پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


ایستگاه اول


ایستگاه اول
سیدمهدی شجاعی روزنامه نگار داستان نویس ایرانی، در شهریور ماه سال ۱۳۳۹ در تهران به دنیا آمد. از همان سنین جوانی نویسندگی را آغاز کرد.
وی در سال ۱۳۵۶ پس از اخذ دیپلم ریاضی به دانشکده هنرهای دراماتیک وارد شد و در رشته ادبیات دراماتیک به ادامه تحصیل پرداخت. همچنین شجاعی همزمان به دانشکده حقوق دانشگاه تهران رفت و پس از چند سال به تحصیل در رشته علوم سیاسی پرداخت و آن را رها کرد و به طور جدی کار نوشتن را در قالب های مختلف ادبی آغاز کرد. سیدمهدی شجاعی از نویسندگانی است که پس از انقلاب اسلامی شروع به کار در سبک ادبیات جدید کرده است، نثر زیبا، عاطفی، تغزلی و همراه با مونولوگ (تک گفتاری درونی) از ویژگیهایی است که سبک او را از دیگران متمایز می کند.
نخستین آثار او چه در مطبوعات و چه در قالب کتاب به سالهای ۵۹و ۱۳۵۸ یعنی حدود ۲۰سالگی برمی گردد.
درحالی که او رشته تحصیلی اش ادبیات نمایشی بوده و چند نمایشنامه هم به چاپ رسانده است، وی بیشتر برروی داستان نویسی متمرکز شده و مجموعه های متعددی از داستان های کوتاه و بلند را به تاریخ ادبیات داستانی ایران هدیه داده است.
همچنین وی در مهرماه ۱۳۷۴ اقدام به انتشار ماهنامه ای با نام «نیستان» کرد. نیستان ماهنامه ای فرهنگی و اجتماعی بود که بیشتر داستانهای کوتاه سیدمهدی شجاعی در آن چاپ می شد. و پس از آن نیز انتشاراتی به همین نام تأسیس کرد. سیدمهدی شجاعی، حدود ۸سال مسئولیت صفحه های فرهنگی و هنری روزنامه جمهوری اسلامی و سردبیری ماهنامه صحیفه را به عهده داشت.
سال های متمادی مسئولیت سردبیری مجله رشد جوان را برعهده داشت و هم زمان در سمت مدیر انتشارات برگ به انتشار حدود ۳۰۰کتاب از نویسندگان و هنرمندان و محققان کشور همت گماشت.همچنین مسئولیت داوری چند دوره از جشنواره فیلم فجر، جشنواره تئاتر فجر، جشنواره بین المللی فیلم کودک و نوجوان و جشنواره مطبوعات از فعالیت های هنری و فرهنگی او طی سال های ۶۵ تا ۷۵ به شمار می روند.
سیدمهدی شجاعی در زمینه فیلم نامه نویسی کارهایی از جمله فیلم نامه های «بدوک»، «دیروز بارانی» و «پدر» را در کارنامه هنری اش به همراه مجید مجیدی دارد. در آثار او به حماسه هایی از صدر اسلام، هشت سال دفاع مقدس و وقایع روز عاشورا و داستان های مربوط به کربلا برمی خوریم.
سیدمهدی شجاعی آثاری در زمینه ادبیات بزرگسالان در قالب داستان های کوتاه و بلند دارد؛ همچون «کشتی پهلو گرفته»، «دست دعا، چشم امید»، «بر محمل بال ملائک»، «بوی سبز پونه ها»، «از دیار حبیب»، «شکوای سبز»، «پدر، عشق، پسر»، «متقین»، «آفتاب در حجاب»، «صمیمانه با جوانان وطنم»، «ضیافت»، «ضریح چشم های تو»، «دو کبوتر، دو پنجره، یک دیوار»، «امروز بشریتم»، «عشق به افق خورشید»، «خار و دل»، «رسم بر این است»، «بدوک»، «گزیده ادبیات معاصر» (مجموعه داستان)، «سانتاماریا» (مجموعه داستان)، «شکوای سبز»(۲)، «مردان و رجزهایشان»، «زیارت عاشورا»، «غیرقابل چاپ»، «رزیتاخاتون» و «آیینه زار» است. و آخرین اثر داستانی وی «طوفان دیگری در راه است» نام دارد که داستان تحول روحی پسر و دختر دو خانواده در طول سال های قبل از انقلاب است. پسری به ظاهر دیوانه و دختری که رقاص و خواننده محبوب دربار است.
همچنین بخش دیگری از فعالیت های جدی و مستمر سیدمهدی شجاعی به ادبیات کودک و نوجوان چه در زمینه تألیف و چه ترجمه برمی گردد که در این زمینه بیش از ۱۰۰ اثر تألیف و ترجمه کرده است که به برخی از آثار داستانی ادبیات کودک و نوجوان از جمله: ایمان و گندم، برای همه برای همیشه، جای پای خون، اندوه برادر، والعادیات، در راه مانده، قصه دو گنج، کاری باید کرد، حکایت آن سر، وقتی او بیاید، کشتی نوح، وای تشنگی...، سلام بر وحی، فصل خوب پیوستن، خورشید نیمه شب، یک اسب و دو سوار، خیانت یهودا، با تو سخن گفتن، همسفر آفتاب، پشت پنجره، اولین زمستان جوجه ها، قصه پلنگ سفید، راهی که می ماند، مشورت با حیوانات، و قصه میمون کوچولو می توان اشاره کرد.
آثار سیدمهدی شجاعی به همین جا خلاصه نمی شود. این نویسنده خوش ذوق و با تجربه در زمینه ترجمه آثاری برای کودکان نیز دارد. این آثار عبارتند از: برای این که ماهی ها نمیرند، پرنده و شکارچی، در قصر ملک خاتون، فرار... فرار، خانه خودمان، قهر اسباب بازی ها، مموش! کجا بودی؟، سفر خرس کوچولو، آرزوهای فیلی، دیدنی نیست، مروارید، آموزش هنرهای تجسمی ۱ و ۲، دوست قهوه ای، ملخ ها در شهر (بازنویسی)، دو پرنده کوچک، گربه خودخواه، ماهی رنگین کمان، چهارپا، خداوند شبان من است، بزرگترین نام روی زمین، خدا مرا می شناسد، موش خواب آلود، اسب شاخ طلایی، جغد کوچک ترسو، دختر چینی، ما گرگ هستیم، ما خرس هستیم، راهت را انتخاب کن، اول تو، دوم من، خواب بهار، بهار کجاست؟، پیشی و ببری، موشی وجزایر اسرارآمیز، هرگز به سنجاب اعتماد نکن، روباه نقره ای، قو، جغد، کاری برای مادر، آدم برفی مهربان، درخت افرا، ما دلفین هستیم، پرواز پنگوئن، بچه شیر تنها نمی ماند، درخت گیلاس، هفت موش کور، و میمونی که ماه را می خواست.
منبع : روزنامه کیهان