یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


سیگار نکش فرزندم


سیگار نکش فرزندم
به آهستگی در اتاق را می گشاید. بوی تند سیگار برای لحظه ای مشامش را آزار می دهد. به درون اتاق می نگرد. فرزندش چشم از كتاب هایی كه در اطرافش است بر می دارد و به او خیره می شود و او در عمق نگاه فرزندش حس تجربه ای تلخ را در می یابد...
یكی از كارشناسان آموزش و پرورش شهر تهران در سال ۱۳۸۳ عنوان كرد كه كمتر از ۵ درصد دانش آموزان دختر تهرانی گرفتار مشكلات و مسایل سیگار هستند و حدود ۱۶ درصد دانش آموزان پسر دبیرستان های تهران سیگار می كشند.
به گزارش فارس، علی اصغر فیضی زاده مدیركل سابق دفتر پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و مواجهه با بلایای طبیعی آموزش و پرورش در سال گذشته اعلام كرد كه بر اساس یك پژوهش در سال ،۱۳۸۲ ۳/۵ درصد دانش آموزان حداقل برای یكبار تجربه سیگار كشیدن را دارند. ۷/۱۸ درصد آنها در معرض مصرف سیگار و ۶/۴ درصد تا حدود زیادی در معرض مصرف سیگار هستند.
اما محسن فریدی مدیركل فعلی دفتر پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و مواجهه با بلایای طبیعی آموزش و پرورش نیز عنوان كرده است كه بر اساس یك نظرسنجی بین ۷ الی ۸ هزار دانش آموز در سال،۱۳۸۲ ۰۵/۹۹ درصد دانش آموزان حتی یكبار هم تجربه امتحان سیگار را نداشتند.
چون پدرم سیگار می كشد، سیگار كشیدن را دوست دارم
تعداد زیادی از نوجوانان سیگار را دوست ندارند. بهروز ۸ ساله از سیگار بدش می آید و می گوید: وقتی بوی سیگار را استشمام می كنم سردرد می گیرم و حالت تهوع به من دست می دهد.
اما مرحله ای است كه نوجوان به رغم آگاهی از مضرات سیگار ولی به دلیل آنكه عزیزترین فرد زندگی اش سیگار می كشد آن را دوست دارد. مهتاب ۱۲ ساله عنوان می كند: «می دانم كه كشیدن سیگار خطرناك است اما چون پدرم سیگار می كشد سیگار كشیدن را دوست دارم.»
عده ای از نوجوانان نیز اظهار می كنند كه دوست دارند حتی برای یكبار هم كه شده كشیدن سیگار را آزمایش كنند. محمد ۱۳ ساله عنوان می كند اصلا دوست ندارم سیگاری شوم اما دلم می خواهد حتی برای یكبار هم كه شده كشیدن سیگار را امتحان كنم.
گروهی از نوجوانان نیز عنوان می كنند كه اگر سیگار كشیدن رفتار نادرستی است چرا برخی از مردم آشكارا انجام می دهند؟
علی ۱۶ ساله می گوید: اگر سیگار كشیدن كار خلافی مثل دزدی بود افراد جریمه می شدند در حالی كه در فیلم های سینما و تلویزیون به روشنی سیگار كشیدن نشان داده می شود.
او ادامه می دهد: در سینما سیگار كشیدن زنها و دختران را نیز خیلی عادی نشان می دهند و جالب اینكه آنها خیلی بامزه و قشنگ سیگار می كشند و افراد را برای كشیدن سیگار وسوسه می كنند.
دیدن سیگار كشیدن فرزند خیلی دردآور است
مریم ۳۶ ساله و مادر دو فرزند ۱۱ و ۱۹ ساله می گوید: خیلی دردآور است كه مادری ببیند فرزندش رو به سیگار آورده است. در آن لحظه نمی دانم چه برخوردی باید كرد.
این مادر خانه دار ادامه می دهد: فكر می كنم باید با فرزند صحبت كرد و دلیل این رفتار را جویا شد.
احمد ۴۹ ساله پدر سه فرزند كه خود سیگار می كشد عنوان می كند: متاسفانه از نوجوانی آلوده به سیگار شدم و دیگر نتوانستم ترك كنم اما همیشه به فرزندانم می گویم كه سیگار كشیدن بسیار عمل ناپسندی است.
این پدر كه شغل آزاد دارد می گوید: پسر بزرگم سیگار می كشد و از سویی چون خودم سیگار می كشم نمی توانم به او چیزی بگویم البته او نیز جلو من این كار را نمی كند ولی در هر حال بسیار ناراحت هستم.
تعدادی از خانواده ها عنوان می كنند كه نمی دانند در مقابل سیگار كشیدن فرزندانشان چه عكس العملی نشان دهند تا موقعیت را خراب تر نكنند.
