شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

تاریخچه چاپ


تاریخچه چاپ
چاپ نمایانگر عمل انتقال تصویری از هر فرم بر روی کاغذ یا هر جنس دیگر است این انتقال یابی در شرایط خاص امکان پذیر خواهد بود. بدین ترتیب که از سطح هر فرم آغشته به رنگ یا مرکب و تماس کاغذ یا هر جسم دیگری با آن شرایط فشار که در اصطلاح پرس کردن نامیده می شود، انتقال تصویر بر روی کاغذ صورت می گیرد.
لغت چاپ در اصل «چاو» بوده که از زبان مغولی گرفته شد. و به معنی پرس کردن سطحی بر سطح دیگر است.
آثار کنده کاری حکاکی نقوش بر روی سنگ و استخوان مربوط به سالها قبل از میلاد مسیح به دست آمده است.
۳۰۰۰ سال قبل از میلاد، آسیایی ها مهر های استوانه ای ساختند چینی ها اولین بودند که قبل از میلاد مبادرت به ساخت کاغذ نمودند.
حدود سال ۷۵۰ میلادی چینی ها توانستند نقش زدن با مدل های چوبی را تجربه کنند.
حدود سالهای ۱۰۰۰ تا ۱۱۵۰ میلادی قدیمی ترین نمونه های چاپ شده اروپایی ها با مدل های چوبی به دست آمده است. در همین دوران بود که آنان هنر کاغذ سازی را آموختند.
در قرن یازدهم میلادی در چین از حروف سفالی و در قرن پانزدهم در کشور کره از حروف مسی برای چاپ استفاده می شود برای اینکه نرم و در عین حال ارزان قیمت بود در سالهای ۱۲۵۰ تا ۱۳۵۰ میلادی نمونه های چاپی روی کاغذ توسط اعراب صورت پذیرفته است.
یوهانس گوتنبرگ Gutenberg سال ۱۴۵۰ میلادی با زحمات بی دریغ خود در شهر ماینس آلمان، حروف متحرک و پرس چاپ را ساخت و به طور رسمی چاپ را اختراع کرد.
حدود ۱۴۹۰ میلادی روش های مختلف اسید کاری روی صفحات فلزی شکل گرفت. سال ۱۵۵۰ اولین لنز توسط کاردون Cardon ایتالیایی ساخته شد. آلوییس زنه فلدر A. senefelder سال ۱۷۹۶ روش لیتو گرافی را ابداع نمود. وی به مخترع چاپ سنگی شهرت دارد.
حدود سال ۱۷۹۹ تا ۱۸۰۰ اویی رو بر در پاریس نخستین دستگاه کاغذ سازی را اختراع نمود. در سال ۱۸۲۰ دستگاه های کامل تری ساخته شد.
تا حدود چهار قرن پس از اختراع چاپ توسط گوتبرگ حروفچینی به صورت دستی انجام می شد و ماشین چاپ به زور باز و حرکت می کرد. قرن نوزدهم زمان شکل گیری و تکامل دستگاه ها بود.
در سال ۱۸۱۱ نخستین ماشین سیلندی لتر پرس که با نیروی بخار کار می کرد توسط کونیک Koenig مخترع آلمانی ساخته شد. و در سال ۱۸۱۸ با همکاری باور – ماشین چاپ سیلندی مضاعف عرضه گردید که پشت در وی کاغذ در این دستگاه به چاپ می رسید.
در سال ۱۸۲۲ ویلیام چرچ church اولین ماشین حروفچینی را به ثبت رسانید.
در همین زمانه زنه ظور فعالیت خود را برای استفاده از صفحات مسی به جای سنگ آغاز نمود.
سال ۱۸۳۹ میلادی اختراع عکاسی به ثبت رسیده است.
داگر Daguerre موفق شد ورق مسی که نقره اندود کرده بود را با بخار ید حساسی کند و در معرض نور قرار دهد. روش او «رداگروتیپی» نامیده شد و سر آغاز بسیاری از خدمات عکاسی و لیتو گرافی گردید.
در سالهای ۱۸۲۶ و ۱۸۵۲ نیس فورنیس S.N.Niepce و تالبوت Talbot تهیه فرم چاپ روی صفحه های فلزی از جمله مس را به طریقه فتو مکانیکی ابداع کردند وبا ساخت برس دستیف نمونه هایی تکثیر نمودند.
