شنای تخصصی اش) می کوشد، ناکام شود و حسرتی بزرگ بر دلش بماند.
هکت پس از بازنشسته شدن هموطن مشهور و جوانترش ایان تورپ که ۲۰ ماه پیش شکل گرفت، تنها (و قاطع ترین) جواب به لشکر شنای امریکا است که داعیه قهرمانی مجدد در این رشته در المپیک پیش رو را دارد. مایکل فلپس سرکرده تیم ملی شنای امریکا همان طور که قبلاً گفتیم برای نیل به ۸ مدال طلای پکن دورخیز کرده تا از ۷ مدال زرینی که هموطن معروفش مارک اسپیتز در المپیک ۱۹۷۲ مونیخ صید کرد، فراتر رود و با این که هکت اصلاً حوزه عمل و طیف حضورش در المپیک بیست و نهم به این حد و حدود نمی رسد، اما پس از فلپس شاید بارزترین شخصیت شنای این بازی ها باشد و فقط معدود شناگرانی مثل کاسوکی کیتاجیمای ژاپنی با او به لحاظ خبرسازی و اعتبار برابری کنند.
● تقریباً ایده آل
ایان پاپ مربی شخصی هکت مدعی است تدابیر ایمنی و ملاحظات بهداشتی این شناگر قوی هیکل و قد بلند استرالیایی جواب داده، زیرا او برای اولین بار در سال های اخیر در زمان تدارک برای یک مسابقه بزرگ بیمار و مصدوم نشده و یک دوره آماده سازی کم مشکل و تقریباً ایده آل را پشت سر نهاده است. در همین راستا هکت که کاپیتان تیم ملی شنای استرالیا هم هست، در تورنمنت گراندپری اخیر شنای سیدنی زمان سریع و جالب ۵۱‎/۶۲ـ۱۴ دقیقه را برای ۱۵۰۰ متر به جا نهاد که چون وی هنوز دوره تمرینات شدید و آمادگی جسمانی را پشت سر می نهاد، از اهمیت زیادی برخوردار بود. پیشتر سابقه نداشت او در زمان جریان داشتن تمرینات سنگین اش و در دل برنامه های تدارکاتی خود به زمانی زیر ۱۵ دقیقه در این شنا دست یابد و این کار به جریان مسابقات و یا آخرین روزهای منتهی به آن موکول می شد. اگر هکت در پکن هم اول شود، اولین شناگر ظرف ۱۰۴ سال اخیر می شود که در یک ماده خاص در ۳ المپیک متوالی درصدر ایستاده است.
ایان پاپ به نشریات اروپایی گفته است: «هکت در سال های اخیر هیچگاه این طور منظم و مؤثر و کم مشکل تمرین نکرده بود. او عادت داشت که در این مقطع از سال دچار بیماری هایی شود و در کارش خلل و تأخیر بیفتد اما این بار چنین نشده است. عده ای شوخی درست کرده اند و تدابیر بهداشتی او و تلاش اش برای بیمار نشدن را به مسخره گرفته اند اما چه خنده دار و چه جدی این کارها جواب داده و به هیچ روی بیمار نشده است و من و او همین را می خواسته ایم.
اگر او طلا بگیرد، دیگر فرقی نخواهد کرد که بگویند با زدن ماسک اکسیژن در ماه های قبلی این کار را کرده و با فرار از مردم به هدفش رسیده است.»
● درمان ها
شاید هم هکت حق داشته باشد که این طور با موضوع برخورد کند، زیرا سال پیش بود که مشخص شد وی از بیماری آسم رنج می برد و بعد از آن درمان های زیادی روی او صورت گرفته و امروز باید اذعان داشت که سلامتی بسیار بیشتری دارد و رنجور نیست. در سال جاری مجموعاً ۱۳ مرد به زمان هایی زیر ۱۵ دقیقه در شنای ۱۵۰۰ متر کرال دست یافته اند و به این سبب باور هکت این است که اگر می خواهد یک بار دیگر فینالیست این رشته شود، باید در نیمه نهایی زیر ۱۴‎/۵۵ دقیقه شنا کند و در مسابقه نهایی فقط زمانی بین ۱۴‎/۴۲ تا ۱۴‎/۴۰ دقیقه او را بر سکوی نخست خواهد نشاند. هکت از سال ۲۰۰۱ به بعد با زمان ۳۴‎/۵۶ـ۱۴ دقیقه در این شنا رکورددار جهان بوده است و کمتر کسی به این حد نصاب درخشان نزدیک شده و این، شامل خود او هم می شود.
● بخش نهایی عملیات
و هکت چنان بر مأموریت و هدف خود در پکن متمرکز است که وظیفه حمل پرچم استرالیا در مراسم افتتاحیه المپیک را که روز جمعه این هفته برگزار می شود، به عهده نگرفته و دلیل موجهی هم بر این قضیه دارد، زیرا مسابقات شنای پکن از فردای آن روز به راه می افتد و او نیازمند تمرکز کامل بر روی آن است. کمپ نهایی تمرینی تیم ملی شنای استرالیا از روز ۵ مرداد در کوالالامپور دایر بوده است، اما هکت و یارانش از ۱۵ مرداد به چین وارد شده و در آنجا سکنی گزیده اند، حالا بخش نهایی عملیات و مأموریت هکت رسیده است و او از کوچکترین جزئیات هم غافل نمی ماند.
برای مردی که پس از ولادیمیر سالنیکوف غول روسی اواخر دهه ۱۹۷۰ و اوایل دهه ۱۹۸۰ اتحاد شوروی بهترین شناگر ۱۵۰۰ متر جهان بوده، راهی جز این برای تکرار فتوحات بزرگ گذشته اش متصور نیست.
وصال روحانی ‎/ منبع: Sydney Herald
منبع : روزنامه ایران ورزشی