جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

همه چیز درباره دانه های سفید برنج


همه چیز درباره دانه های سفید برنج
برنج یکی از پرمصرف ترین غلات است که غذای اصلی تقریبا نیمی از مردم دنیاست و ۲۰% نیاز انسان به انرژی را تامین می کند. حدود ۲۰۰۰ نوع برنج در سراسر دنیا کشت می شود که ترکیبات، خواص و طعم آن ها به عوامل مختلفی مانند آب و هوا، زمین و ... بستگی دارد. این ماده غذایی که در بسیاری از غذاها استفاده می شود، خواص تغذیه ای فراوانی دارد.
مسلما نخستین نکته ای که در مورد برنج باید گفت این است که این دانه های سفید، جز گروه غذایی غلات هستند و شامل قندهای پیچیده می شوند که به تدریج در بدن آزاد شده و نیازهای بدن را تامین می کند. اما خواص برنج تنها به این مطلب خلاصه نمی شود. برنج یک منبع غنی از ویتامین های گروه ب و همچنین منیزیوم است. همچنین باید این نکته را مدنظر داشت که با توجه به مقدار مصرف برنج در آسیا، این ماده غذایی مهم ترین منبع انرژی، پروتئین ها، آهن، کلسیم، ویتامین ب۱ (تیامین)، ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین) و ویتامین ب ۳ (نیاسین) به حساب می آید.
از دیگر مزایای برنج این است که هیچ ترکیب شیمیایی یا ماده افزودنی به آن اضافه نمی شود. نکته جالب دیگر اینکه، برنج باعث چاقی نمی شود. متخصصان تغذیه توصیه می کنند که از آنجا که ۵۰% دریافت انرژی بدن از قندهاست، مواد نشاسته ای حتما باید در برنامه غذایی گنجانده شود. برنج نیز مانند دیگر غلات، با سبزیجات سازگاری دارد و مصرف غلات با سبزیجات در هر وعده غذایی، برای سلامتی بسیار مفید است.
تحقیقات نشان می دهد که مصرف غلات کامل از جمله برنج کامل، در کاهش ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی، دیابت، چاقی و حتی برخی سرطان ها مفید است. برنج کامل یعنی برنج همراه با سبوس که از نظر خواص غذایی غنی تر است. به نظر می رسد که این تاثیرات به ارتباط مواد مختلف تشکیل دهنده غلات کامل مانند فیبرها، آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و مواد معدنی مربوط می شود. به همین دلیل امروزه سعی می شود تا به کمک روش های نوین، خواص سبوس در برنج سفید حفظ شود.
برنج دم کشیده، آرد برنج و لعاب برنج برای درمان اسهال خفیف مفید است و در واقع نشاسته برنج، این مشکل را بهبود می بخشد. این غذاها نخستین چاره این مشکل است اما در موارد اسهال عفونی و یا برای نوزادان فایده ای ندارد.
به افرادی که نسبت به گلوتن (پروتئین گندم و دیگر غلات) حساسیت دارند، توصیه می شود برنج مصرف کنند. این بیماران با خوردن غلات دچار مشکلات عمده روده ای می شوند که به کمبود مواد غذایی منجر می شود. از آنجا که برنج گلوتن ندارند، این گروه با آرامش خاطر می توانند این ماده غذایی مفید را میل کنند.
نوش جان!
منبع : روزنامه کیهان