جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

تیم رقبا در کابینه اوباما


تیم رقبا در کابینه اوباما
از زمانی که مشخص شد باراک اوباما قصد دارد سناتور هیلاری کلینتون را به عنوان وزیر خارجه آمریکا معرفی کند عبارت « تیم رقبا » ورد زبان هر صاحب نظری شده بود. از فحوای این عبارت که برگرفته از عنوان کتابی در باب کابینه آبراهام لینکلن است، این گونه استنباط می شود که از قرار معلوم باراک اوباما می خواهد آرا و عقایدی مخالف، مثل عقاید هیلاری کلینتون (رقیب اصلی اش) را بشنود اما نوع آژانس تیم امنیت ملی جدید آمریکا حاکی از آن است که این تیم احتمالاً به خوبی شکل خواهد گرفت. هیلاری کلینتون و باراک اوباما در جریان مبارزات انتخاباتی شان پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۰۸ آمریکا به شدت با یکدیگر اختلاف داشتند.
هیلاری کلینتون از جمله سناتور های دموکراتی بود که به طرح جنگ در عراق رای مثبت داد و پیوسته بر طبل تجربیات خود می کوبید؛ از طرف دیگر باراک اوباما مواضع خود در قبال جنگ در عراق و همچنین تازه کار بودنش در عرصه سیاست آمریکا و آمادگی اش برای گفت وگو با دشمنان واشنگتن را حسن و مزیت جلوه می داد، کلینتون در واکنش بیان می داشت اینها همه از ساده لوحی و ناپختگی اوباما حکایت دارد ولی واقعیت آن است که مواضع و دیدگاه های این دو سیاستمدار آنقدر ها هم متفاوت از یکدیگر نیست، حتی درخصوص مقوله جنگ در عراق هر دو خواستار عقب نشینی فوری نیروهای آمریکایی شده اند.
دیگر انتصابات اوباما نیز بر این نکته دلالت دارد که وی درصدد است دست کم در حوزه سیاست خارجی بر مواضع اعتدال گرایانه خویش ایستادگی کند.
● جیم جونز
به عنوان مشاور امنیت ملی آمریکا انتخاب شده است. این فرمانده سابق ناتو که پیشتر سرپرستی تفنگداران نیروی دریایی آمریکا را برعهده داشت، سرسخت ترین و سازش ناپذیرترین تیم امنیتی اوباما به نظر می رسد اما وی از جمله منتقدان صریح راهبرد جنگی دونالد رامسفلد وزیر خارجه سابق آمریکا در عراق و یکی از نظامیان معتقد به به کارگیری تمامی ظرفیت ها و اختیارات قانونی موجود در واشنگتن - نه فقط ظرفیت ها و اهرم های نظامی - به شمار می آمد. او از زمان بازنشستگی اش در خصوص طیف گسترده ای از مسائل و مقولات نظیر آموزش نیروهای امنیتی فلسطین و عراق به ارائه توصیه ها و رهنمود های مختلف پرداخته که همین امر بینش تازه ای را در زمینه همکاری با متحدان آمریکا فراروی وی قرار داده است.
● سوزان رایس
بسیاری تصور می کردند سوزان رایس، مشاور ارشد اوباما در خصوص سیاست خارجی در جریان مبارزات انتخاباتی اش به عنوان مشاور امنیت ملی آمریکا انتخاب خواهد شد اما اوباما در عوض وی را به عنوان نماینده ایالات متحده در سازمان ملل - پست به نسبت سطح پایین تری - منصوب کرده است.نظر به آنکه رایس ضمن فعالیت به عنوان سفیر اوباما در نیویورک بر بالاترین کرسی در واشنگتن دی سی تکیه خواهد زد، لذا جایگاه او در سطح یک عضو کابینه دارای اهمیت و حساسیت خواهد بود؛ درست همانند وضعیتی که در دوره ریاست جمهوری بیل کلینتون وجود داشت. با این تفاسیر می توان گفت در دولت اوباما برای چندجانبه گرایی فضا نقش پررنگی را می توان متصور بود.
اوباما با مهره چینی های اخیر خود موجبات نارضایتی و آزردگی خاطر بسیاری را در جبهه چپگرایان حزب خودش فراهم آورده است اما در عین حال میانه روها و تشکیلات اصلی سیاستگذاران خارجی آمریکا را با انتصاب رابرت گیتس به عنوان وزیر دفاع این کشور خشنود ساخته است.
رابرت گیتس در سال ۲۰۰۶ به جای دونالد رامسفلد وزیر دفاع وقت روی کار آمد و از زمان اجرای طرح افزایش نیرو در عراق در سال ۲۰۰۶ تاکنون شاهد کاهش خشونت ها در این کشور بوده است. شاید او را بتوان یک چهره موقت در دولت انتقالی نامید؛ فردی که تا معرفی جونز یا شخص دیگری در این پست باقی خواهد ماند اما به هر جهت ابقای گیتس گواه آن است که اوباما به این زودی ها تصمیم به خروج نظامیان آمریکایی از عراق نخواهد گرفت.
● جانت ناپولیتانو
ناپولیتانو به عنوان مشاور امنیت داخلی آمریکا انتخاب شده است. وی به عنوان فرماندار ایالت آریزونا هم در زمینه مدیریت دستگاه های اداری و هم در حوزه محافظت و مراقبت از مرزهای آمریکا دارای سوابق ارزنده ای است. ناپولیتانو برای اداره نهاد امنیت داخلی آمریکا که اتفاقاً با انتقادات شدیدی روبه رو است نیازمند درک و شعور بسیار بالایی است.
اکونومیست در پایان آورده است اوباما با مهره چینی های خود صراحتاً اعلام داشته یک صلح طلب چپ گرای صرف نیست. رئیس جمهور جوان آمریکا با گزینش یک جنگجوی مادام العمر و یک جمهوریخواه به عنوان وزیر دفاع و رقیبی که همواره از سیاست جنگ در عراق حمایت و پشتیبانی می کرد، قصد دارد به جهان و منتقدان در آمریکا بگوید سیاستمداری ساده و آسان نیست. آیا این بدان معناست که قرار نیست تحولات عظیمی صورت بگیرد؟ یا اینکه مشاوران سختگیر اوباما با فراهم آوردن زمینه مذاکره با دشمنان آمریکا به طریقی پوشیده و غیرعلنی به جایگزین ساختن قدرت نرم افزاری به جای قدرت سخت افزاری مبادرت خواهند ورزید؟ برای رئیس جمهوری که در مبارزات انتخاباتی اش می گفت:«من البته با همه جنگ ها مخالف نیستم و فقط مخالف جنگ های احمقانه و اشتباه هستم.»
کنار هم قرار گرفتن قدرت نرم افزاری و سخت افزاری چه بسا عجیب و تعارض گونه نباشد.
منبع : روزنامه سرمایه