شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا
پیشگیری پوکی استخوان با تغذیه صحیح
پوكی استخوان به علت كاهش میزان كلسیم در استخوان ایجاد میشود كه اغلب در خانمها بعد از دوران یائسگی و در آقایان بعد از سن ۷۰ سالگی دیده میشود. علائم این بیماری شامل دردپشت، كاهش قد و افزایش احتمال شكستگیهای استخوان است. ارث، رژیم غذایی و ورزش از عوامل مهمی هستند كه به طور مستقیم با این بیماری در ارتباط اند. بعد از ۳۰ سالگی كلسیم همانند سالهای قبل زندگی به توده استخوانی اضافه نشده و در استخوان سازی به خوبی قبل عمل نمی كند و به همین علت در این دوران مصرف مواد غذایی حاوی كلسیم برای حفظ توده استخوانی و جلوگیری از كاهش توده استخوان ضروری است. خانمها بعد از سنین یائسگی برای پیشگیری از كاهش تودههای استخوانی شان بایستی از غذاهای حاوی استروژن بالا مثل لوبیای سویا (یا آجیل سویا) مصرف كنند. ورزشهای ساده مثل پیاده روی، بدنسازی و یوگا در حفظ تودههای استخوانی بسیار مفید است.
مصرف مواد پرپروتئین ممكن است سبب خروج كلسیم از استخوانهای بدن شود. نمك، قهوه (۲ یا ۳ استكان در روز)، نوشابههای گازدار، سیگار و ورزشهای شدید نیز سبب خروج كلسیم از استخوان میشود بنابراین توصیه میشود از مصرف مواد غذایی مذكور در صورت ابتلای به این بیماری پرهیز شود. از طرف دیگر مصرف مواد حاوی منیزیم، ویتامین D، برون (كه در میوه ها و آجیل موجود است)، منگنز و روی (زینك) در استخوان سازی توسط كلسیم نقش مهمی را ایفا می كنند. تحقیقات نشان داده است كه مصرف سویا به علت وجود مادهای به نام ایزوفلاونوئید باعث افزایش تراكم استخوانی می شود. توجه داشته باشید كه مصرف بیش از هزار و پانصد میلی گرم كلسیم در روز (مجموع دریافتی از طریق مواد غذایی یا اشكال دارویی) توصیه نمی شود چرا كه با توجه به نقش عوامل ژنتیك در بروز این بیماری مصرف مقادیر زیاد جبران كمبودهای مذكور را نمی كند و ممكن است باعث عوارض ناشی از ازدیاد مصرف آن شود.
● مواد مغذی برای پوكی استخوان
▪ كلسیم: قابل جذبترین فرم آن به صورت تركیبات سیتراته، لاكتاته وآسپارات است.
▪ منیزیم: كمبود این ماده معدنی اغلب در بیماران مبتلا به پوكی استخوان دیده میشود و مصرف آن باعث افزایش تراكم استخوانی میگردد.
▪ ویتامینD : همراه با كلسیم بایستی مصرف شود تا حداكثر تاثیرگذاری آن انجام شود.
▪ برون: در میوهها و آجیلها یافت میشود.
▪ مس: باعث جلوگیری از كاهش تودههای استخوانی شده و در تنظیم روی هم موثر است.
▪ ویتامینK : در خانمهای بعد از سنین یائسگی لازم است كه باعث جلوگیری از كاهش كلسیم و همچنین باعث افزایش تراكم استخوان میشود.
▪ سیلیكون: ماده ای است كه باعث افزایش تراكم مواد معدنی در استخوان میشود.
▪ استرونتیوم: باعث كاهش دردهای استخوان ها و افزایش توده های استخوانی میشود.
دیگر مواد غذایی مفید در پیشگیری از پوكی استخوان عبارتند از:
حبوبات، جو، میوههای تازه، آناناس، سیب، گلابی، انگور، كشمش، خرما، هلو، سبزیجات تازه، سبزیجات با برگ سبز، كلم بروكلی، كلم، آواكادو، اسفناج، مارچوبه، پیاز، جعفری، انواع سویا، لبنیات كم چرب، ماهی و غذاهای دریایی، تخم مرغ، عسل، سیر، فلفل سیاه، زنجبیل و آب میوه هایی مثل آب سیب، آب هویج، شربت لیمو و آب آناناس.
دكتر رضا آمری نیا
منبع : روزنامه شرق
همچنین مشاهده کنید
نمایندگی زیمنس ایران فروش PLC S71200/300/400/1500 | درایو …
دریافت خدمات پرستاری در منزل
pameranian.com
پیچ و مهره پارس سهند
خرید میز و صندلی اداری
خرید بلیط هواپیما
گیت کنترل تردد
ایران اسرائیل دولت حجاب رئیس جمهور پاکستان گشت ارشاد رئیسی دولت سیزدهم کارگران رهبر انقلاب سریلانکا
سلامت کنکور عربستان سیل تهران هواشناسی سازمان سنجش فضای مجازی اصفهان شهرداری تهران پلیس زنان
تورم دلار خودرو قیمت خودرو قیمت دلار آفریقا قیمت طلا بازار خودرو سایپا بانک مرکزی ایران خودرو مسکن
خانواده تلویزیون مرگ ترانه علیدوستی فیلم سریال سینمای ایران موسیقی مهران مدیری
اینترنت کنکور ۱۴۰۳ عبدالرسول پورعباس
رژیم صهیونیستی غزه روسیه فلسطین جنگ غزه چین حماس طالبان ایالات متحده آمریکا اوکراین ترکیه طوفان الاقصی
پرسپولیس فوتبال جام حذفی آلومینیوم اراک استقلال فوتسال بازی بارسلونا تراکتور باشگاه پرسپولیس تیم ملی فوتسال ایران باشگاه استقلال
هوش مصنوعی سامسونگ ناسا الماس فیلترینگ ماه نخبگان
سازمان غذا و دارو مالاریا کاهش وزن سلامت روان آلزایمر زوال عقل