یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

ایران الگویی برای دیگر کشورها


ایران الگویی برای دیگر کشورها
ویتالی فدچنکو کارشناس انستیتوی بین المللی تحقیقات مسائل جهانی در مورد اوضاع پیرامون برنامه هسته ای ایران و همپنین ریسک هایی که ممکن است در این رابطه از سوی کشورهای دیگر نسبت به توسعه انرژی اتمی پیش آید به روزنامه نزاویسیمایا گازیتا توضیحاتی داد.
▪ از نظر شما چند سال ممکن است که ایران برای تولید سلاح هسته ای نیاز داشته باشد؟
ـ به این سئوال نمی توان پاسخ معینی داد. پاسخ این سئوال به تصمیم مقامات ایرانی (که قصد تولید سلاح هسته ای را نفی می کنند) اوضاع بین المللی، فعالیت بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی ، موفقیت دانشمندان و مهندسین ایرانی و عوامل دیگر بستگی دارد. از نظر فنی مرحله دشوار تولید سلاح هسته ای دستیابی به موادی مانند اورانیوم و یا پلوتونیم با درصد غنی سازی بالاست.
ایران در حال حاضر به طور فعالی تلاش می کند که به فناوری های غنی سازی از طریق سانتریفیوژی دست پیدا کند و قصد خود را برای غنی سازی اورانیوم تا حد کمتر از ۵% اعلام کرده است. چنین فعالیتی نه تنها از نظر رسمی از دیدگاه پیمان منع اشاعه سلاح هسته ممانعتی ندارد بلکه در برخی از موارد از طریق فصل ۴ پیمان مذکور (با اجرای و در نظر گرفتن بند دوم یعنی عدم طراحی و تولید سلاح هسته ای) مورد تشویق هم قرار گرفته است.
مشکل آنجاست که اورانیوم با درصد پایین غنی سازی شده را می تواند غنی سازی نمود و از آن اورانیوم غنی سازی شده برای تولید سلاح هسته ای دریافت کرد. این در حالیست که انرژی و زمان برای این منظور حتی کمتر از غنی سازی اورانیوم طبیعی است.
بدین ترتیب از نظر تئوری ایران در صورتی که برای این منظور تصمیم گیری شود با غنی سازی اورانیوم با درصد پایین زمان لازم برای غنی سازی اورانیوم به اندازه تولید بمب هسته ای را کسب خواهد نمود.
▪ ایران در حال حاضر چه امکاناتی برای تولید سلاح هسته ای در اختیار دارد؟ آیا در ایران واقعا موسساتی وجود دارد که در آنها به ساختن بمب بپردازند؟
ـ عملا همه کارشناسانی که به مسائل عدم اشاعه می پردازند در این نکته اتفاق نظر دارند که طراحی و تولید بمب از اورانیوم های غنی سازی شده، برای بمبی بسیار ساده ای برای کشوری است که به فناوری غنی سازی اورانیوم دست یافته (یا در حال دست یافتن است) و یا موشک بالستیکی تولید می کند، مسئله ای بسیار پیش پا افتاده است.
طراحی و تولید بمب هسته ای ساده نیاز به هیچ سازه پیچیده ای نداشته و کلا می تواند در چارچوب مراکز موجود علمی و دانشگاهی ایجاد شود. بررسی اینکه چنین اموری در کشوری انجام می شود بسیار دشوار است. به غیر از این عملا همه فناوری ها و امور لازمی برای تولید چنین بمبی می تواند استفاده کاملا صلح آمیز داشته باشد. تنها یک سازمان وجود دارد که می تواند به طور معتبر وجود و یا عدم وجود امکانات لازم برای تولید سلاح هسته ای و یا موسساتی که آنها را تولید می کنند را بررسی و قضاوت کند و آنهم آژانس بین المللی انرژی اتمی است.
"نزاویسیمایا گازیتا"، خبرگزاری «نووستی»
منبع : خبرگزاری نووستی روسیه