زهرا ۳۸ ساله مادر ۴ فرزند عنوان می كند: دختر ۲۰ ساله ام را چند بار در حال كشیدن سیگار دیدم اما به او چیزی نگفتم. آخر همسرم نیز سیگار می كشد و جالب اینكه او بعد از مدتی خود كشیدن سیگار را ترك كرد.
اما یك معلم كه پدر دو فرزند است می گوید: بهترین برخورد با فرزندی كه سیگار می كشد هدایت او به مراكز فرهنگی و ورزشی است. باید دوستان فرزند را شناسایی كرد و خیلی ظریف او را به سمت دوستان خوب راهنمایی كرد.
بیشتر سیگاری ها از سن ۱۳ سالگی استعمال سیگار را شروع می كنند
كامران باقری لنكرانی، وزیر بهداشت درمان و آموزش پزشكی گفته است: «حدود ۱۵ درصد ایرانیان سیگاری های دایمی هستند كه از سن ۱۳ سالگی استعمال سیگار را شروع می كنند و اگر بخواهیم تغییری دائمی در رفتار آنان ایجاد كنیم راهی جز فعالیت رسانه ها و ارتباط مداوم با مردم نداریم.»
با توجه به اینكه سن آغاز استعمال سیگار از دوران نوجوانی ذكر شده، ستاد پیشگیری از مصرف دخانیات در آموزش و پرورش تشكیل شده است كه رویكرد این ستاد ارایه برنامه های آموزشی و فرهنگی در مدارس است و به زودی سومین جلسه این ستاد برگزار می شود كه در این جلسه دستورالعمل استانی، منطقه ای و مدرسه ای این ستاد تصویب می شود.
در حقیقت در این ستاد تعدادی اقدامات ماندگار و فرهنگی مانند برگزاری مسابقات مختلف فرهنگی، تهیه بروشور، آگاه سازی مدیران، معلمان، دانش آموزان و اولیای آنها انجام می شود تا دانش آموزان به هیچ وجه به سمت تجربه كشیدن سیگار نروند.
سیگاری ها بیشتر به سرماخوردگی و بیماری های عفونی مبتلا می شوند
سن شایع برای تجربه كشیدن سیگار بین ۱۲ تا ۱۶ سال عنوان شده است و از سویی می توان كشیدن سیگار را یكی از زودرس ترین شواهد اختلالات رفتاری محسوب كرد.
از سویی دودی كه افراد سیگاری سمت غیرسیگاری می فرستند خطرناك تر از سیگار كشیدن توسط خود فرد است. بیماری هایی چون انواع سرطان، عروق كرونر قلب و تنگی تنفس در افراد سیگاری به وجود می آید. از سویی سیگاری ها بیشتر به سرماخوردگی و بیماری های عفونی مبتلا می شوند. دست های آنان سیاه و دندان هایشان زرد است.
اما هر زمان كه جلوی ضرر گرفته شود منفعت است و هر زمانی كه كشیدن سیگار ترك شود، خوب است.
مهارت نه گفتن را در فرزندانمان تقویت كنیم
الهه حسن پور، كارشناس بهداشت آموزش و پرورش شهرستان های استان تهران در پاسخ به این سوال كه برای پیشگیری از استعمال دخانیات در دانش آموزان چه باید كرد می گوید: باید مهارت نه گفتن را در فرزندانمان تقویت كنیم و آنها را به نرمش و ورزش تشویق نماییم. باید اوقات فراغت فرزندان را به نحوی مطلوب برنامه ریزی كنیم و آنها را با معضلات فردی و اجتماعی ناشی از استعمال دخانیات آگاه كنیم.
وی اظهار می دارد: باید سعی كنیم با فرزندانمان رابطه عاطفی و دوستانه برقرار كنیم و به جای آنكه به تجربیات تلخ آنها تاكید كنیم آنها را به فعالیت های مثبت و جبران شكست هایشان تشویق كنیم تا آن تجربه تلخ را جبران كنند. حسن پور ادامه می دهد: باید در مواقعی كه نوجوانان در استرس و تنش های روحی به سر می برند آنها را درك كرده و هدایتشان كنیم و از برخوردهای احساسی و آنی بپرهیزیم.
محسن فریدی، مدیركل دفتر پیشگیری از آسیبهای اجتماعی و مواجهه با بلایای طبیعی آموزش و پرورش نیز می گوید: بهترین اقدام پیشگیرانه برای جلوگیری از مصرف دخانیات اقدامات فرهنگی است. اقدامات مقابله ای و بازدارنده جواب نخواهد داد.
وی اضافه می كند: باید دانش آموزان را آگاه كرد و به آنها آموزش داد كه به تمام پیشنهادهایی كه به آنها می شود جواب مثبت ندهند.
فریدی دانش آموزان ایرانی را سالم ترین و شاداب ترین دانش آموزان نام می برد.
كارشناسان معتقد هستند كه انجام فعالیت های مذهبی، فرهنگی و ورزشی در پیشگیری از استعمال دخانیات مفید است.
منبع : روزنامه جوان


همچنین مشاهده کنید