پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


امروز یکشنبه ۴ اسفند ماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی؛ در تاریخ


امروز یکشنبه ۴ اسفند ماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی؛ در تاریخ
امروز یکشنبه ۴ اسفند ماه سال ۱۳۸۷ هجری شمسی؛ برابر با ۲۶ صفر سال ۱۴۳۰ هجری قمری و ۲۲ فوریه سال ۲۰۰۹ میلادی
● ۱۰۶ سال پیش درچنین روزی - چهارم اسفندماه سال۱۲۸۱ هجری شمسی:
«پروفسور دکتر محمود حسابی» ریاضیدان و فیزیکدان برجسته ایرانی در تفرش متولد شد. پنج ساله بود که به اتفاق خانواده به بیروت رفت و با وجود تنگدستی به تحصیل پرداخت. دکتر حسابی در نوزده سالگی لیسانس بیولوژی یا زیست شناسی و سپس مهندسی راه و ساختمان را دریافت کرد. سپس مهندسی برق را از دانشگاه برق پاریس، مهندسی زمین شناسی و معدن؛ و دکتری فیزیک را از دانشگاه سوربن پاریس اخذ کرد. پروفسور حسابی تنها شاگرد ایرانی انیشتین بود و به چهار زبان زنده دنیا تسلط کامل داشت. کتابها و مقالات ارزنده ای از دکتر حسابی باقیست که از آن میان الکترودینامیک، تئوری بی نهایت بودن ذرّات؛ قانون دانشگاه تهران، و نامهای ایرانی را می توان برشمرد.
● ۲۹ سال پیش درچنین روزی - چهارم اسفند ماه سال ۱۳۵۸ هجری شمسی:
حضرت امام خمینی (ره) در حکمی آیت الله شهید دکتر سید محمد حسینی بهشتی را به مقام ریاست دیوان عالی کشور تعیین کردند. این انتصاب همزمان با استقرار پایه های حکومت جمهوری اسلامی؛ و به منظور تحکیم و ترویج قوانین و مقررات اسلامی صورت گرفت.
● ۷ سال پیش درچنین روزی - ۲۶صفرسال۱۴۲۳هجری قمری:
ثابت بن قُرّه حرّانی طبیب، ریاضیدان و منجم برجسته بغدادی وفات یافت. او ازبزرگترین دانشمندان زمان خود بود و درترجمه متون علمی اززبانهای شریانی و یونانی به زبان عربی مهارتی بسزا داشت. بسیاری ازآثاریونانیان به همّت ثابت بن قُرّه و یا تحت سرپرستی وی به عربی برگردانده شده است. برخی ازمورخان تعداد آثارترجمه شده به همت این عالم عرب بیش از۱۳۰کتاب و رساله برشمرده اند.
● ۹۰۹ سال پیش درچنین روزی - ۲۶صفرسال۵۲۱هجری قمری:
«ابونصرکاشی» ملقب به« مُختَص الملک» ازوزیران شیعه مذهب سلطان سنجرسلجوقی درگذشت. او درایام حکومت سلطان محمد ریاست دیوان انشا را به عهده داشت اما به واسطه توطئه ای که برضدّ وی طرح ریزی شد او را به اتهامات واهی ازکاربرکنارکردند. اندکی بعد پس ازآشکارشدن توطئه ابونصراززندان آزاد شد و به ریاست دیوان استیفا منصوب شد و تاسال۵۱۱هجری قمری دراین مقام باقی ماند. درهمین ایام با دسیسه های اهل دیوان مجدداً ازکاربرکنارشد و تاسال۵۱۸هجری قمری که سلطان سنجروی را به وزارت دربارخود فراخواند. منصب دیوانی نداشت. وزارت ابونصرسه سال بطول انجامید. او ازرجال دیندارو بخشنده دستگاه سلجوقیان بود و شاعرانی چون ناصحُ الدّین اَرَّجانی و امیرمعزّی دراشعارخود وی را مدح گفته اند.
● ۹۰۱ سال پیش درچنین روزی - ۲۶صفرسال۵۲۹هجری قمری:
« ابوعبدالله محمدبن ابراهیم» مشهوربه« ابن حاجّ»، قاضی، محدث و فقیه و نامدارقرن ششم هجری قمری به هنگام ادای فریضه نمازدرمسجد قُرطُبه بدست کفارکشته شد. او ضمن فراگیری فقه و ادبیات نزد استادان ممتازعصرخود ازبسیاری ازمحدثان حدیث شنید؛ پس ازآن به تدریس و پرورش شاگردان بسیارمشغول شد. ازابن حاجّ چند اثربجای مانده که «نَوازلُ الاحکام» ازمهمترین آنهاست.
● ۱۳۶ سال پیش درچنین روزی - ۲۲ فوریه سال ۱۸۷۳ میلادی:
علامه اقبال لاهوری شاعر پارسی گوی و متفکر پاکستانی بدرود حیات گفت. این شاعر مسلمان با شعرش پرچم رهبری و تربیت ملتش را بدوش کشید. و مسلمانان رنج کشیده هند را بیدار کرد. او از اصلاح طلبان بزرگ و از بانیان کشور پاکستان بود. عمق اندیشه های اقبال بسیار و قدرتش برای بیان افکار عمیقش سزاوار تحسین است. آثار وی در مجموعه های متعدد بطور مکرر و به زبانهای مختلف به چاپ رسیده است. جاوید نامه که محصول خاموشی و سرکوبی ملت مسلمان هند و مجموعه ای از اوضاع سیاسی و تاریخی فلسفی، اجتماعی و مذهبی است مشهورترین اثر اقبال است اما مهمترین اثر اقبال «احیای فکر دینی اسلام» نام دارد.
منبع : سایت خبری ایران