یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

پلیمرها


در سال ۱۹۰۷ یک مهاجر بلژیکی به‌نام لئو باکلند، با کیت را اختراع نمود، یک ماده مصنوعی سخت که از آن برای ساخت توپ بازی بیلیارد و عایق کاری سیمی استفاده می‌شود. اما خود باکلند هم به‌طور کامل شیمی پیچیده ماده‌ای که به‌وجود آورده بود را درک ننمود.
● خواص گوناگون پلیمر: همچون سنگ‌هائی قیمتی یک گردنبند، ملکول‌های الیاف کولار از زنجیره‌های صاف طولانی موادی را به‌وجود می‌آورند که با در نظر گرفتن وزن، پنج بار قویتر از فولاد هستند.
همان‌طور که در زنجیره حلقوی دیده می‌شود هر خوشه ملکولی، در اطراف حلقه‌ای از شش اتم کربن (سیاه) که با قدرت و چسبندگی زیاد پیوند یافته‌اند جمع شده است. در اطراف هر حلقه کربن اتم‌های اکسیژن (قرمز) هیدروژن (آبی) دیده می‌شوند. در این زنجیره هزاران ملکول با یکدیگر پیوند شده‌اند تا یک ماکروملکول پلیمر مصنوعی را تشکیل دهند.
تکنولوژی الیاف پلیمر که بشر فقط نیم قرنی است بدان دست یازیده است. قرون متمادی در خدمت عنکبوتی که تار می‌تند بوده بایک تفاوت عمده، تار عنکبوت اغلب در مقایسه با کولار چندین بار قویتر است. ساختمان بسیاری از معمولی‌ترین اشیاء در طبیعت مثل استخوان‌ها و درختان و صدف‌ها آنقدر پیچیده است که دانشمندان علم مواد از تقلید یا کپی کردن آنها عاجزند.
پیروزی در این زمینه نصیب شیمیدانی از کمپانی دو پونت به‌نام والاس اچ‌کاروتزر گردید. نامبرده در سال ۱۹۳۰ کربن ـ هیدروژن ـ نیتروژن و اکسیژن که هر کدام برای شما و من عنصری اساسی به‌شمار می‌آیند را به‌صورت زنجیره‌ەای ملکولی طویل مخلوط نمود.
نتیجه، محصولاتی شد به‌نام نئوپون و نایلون، اولین مواد کاملاً مصنوعی که ماهرانه به کمک ساختمان ملکولی به دست انسان درست شد. آها بینانگزار انقلاب موادی بودند که امرزه فرم و نحوه زندگی ما را شکل جدید می‌بخشند.
دکتر پاریزر از مؤسسه دوپونت می‌گوید: واحدهای ساختمانی ما ملکول‌های ساده با پایه کربن معروف به مونومرها می‌باشند که از نفت و گاز طبیعی و ذغال سنگ به دست می‌آیند. ما به کمک کاتالیستا مونومرها را به‌صورت زنجیره‌ای ملکوتی طویل معروف به پلیمرها با یکدیگر متصل می‌کنیم. شکل و فرم زنجیره به تعیین خواص پلیمر کمک می‌نماید.
ملکول‌ها در کولار (بر وزن معمار ـ مترجم) که از الیاف آرامید می‌باشد به‌صورت مستقیم و صاف قرار دارند و تولید قدرت و استقامت می‌نمایند. این ملکول‌ها در لاستیک مصنوعی در هم پیچیده هستند، سعی کنید آنها را صاف نمایید و ملکول‌ها مجدداً در هم می‌روند مثل تکه کش لاستیکی با همان حالت فنریت در رقابت در همه زمینه‌های پیشرفت و توسعه مواد تنگاتنگ است. اما همین رقابت در هیچ زمینه‌ای، به شدت و حدت گروه پلیمرها به‌نام لاستیک نمی‌باشد.
منبع : مطالب ارسال شده