شنبه, ۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 27 April, 2024
مجله ویستا

اپیدمیولوژی آسیب ها و علل آن در بیماران ترومایی بستری در بیمارستان پورسینای رشت (۱۳۸۴)


اپیدمیولوژی آسیب ها و علل آن در بیماران ترومایی بستری در بیمارستان پورسینای رشت (۱۳۸۴)
● سابقه و هدف:
تروما یکی از علل اصلی مرگ و میر و معلولیت در جوامع است که از آن میان حوادث ترافیکی بیشترین علت منجر به فوت در تروما می باشد. جراحات ناشی از ترافیک جاده ای یکی از معضلات اساسی فراموش شده سلامت عمومی است که پی گیری مداوم و موثر آن، نیاز به هماهنگی دارد. هدف از این مطالعه بررسی علل و آسیب های بیماران ترومایی بستری در بیمارستان پورسینای رشت در نیمه دوم ۱۳۸۴ بوده است.
● مواد و روش ها:
این مطالعه توصیفی مقطعی در روی کلیه بیماران ترومایی بستری انجام گرفت. برای گردآوری داده ها از برگه جمع آوری اطلاعات که به صورت سرشماری و آینده نگر تکمیل گردید، استفاده شد. به این صورت که کلیه داده های طرح با مراجعه حضوری تکمیل گردید. جمع آوری اطلاعات شامل داده های جمعیت شناختی، مکانیسم تروما، محل حادثه، نحوه انتقال، شدت آسیب مغزی بر اساس GCS و ناحیه آسیب دیده بدن بر اساس AIS بوده است.
● یافته ها:
از ۱۱۴۱ نفر بیمار، تعداد مردان ۳.۶ برابر زنان بود. سن مردان و زنان به ترتیب ۱۷.۳۲۵±۳۱.۳ و ۱۹.۳۱±۳۶.۶۹ بود. حدود ۵۰ درصد بیماران در گروه سنی ۲۰ تا ۴۴ سال قرار داشتند. شایع ترین علت آسیب، حوادث ترافیکی (۷۴.۴ درصد) و سپس سقوط (۸۹.۱۴ درصد) بوده است. ۴۷ درصد مصدومین حوادث ترافیکی موتور سوار بودند. شایع ترین ناحیه آسیب دیده، سروگردن (۸۰.۸ درصد) و سپس اندام ها و لگن (۲۵.۴۱ درصد) بوده است و حدود ۱۱ درصد بیماران دچار آسیب مغزی شدید شدند. ۲۶.۲ درصد حوادث در مرکز استان اتفاق افتاده بود. تنها ۳ درصد از بیماران با آمبولانس فوریت ها منتقل شدند و در نهایت ۵۹ نفر فوت کردند.
● نتیجه گیری:
با بالابردن سطح آگاهی همگانی از طریق رسانه های گروهی و ارتقای امکانات درمانی و تشخیصی مناسب در مراکز اعزام، بهبود سیستم انتقال بیماران و ثبت دقیق اطلاعات بیماران ترومایی، می توان کمک شایان توجهی به ارتقای کیفیت مراقبت از بیماران نمود و با توجه به اهمیت آسیب های جاده ای و قابل پیش بینی و کنترل بودن آن ها، باید ایمنی جاده ای مساله ای چند جانبه و مهم و مربوط به بهداشت عمومی تلقی گردد. وجود اطلاعات در سطوح ملی و محلی به عنوان یک منبع مهم برای طرح ریزی ایمنی جاده ها و تصمیم گیری ضروری است.
شاهرخ یوسف زاده چابک
معصومه احمدی دافچاهی
هانیه محمدی ملک سری
انوش دهنادی مقدم
حسین همتی
سمیه شعبانی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی


همچنین مشاهده کنید