شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

برگی از تاریخ (۲ اسفند)


برگی از تاریخ (۲ اسفند)
● ولادت حضرت امام محمدباقر(ع) (۵۷ق)
حضرت امام محمدباقر (ع) امام پنجم شیعیان در مدینه به دنیا آمد. مادرش فاطمه معروف به ام عبدالله دختر امام حسن (ع) می باشد و این امام از پدر و مادر علوی و هاشمی است. ابوجعفر کنیه ایشان و باقر و باقرالعلوم نیز از القاب آن حضرت می باشند. ولید بن عبدالملک، سلیمان بن عبدالملک، عمربن عبدالعزیز و هشام ابن عبدالملک در زمان حیات آن امام همام حکومت می¬کردند. اولاد آن حضرت را پنج پسر و دو دختر نقل کرده اند. در زمان امام باقر(ع) علی رغم هرج و مرج موجود به جهت تغییر حاکمیت اموی به عباسی، زمینه ای برای قیام علیه دستگاه جور فراهم نبود، با این حال در این میان، قیام علمی، ممکن بود. این حرکت علمی امام در حالی صورت گرفت که ملاهای درباری که متکی به زر و زور سلاطین بودند، هر یک مذهبی از خود تراشیده ، سبب انحراف شده بودند. امام باقر(ع) در آن دوران مطالب علمی و اسلامی را بازگو می کرد و چنان در بسط علوم متبحر بود که به باقرالعلوم یعنی شکافنده دانش ها معروف گردید. این تلاش مقدس به حدی بود که شیخ مفید آن را منحصربه فرد می داند و میزان ظهور علوم دین آثار و سنت و علوم قرآن، تاریخ و فنون آداب را در این زمان بی نظیر توصیف می کند. اگر به روایات شیعه رجوع کنیم، خواهیم دید که بیشتر آنها از امام باقر و امام صادق(علیهماالسلام) است. زیرا امامان دیگر مانند آن دو بزرگوار برای نشر حقایق مجال نیافته اند.
● وفات سیده نفیسه عالمه اسلامی (۲۰۸ق )
سیده نفیسه دختر حسن بن زید بن حسن بن علی بن ابی طالب(ع) همسر اسحاق موتمن و از زنان محدثه می باشد. او در سال ۱۴۵ ق در مکه متولد شد و در مصر اقامت گزید. پس از وفات شافعی عالم بزرگ مسلمان جنازه اش را به خانه آن بانوی مجلله برده و در آنجا نماز خواندند. سیده نفیسه در مصر دارفانی را وداع گفت و مقبره اش زیارتگاه گردید.
● تولد شیخ الرئیس ابوعلی سینا فیلسوف و دانشمند شهیر ایرانی در بخارا(۳۷۰ق )
فیلسوف و پزشک نابغه مسلمان ایرانی ابوعلی سینا ملقب به شیخ الرئیس، حجه الحق و استاد استادان در بلخ به دنیا آمد. وی با کمک هوش سرشار خود به سرعت تعلیمات مقدماتی را آموخت و در ده سالگی کل قرآن را حفظ نمود. ابن سینا پس از فراگیری منطق، هندسه و نجوم، به فلسفه روی آورد و در علوم زمان خود سرآمد عصر خود گردید. ابوعلی سینا به خاطر درمان نوح بن منصور پاشاه سلسله سامانی توانست به کتابخانه دربار او راه یابد و از آن بهره ببرد. ابن سینا مدتی را نیز به مشاغل دیوانی از جمله وزارت گذراند. با این حال مطالعه و تالیف کتاب از هر کاری برای ابن سینا مطلوبتر بود. او نگارش کتاب را از ۲۱ سالگی شروع کرد و در مدت ۵۸ سال زندگی خود آثار پر ارزشی برجای گذارد که هنوز مورد استفاده مجامع علمی واقع می شود. از جمله کتب وی قانون و شفا و اشارات است. این دانشمند در سال ۴۲۸ق وفات یافت و در همدان مدفون گشت.
● درگذشت محمد بن عبدالله معروف به حاکم نیشابوری محدث و فقیه مسلمان (۴۰۵ق )
محمد بن عبدالله معروف به حاکم نیشابوری از بزرگان محدثین و فقها و مورخین اسلام است. معروف است که وی با دو هزار تن از مشایخ در بلاد مختلف دیدار و مباحثه کرده و از آنان حدیث شنیده است. ابوعبدالله در سال ۳۵۹ ق قاضی نیشابور شد و نزد شاهان آل بویه و سامانی حرمت و تقرب داشت. کتاب معروف او در حدیث، المستدرک بین الصحیحین است. کتاب تاریخ نیشابور یا تاریخ علمای نیشابور تالیف دیگر اوست.
منبع : عرفان


همچنین مشاهده کنید