پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

فرصت احیای حقوق بشر برای اوباما


فرصت احیای حقوق بشر برای اوباما
امروز مصادف است با شصتمین سالگرد اعلام بیانیه جهانی حقوق بشر. با توجه به روی کار آمدن دولتی جدید در آمریکا و حکفرما شدن رویکردی تازه در کاخ سفید، این فرصت به وجود آمده تا به سوی احیای اقتداری که برای نهضت جهانی حقوق بشر ضرروی است، حرکت کنیم.
ـ مقاله ای از جیمی کارتر، رئیس جمهور اسبق آمریکا
پیش از وقوع حملات ۱۱ سپتامبر، دهه ها تلاش برای ارتقا و پیشرفت حقوق بشر در تمام نقاط جهان اساس سیاست خارجی و روش رهبری از سوی آمریکا محسوب می شد.
از آن پس تاکنون در حالی که آمریکایی ها به مشق دموکراسی و آزادیخواهی ادامه داده اند، اقدامات سوء استفاده کننده دولت آمریکا، تلاش های برای آزادی در بسیاری از نقاط دنیا را عقیم گذاشت. همزمان با سوء استفاده ها در زندان ابوغریب و خلیج گوآنتانامو، آمریکا وجهه خود را به عنوان قهرمان حقوق بشر از دست داد و موجب کاهش قدرت مانور ما در بحث پیرامون این موضوع در سطحی ملی شد. متاسفانه این وضعیت واکنش جهانی علیه دموکراسی و فعالان حقوق بشر را که اکنون آماج حملات ضد بشری قرار دارند، در پی آورد.
ارتقای حقوق بشر و دموکراسی برای ثبات جهانی ضروری است و می تواند از طریق تلاش های محلی و اغلب متهورانه توسط افرادی که علیه بی عدالتی و ظلم انتقاد می کنند، حاصل شود. این تلاش هایی باید توسط آمریکا هدایت شوند، نه این که توسط این کشور به اجرا درآیند.
اگر هشدارهای اخیر فعالان حقوق بشر مورد توجه قرار می گرفت و دیپلماسی سختگیرانه به همراه مداخلات گاه به گاه در کنار یکدیگر به کار گرفته می شد، ممکن بود هرگز شاهد برخی از حوادث اخیر از جمله نقض حقوق بشر در بوسنی، روآندا و منطقه دارفور سودان و جمهور دموکراتیک کنگو نباشیم.
امروز ( ۱۰ دسامبر ) مصادف است با شصتمین سالگرد اعلام بیانیه جهانی حقوق بشر. با توجه به روی کار آمدن دولتی جدید در آمریکا و حکفرما شدن رویکردی تازه در کاخ سفید، ما این فرصت را داریم که با سرعت و جسارت به سوی احیای اقتداری که برای نهضت جهانی حقوق بشر ضرروی است، حرکت کنیم. اما اولین گام باید در خانه برداشته شود.
باراک اوباما متعهد شده است که بازداشتگاه گوآنتانامو را تعطیل کرده و به هر نوع شکنجه پایان بخشد. این تعهد می تواند طبق یک دستور اجرایی برای تعطیلی زندان مذکور و براساس ممنوعیت های موجود در مورد شکنجه توسط نمایندگان آمریکا شامل عوامل اف بی آی یا سیا جامه عمل پوشانده شود.
بازداشت افراد به صورت مخفی و نامحدود و بدون انجام مراحل قانونی باید متوقف شده و پرونده ها باید به دادگاه های آمریکا عودت داده شود. دادگاه های آمریکا ثابت کرده اند که توانایی محاکمه کسانی که به انجام اعمال تروریستی متهم شده اند، دارا هستند. افزون بر این یک کمیته بی طرف در آمریکا باید اقدامات مربوط به بازداشت بی دلیل، شکنجه، دستگیری های مخفیانه، توقیف اموال و مسائل مرتبط را مورد بازنگری قرار دهد. اذعان به این موضوع هم که آمریکا دچار اشتباه شده است، می تواند اعتماد به آمریکا را در عرصه بین الملل به این کشور بازگرداند. این پیام باید به گونه ای باشد که در تمام نقاط دنیا شنیده شود. تمام این اقدامات در کنار هم می تواند به احیای تصویر آمریکا یاری داده و سایر ملل را در تلاش برای دستیابی به استانداردهای بهتر اخلاقی در جوامع شان، تشویق کند.
ایالات متحده پس از پالایش خود می تواند بار دیگر به اقتدار اخلاقیش بازگشته و نه تنها به اداره بهتر خود بپردازد، بلکه از وجاهتی که برای حضور در گفت و گوی های دو جانبه به منظور حمایت از حقوق بشر لازم است، برخوردار شود.
اکنون مدافعان حقوق بشر که کنفرانس سالانه خود را در هفته جاری برگزار خواهند کرد، مشتاقانه در انتظار حضور دولت اوباما هستند. پاکستان اکنون چشم به کمک ما دوخته تا حکومت قانون که در زمان حکومت پرویز مشرف و با کمک آمریکا تضعیف شد، بار دیگر احیا شود. پرویز مشرف در زمان زمامداری خود رئیس دادگاه عالی پاکستان را که فردی مستقل بود، از کار برکنار کرد.
مدافعان نهضت دموکراتیک در مصر خواهان موضع جدی آمریکا در حمایت از برگزاری یک انتخابات آزاد و منصفانه هستند تا سوء استفاده از نامزدهای مخالف به پایان برسد. در سراسر خاورمیانه نیز این امید وجود دارد که آمریکا به سرعت و به صورت پایدار تلاش برای ارائه یک راه حل در نزاع اسرائیلی- فلسطینی را هماهنگ کند. موفقیت در این نزاع به منزله منشوری است که کشورهای منطقه از طریق آن قادر خواهند بود میزان پایبندی آمریکا را به حقوق بشر مورد سنجش و قضاوت قرار دهند.
حامیان حقوق بشر در جمهوری دموکراتیک کنگو نیز زیر تهدید و ارعاب امیدوار هستند که آمریکا هم پیمانان خود را در اوگاندا و روآندا تحت فشار گذاشته تا حمایت خود از گروه هایی را که در آنجا به غارت و چپاول و کنیه ورزی مشغول هستند، متوقف سازند.
همه در این مورد اتفاق نظر داریم که آمریکا باید با آژانس های سازمان ملل تعاملی دوباره برقرار کرده تا این سازمان به ابزاری موثر برای حمایت از حقوق بشر تبدیل شود و می دانیم که این یک تلاش جهانی است.
تاثیرات اخلاقی آمریکا همیشه بسیار گسترده بوده است. رئیس جمهور آینده آمریکا فرصتی بی سابقه در مقابل خود دارد تا از طریق آن به حمایت و تشویق کسانی که درصدد دستیابی به آزادی هستند، پرداخته و در مقابل کسانی که مانع از پیشروی آزادی هستند، سختگیری کند.
مترجم : حسن بنانج
منبع: اینترنشنال هرالد تریبیون
منبع : دیپلماسی ایرانی