پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

ویتامینهای مؤثر بر باروری


ویتامینهای مؤثر بر باروری
به گفته برایان بنجامین كارتر سخنگوی مشهور و عمومی بین‌المللی در حوزه طب پیشگیری در كالیفرنیا طی مقاله‌ای به بررسی تاثیر ویتامینها بر باروری می‌پردازند.این محقق بین‌المللی در این خصوص خاطرنشان كرد: باروری یك روند پیچیده است كه به فیزیولوژی زنانه و مردانه بستگی دارد.اگرچه عوامل بسیاری در امر ناباروری دخیل هستند و در صورت بروز این مشكل باید با متخصص یا مشاور مربوطه مشورت كرد اما به طور كلی مكملهای مهمی وجود دارند كه بر اساس یك تقسیم‌بندی كلی برای كمك به باروری در تمام زوجهای جوان به ترتیب ضروری، مهم و مفید هستند.
گروه اول گروه مكملهای ضروری هستند. چنانچه نمی‌توانید، تمام ویتامینها را كه در باروری مؤثر هستند مصرف كنید، می‌توانید ضروری‌ترین آنها را از طبقه‌بندی زیر انتخاب كنید.سلنیوم یك ویتامین حیاتی برای باروری است - در واقع سلنیوم یك ماده معدنی است. اما این ماده تاثیری بر كمی تعداد اسپرمهای تولید شده و یا نازایی ندارد.
ویتامین C یكی دیگر از ویتامینهای ضروری برای باروری است. این ویتامین در تولید اسپرم تاثیرگذارست. از جمع شدن آنها در یك نقطه جلوگیری كرده و آنها را وادار به حركت می‌كند.
ویتامین E، یكی دیگر از این گروه مكملهاست. این ویتامین نقش مهمی در متعادل كردن تولید هورمون و حمل اكسیژن به اندامهای جنسی دارد. «روی» نیز یك مكمل دیگر و در واقع مانند سلنیوم یك ماده معدنی است. این عنصر نیز در عملكرد مطلوب اندامهای تولیدمثلی نقش مؤثر دارد. وی اضافه كرد: گروه دوم مكملهای مهم هستند. DMG یكی از این دسته ویتامینهاست. این ویتامین تولید اكسیژن را در خونی كه به كلیه بافت‌ها از جمله اندامهای تولید مثلی می‌روند، افزایش می‌دهد.
ویتامین دوم این گروه اوكتاكوزانول نام دارد. گیاهك گندم منبع غنی این ماده است و به تولید هورمونها كمك می‌كند.
كارتر در ادامه اظهار داشت: ویتامینهای گروه سوم مكمل‌های مفید هستند كه نسبت به دو گروه دیگر در درجه سوم اهمیت قرار می‌گیرند.
دسته اول اسید‌های چرب ضروری هستند. نقش این اسیدها طبیعی كردن عملكرد و فعالیت‌ غده‌ها و بویژه در سیستمهای تولیدمثلی است.
گروه دوم منگنز نام دارد. این منگنز باید به صورت جداگانه از كلسیم مصرف شود. این عنصر باعث طبیعی شدن تولید هورمونهای جنسی می‌شود.
ویتامین A نیز در این مجموعه گنجانده شده است چه با بتاكاروتین طبیعی و یا تركیبات كاروتونوئیدی همراه باشد. ویتامین A نقش تنظیم عملكرد غدد تولیدمثلی را بر عهده دارد.
آخرین گروه تركیبات ویتامین B با B۵ و B۶ اضافی است. این تركیبات تنظیم كننده عملكرد غدد جنسی است. در حالی كه B۵ تنظیم تولید هورمونهای جنسی و B۶ برای تركیبات ژنتیكی مورد نیاز است.
این متخصص آمریكایی در پایان تاكید كرد كه سایر ویتامینها برای كمك به باروری شامل كارنیتین، آرگینین، روی، سلنیوم و ویتامین B-۱۲ نقش مهمی در افزایش تعداد اسپرمها و میزان تحرك آنها دارد.
همچنین بسیاری از ویتامینهای آنتی اكسیدان برای درمان ناباروری درمان مفید هستند كه از آن جمله می‌توان به ویتامین C، ویتامین E، گلاتاتیون و كوانزیم Q‌۱۰ اشاره كرد.
منبع : انجمن درمانگران ایران