پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


خانه‌دار شدن؛ گناهی نابخشودنی!


خانه‌دار شدن؛ گناهی نابخشودنی!
قیمت اجاره و فروش خانه در تهران هنوز بالا‌ است. این مطلب را با یک تلفن و مقایسه با قیمت‌های روزهای ابتدایی سال می‌توان دریافت. قیمت خانه‌های اجاره‌ای و فروشی در تهران آنقدر بالا‌ رفته است که این روزها هرکس خانه‌ای دارد و به اجاره داده تا در محله‌ای بهتر زندگی کند با هزینه کردن در خانه قدیمی خود و بازسازی، حاضر به بازگشت شده است تا از شر اجاره‌خانه‌هایی که این روزها رکوردهای میلیونی می‌زند در امان بماند و هرکس هم قصد خرید خانه دارد ناچار است با شرایط موجود کنار آید.
تقریبا ۷ سال پیش با قیمت‌های اجاره امروزی می‌شد یک متر از خانه‌های شمال تهران را در بهترین مناطق خرید اما در حال حاضر با گذشت ۷ سال بازار مسکن آنچنان دچار تحول شده که خرید خانه و حتی برای قشر درآمدی پایین اجاره کردن خانه در تهران آرزویی محال است.
در سال ۱۳۸۰ با قیمت یک میلیون و ۸۰۰ هزار تومان می‌شد در منطقه زعفرانیه و خیابان خداپرست خانه خرید اما همین حالا‌ برای خرید خانه در این منطقه شما حتما باید یا ارث پدری فراوانی داشته باشید یا درآمد بالا‌ی یک میلیون در ماه که البته اگر کفاف گوید یا اینکه به منابع خاص درآمدی متصل باشید. اگر یکی از اینها باشید می‌توانید درخواست سرایداری یکی از این خانه‌ها را بدهید.
در روزگاری که تقاضا برای داشتن منزل تا داشتن باند هلی‌کوپتر ارتقا پیدا کرده است دیگر خانه‌دار شدن آرزویی محال است. زمانی که برای اجاره یک خانه ۱۵۵ متری در منطقه زعفرانیه شما باید حداقل دو برابر قیمت ۷ سال قبل آن را داشته باشید دیگر هیچ مقام مسوولی حق ندارد از ارزان شدن خانه در این کلا‌ن‌شهر پایتخت سخن بگوید. ۷ سال قبل زمانی‌که قیمت مسکن در شمال و جنوب تهران به بیش از یک میلیون تومان رسید همه گناه‌ها به گردن عدم فروش تراکم افتاد اما امروز که تراکم به فروش می‌رسد و شهردارانی که تراکم‌فروشی کرده بودند سال‌ها است که در سمت‌های مدیریتی شهر تهران قرار ندارند چه دلیل دیگری بهتر از عدم فروش تراکم برای این سال‌ها وجود دارد؟!
در آن زمان مهاجرت یکی از عوامل مهم گرانی مسکن از سوی کارشناسان عنوان می‌شد اما در حال حاضر با اجرای طرح آمایش سرزمین و به اشباع رسیدن شهر تهران در تمامی موقعیت‌ها، مهاجرت نیز بی‌معنا شده است. ضمن آنکه پرداخت تسهیلا‌ت بانکی از سوی بانک‌های خصوصی که در آن سال‌ها روزهای اول شروع فعالیتشان به حساب می‌آمد دلیل عمده‌ای برای گرانی مسکن بود و در عین حال تغییر وام بانکی مسکن از ۳ میلیون تومان به ۷ میلیون تومان هم معضل بود و در حال حاضر دیگر وام ۱۸ میلیونی هم جوابگوی خرید مسکن نیست. اما کارشناسان اقتصاد این روزها گرانی مسکن را به سیاست‌های تورمی دولت نهم مرتبط می‌دانند و بر این باورند در رکود دوساله‌ای که بازار مسکن در سال‌های آخر در دولت خاتمی قرار داشت هنوز هیچگونه انفجار قیمتی در مورد قیمت مسکن رخ نمایان نکرده بود اما در حال حاضر سیاست‌های نادرست دولت در بخش‌های مالی و هدایت سرمایه‌های سرگردانی که در سایه عدم امنیت اقتصادی و سیاسی وارد بازار مسکن شده‌اند رشد شدید قیمت‌ها را به همراه داشته است. در حال حاضر قیمت متوسط فروش خانه در منطقه‌ای مانند تهرانپارس که محله‌های آن با یکدیگر اختلا‌ف‌های شدیدی دارد و در آن قشر متوسط درآمدی زندگی می‌کند از حداقل یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان تا ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان در تلورانس قیمتی قرار دارد. ضمن آنکه این منطقه از تهران به دلیل بن‌بست شدن زمین‌های خالی آن با زمین‌های ارتش در اتوبان بابایی فرصت پیشرفت چندانی همچون مناطق غربی تهران نیز ندارد.
