پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

بررسی میزان شیوع اضافه وزن و چاقی در نوجوانان و بزرگسالان


بررسی میزان شیوع اضافه وزن و چاقی در نوجوانان و بزرگسالان
● مقدمه:
هدف از این مطالعه مشخص کردن شیوع چاقی و اضافه وزن در نوجوانان و تغییرات شیوع چاقی در بزرگسالان ساکن شهر شیراز بوده است.
● مواد و روش‌ها:
از دی ماه سال ۱۳۸۰ تا فروردین ماه سال ۱۳۸۱ یک مطالعۀ مقطعی بر روی جمعیت ساکن شهر شیراز انجام شد و با نمونه‌گیری سیستماتیک تصادفی ۴۰۴۸ نفر انتخاب شدند که شامل ۸۰۳ نوجوان
(۱۸-۱۳ سال) و ۳۲۴۵ بزرگسال (بیش از ۱۸ سال) بودند. اندازه‌گیری قد و وزن انجام شد و نمایۀ تودۀ بدن مشخص شد؛ سپس میزان شیوع چاقی و اضافه وزن برای هر جنس در هرگروه سنی مشخص شد.
● یافته‌ها:
شیوع چاقی در نوجوانان ۲/۹ % و اضافه وزن ۱۱/۳% به دست آمد در حالی که میزان شیوع چاقی در بزرگسالان ۱۱/۷% و اضافه وزن ۳۳/۳% بود. شیوع چاقی و اضافه وزن در زنان شایع‌تر از مردان بود (۰/۰۰۱>p). در زنان و مردان بیشترین شیوع چاقی در گروه سنی ۵۰ تا ۵۹ سال و بیشترین شیوع اضافه وزن در گروه سنی ۴۰ تا ۴۹ سال مشاهده شد. متوسط نمایۀ تودۀ بدن در دختران ۳/۸±۲۰/۶، در پسران ۳/۴±۱۹/۴، در زنان ۳/۶±۲۵/۳ و در مردان ۳/۸±۲۳/۸ به دست آمد.
● نتیجه‌گیری:
این گزارش نشان داد که درصد قابل توجهی از نوجوانان در جمعیت شهرنشین شیراز دارای اضافه وزن بوده شیوع چاقی در بزرگسالان و نیز متوسط نمایۀ تودۀ بدن در جمعیت بزرگسال شهرنشین جنوب ایران افزایش یافته است. به نظر می‌رسد باید راهکارها و برنامه‌های مشخص برای کاهش و کنترل وزن در اولویت‌های بهداشتی قرارگیرد.

دكتر حبیب‌ا. . . مصطفوی، دكتر محمدحسین دباغ ‏منش، دكتر نجف زارع
مركز تحقیقات غدد درون‌ریز و متابولیسم،
دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی ـ درمانی شیراز
نشانی مكاتبه: شیراز، فلكۀ نمازی ، بیمارستان نمازی ، ‌دفتر بخش داخلی ، گروه غدد، مركز تحقیقات غدد درون‌ریز و متابولیسم، دكتر حبیب‌اله مصطفوی
E-mail:dabbaghm[at]sums[.]ac[.]ir
منبع : مطالب ارسال شده