جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

تغییر در رهبـری آمریـکا از خشـونت آن نمیکاهد


تغییر در رهبـری آمریـکا از خشـونت آن نمیکاهد
مطابق بیانیه هایی که اخیرا انتشار یافته، برخی از دولت های دلسوز بی وقفه اعلام می دارند که در پی ایجاد تسهیلات لازم برای تغییر دگرگونی در کوبا می باشند.
چه نوع تغییر و دگرگونی؟ تغییر به نظام سرمایه داری. این تنها نظامی است که در آن ایمان دارند. آنان کلمه ای راجع به محاسن مردم ما بر زبان نمی آورند. همان مردمی که تقریبا به مدت نیم قرن یک تحریم شدید اقتصادی را به همراه تجاوزات خشونت بار تحمل کرده و از یک آرمان انقلابی دفاع کرده اند. این آرمان انقلابی با بخشیدن روحیه اخلاقی و وطن پرستی به این مردم، نیروی کافی برای مقاومت در مقابل این تحریم ها و تجاوزات را به آنان بخشیده است.
این دولت ها ظاهرا فراموش کرده اند که نمی توان از مردم کوبا انتظار داشت که پس از نثار جان خود در راه دفاع در استقلال کشور و مساوات، به نظام سرمایه داری روی بیاورند.
این دولت ها به این امید نزد آمریکا خود شیرینی می کنند که آن کشور با ارائه مقادیر زیادی پول کاغذی، به اقتصاد متزلزل آن ها کمک نماید. در حالی که آمریکا در رابطه تجاری خود با این کشورها نرخ مبادله تجاوزکارانه ای را اعمال می کند.
این تنها راهی است که آن ها می توانند با اعمال آن میلیون ها دلار سود وال استریت و بانک های آمریکایی را تضمین کنند. منابغ تجدید ناپذیر کره زمین و محیط زیست. علی الظاهر بسیاری خیال می کنند که یک تغییر ساده در رهبری این امپراطوری، آن را قابل تحملتر کرده و از خشونت آن می کاهد. ظاهرا، نفرت از حاکم فعلی برخی را به خیالبافی در مورد دگرگونی در این نظام کشانده است. این نهایت ساده لوحی است که تصور کنیم که نیت خیر یک شخص باهوش می تواند نتیجه قرن ها خودخواهی و منفعت طلبی گروه های ذینفع را تغییر دهد.
آن حتی تذکر هم داده نمی شوند. هیچ نوع درخواستی در مورد پایان دادن به سابقه تسلیحاتی و ممنوعیت بالقوه یا بالفعل از تسلیحات کشتار جمعی به گوش نمی رسد.
هیچ یک از دولت های شرکت کننده در این اجلاس غیر علنی که توسط رییس جمهور فعلی آمریکا با عجله تشکیل گردید، کلمه ای درباره غیبت بیش از ۱۵۰ کشور دیگر که با همین مشکل و یا حتی بدتر از آن مواجه هستند بر زبان نرانده است. علی رغم پیشنهاد "میگوئل دسکوتو" رییس اجلاس عمومی گذشته سازمان ملل، این کشورها حق اظهار نظر درباره این نظام مالی جهانی را ندارند - حتی موقعی که این کشورها شامل آمریکای لاتین دریای کارائیب، آفریقا، آسیا و اقیانوسیه باشند.
اجلاس گروه ۲۰ فردا (۱۵ نوامبر ) در واشنگتن آغاز می شود. بوش مشعف است. او اعلام کرده که یک نظم جدید مالی از این اجلاس حاصل خواهد شد و نیز اینکه نهادهایی که در "برتون وود"۱ پایه گذاری شد، باید شفاف تر، پاسخگوتر و موثرتر عمل کنند. میزان تقویت این ضوابط به همان میزانی است که او می پذیرد. او در اشاره به رونق و پیشرفت کوبا در گذشته، اظهار داشت که کوبا پر از مزارع نیشکر بود. ناگفته نماند او نگفت که این مزارع در گذشته با دست درو می شدند و اینکه در مدت نیم قرن امپراطوری آمریکا، ما را از سهم خود در بازار آمریکا محروم کرده است و اینکه این تصمیم موقعی به اجرا گذارده شد که هنوز کلمه سوسیالیسم در زبان ما هنوز کاملا منعقد نشده بود. ولی در عین حال، ما این شعار خود را مطمئنا اعلام کرده بودیم: یا میهن یا مرگ.
علی الظاهر بسیاری خیال می کنند که یک تغییر ساده در رهبری این امپراطوری، آن را قابل تحملتر کرده و از خشونت آن می کاهد. ظاهرا، نفرت از حاکم فعلی برخی را به خیالبافی در مورد دگرگونی در این نظام کشانده است.
مهم ترین آراء اصلی آن کسی که عنان حکومت را به دست خواهد گرفت، هنوز مشخص و معلوم نیست. این نهایت ساده لوحی است که تصور کنیم که نیت خیر یک شخص باهوش می تواند نتیجه قرن ها خودخواهی و منفعت طلبی گروه های ذینفع را تغییر دهد.
بیائید آنچه را که هر شخص در این اجلاس غیر رسمی بر زبان می راند به دقت مورد توجه قرار دهیم. اخبار زیادی انتشار خواهد یافت. اطلاعات ما کمی افزایش خواهد یافت.
