چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

هند و اسراییل چشم به ایران دوخته اند


هند و اسراییل چشم به ایران دوخته اند
ماهوارهٔ جاسوسی اسراییل که توسط هند در اواخر ژانویهٔ ۲۰۰۸ به فضا پرتاب گردید، بطور قابل ملاحظه ای به قابلیت جمع آوری اطلاعات اسراییل ارتقاء می بخشد. پرتاب ماهوارهٔ تسار (Tecsar)، که پولاریس (Polaris) نیز خوانده می شود، آغاز مرحله ای جدید در روابط راهبردی هند و اسراییل می باشد، و عامل جدیدی به سناریوی امنیتی پیچیده خاورمیانه افزوده می شود. ماهوارهٔ تسار جهت مخابره و دریافت پیام های راداری می باشد که می توانند از تاریکی و ابرهای انبوه بگذرند. این ماهواره که ساخت صنعت هوافضای اسراییل می باشد، از پیشرفته ترین سیستم های فضایی جهان شناخته شده است.
برای هند، پرتاب یک ماهوارهٔ جاسوسی اسراییلی تنها به عنوان امری تجاری به حساب نمی آید، زیرا که مفاهیم راهبردی و سیاسی این نوع معامله بسیار واضح است. دلیل واقعی پرتاب این ماهواره، ایران می باشد. ماهوارهٔ جدید مجهز به دوربینی می باشد که می تواند از میان توده های ابری، در شب یا روز، از سطح خاک ایران تصویر برداری نماید.
● اهمیت راهبردی
این ماهوارهٔ جاسوسی جدید بسیار پیشرفته می تواند قابلیت جمع آوری اطلاعات راجع به ایران را افزایش دهد. لذا هند به همدست فعالی در ارتقاء امنیت اسراییل، بخصوص در قبال ایران، مبدل شده است. اگر اسراییل در آینده به گزینهٔ نظامی علیه برنامهٔ هسته ای ایران متوسل شود، ماهوارهٔ تسار بسیار مؤثر خواهد بود. احتمالا بخاطر این ملاحظات بود که پرتاب این ماهواره پوشیده در راز بود. در ضمن، این پرتاب بیانگر گسترش همکاری میان هند و اسراییل در عرصه های فضایی-امنیتی-نظامی-اقتصادی، بخصوص در زمینهٔ موشک ها، رادار، و ماهواره ها می باشد.
● تغییرات مشی سیاسی- جغرافیایی
تأثیرات مشی سیاسی- جغرافیایی همکاری میان هند و اسراییل برای ایران بسیار وخیم و چند جانبه می باشد. به رغم انکارها، ایالات متحده نقشی را در راهبردش علیه ایران به هند واگذار نموده است. می توان به راحتی حدس زد که حمایت از اقدامات ایالات متحده علیه ایران، یکی از شرایط معاملهٔ‌ هسته ای هند با آمریکا می باشد.
در توافق هسته ای هند و ایالات متحده آمده است که آمریکا انتظار همکاری کامل هند را در انصراف، انزوا، و تحریم و مهار ایران دارد. تمایل هند در خط لولهٔ گازی ایران از طریق پاکستان، از زمانیکه معاملهٔ هسته ای هند و ایالات متحده شکل گرفته، کاهش یافته است. در حالیکه به نظر نمی رسد هند رسما از این طرح عقب نشسته باشد، ولی این اعتقاد وجود دارد که ایالات متحده در صدد تضعیف روابط اقتصادی هند و ایران است.
ضمنا، پاکستان دارای نگرانیهایی در مورد ماهواره های جاسوسی که توسط هند پرتاب شوند، دارد. با وجود آنکه فرماندهی، نظارت و سرپرستی ماهوارهٔ تسار در دست اسراییلی ها خواهد بود، ولی اسراییل به هند اجازهٔ دسترسی به برخی داده های ارسال شده به ایستگاه های زمینی را خواهد داد.

نویسنده: نینان - کوشی
نینان کوشی (Ninan Koshy): محقق پژوهشکدهٔ Foreign Policy in Focus
مترجم: سید حسام - هوریابند
منبع : باشگاه اندیشه


همچنین مشاهده کنید