شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

به دادم برس ای عطر


به دادم برس ای عطر
اگر عرق مدت طولانی روی سطح پوست باقی بماند، باكتری‌هایی كه به صورت طبیعی روی پوست وجود دارند، در اثر واكنش‌های شیمیایی، بوی بد بدن را به وجود آورند.
اگر هر جایی، جای گفتن‌اش نیست، ولی دیگر اینجا كه می‌شود درباره آن صحبت كرد. در اتوبوس یا تاكسی نشسته‌اید ولی آرام و قرار ندارید. دلتان می‌خواهد هر چه زودتر به مقصد برسید. از خودرو بیرون بپرید و یك نفس راحت بكشید، یك نفس راحت از بوی بد بدن برخی همشهریانی كه در كنار شما نشسته‌اند. به راستی از كجا می‌آید این بوی نه چندان خوش؟
شاید برای شما هم پیش آمده باشد كه صبح زود به حمام بروید، لباس‌های تمیز بپوشید و به دنبال كار و زندگی خود بروید ولی چند ساعت بعد احساس كنید لباس‌هایتان بوی خوبی نمی‌دهند. فرقی نمی‌كند در چه فصلی باشیم، تابستان یا زمستان. در تابستان به علت گرمای هوا و در زمستان به دلیل پوشیدن چند لباس روی یكدیگر، این مشكل گاه‌گاهی به شما سرمی‌زند.
● عرق؛ كولرطبیعی
شاید شما عرق را علت اصلی بوی بد بدن بدانید ولی واقعیت این است كه عرق چیزی جز آب و نمك نیست. عرق از غدد ترشح كننده عرق كه درون پوست هستند تولید می‌شود و برای خنك كردن بدن بسیار موثر است. هنگامی كه این آب به آرامی از روی پوست بدن تبخیر می‌شود، با گرفتن گرمای بدن، پوست را خنك كرده و مثل یك كولر طبیعی عمل می‌كند. ولی آنچه موجب می‌شود عرق كردن بوی بد به وجود بیاورد، باكتری‌هایی هستند كه روی سطح پوست زندگی می‌كنند. اگر عرق مدت طولانی روی سطح پوست باقی بماند، باكتری‌هایی كه به صورت طبیعی روی پوست وجود دارند، در اثر واكنش‌های شیمیایی، بوی بد بدن را به وجود آورند.
● خط زدن زیبایی
بسیاری از افراد به زیبایی ظاهری چهره خود توجه زیادی می‌كنند و وقت زیادی را صرف پیراستن خود می‌كنند ولی یك اصل مهم زیبایی را نادیده می‌گیرند و آن تمیزی و پاكیزگی است. پاكیزگی حتی پیش از زیبایی می‌تواند بر نگرش افراد جامعه به شما در تقابلات اجتماعی موثر باشد. بوی بد بدن نیز عاملی منفی است كه می‌تواند به شما امتیاز منفی دهد.
متخصصان اعتقاد دارند احتمال ایجاد بوی بد در بخش‌های ویژه‌ای از پوست مثل زیر بغل و اندام تناسلی بیشتر است و این ویژگی به متفاوت بودن غدد عرق این نواحی پوست بستگی دارد. این غدد پروتئین و چربی تولید می‌كنند كه مواد اولیه مناسبی برای تغذیه باكتری‌های روی سطح پوست به شمار می‌آیند. این در حالی است كه عرق نقاط دیگر بدن بیشتر محتوی نمك است و باكتری‌ها كمتر می‌توانند از آن استفاده كنند.
حتما تجربه كرده‌اید كه اگر پاهایتان مدت زیادی درون كفش و جوراب باشند، این بخش از بدن نیز بوی بد می‌گیرد. در این شرایط قارچ‌ها و باكتری‌ها در پاها رشد و نمو كرده و تركیبات بدبو تولید می‌كنند. توجه كنید برای اینكه از بوی بد بدن در امان بمانید باید به رژیم غذایی‌تان نیز دقت كنید. برخی از مواد غذایی مثل سیر و پیاز و ادویه‌ها پس از گوارش درون بدن، موادی بدبو تولید می‌كنند كه می‌تواند از طریق عرق و یا ریه‌ها دفع شوند و بوی بد بدن و دهان را به وجود بیاورند. دختران نوجوانی كه دوران بلوغ را سپری می‌كنند باید بیش از دیگران به بهداشت و پاكیزگی پوست خود اهمیت دهند، چون در دوران بلوغ به دلیل افزایش هورمون‌های جنسی، ترشحات غدد عرق زیر بغل و اندام تناسلی افزایش می‌یابد.