● صادق زیباکلام در "رادیو گفتگو":
▪ ایده شعار "امریکا شیطان بزرگ" را فراموش کنیم
من تردید ندارم دیر یا زود آقای اوباما با یک شاخه زیتون به سمت و سوی جمهوری اسلامی ایران خواهد آمد اما سوال اساسی این است که آیا ما حاضریم شاخه زیتون او را احترام بگذاریم و فی الواقع به لحاظ روحی وروانی به جایی رسیده ایم که متقابلا شاخه زیتونی در مقابل اوباما در دست بگیریم!
صادق زیبا کلام با اشاره به اینکه باید شعار "امریکا شیطان بزرگ" را فراموش کنیم، گفت: من تردید ندارم دیر یا زود آقای اوباما با یک شاخه زیتون به سمت و سوی جمهوری اسلامی ایران خواهد آمد، اما سوال اساسی این است که آیا ما حاضریم شاخه زیتون او را احترام بگذاریم و فی الواقع به لحاظ روحی و روانی به جایی رسیده ایم که متقابلا شاخه زیتونی در مقابل اوباما در دست بگیریم.
به گزارش عدالتخانه، "صادق زیبا کلام" استاد دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران،‌ ضمن ابراز خوشحالی از انتخاب "باراک اوباما" در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا اظهار داشت: باید اعتراف کنم که خیلی تردید داشتم که در دقیقه ۹۰ خیلی از آمریکایی های سفید پوست به خاطر رنگ پوست "باراک حسین اوباما" نتوانند قلبا راضی شوند که به او رای بدهند.
زیبا کلام در ادامه تصریح کرد: وقتی شنیدم اوباما در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا پیروز شده، بغض گلویم را گرفت چون واقعا خیلی جای شادی دارد و باید آدم به مردم امریکا تبریک بگوید که توانستند در ظرف دو سه دهه این قدر پیشرفت اجتماعی داشته باشند که از جامعه ای که تا ۳۰سال پیش توی خیلی از ایالت های جنوبی اش سوار شدن در بعضی از اتوبوس ها برای سیاه پوست ها و یا رفتن سیاه پوست ها به برخی از کلوپ ها، باشگاه ها، دانشگاه ها و مراکز عمومی ممنوع بود، حال به جایی رسیده که رییس جمهور رنگین پوست را انتخاب می کند.
این استاد دانشگاه که در "رادیو گفتگو" سخن می‌گفت، درباره چگونگی رابطه ایران و آمریکا با توجه به انتخاب شدن اوباما، با تأکید بر این که حمله نظامی به ایران در این شرایط منتفی شده، تصریح کرد: به طور حتم در سیاست آمریکا نسبت به ایران تغییرات به وجود می آید اما مساله این است آیا ما هم در جمهوری اسلامی ایران حاضر به تغییر هستیم یا فقط خواستار تغییر و تحول در آمریکایی ها هستیم.
وی افزود: من تردید ندارم دیر یا زود آقای اوباما با یک شاخه زیتون به سمت و سوی جمهوری اسلامی ایران خواهد آمد اما سوال اساسی این است که آیا ما حاضریم شاخه زیتون او را احترام بگذاریم و فی الواقع به لحاظ روحی وروانی به جایی رسیده ایم که متقابلا شاخه زیتونی در مقابل اوباما در دست بگیریم!
زیباکلام در ادامه با اشاره به این که در آمریکا رجال و سیاستمدارانی هستند که هنوز به دنبال شاه هستند و نمی خواهند جمهوری اسلامی را بپذیرند، گفت: دادن شاخه زیتون از طرف اوباما به ایران نشانه به رسمیت شناختن نظام جمهوری اسلامی ایران از طرف آمریکا است و این عمل از طرف وی یعنی ما به دنبال تغییر نظام در ایران نیستیم.
وی افزود: اوباما پذیرفته که؛ آقا! دوست داشته باشید یا نداشته باشید، در ایران انقلابی اتفاق افتاده است و مردمش این نظام را می خواهند. ما هم متقابلا نسبت به اوباما و نسبت به شاخه زیتون باید رفتار معقول تری را از آنچه در گذشته در قبال امریکا بوده داشته باشیم.
دانشگاه که از انتخاب اوباما خیلی خوشحال و دلواپس برخورد ایران با او شده بود(!)، با تأکید بر اینکه اگر بخواهیم بر اساس گذشته حرکت کنیم و بگوییم آمریکا شیطان بزرگ است، شاخه زیتون از دست اوباما می افتد، گفت: در این صورت با محبوبیتی که اوباما دارد، مردم امریکا پشت حکومتشان خواهند بود و در نتیجه تحریم ها و فشارها علیه مردم ایران بیشتر می شود و آن وقت باید در نظر داشته باشیم که یک وقت جورج بوش است که می گوید باید ایران را تحت فشار قرار دهیم و این بار اوباماست که اگر بگوید، عده زیادی با او همراه می شوند.
روزنامه گرانما - فیدل کاسترو
نوامبر ۲۰۰۸
برگردان: علی تهرانی
منبع : پایگاه اطلاع‌رسانی فرهنگ توسعه