در سال ۱۸۴۴ ریچارد هو در ایالات متحده ماشین چاپ رتاتیو را به ثبت رسانید فرم چاپ به صورت مدور، دور سیلند بسته می شد.
ژیلوت Gillot به سال ۱۸۵۰رسید کاری روی فلز را تکامل بخشید.
در سال ۱۸۵۱ اسکات آرشر Archer روش کلودیوم مرطوب (شیشه نگاتیو) را ارایه کرد.
در سال ۱۸۵۹ هنری جمز H. james در انگلستان با روش فتوشیمی گرافی کلیشه زیر را ساخت.
در سال ۱۸۶۶ در ایالات متحده اولین ماشین چاپ با کاغذ رول به ثبت رسید.
در هیمن زمان اتمار مرگن تالر Mergen thaler موفق شد. دستگاه حروفچینی لاینوتایپ را بسازد. اختراع او تحول چشمگیری به وجود آورد.
کارل انژر Angerer سال ۱۸۷۰ اسید کاری به روش وینی (روش خشک) را انجام داد در سال ۱۸۷۰ اولین دوربین نوسانی ریلی توسط موس Moss ساخته شد.
سال ۱۸۷۴ کارل کلیچ K.klic اهل چک با استفاده از نوعی کاغذ کاربن، تهیه فرم را بهبود بخشید. در سال ۱۸۹۰ اولین سیلندر برای چاپ گود را تیهیه نمود از کلیچ به عنوان مخترع هلیو گراور یاد می شود.
سالهای ۱۸۷۵ تا ۱۸۹۰ افرادی همچون هرگان Horgan ایوز ives، برادران لوی Levy، برادران جاف gaffe از ترام برای ساخت کلیشه استفاده کردند. مایزن باخ Meson Bach در همین زمان خدمات شایانی در اجرای کارهای ترامه و ساخت ترام خطی و چهار خانه انجام داد.
در سال ۱۸۹۷ در ایالات متحده لنستون ماشین حروفریزی و حروفچینی مونو تایپ را اختراع کرد.
فرانک پاورز F.Powers (۱۹۴۷-۱۸۸۰) اوایل قرن بیستم، بسیاری از مشکلات فتولیتو گرافی را حل کرد و دوربین های مدرنی طراحی و تولید نمود، وی به پیشتاز شیمی گرافی مدرن شهرت دارد.
در سال ۱۹۰۴ اشخاص همچون ریوبل و هرمان با استفاده از صفحه نازک فلزی به جای سنگف فعالیت های زنه فلدرر ادامه دادند و در نهایت موفق به انجام این امر شدند.
در سال ۱۹۱۰ اولین ماشین هلیوگراور با استفاده از تیغه دکتر بلید شروع به کار کرد.
در سال ۱۹۱۲ ماشین چاپ پشت وروزن افست توسط کاسپارهرمان طراحی و ساخته شد(کاغذ به صورت رول).
در سال ۱۹۱۲ شرکت رولند ماشین چاپ افست با سه سیلندر مسلوی را تولید کرد.
در سالهای ۱۹۳۵ و ۱۹۳۶ در آلمان و ایالات متحده فیلم های جند قشری رنگی عرضه گردید (آگناکالر و کداکروم)
در سال ۱۹۵۰ سیستم حروفچینی منوفتو (تکامل یافته منوتایپ) اختراع شد. اواسط قرن بیستم الکترونیک و کامپیوتر باعث تحول و دگرگونی در این صنعت شد.
در سال ۱۹۶۵ دکتر هل Dr.Hell با ارایه سیستمی نوین و ساخت دستگاه اسکنر تحول بزرگی در حروفچینی و فتو لیتوگرافی به وجود آورد.
در سال ۱۹۷۶ اشعه لیزر در دستگاههای فتو لیتو گرافی و حروفچینی به کار گرفته شد.
اسکنرها به دو نوع درام Drum سیلندری و تخت Flat تقسیم می شوند عمده تفاوت دستگاه های فوق در چگونگی قرار گیری اصل کار در دستگاه می باشد.
امین بدیع زاده
http://daneshema.mihanblog.com