جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

تندرستی بیشتر در تماس با طبیعت


تندرستی بیشتر در تماس با طبیعت
اسفناج گیاهی دو پایه است که گل‌های نر و ماده آن روی دو گیاه قرار دارند که گیاهان نر بعد از تولید گرده از بین می‌روند اما پایه ماده باقی خواهد ماند. این سبزی محصول فصل خنک و کم عمر است به گونه‌ای که در مدت چند هفته‌ برگ‌های آن بزرگ شده و قابل مصرف می‌شوند، اسفناج تا هفت درجه زیر صفر تحمل می‌کند. در مناطق گرمسیر مانند خوزستان رشد بسیار عالی دارد. گرمای زیاد آن را به طرف تولید ساقه گل دهنده می‌برد که از ارزش غذائی کاسته می‌گردد. زیرا طعم برگ‌ها تند و زننده می‌شوند، تولید ساقه گل دهنده مربوط به دو عامل درجه حرارت و طول روز است که با زیاد شدن طول روز در بهار به گل می‌رود. واریته‌های اصلاح شده‌ای در بازار موجود است که دیرتر به گل می‌روند. اضافه کردن کود دامی به خاک در اسفناج توصیه می‌شود. کود باید پوسیده باشد وگرنه در حدود ۳ ماه قبل از کاشت باید به خاک داده شود تا در اثر فعل و انفعالات کاملاً تخمیر گردد زیرا ریشه اسفناج به ”قارچ عامل پوسیدگی ریشه“ حساس است.
باید زمانی کاشته شود که رشد آن در فصل خنک تمام شده باشد و با برخورد به هوای گرم و روز بلند به گل نرود. بهترین زمان کاشت در اواخر پائیز است و در مناطق سردسیر ۵ هفته قبل از آخرین یخبندان بهاره اقدام به کاشت می‌نمائیم. در مناطق گرمسیر پس از کاشت در اول پائیز هر ۱۰ روز یک‌بار کاشت مجدد انجام می‌گردد به این ترتیب تا اواخر اردیبهشت هر ۱۰ روز یک‌ بار برداشت می‌کنند. مبارزه با علف‌های هرز اسفناج از مهم‌ترین اعمال زراعی است زیرا این سبزی خصوصاً در اوایل قدرت رقابت با علوفه هرز ندارد. در صورتی که از سموم علف‌کش استفاده می‌شود باید از انواعی استفاده گردد که اثر بقایای سموم آن بادوام نباشد. زیرا اسفناج یک محصول ۶۰ ـ ۴۰ روزه است.
● سالاد اسفناج
ـ مواد لازم
▪ نان باگت ۱ عدد
▪ حبه سیر خرد شده ۳ عدد
▪ روغن زیتون ۴/۱ فنجان
▪ ژامبون گوشت ۳۲۰ گرم
▪ زرده تخم‌مرغ ۱ عدد
▪ خردل ۲ قاشق چایخوری
▪ سس فلفل ۴/۱ قاشق چایخوری
▪ سرکه انگور سفید ۱ قاشق غذاخوری
▪ آبلیمو ۲ قاشق چایخوری
▪ خامه ۲ قاشق غذاخوری
▪ سیر خرد شده اضافی ۱ حبه
▪ روغن زیتون تصفیه نشده ۲/۱ فنجان
▪ برگ اسفناج تازه و جوان ۶۰۰ گرم
▪ تخم‌مرغ آب‌پز شده سفت ۵ عدد
● دستور سرو برای ۶ نفر
۱) نان را از طول نصف کرده، نیمی از آن را به برش‌های ۵ میلی‌متری تقسیم کنید و به‌صورت یک لایه در روی سینی فر قرار دهید. به یک طرف نان‌ها مخلوط سیر له شده و روغن زیتون بمالید و در درجه حرارت ملایم فر به مدت ۸ دقیقه حرارت دهید تا قطعات نان‌ها به رنگ قهوه‌ای کم‌رنگ در بیاید.
۲) ژامبون گوشت را به‌صورت مربعی قطعه قطعه کنید.
۳) زرده تخم‌مرغ، سس خردل، سرکه، آبلیمو، خامه و سیر اضافی را در ظرفی کوچک‌تر مخلوط کنید. به آرامی روغن زیتون تصفیه نشده را مخلوط کنید. اسفناج‌ها را به آرامی مخلوط کنید و درون ظرف بزرگ قرار دهید.
۴) تخم‌مرغ آب‌پز را پوست بگیرید، به قطعات درشت خرد کنید. تخم‌مرغ‌ها را با قطعات نان و ژامبون گوشت مخلوط کنید و به آرامی هم بزنید تا ترکیب شوند. این سالاد را می‌توان به همراه مقداری سوسیس برای باربکیو در پارک در بسته خانواده خود قرار دهید. تمام این محتویات را می‌توان از قبل و جداگانه آماده کرد و زمانی که مایل به سرو هستید می‌توانید آنها را مخلوط کنید.
● نوشیدنی زیبائی بخش
ـ مواد لازم
▪ عسل ۲ قاشق غذاخوری
▪ میوهٔ گل سرخ خرد شده ۱ قاشق چایخوری
▪ تخم کتان آسیاب شده ۱ قاشق چایخوری
▪ زرده تخم‌مرغ ۱ عدد
▪ شیر ۱ لیوان
ـ طرز تهیه
مواد فوق را مخلوط نموده و میل نمائید. این نوشیدنی را می‌توان گرم و یا سرد مصرف نمود، زیبائی و طراوت خاصی به چهره شما خواهد بخشید.
● خوراک روستا
ـ مواد لازم برای ۴ نفر
▪ سیب‌زمینی ۳۰۰ گرم
▪ بادمجان ۴۰۰ گرم
▪ پیاز متوسط ۲ عدد
▪ گوجه فرنگی ۳۵۰ گرم
▪ نان خشک کوبیده ۵۰ گرم
▪ جعفری به میزان دلخواه
▪ سیر ۳ پره
▪ آب مرغ ۱ لیوان
▪ روغن زیتون ۴ قاشق غذاخوری
▪ هویج ۱۰۰ گرم
▪ نمک و فلفل به اندازه لازم
ـ طرز تهیه
بادمجان‌ها را به قطعات نسبتاً متوسطی تقسیم کرده در روغن زیتون تفت دهید. سپس پیاز و سیر خلال شده را نیز جداگانه سرخ کنید. سیب‌زمینی‌ها را نیز به قطعات کوچکی تقسیم کرده و در روغن تفت دهید. هویج‌ها را نیز قطعه قطعه کنید. بادمجان‌های سرخ شده و هویج‌ها را در قابلمه‌ای ریخته و با آب مرغ بپزید. گوجه‌ فرنگی پوست کنده را به قطعات کوچکی تقسیم و به غذا اضافه کنید. نمک و فلفل نیز اضافه نمائید. در انتها سیب‌زمینی سرخ شده را به آن اضافه نموده و در ظرف مناسبی سرو کنید. مقداری نخودفرنگی پخته نیز می‌توانید به آن اضافه کنید. برای تزئین و خوش طعم کردن آن می‌توانید از پونه خشک و نان خشک کوبیده و جعفری استفاده نمائید.
منبع : فصلنامه جهان گل