یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

زمانی برای دود شدن عمر


زمانی برای دود شدن عمر
شواهد علمی به طور قوی نشان داده است که هیچ سطح ایمنی نسبت به «مواجهه با دود دخانیات»-ماده آلوده کننده ای که بیماری هایی وخیم در بزرگسالان و کودکان ایجاد می کند- وجود ندارد. شواهد مسلمی وجود دارد مبنی بر اینکه ایجاد محیط های ۱۰۰ درصد عاری از دود، تنها راه مؤثر برای حفاظت افراد در مقابل اثرات مخرب مواجهه با دود دخانیات می باشد.
دود دخانیات، ترکیبی است از دود برخاسته از سوختن سیگار یا دیگر محصولات دخانی از جمله قلیان، پیپ و... که توسط فرد مصرف کننده به بیرون داده می شود. این دود شامل هزاران ماده شیمیایی ناشناخته است که حداقل ۲۵۰ ماده آن به عنوان ماده سرطان زا یا مسمومیت زا شناخته شده است.
شواهد مربوط به اثرات مخرب مواجهه با دود دخانیات در مدت حدود ۵۰ سال گردآوری شده است. اولین مطالعاتی که در دهه های ۱۹۵۰ و ۱۹۶۰ انجام گرفته، بر اثرات زیانبار دود دخانیات بر کودکان و اثر مخرب سیگار کشیدن مادر بر جنین تأکید داشته است مطالعات گسترده ای در طول چند دهه، ارتباط مواجهه با دود دخانیات را با گستره ای از بیماری های وخیم در کودکان و بزرگسالان را به اثبات رسانده است و این امر توافقی علمی در مورد اثرات مخرب مواجهه با دود دخانیات را ایجاد نموده است.
● به دنبال محیط های عاری از دود
اجماع کنونی نهادهای مختلف- شامل انجمن قلب آمریکا، جامعه جراحان ایالات متحده، آژانس حفاظت محیطی کالیفرنیا و کمیته علمی دخانیات و سلامتی انگلستان- این است که مواجهه با دود دخانیات، یکی از مهمترین علل ایجاد بیماری های قلبی است و خطر مرگ ناشی از بیماری های قلبی را تا بیش از دو برابر افزایش می دهد. در پرتو شواهد روزافزون، دولت های سرتاسر جهان، به منظور حفاظت افراد در مقابل خطرات مواجهه با دود دخانیات در حال استقرار سیاست های محیط های عاری از دود هستند. در مناطقی که قوانین محیط های عاری از دود را به اجرا درآورده اند، کاهشی فوری در میزان دود دخانیات، به همراه تأثیرات مثبت فوری قابل توجه در کارکنانی که قبلا در معرض دود دخانیات بودند، مشاهده شده است.
همچنین ایجاد محیط های عاری از دود، به عنوان یک سیاست در کنترل مصرف دخانیات، موجب افزایش میزان ترک و کاهش تعداد سیگاری های جدید می شود. علاوه بر این، قوانین محیط های عاری از دود در صورت اجرای درست، از حمایت جامعه و سطح بالایی از همکاری مردم برخوردار است، این قوانین حامل پیامی مبنی بر غیر مقبول بودن سیگار کشیدن در انظار عمومی می باشد.
پیشرفت های اخیر بر امکان نیل به محیط های عاری از دود تأکید داشته و علاقه جهانی را به ارتقای این محیط ها افزایش داده است. کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه ای مانند ایرلند، نیوزیلند، اسکاتلند و اروگوئه، استقرار قوانین محیط های عاری از دود را- که در اواخر دهه ۱۹۷۰ در آمریکای شمالی آغاز شد- در سطوح محلی و منطقه ای آغاز کرده اند. آنها با موفقیتی نسبتا چشمگیر قوانینی را اجرا و مستقر کرده اند که کارکنان و عموم مردم را در مقابل دود دخانیات در بیشتر محیط های کاری سرپوشیده و مکان های عمومی (شامل کافه ها و رستوران ها) حفاظت کرده و از حمایت مردمی بالایی نیز برخوردار شده اند.
● قربانیان سیگار
با این حال مواجهه با دود دخانیات در بیشتر کشورها، و حتی در محیط های بهداشتی و در میان متخصصان سلامتی، به گستردگی دیده می شود. داده های گزارش جهانی دخانیات جوانان نشان می دهد که مواجهه با دود دخانیات در میان جوانان رو به گسترش است. تحقیقاتی که بر روی کودکان مدرسه ای ۱۳ تا ۱۵ ساله در بین سال های ۱۹۹۹ تا ۲۰۰۶ در ۱۳۲ کشور اجرا شد، نشان داد که ۴۴ درصد کودکان در خانه و ۵۶ درصد آنها در مکان های عمومی درمعرض دود دخانیات بوده اند. مطالعه دیگری در مؤسسه ملی سلامت مکزیک، نشان داد که ۹۱ درصد کودکان مدرسه ای در این کشور تا حدی در معرض دود دخانیات بوده اند.
مطالعه ای در مورد دانشجویان سال سوم در دانشکده های بهداشت در ۱۰ کشور حاکی از آن است که مواجهه با دود دخانیات در خانه از ۳۰ درصد در اوگاندا تا ۸۷ درصد در آلبانی و در مکان های عمومی، از ۵۳ درصد در اوگاندا تا ۹۸ درصد در صربستان متغیر است.
