پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

اخلاق بی اخلاقی انتخابات


اخلاق بی اخلاقی انتخابات
چه مدیریتی را باید اعمال کنیم تا افراد بتوانند عرصه انتخابات را به تبلیغ شایستگی ها و صلاحیت های قانونگذاری مزین کنند و با فریب ، تطمیع ، تبلیغات دروغین و نامتعارف به مجلس شورای اسلامی راه پیدا نکنند؟
این پرسش باعث شد تا رییس ستاد انتخابات کشور از تهیه پیش‌نویس منشور اخلاق انتخاباتی خبر دهد و این منشور پس از نهایی‌شدن در اختیار داوطلبان انتخابات، احزاب و رسانه‌های گروهی قرار می‌گیرد و مردم ضامن اجرای این منشور اخلاقی خواهند بود.
تهیه این منشور اخلاقی انتخاباتی از آنجا آغاز شد که خیلی از نامزدهای مجلس و شوراها در آستانه انتخابات به نقد مسئولان می پرداختند که این موضوع همیشه بهانه خوبی برای به نمایش گذاشتن آنها می شود.
این بار که انتخابات مجلس هشتم، بهترین فرصت برای بهره برداری تبلیغاتی از نارضایتی مردم شده ، برخی به بزرگ نمایی مشکلات می پردازند و این امیدواری را در مردم ایجاد می‌کنند که آنها با توجه دقیق به واقعیات به مشکلات مردم رسیدگی خواهند کرد در حالیکه وظیفه نمایندگان در مجلس شورای اسلامی پرداختن به موضوعات کلان کشور است.
اثبات توانایی، قابلیت‌ها و شایستگی‌های خود در انتخابات، امری لازم و ضروری است و اگر به آنجا بینجامد که رعایت صداقت در گفتار و ادعا، جزو اصول انتخاباتی تلقّی شود، به یقین، نه تنها می‌تواند انتخاب کنندگان و انتخاب شوندگان را از راهی آسان و بی‌دغدغه به خواسته‌هایشان برساند، بلکه تمرین عملی برای آموزش آحاد جامعه است تا بتوانند از آن الگو بگیرند
آنچه در وهله اول در این خصوص به ذهن متبادر می شود، روشی ساده برای شناساندن کاندیداها و اهداف و برنامه های آنها به مردم جهت نمایندگی است که یقینا هدف اصلی تبلیغات چیزی جز این نیست و این موضوع در مواد ۵۶ تا ۶۵ قانون اساسی و تبصره های فصل ششم قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی نیز آمده است.
باید گفت بهره‌گیری از شیوه‌های نوین اطلاع‌رسانی و استخدام هنر در مسیر اثبات توانمندی‌های نامزد مورد نظر، امری پسندیده و به جایی است و اصولاً در عرصه مبارزات انتخاباتی، نمی‌توان از تأثیر شگرف تبلیغات در دنیای کنونی غافل ماند؛ اما آن به این معنی نیست که ابزار کارآمدی چون تبلیغات به شیوه‌های نوین را از کارکردی در مسیر برجسته ساختن واقعیات منحرف کنیم و آن را برای واقعی جلوه دادن آنچه واقعیت ندارد، به کار گیریم.
توجه به اینکه نامزدهای انتخاباتی بازیگر اصلی عرصه انتخابات هستند در این میان، پرهیز از بداخلا‌قی، تخریب و هتک حرمت جریانات، احزاب و کاندیداهای نمایندگی مجلس، از جریانات و سلا‌یق مختلف می تواند سلامتی کامل انتخابات را در پی داشته باشد.
تخریب دیگران، به ویژه آنان که از هوادارانی در سطح جامعه برخوردارند، نه تنها سبب می‌شود که فضای انتخاباتی به آلودگی گراید، بلکه به یقین، هواداران کاندیدای رقیب را به پاسخگویی و رفتار متقابل فرا می‌خواند و فضایی را که باید همدلی و تفاهم در آن گسترش یابد، به فضایی تبدیل می‌کند که تخریب دیگران بر اثبات قابلیت‌های خود پیشی می‌گیرد.
بسیار طبیعی است که خیلی از مواردی را که با شان نمایندگی تناسبی ندارد، نمی توان صرفا با قانون جلوگیری کرد و ضرورت آگاهی و دقت آحاد جامعه را می طلبد، هر چند می بایست از طریق قوه قانونگذاری و مراجع دست اندرکار طرحی جدید در این خصوص مطالعه ، بررسی و درنهایت تصویب شود تا به این وسیله به انتظار واقعی مردم جامه عمل پوشانده شود.
در این راستا اگر بلوغ و رشد انتخاباتی انتخاب کنندگان چنان باشد که رفتار تبلیغاتی داوطلبان را فارغ از هیجانات و احساسات مقطعی ارزیابی کنند، اگر وعده های بزرگ ، ناشدنی و بی ارتباط با نمایندگی مجلس را نشانه ای از عدم صداقت (یا حداقل ناآشنایی با ماموریتی که به عهده خواهند گرفت) تلقی کنند و اگر ریخت و پاش ها (و از جمله شام و ناهارهای انتخاباتی) امتیازی منفی محسوب شود، دیگر کسی به خود اجازه نخواهد داد با چنین اقداماتی به فرهنگ ملی اهانت کند. این ما، رای دهندگان هستیم که با انتخاب افراد، در واقع روش تبلیغ و عملکرد آنان را هم تایید کرده ایم.
حضرت امام (ره) انتظار خود از کاندیداها و هواداران ایشان را چنین بیان فرموده‌اند؛ «از آقایان کاندیداها و دوستان آنان انتظار دارم که اخلاق اسلامی انسانی را در تبلیغ برای خود و کاندیداهای خویش، مراعات و از هر گونه انتقاد از طرف مقابل که موجب اختلاف و هتک حرمت باشد خودداری کنند».
همچنین ایشان در توصیه به رعایت آداب اسلامی در انتخابات گفته‌اند: «از همه ملت می‌خواهم که آداب اسلامی خودشان را نسبت به همه امور، خصوصاً در انتخابات حفظ کنند و مبادا خیال کنند که مبارزات انتخاباتی عبارت از این است که به دیگران بد بگویند و کارشکنی کنند. مقام رهبری نیز در دیدار هیأت رئیسه و اعضای مجلس خبرگان رهبری با ایشان به همین نکته تأکید کردند که: «تخریب کردن چهره‌های محترم و موجه، منطق عقلی و شرعی ندارد».
ایسکانیوز
منبع : پایگاه خبری دیلم