پنجشنبه, ۳ خرداد, ۱۴۰۳ / 23 May, 2024
مجله ویستا

خانواده سالم جامعه سالم می سازد


خانواده سالم جامعه سالم می سازد
خانواده به عنوان اولین کانونی که فرد در آن قرار می گیرد دارای کارکردهای شایان توجهی است. خانواده اولین و مهم ترین نهاد در تاریخ، فرهنگ و تمدن انسانی است و اولین مدرسه ای است که انسان در آن تعلیم می یابد و با شیوه های زندگی اجتماعی و روش تفاهم با دیگران آشنا می شود.
بستر فعلیت یا فنی ویژگی های انسانی را خانواده تشکیل می دهد و بخش قابل توجهی از ابعاد شخصیت افراد از جمله رفتارهای اجتماعی، مسئولیت پذیری، واکنش های عاطفی و شیوه برخورد با مشکلات حاصل تجربیات زندگی خانوادگی فرد است. برای کودکان، پدر و مادر کامل ترین و خوشایندترین موجودات هستی به شمار می آیند و رفتار و منش والدین مناسب ترین الگو برای همانندسازی آنان است.اشخاصی که با تجربیات خوشایندی از ارتباط با والدین در خانواده وارد اجتماع می شوند، سازگاری و تفاهم بیشتری با دیگران برقرار می کنند. در حالی که اغلب ناکامی هایی که به انحراف و ناسازگاری بعدی منجر می شود ریشه در زندگی خانوادگی دارد.پژوهش های به عمل آمده روشن کرده است که منشا بسیاری از مشکلات کنونی در جهان از جمله عدم امنیت، دزدی، قتل، جنایت، فحشا، اعتیاد، اختلالات رفتاری و فسادهای اجتماعی ریشه خانوادگی دارد. یکی از امتیازات و افتخارات ادیان آسمانی توجه آنها به خانواده است خانواده در تمام ادیان یک نهاد مقدس و محترم محسوب می شود. مخصوصا در اسلام و قرآن تاکیدی که برای حفظ خانواده شده است، بسیار شایان توجه است.
مهم ترین عاملی که نهاد خانواده را دستخوش تغییر، تزلزل و بی ثباتی کرده است، سقوط ارزش های مذهبی و اخلاقی و مهم ترین عوامل موثر در قوام و ثبات خانواده پایبندی به سنت های اخلاقی و حفظ معیارهایی است که در چارچوب آن اعضای خانواده زندگی سالم، با نشاط و خوشایندی داشته باشند و در این صورت جامعه ای سالم نیز شکل خواهد گرفت.در هر حال، روز خانواده فرصتی مغتنم برای یادآوری ارزش و قداست خانوادهاست. شایسته است برنامه ریزان و دست اندرکاران فرهنگ تعلیم و تربت کشور از این مناسبت به عنوان مدخلی برای ورود به مرحله تدوین و اجرای برنامه های اساسی و بنیادی برای قوام و تحکیم خانواده در جامعه اسلامی بهره گیرند.

کبری فرهودی
منبع : روزنامه جوان