● شست‌وشو
بهترین راه برای فرار از بوی بد بدن، دوش گرفتن و شست‌شوی قسمت‌هایی از بدن مثل زیر بغل و كشاله ران است. فراموش نكنید دوش گرفتن با آب به تنهایی بی‌فایده است چون آب نمی‌تواند این فرآورده‌های بدبو را از روی سطح پوست پاك كند. تنها راه حل، كمك گرفتن از شامپو و صابون‌ها است. این محصولات می‌توانند محیط زندگی باكتری‌های روی سطح پوست و درون عرق را مختل كرده و آنها را از روی بدن پاك كنند.
متخصصان اعتقاد دارند بهتر است از صابون‌ها و شامپوهای‌بودار استفاده كنید. اگر شما زیاد عرق می‌كنید و فعالیت جسمانی طولانی در طول روز دارید، باید بیش از دیگران بدنتان را بشویید. فراموش نكنید غدد عرق در شب‌ هم مانند روز فعال هستند بنابراین ممكن است شب‌ قبل دوش بگیرید ولی اگر فعالیت غدد عرق در پوست شما زیاد باشد، هنگام صبح باز احساس كنید لباس‌هایتان بوی خوبی نمی‌دهند.
● لباس‌های تر و تمیز
لازم است هر بار كه به حمام می‌روید و بدنتان را می‌شویید، تمام لباس‌هایتان را عوض كنید و لباس‌هایی تمیز به تن كنید. بهترین روش این است كه در پایان روز به حمام بروید و تمام لباس‌هایتان را برای شست‌وشو كنار بگذارید و لباس‌هایی تمیز بپوشید. دربرخی نواحی مثل جنوب ایران كه آب و هوا گرم و شرجی است، شاید مجبور شوید لباس‌هایتان را روزی چند بار عوض كنید. توجه به جنس پارچه لباس هم بسیار مهم است.
لباس‌های نخی و كتانی عرق را بهتر به خود جذب می‌كنند، در حالی كه لباس‌های نایلونی عرق را از سطح بدنتان كمتر جذب كرده و با باقی ماندن این عرق در سطح پوست، بوی بد بدن از راه می‌رسد. زیر پیراهن‌های نخی برای آقایان بسیار موثر است چرا كه عرق را به خود جذب كرده و این عرق می‌تواند از سطح پارچه‌های نخی بخار شود.
● دئودرانت‌ها، مام‌ها و عطرها
در اتاق بیشتر افراد و در مقابل آینه‌ها شیشه‌های قد و نیم‌قد دئودرانت، مام و عطر وجود دارد. شما كدام یك از این محصولات را استفاده می‌كنید؟ اگر میانه شما با دئودرانت‌ها بهتر است باید گفت كه این اسپری‌های زیر بغل فقط بوی خوشی را تولید می‌كنند ولی اثری بر میزان ترشح عرق ندارند. شما باید در هنگام خرید این محصولات، انواعی را برگزینید كه علاوه بر خوشبو كردن بدن‌، خاصیت ضدعرق هم داشته باشند.
باید به طرفداران مام‌ها بگوییم كه لازم است چند ساعت پس از مالیدن مام روی پوست، محل را با آب و صابون بشویید با این روش مواد شیمیایی آن از روی پوستتان پاك شده و فرصت پیدا نمی‌كنند وارد منافذ پوستی شما شده و ایجاد حساسیت پوستی ‌كنند. شما سپس می‌توانید لایه‌ای جدید از مام را روی پوست خود بمالید.
انواعی از این محصولات را تهیه كنید كه حاوی مقدار كمی از مواد باكتری‌كش مثل آلومینیوم، روی و زیوكونیوم باشد. شما می‌توانید از پودر بچه برای خشك نگه داشتن پوست بدن در نواحی كشاله ران و یا زیر بغل استفاده كنید. پودرها عرق را به خود جذب كرده و علاوه بر آنكه سطح پوست را خشك نگه می‌دارند از عرق‌سوز شدن پوست شما هم پیشگیری می‌كنند.
● كفش‌هایت كو؟
برای اینكه پاهایتان بوی بد نگیرد، پاهایتان را مرتب بشویید و خشك كنید. از پوشیدن كفش‌های بدون منفذ و روبسته به ویژه در فصل گرما دوری كنید. كفش‌های ورزشی غیراستاندارد منافذ لازم برای عبور هوا را از درون كفش ندارند. جوراب‌های نخی عرق پا را به خود جذب كرده و از بوی بد پا پیشگیری می‌كنند.
شهرزاد منتظری
منبع : روزنامه جوان


همچنین مشاهده کنید