یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا

چرا موهایمان سفید می شود؟


چرا موهایمان سفید می شود؟
رنگ هایی که در زندگی شما وجود دارد هرکدام نشانه یا تعریف های خاص خود را دارد مثل رنگ سفید. بعضی از مردم در این تصورند که سفیدی موهایشان نشانه کهولت سن یا تجربه زیادشان از زندگی است، اما همیشه اینطور نیست. گاهی اوقات سفیدی موهایمان عامل ارثی دارد و گاه بر اثر فشارهای زندگی است. رنگ مو و نظرات مربوط به آن موضوع جالب و پیچیده ای است. زیرا مو جدا از آنکه عامل زیبایی است، محافظ و نگهبان سر در مقابل اشعه ماوراء بنفش هم هست.
در پایین ترین لایه پوست و در محل پایه و تکیه تار مو سلول هایی به نام ملانوسیت قرار دارد که دائما ترکیبی به نام ملانین را تولید می کند. این ترکیب عامل رنگ داشتن تار مویی است که تازه رشد می کند. این سلول های رنگدانه ای مو برای ساخت ملانین به آنزیم های خاصی نیاز دارند و براساس تفاوت آنزیم های شرکت کننده، نوع خاصی از ملانین را تولید می کنند. از رنگ قهوه ای تا سیاه و از رنگ زرد تا قرمز.
اما واقعیت این است که سفیدشدن مو، هیچ ربطی به نوع ملانین موجود در بدن ما یا به عبارتی تیره یا روشن بودن موهایمان ندارد. این اتفاقی است که برای همه می افتد. سفید شدن مو در مردان در حدود ۳۰ سالگی و در زنان در ۳۵ سالگی رخ می دهد. ملانوسیت ها هر ۱۰ سال، ۱۰ تا ۲۰ درصد از ظرفیت تولید رنگ خود را از دست می دهند. در نخستین مراحل خاکستری شدن مو، ملانوسیت ها هنوز به صورت غیرفعال وجود دارند و وقتی کاملا فاقد رنگدانه شود، مو سفید می شود.
اگر تعداد ملانین یک تار مو کمتر از حالت عادی شود آن مو خاکستری و نقره ای می شود. براساس تحقیقات پژوهشگران کمبود فلزاتی همچون «منگنز»، «روی»، «تیتانیوم»، «آهن» و «مس» از عوامل اصلی در سفیدشدن و شکنندگی موهاست. طبق نظر متخصصان تغذیه، افرادی که دچار سفیدی مو هستند باید میوه هایی همچون سیب، گلابی، هلو و هر نوع میوه که سرشار از فلزات گوناگون خصوصا فلز منگنز و نیز مصرف سبزیجاتی همچون سیر، پیاز، موسیر و تره که دارای منگنز است را در برنامه غذایی خود بگنجانند.
در میان داروهای گیاهی، جوشانده سبوس گندم، مصرف سنبل الطیب، خوردن روزانه یک قاشق مرباخوری از مخلوط پودر سبوس برنج و شکر یا نبات ساییده شده و قراردادن نان جو در دستور رژیم غذایی در حفظ رنگ مو و کاهش موهای سفید موثر است. مس از جمله عناصری است که می تواند بر پوست و مو تاثیر بگذارد و حتی از سفیدشدن مو هم جلوگیری کند. مصرف خوراکی هایی همچون نخودفرنگی، قارچ، آجیل، لوبیا، عدس، گوجه فرنگی، موز، آلو، سویا و سیب زمینی در به دست آوردن این عناصر غذایی موثر است.
سفید شدن موها یکی از آشکارترین نشانه های بالارفتن روزهای زندگی است و عواملی مثل کمبود ویتامین B۱۲، بیماری تیروئید، نوعی بیماری سیستم ایمنی، کم خونی، رژیم های سخت و طولانی مدت عوامل ارثی، بیماری ها و افزایش گلبول های سفید خون باعث سفیدی زودهنگام و بیش از حد موها می شود.
سیگارکشیدن هم یکی از مهمترین عوامل است. سرعت سفید شدن مو در سیگاری ها چهاربرابر بیشتر از افراد غیرسیگاری است. سفید شدن موی انسان سفیدپوست زودتر از بیست سالگی و سفیدشدن موی افراد سیاهپوست زودتر از سی سالگی را، سفید شدن زودرس مو می گویند. البته نسبت به عوامل تغذیه ای و ژنتیکی، حدود سنی فرق می کند.
از طرفی در برخی افراد موها بسیار زود شروع به سفیدشدن می کند که این اتفاق بستگی به ژنی دارد که از والدین خود به ارث برده اند. برخی افراد تصور می کنند یک فشار عصبی شدید یا هول و هراس ناگهانی باعث می شود موها یکشبه سفید شود، اما دیدگاه های علمی با این ادعا سازگار نیستند. اولین موی سفید روی سر در شقیقه ها ظاهر می شود و بعد ازآن نوبت به تاج سر و بقیه نقاط پشتی سر می رسد.
موی بدن و صورت هم مثل موی سر خاکستری می شود اما معمولا این اتفاق بعد از تغییر رنگ موی سر به وجود می آید. برخلاف اعتقاد خیلی ها، کندن موی سفید باعث سفید شدن موهای سیاه نمی شود، بلکه فقط همان یک تار موی سفید مجددا رشد می کند و بقیه موها شرایط خاص خود را دارند. در زنانی که پیش از ۳۵ سالگی موهای سفید زیادی دارند، تراکم استخوانی کمتری نسبت به افرادی که موهایشان با سرعت معمول سفید می شود وجود دارد. نکته آخر اینکه هیچ رابطه ای بین طاسی سر وسفید شدن آن وجود ندارد و تضمینی نیست که چون بسیاری از موهای شما ریخته است موهای باقیمانده سفید نشود یا بالعکس.
منبع : روزنامه کارگزاران


همچنین مشاهده کنید