جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

امنیت به سبک ایرانی در جشنواره ملی


امنیت به سبک ایرانی در جشنواره ملی
جشنواره ها و به ویژه جشنواره هایی كه طیف مخاطبان آنها را عموم مردم تشكیل میدهند، معمولاً فرصت خوبی برای برآورد و گمانه زنی نظرات،‌ نیازها و سلایق اقشار مختلف مردم هستند. در این میان، مردم و بویژه اقشار متوسط و پایین جامعه نیز به خوبی نشان میدهند كه چه میخواهند و در جستجوی چه هستند؟
نخستین جشنواره ملی رسانه های دیجیتال و نرم افزارهای چند رسانه ای در تهران نیز از این قاعده مستثنی نبود.
صرف نظر از كلیه شرایط حاكم بر این جشنواره، مشاهده نوع نگاه ها و هیجانات مردم براحتی امكانپذیر بود. این كه فن آوری اطلاعات براحتی در پایین ترین و عمیق ترین لایه های اجتماع نفوذ كرده و موجب ایجاد تغییراتی شگرف در ارتباطات اجتماعی، سلایق فرهنگی و حتی اولویت های اقتصادی گردیده. كار سختی نبود مشاهده اینكه درصد بسیار بالایی از بازدیدكنندگان را جوانان و نوجوانان تشكیل میدادند كه قدم زدن در این بهشت دیجیتال را به هر تفریح و فعالیت دیگری ترجیح می دادند.
در این بازار مكاره، اما محصولات خاصی مورد توجه ویژه و خاص بازدید كنندگان قرار گرفت.
دغدغه همیشگی كاربران رایانه، اینترنت و نرم افزارهای چندرسانه ای، یعنی "امنیت" نیز از جمله زمینه هایی بود كه محصولات مربوط به آن شدیداً مورد توجه بازدیدكنندگان جشنواره قرار گرفت.
صرف نظر از سطح سواد و دانش رایانه ای و نوع استفاده از ابزار فن آوری اطلاعات و ارتباطات، به نظر میرسد كه‌ حفاظت از داده ها، سخت افزار و نرم افزار یكی از مهمترین نیاز های یك كاربر باشد. این مسئله به خوبی در نگاه ها و پرسش های بازدیدكنندگان جشنواره مشهود بود.
آنها در برابر كلماتی چون ویروس، هكر، سرقت اطلاعات محرمانه و یا سایت های غیرمجاز به شدت واكنش نشان میدادند و این موارد منبع بزرگی از تراوشات احساسی آنها در شكل های مختلف،‌ محسوب میشد.
می شد براحتی تشخیص داد كه اكثر بازدیدكنندگان، ‌به نوعی تا كنون چندین بار با اختلال شدید در عملكرد رایانه و یا شبكه محلی، از بین رفتن اطلاعات مهم و حساس و حتی تخریب ابزار سخت افزاری خود، مواجه بوده اند و مشكلات ناشی از كدها و حملات مخرب را بطور مسنقیم لمس كرده اند.
آنها تشنه امنیتند و این تشنگی جز با دسترسی به امنیت حقیقی و نه احساس كاذب و پوسته ای از آن، تسكین نخواهد یافت.
معضل های اساسی در دسترسی به این امنیت حقیقی، كامل و جامع را میتوان در چند بخش كلی خلاصه كرد:
۱) استفاده از نسخه های آزمایشی و یا قفل شكسته نرم افزارهای امنیتی به علت ارزان بودن
۲) عدم درك صحیح از امنیت اطلاعاتی در هنگام استفاده از رایانه و اینترنت
۴) عدم اطلاع از وضعیت فعلی كدهای مخرب و روند انتشار آنها در اینترنت
۵) عدم توسعه روابط الكترونیك تجاری، مالی و اجتماعی در كشور و ...
برگزاری جشنواره های پی در پی در زمینه فن آوری اطلاعات و رسانه های دیجیتال در كشور به نوبه خود بسیار ارزشمند و قابل توجه است. اما لازمه آن ایجاد بسترها و زمینه های لازم برای استفاده هرچه بیشتر بازدیدكنندگان و مخاطبان در جهت ارتقاء دانش عمومی و بهره وری اطلاعاتی آنها و در نهایت پیشرفت اطلاعاتی و ارتباطی جامعه می باشد.
امنیت نیز بعنوان یكی از زیرساخت ها و بسترهای لازم برای ارتقاء اطلاعاتی و ارتباطی جامعه، مورد توجه مسئولان و كاربران قرار دارد. اما بدانیم كه در دهكده جهانی، باید از امنیت پیشرفته و قانونمند بهره گرفت، نه از امنیت سنتی و سردرگم، آنطور كه توجه بیشتر كاربران ایرانی را به علت سهولت دسترسی و ارزان بودن به خود جلب كرده است.
نویسنده : اسماعیل ذبیحی
منبع : سایر منابع