شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

نگاهی به عملکرد علی فتح‌الله‌زاده‌


نگاهی به عملکرد علی فتح‌الله‌زاده‌
تعریف مدیریت، یک تعریف جامع است که در آن هیچ‌وقت فاکتور احساسات جایی ندارد. مدیریت یک علم است که در آن تمام جنبه‌های لازم برای رسیدن به هدف تعریف شده است. در این میان مدیریت بر یک نظام ورزشی سازوکار خودش را می‌طلبد. باشگاه پرسپولیس با یک بدهکاری بزرگ ۱۲میلیاردی قهرمان لیگ برتر می‌شود اما باشگاه استقلال با یک بدهی به مراتب کمتر در رده سیزدهم قرار می‌گیرد. ضمن اینکه شش امتیاز از پرسپولیس کسر شد و این کم شدن کمرشکن نزدیک بود قهرمانی را از پرسپولیس بگیرد. جدا از در نظر گرفتن جنبه‌های فنی، استقلال تهران که این فصل در رده سیزدهم قرار گرفت، از مدیریت بسیار لطمه خورد. مدیریت احساسی حاجی‌فتح‌الله‌زاده استقلال تهران را به مکان سیزدهم جدول برد؛ جایی که استقلال تهران فقط چهار رده با تیم سقوط‌کننده فاصله دارد و این یعنی یک فاجعه! علی فتح‌الله‌زاده، پاییز سال ۱۳۷۵ برای اولین‌بار مدیرعامل استقلال تهران شد. او پس از باخت یک بر صفر استقلال از پرسپولیس در آبان ۷۵ با گل ادموند بزیک در دقیقه ۸۸ و پس از هفت‌سال نباختن به پرسپولیس، منصور پورحیدری و پرویز مظلومی را برکنار و ناصر حجازی را جایگزین کرد.
استقلال که در آن سال‌ها به شدت با مشکلات مالی دست و پنجه نرم می‌کرد در فینال جام حذفی سه بر صفر به پرسپولیس باخت اما فتح‌الله‌زاده حجازی را برکنار نکرد. اوایل فصل ۷۷-۷۶ لیگ باشگاه‌های کشور، امیر قلعه‌نویی دستیار حجازی شد تا استقلال در غیاب پرسپولیس که به خاطر داشتن تعداد زیاد ملی‌پوشان و عقب‌افتادن بازی‌های این تیم از لیگ کنار کشیده بود قهرمان لیگ شود. استقلال در جام باشگاه‌های آسیا بدون امیر قلعه‌نویی تا فینال رفت و در آن روز بهاری ۱۳۷۸، دو بر یک به جوبیلیوایواتا باخت تا نایب‌قهرمان جام باشگاه‌های آسیا شود. امیر قلعه‌نویی آذرماه ۷۷ از استقلال کنار کشید. آن روزها حاجیلو و محصص دستیاران حجازی شدند.
پس از آن، استقلال در یک بازی مشکوک چهار بر سه به سایپا باخت تا حجازی از سوی فتح‌الله‌زاده برکنار شود و سوکوموروخوف روسی به دستیاری رضا نعلچگر بازیکن سابق استقلال، این تیم را تحویل بگیرد. اما سوکو بیشتر از پنج ماه نتوانست در استقلال دوام بیاورد تا دوباره فتح‌الله‌زاده دست به دامان منصور پورحیدری و پرویز مظلومی شد.
این دو پیشکسوت استقلال در اولین دوره لیگ برتر (فصل ۸۱-۸۰) استقلال را تا روز آخر مدعی نگه داشتند اما باخت به ملوان در انزلی که منجر به قهرمانی پرسپولیس در تهران شد، فتح‌الله‌زاده را مجاب کرد تا رولندکخ آلمانی را جایگزین کند اما او هم مثل سوکوموروخوف فقط پنج، شش‌ماه سرمربی استقلال شد تا دوباره پورحیدری به دستیاری زرینچه هدایت استقلال را برعهده بگیرند. پس از این جابه‌جایی‌ها فتح‌الله‌زاده با کوله‌باری از تغییرات برای مدت پنج سال از استقلال رفت. اما یک‌سال پیش با حکم سرپرستی به استقلال بازگشت و صمد مرفاوی را که وامدار امیر قلعه‌نویی بود از کار برکنار کرد تا او به استقلال‌اهواز برود و ناصر حجازی جایگزین او شود. حجازی در استقلال نتوانست دوام بیاورد و به نیم فصل نرسیده جایش را به فیروز کریمی داد؛ جابه‌جایی‌ که به اندازه تمام جابه‌جایی‌های فتح‌الله‌زاده، سرو صدا داشت.
اما فیروز که تیم‌ بدبسته شده حجازی را تحویل گرفت چاره‌ای جز خداحافظی ندید تا دوباره امیر قلعه‌نویی به نیمکت استقلال نزدیک شود. قلعه‌نویی که توسط حجازی دور خورد، زمانی که استقلال به بحران خورده بود، نتوانست سرمربی استقلال شود. یکی از فاکتورهای مدیریت موفق، ثبات است ولی در کارنامه فتح‌الله‌زاده تنها چیزی که دیده نمی‌شود ثبات است. آقای مدیرعامل در طول تقریبا هفت سال مدیرعاملی، نزدیک به ۱۲، ۱۳ بار کادر فنی استقلال را تغییر داده است. بسیاری از این تغییرات احساسی به نظر می‌رسد وگرنه الان استقلال در رده سیزدهم جدول نبود، نه؟
چیا فوادی
منبع : روزنامه کارگزاران


همچنین مشاهده کنید