در این منطقه اجاره خانه رقم سرسام‌آوری دارد و جای ۱۰۰ سوال را در ذهن ایجاد می‌کند که خط فقر ۶۰۰ هزار تومانی و سطح درآمد حداکثر یک میلیون تومانی در خانواده‌ای که همه اعضای آن کار می‌کنند و در طبقه متوسط درآمدی قرار دارند آیا می‌توانند پاسخگوی اجاره‌ای در حدود ۳۰۰ هزار تومان تا یک میلیون تومان در ازای دریافت ودیعه‌ای از ۱۰ میلیون تومان تا ۲۰ میلیون تومان باشند یا خیر. تازه در متراژهای حدودا ۷۰ متر تا ۱۵۰ متر این قیمت‌ها در چرخش است. در منطقه غرب تهران مقایسه قیمتی‌ای کنیم با نقطه‌ای مقابل منطقه نامبرده در شرق تهران که منطقه‌ای نسبتا خوب و واقع در شرق پایتخت است. منطقه پونک از نظر فراوانی جمعیتی اما نه از نظر وسعت و تراکم‌فروشی، در مقابل منطقه تهرانپارس قرار دارد.
در این منطقه از شهر، قیمت خرید خانه از ۴۵ متر تا ۸۰ متر به دلیل الگوی ساخت این منطقه که متراژها را برای قشر متوسط درآمدی قابل دسترس می‌کند بهای خانه‌ها از متری ۲ میلیون تومان تا ۳ میلیون تومان تلورانس قیمتی دارد؛ تازه در صورتی که صاحبخانه راضی به فروش خانه خود شود و بتواند به قیمت پیشنهادی‌اش دست پیدا کند. اجاره‌خانه هم برای همان خانواده ۴ نفره که همه شاغل هستند و حداقل درآمد ۲۰۰ هزار تومانی دارند که البته هنوز هم این طور نیست، با ودیعه ۱۰ میلیون تومان تا ۲۰ میلیون تومان چیزی در فاصله قیمتی ۳۰۰ هزار تومان تا ۷۰۰ هزار تومان قرار دارد که البته متراژ خانه‌ها برای اجاره در مواردی بسیار پایین‌‌تر از منطقه شرق تهران است. البته این بالا‌ بودن قیمت نشان از آن دارد که تقاضا و طالب برای منطقه غرب به دلیل بافت شهری و دسترسی اتوبان‌ها بسیار بالا‌تر است و تنها وفاداری به محل در منطقه شرق تهران عامل بالا‌ و پایین شدن تقاضا در منطقه مسکونی شرق تهران است.
اگر کمی به سمت شمال تهران حرکت کنیم قیمت‌خانه‌ها در این منطقه از اجاره‌ای ۲ میلیون تومان برای خانه ۲۰۰ متری با ودیعه‌ای ۷۰ میلیونی در منطقه دربند تا قیمت‌های ۳ میلیون تومانی با ودیعه‌هایی کمتر است که البته براساس متراژ خانه و قانون یک‌سوم قیمت فروش مسکن مبلغ اجاره تعیین می‌شود. دیگر اگر در هر جای شهر تهران حتی در مولوی هم بتوانید که درآمد هنگفت ندارید و تنها چند قدمی از خط فقر دورتر هستید خانه تهیه کنید، می‌توانید امیدوار باشید که هزینه‌های ایاب و ذهاب به این کلا‌ن‌شهر را کاهش داده‌اید و در کوران حوادثی قرار دارید که در زیر پوست این شهر در جریان است.
دیگر نمی‌توانید در خانی‌آبادنو یا مشیریه و قلعه‌مرغی هم خانه‌ای کمتر از یک میلیون پیدا کنید و در منطقه شمال تهران هم قیمت هر متر خانه با بهای ماشین قسطی شما برابری می‌کند. از همین حالا‌ اگر همه افراد خانواده، وام‌های ۱۸ میلیونی را از بازارهای غیرقانونی خریداری کنند باز هم فاصله زیادی برای خانه‌دار شدن در تهران دارند و خانه‌های شمال تهران هم رویایی دور از دسترس خواهد بود زیرا که قیمت فروش در این مناطق کمتر از ۴ میلیون نیست ضمن آنکه اجاره‌های سرسام‌آوری که هنوز بسیار بالا‌ است نیز کمر متقاضیان مسکن اجاره‌ای به ویژه جوان‌هایی که به فکر تشکیل خانواده افتاده‌اند را خم می‌کند. هنوز هم ارائه قیمت اختلا‌فی از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب از سوی مافیای مسکن گناهی نابخشودنی برای آنهایی است که قصد خانه‌دار شدن دارند.
بنفشه رمضانی‌یگانه
منبع : روزنامه اعتماد ملی