جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

امریکا در آستانه بازگشت به نظام سربازگیری اجباری


امریکا در آستانه بازگشت به نظام سربازگیری اجباری
اظهارات اخیر ژنرال داگلاس لیوت از مشاوران برجسته نظامی جرج بوش رئیس جمهوری امریکا مبنی بر اینکه ممکن است بار دیگر سربازگیری اجباری در این کشور به اجرا درآید، فضای جنگ ویتنام را در اذهان تداعی می کند. لیوت گفت با توجه به اینکه جذب اختیاری و داوطلبانه سرباز به صورت مداوم جوابگوی نیازهای ارتش امریکا برای اعزام به عراق و افغانستان نیست، بازگشت به دوران نظام سربازگیری اجباری در امریکا به شدت مورد توجه مقامات این کشور قرار گرفته است.
اعداد و ارقام آماری موجود حاکی از آن است که ارتش امریکا به شدت با کمبود نیروی انسانی مواجه است به ویژه اینکه تعداد زیادی از نظامیان این کشور از خدمت در عراق تمرد کرده اند. از سوی دیگر از زمان حمله امریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ حدود ۴ هزار نظامی این کشور کشته و نزدیک به ۳۰ هزار نظامی نیز مجروح شده اند. وزارت دفاع امریکا (پنتاگون) به منظور جذب سربازان جدید در ارتش برخی معیارهای پیوستن به ارتش را لغو کرده است، از جمله حد سن قانونی از ۳۵ سال را به ۳۹ سال افزایش داد و حقوق ماهیانه و پاداش های مالی نظامیان را افزایش داده است که از آن جمله افزایش حقوق سربازان جدید به ۲۵ هزار دلار در ماه است. پنتاگون البته از این هم فراتر رفته و اعلام کرده که حتی مجرمان کیفری سابقه دار و همچنین کسانی که هیچ گونه آموزش نظامی ندیده اند و در سطح دبیرستان هستند را نیز برای پیوستن به ارتش جذب می کند. از جمله مکان هایی که ارتش امریکا با کمبود نیرو در آن مواجه است، گارد ملی نیروی هوایی است که در حال حاضر ۷۸۷ نیرو دارد در حالی که باید ۹۰۷ نیرو داشته باشد.
● تاریخ نظام سربازگیری اجباری
تاریخ سربازگیری اجباری در امریکا به زمان فرانکلین روزولت رئیس جمهوری وقت امریکا بازمی گردد. روزولت نخستین آژانس مستقل فدرالی درخصوص نظام سربازگیری را در سال ۱۹۴۰ تاسیس کرد. پس از آن و طی سال های ۱۹۴۸ تا ۱۹۷۳ نظام سربازگیری اجباری در امریکا هم در دوران جنگ و هم در دوران صلح به اجرا گذاشته شد اما در سال ۱۹۷۳ و در جریان جنگ ویتنام ریچارد نیکسون رئیس جمهوری پیشین ایالات متحده، این قانون را لغو کرد و نظام جذب سرباز تا امروز در این کشور، داوطلبانه و اختیاری شد. اجرایی شدن نظام سربازگیری اجباری در امریکا نیازمند تصویب قانون آن توسط کنگره این کشور است آن هم زمانی که مشخص شود ارتش امریکا در زمینه انسانی با کمبود نیرو مواجه و در نظام داوطلبانه با مشکل روبه رو است.
پس از تصویب چنین قانونی باید رئیس جمهوری این کشور نیز آن را امضا کند تا قابل اجرا شود. نکته جالب توجه این است که اگرچه اکنون پنتاگون به دلیل خلاء انسانی چشمگیر در ارتش امریکا حتی مجرمان سابقه دار را نیز استخدام می کند و به گذشته سربازان جدید وارد شده به ارتش چندان اهمیت نمی دهد اما پیش از این کسانی که قصد ورود به ارتش را داشتند تحت آزمایش های دقیق پزشکی و روانشناسی قرار می گرفتند و هر یک از آنها اگر مشکلی داشت مورد تایید قرار نمی گرفت. براساس گزارش ها در حالی که ۹۰ درصد افراد وارد شده به ارتش امریکا در سال ۲۰۰۴ را فارغ التحصیلان دبیرستان تشکیل می دادند، این تعداد در سال ۲۰۰۵ به ۸۴ درصد و در سال ۲۰۰۶ به ۷۳ درصد کاهش یافت.
● تفاوت ویتنام با عراق
در اوایل جنگ امریکا علیه ویتنام که هنوز نظام سربازگیری اجباری در امریکا رواج داشت، دانشجویان و دانش آموزان امریکایی مخالف ترین مردم این کشور نسبت به این جنگ بودند و آن را ناعادلانه توصیف می کردند. سمینارهایی را در دانشگاه هایشان در اعتراض به این جنگ برگزار می کردند و دانش آموزان نیز چندین هفته از رفتن به مدارس خودداری کردند تا عمق نارضایتی خود را نسبت به جنگ ویتنام نشان دهند.
اما واقعیت آن است که موضع دانشجویان کنونی امریکا نسبت به عراق بسیار متفاوت تر از دانشجویان سابق امریکا نسبت به ویتنام است و آنچنان که جنگ ویتنام بر جامعه دانشگاهی و دانش آموزی امریکا تاثیر گذاشته بود، جنگ عراق نگذاشته است. تنها تاثیرپذیری دانشجویان و دانش آموزان امریکایی از جنگ عراق مربوط به سربازان کشته شده امریکایی و دیگر سربازانی است که گفته می شود در عراق دچار بیماری های روانی شده اند و اگرچه این دانشجویان و دانش آموزان برخی مواقع پلاکاردهایی به خودروهایشان نصب می کنند و روی آن می نویسند «سربازان ما را از عراق بازگردانید» اما واقعیت آن است که نقش فعالی همچون جنگ ویتنام ایفا نمی کنند که البته این موضوع به زیان خود آنهاست زیرا در صورتی که نظام سربازگیری اجباری فعال شود همین دانشجویان و دانش آموزان نخستین کسانی خواهند بود که باید به اجبار به عراق و افغانستان اعزام شوند.
● دیدگاه مردم امریکا
از هر ۱۰ امریکایی ۷ نفر مخالف نظام سربازگیری اجباری هستند. به عبارت دیگر ۷۰ درصد مخالف و تنها ۲۷ درصد موافق چنین نظامی هستند و ۳ درصد نیز هیچ نظری در این خصوص ندارند. اغلب شهروندان امریکایی معتقدند جنگ عراق تاثیر بسزایی در بازنگری داوطلبان امریکایی برای ورود به ارتش داشته است. در همین حال برخی مسوولان امریکایی سربازگیری اجباری را امری بعید می دانند و تصویب چنین قانونی را برای جامعه امریکا به خصوص در شرایط کنونی چالش برانگیز برمی شمارند. ضمن آنکه جرج بوش نیز گفته است ارتش امریکا متشکل از افراد داوطلبی است که به شکل مطلوبی در حال خدمت هستند و بازگشت به نظام جذب اجباری سرباز بعید است، البته این در حالی است که جمهوریخواهان طرفدار بوش به شدت در پی قانونی کردن این نظام هستند تا به هر طریق ممکن امریکا را از باتلاق عراق نجات دهند.
ترجمه؛ مریم زمانی
منبع؛ ایلاف
منبع : روزنامه ایران