شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

۸ مارس ۱۹۵۰ ـ اعلامیه شوروی و تشدید رقابت های اتمی


هشتم مارس ۱۹۵۰دولت شوروی رسما اعلام داشت که دارای تعداد قابل ملاحظه ای بمب اتمی است. این موضوع توسط مارشال شوروی، وروشیلوف، اعلام شده بود. شوروی در سال ۱۹۴۹ نخستین آزمایش اتمی خود را انجام داده بود. از آن پس رقابت برسر ساخت سلاحهای اتمی و وسائل رساندن آنها به هدف آغاز شد. شوروی نخستین کشور بود که موشک هدایت شونده دور برد آزمایش کرد و به مدار زمین فرستاد. هشتم مارس همچنین روزی است که مجلس نمایندگان آمریکا در سال ۱۹۸۳ برغم مخالفت رئیس جمهور وقت این کشور (رونالد ریگن) طرح «فریز» کردن متقابل تولید سلاحهای هسته ای آمریکا و شوروی را تصویب کرد.
تا سال ۲۰۰۸، ۹ کشور جهان دارای اسلحه اتمی از انواع مختلف بوده اند: آمریکا، روسیه، چین، فرانسه، انگلستان، هند، اسرائیل، پاکستان و کره شمالی.
جمهوری فدرال آفریقای جنوبی نیز قبلا دارای چند بمب اتمی بود که آنهارا داوطلبانه از میان برد. در جهان چندین کشور دیگر هستند که بر تکنولوژی هسته ای دست یافته و اگر بخواهند، در مدتی کوتاه می توانند سلاح اتمی داشته باشند. ژاپن، برزیل، آلمان و برخی از اعضای سابق اتحاد شوروی ازجمله این کشورها هستند. از اوت ۱۹۴۵ که آمریکا دو بمب اتمی بر ژاپن فروافکند، سلاح اتمی عامل «فدرت» و در نتیجه یک «آرزوی ملی» شده است و به همین لحاظ و برای جلوگیری از گسترش این سلاح و بهانه افتادنش به دست این و آن، قانون کنترل و سازمان جهانی نظارت بر اجرای این قانون به وجود آمده است و به این ترتیب سلاح هسته ای در انحصار چند کشور باقی مانده است. هند، پاکستان و کره شمالی برغم وجود این سازمان سلاح اتمی تولید کرده اند. دولت آمریکا برپایه گزارش های سازمانهای اطلاعاتی خودش که دولت وقت عراق تلاش پنهانی برای تولید سلاح اتمی دارد در مارس ۲۰۰۳ این کشور را اشغال نظامی کرد ولی هنوز اثری از چنین فعالیتی به دست نیامده است و ....
منبع : تاریخ ایران و جهان در این روز


همچنین مشاهده کنید