پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

شاه تره


شاه تره
از خانواده شب بو Crusirerae و گیاه دیگر ی از گیاهان دارویی است كه شبیه تره تیزك وترب میباشد. با این اختلاف كه گل ان سفید مایل به زرد وتخم ان سفید است. دركتب سنتیی با نامهای « حرف بابلی » و « اسفندسفید » امده است. در مازنداران با نامهای محلی « كلمه تره »، « شاه تره » و « كور تره » و در تنكابن با نام «خاص تره » شناخته میشود. به فرانسوی Cardammine و به انگلیسی به طور كلی Cress گفته میشود .
● دارای چندگونه در ایران است كه نامهای علمی انها :
Cardamine impatiens L ( دو ساله ) و Cardamine ulllignosa ( چند ساله ( و Cardamine hirsuta L. ( یكساله ) می باشد..
گونه C.hirsuta L در كندوان ، سواحل شمال ایران ، میان پشته و بندر گز .
گونه C.IMPATIENS در دامنه البرز
گونه C. ulignosa در كندوان ، دره شهرستانك ، جاهای مرطوب غرب ایران در كوه الونددر گنج نامه و سرانجام در شمال ایران میرویند.
گونه های فوق از نظر خواص : مدر ، مقوی ومحرك هستند ، از خاكستر ریشه و برگهای گونه C.hirsuta برای كنترل اسهال خونی مصرف میشود وبه صورت سبزی برگی نیز مصرف خوراكی داردواز شیره ای كه ازله كردن و فشار ریشه های جدید و نو گیاه به دست اید برای معالجه بیماری های چشم مصرف میشود .
از نظر طبیعت تخم ان گرمتر و خشكتر از تره تیزك است. قاعده اور است و برای رسانیدن و سربازكردن دمل مفید می باشد. ضمنا خوردن ان برای بیماریهای سردوسیاتیك نافع است. مقدار خوراك از تخم ان تا ۵ گرم است.
منبع : موسسه اطلاع رسانی طعام اسرار