مطالعه ای که توسط جامعه جراحان ایالات متحده در سال ۲۰۰۶ بر روی کوتینین (محصول فرعی نیکوتین) اجرا شد، نشان می داد که بیش از ۴۰ درصد بزرگسالان غیرسیگاری و حدود ۶۰ درصد کودکان ۳ تا ۱۱ ساله هنوز در معرض دود دخانیات قرار دارند. مطالعه ای در هفت کشور آمریکای لاتین نیز نشان داد که در ۹۴ درصد مکان های مورد مطالعه- شامل بیمارستان ها- مدارس و ساختمان های دولتی دود دخانیات (که توسط سطوح محدود نیکوتین اندازه گیری می شد) وجود دارد. مطالعه ای دیگر که سطوح ذرات ریز معلق را در محیط های سرپوشیده اندازه گیری و مقایسه می کرد، نشان داد که از میان ۳۲ کشور مورد مطالعه، تنها دو کشور ایرلند و نیوزیلند که دارای سیاست های جامع هوای عاری از دود در سطح ملی بودند، سطوح قابل قبولی از کیفیت هوا در مکان های سرپوشیده را دارا بودند.
مواجهه گسترده با دود دخانیات، دارای پیامدهای مهمی در سطح جمعیتی است. مطالعات نشان می دهند که مواجهه با دود دخانیات، نقش مهمی در ایجاد بیماری های مزمن تنفسی و ایجاد اختلال قابل توجه در عملکرد ریه ها دارد. دود دخانیات همچنین باعث تحریک و تشدید آسم در بزرگسالان می شود. سیگار کشیدن پدر و مادر، هر دو، می تواند باعث افزایش بیماری های مجرای تنفسی، مانند برونشیت و التهاب ریه، در کودکان، به ویژه در چند سال اول زندگی شود.
مواجهه زنان غیرسیگاری با دود دخانیات در دوران حاملگی می تواند باعث کاهش وزن نوزاد و زایمان زودرس شود. مواجهه با دود دخانیات همچنین ممکن است باعث سندرم مرگ ناگهانی نوزاد گردد. اثرات دیگر دود دخانیات بر سلامت قبل از تولد ممکن است تأخیر در رشد درون رحمی و سقط ناگهانی باشد.
برای مثال، آژانس حفاظت محیطی کالیفرنیا تخمین می زند که دود دخانیات در ایالات متحده، سالانه مسبب ۳۴۰۰ مرگ ناشی از سرطان ریه و بین ۲۳ تا ۷۰ هزار مرگ ناشی از بیماری های قلبی می شود. در مورد کودکان نیز تخمین زده می شود که دود دخانیات، مسئول سالانه ۴۳۰ مورد سندرم مرگ ناگهانی نوزادان، تولد ۲۴۵۰۰ نوزاد با وزن کم، ۷۱۹۰۰ زایمان زودرس، ۲۰۰ هزار مورد وقوع آسم و ۷۹۰ هزار مورد مراجعه به علت عفونت های مجرای گوش میانی باشد.
● هزینه اقتصادی-پزشکی
مواجهه با دود دخانیات موجب افزایش هزینه های اقتصادی برای افراد، نهادها و جامعه است. هزینه های اقتصادی شامل هزینه های پزشکی مستقیم و غیر مستقیم و هزینه کاهش کارآیی افراد می شود. به علاوه، محیط هایی که در آنها سیگار کشیدن مجاز است، نیاز به هزینه های بازسازی و نظافت بالاتری دارند و خطر آتش سوزی در آنها بیشتر است و ممکن است حق بیمه بالاتری طلب نماید. هزینه های مواجهه با دود دخانیات در استرالیا، کانادا، منطقه ای در هنگ کنگ، ایرلند، انگلیس و ایالات متحده ارزیابی شده است. تخمین هزینه های خاص، بنا بر عواملی که در مطالعه لحاظ می شوند، تغییر می کند. با این حال، در همه موارد، این هزینه ها مورد توجه هستند.
مطالعه ای جدید به وسیله جامعه آمارگیران ایالات متحده، تخمین می زند که مواجهه با دود دخانیات سالیانه منجر به بیش از ۵ میلیارد دلار هزینه های پزشکی مستقیم و بیش از ۵ میلیارد دلار هزینه های پزشکی غیر مستقیم (مانند از کارافتادگی، کسر حقوق و مزایای مربوط) در ایالات متحده می شود. با این همه آمریکا خود تولید کننده بیشترین حجم سیگار در جهان است.
در منطقه اجرایی ویژه هنگ کنگ، تخمین زده می شود که ارزش سالانه هزینه های پزشکی مستقیم، مراقبت های طولانی مدت و کاهش کارآیی افراد به خاطر مواجهه با دود دخانیات، حدود ۱۵۶ میلیون دلار می باشد.
صرفه جویی ناشی از محیط های عاری از دود برای کارفرمایان، در اسکاتلند معادل ۰.۵۱۵ تا ۰.۷۷ درصد تولید ناخالص داخلی و در ایرلند بین ۱.۱ تا ۱.۷ درصد تولید ناخالص داخلی می باشد. اداره سلامت و امنیت شغلی ایالات متحده تخمین زده است که پاکی هوا، تولید را تا ۳ درصد افزایش می دهد. هزینه های مربوط به اجرای طرح به موازات افزایش استقبال عمومی از قوانین و ارتقای همکاری ها به مرور زمان کاهش می یابد. در هر حال بانک جهانی خاطرنشان می سازد که مزیت های محیط های عاری از دود، بسیار فراتر از هزینه هایش می باشد.
جمعیت مبارزه با دخانیات ایران
منبع : آسمان پارس