شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

الفبای صرفه جویی


الفبای صرفه جویی
دو پنجم مردم دنیا از آب سالم محروم‌اند. طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت روزانه ۳۰ هزار نفر از مردم دنیا به علت کمبود آب سالم و بهداشتی می‌میرند. درواقع مثل این است که در مجاورت و همسایگی من و شما هر روز مردم یک شهر ۳۰ هزار نفری از فقدان آب بهداشتی جان بسپارند! برابر با آمار سازمان جهانی بهداشت، ۸۰ درصد از بیماری‌هایی که مردم دنیا از آنها رنج می‌برند، به طور مستقیم مربوط به تامین نشدن آب بهداشتی و کافی است. خود ما بزرگترین دشمن خویش هستیم زیرا همین آب‌های موجود را نیز آلوده و غیر قابل استفاده می‌کنیم و یا این ماده با ارزش برای زندگی را با مصرف بی‌رویه هدر می‌دهیم. این کار باعث تقسیم ناعادلانه آب برای بشر شده و هستی تعدادی از افراد بیگناه را به خطر می‌اندازد.
با توجه به مطالب گفته شده، فرهنگ استفاده بهینه از آب باید به یک برنامه پایدار تبدیل شود تا بتوان بحران کنونی کم آبی را با موفقیت پشت سر گذاشت. از این رو مصرف بهینه آب، زمان خاصی ندارد و همه مصرف‌کنندگان آب باید در تمام مدت سال الگوی مصرف را رعایت کنند.
● روش‌های مصرف بهینه آب
ـ با هر دقیقه دوش گرفتن بین ۲۰ تا ۴۰ لیتر آب مصرف می‌شود، بنابراین بهتر است زمان مورد نیاز برای دوش گرفتن را کاهش دهیم و استفاده از وان نیز ضروری نیست.
ـ هنگام وضو گرفتن شیر آب را بدون استفاده باز نگذاریم.
ـ از باز گذاشتن آب در زمان اصلاح صورت خودداری کنیم. مقداری آب گرم در داخل کاسه‌ای بریزیم و تیغ صورت‌تراشی را در آن شستشو دهیم.
ـ مواظب خرابی سیفون توالت‌ها باشیم، چون در صورت خرابی حدود ۱۵۰ لیتر آب در شبانه روز به هدر می‌رود.
ـ چکه کردن و نشت آب از شیر و لوله‌ها منجر به هدر رفتن مقدار زیادی آب در هر ۲۴ ساعت می‌شود؛ پس همواره شیرها را بررسی کنید و در صورت خرابی برای رفع مشکل و تعویض واشر آنها اقدام کنیم.
ـ می‌توانیم با استفاده از یک لیوان آب، دندان‌های خود را مسواک بزنیم و هنگام مسواک زدن جریان آب را قطع کنیم.
ـ هنگام شستن میوه و سبزی شیر آب و راه خروجی ظرفشویی را می‌بندیم، آن را تا نیمه پر از آب کرده و سپس سبزی و میوه را در آن می‌ریزیم و ضدعفونی می‌کنیم. در پایان سبزی‌ها را آبکش می‌کنیم.
ـ اگر ظروف خانه را به روش دستی می‌شوییم، در موقع شستشوی آنها از باز گذاشتن شیرآب و هدر دادن آن خودداری می‌کنیم. چنانچه ظرفشویی خانه دولگنه است، یکی را برای آب کشیدن ظروف پرمی‌کنیم و در دیگری کارهای نظافت ظروف را انجام می‌دهیم. اما اگر فقط یک لگن دارد، ابتدا ظروف را در آن شستشو داده و سپس ظروف را در جا ظرفی یا آب چکان قرار می‌دهیم. و بالاخره با شیر دوشدار یا یک ظرف آب آنها را آبکشی می‌کنیم.
ـ باغچه را تنها در ساعات خنک روز آبیاری می‌کنیم. این کار از رشد علف‌های هرز جلوگیری می‌کند و تبخیر آب را به حداقل می‌رساند.
ـ ماشین لباسشویی را با حداکثر ظرفیت مورد استفاده قرار می‌دهیم.
ـ چند بطری آب آشامیدنی در یخچال می‌گذاریم تا ناچار نشویم شیرآب را برای خنک شدن باز بگذاریم و مقدار قابل توجهی آب را هدر بدهیم.
ـ برای نوشیدن آب به جای آن که شیر آب را به مدت زیادی باز بگذاریم، بهتر است ابتدا چند قطعه یخ در لیوان قرار می‌دهیم و سپس شیر آب سرد را باز می‌کنیم.
ـ آب نوشیدنی بچه‌ها را خودمان در اختیارشان می‌گذاریم تا به دلیل بی‌تجربگی در بستن شیر و یا اشتیاق آنها برای بازی با آب، مقدار زیادی آب تصفیه نشده هدر نرود.
ـ به کودکان توصیه می‌کنیم که با شلنگ آب و امثال آن بازی نکنند؛ چون این کار موجب اتلاف بسیار زیاد آب می‌شود.
ـ زمانی که سرگرم آب دادن به باغچه منزل هستیم، با شنیدن صدای زنگ تلفن یا زنگ در خانه، بهتر است ابتدا شیرآب را ببندیم و سپس به آنها پاسخ دهیم.
ـ پله‌ها را با جارو پاکیزه کنیم. اگر این کار را با فشار آب شلنگ انجام دهیم، مقدار زیادی آب به هدر خواهد رفت.
ـ برای شستن اتومبیل از چند سطل آب به جای شلنگ استفاده کنیم.
ـ کولر آبی را بازدید کنیم و در صورت اتلاف آب، شیرهای شناور با دوام و محکم به کار ببریم.
ـ لازم است هر از چندگاهی از لوله‌کشی ساختمان امتحانی به عمل آوریم. توصیه می‌شود تمام شیرهای آب بسته و سپس کنتور کنترل شود.
ـ کار کردن کنتور در زمانی که همه شیرهای آب بسته‌اند، نشان دهنده اتلاف آب از لوله‌های داخل ساختمان است که در نتیجه آن مقدار زیادی آب، هدر می‌رود و هزینه گزاف آن را شما خواهید پرداخت.
ـ مسئولان کارگاه‌های ساختمانی توجه کنند که کارگران شیرآب را باز نگذارند و در درجه اول توصیه می‌شود که از آب تصفیه شده برای ساختمان‌سازی استفاده نشود.
ـ آب را دور نریزیم، مگر اینکه مطمئن شویم دیگر نمی‌توان آن را مصرف کرد.
ـ در مواردی که امکان‌پذیر است از وسایل کاهش‌دهنده مصرف، مثل شیرهای قطع و وصل، سرشیرهای پودرکننده و شیرهای فشارشکن استفاده کنیم.
● الگوی مصرف آب براساس ۱۳۰ لیتر برای یک نفر در روز:
▪ استحمام، ۱۴۳ لیتر
▪ دستشویی، ۲۶ لیتر
▪ لباسشویی، ۵/۱۷ لیتر
▪ پخت و پز، ۱۳ لیتر
▪ ظرفشویی، ۱۳ لیتر
▪ نظافت خانه و آبیاری باغچه، ۵/۸ لیتر
▪ کولر و تهویه ۵/۴ لیتر
▪ آشامیدن و غیره ۵/۴ لیتر
▪ جمع کل: ۱۳۰ لیتر
منبع : روزنامه اطلاعات


همچنین مشاهده کنید