سه شنبه, ۱۸ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 7 May, 2024
مجله ویستا


حامیان جهانی خبرنگاران


حامیان جهانی خبرنگاران
خبرنگاری جزء ۱۰ شغل سخت جهان است. سالانه تعداد زیادی از خبرنگاران جهان در حوادث خبری کشته یا زخمی می شوند. از چند سال قبل بسیاری از سازمان های جهانی از جمله سازمان ملل متحد و تشکل های غیردولتی با راه اندازی سازمان های جهانی با عضویت هزاران خبرنگار تلاش های بسیاری را در جهت دفاع از آزادی های بیان و دفاع از جان خبرنگاران انجام داده اند. این سازمان ها با پافشاری بر حفظ اخلاق حرفه ای از سوی روزنامه نگاران و خبرنگاران در سراسر جهان آنها را مورد حمایت قرار می دهند. فدراسیون بین المللی خبرنگاران، کمیته محافظت از خبرنگاران، شبکه بین المللی خبرنگاران و پایگاه ارتباط آزادی بیان از مهمترین این سازمان های بین المللی است.

• فدراسیون بین المللی خبرنگاران
این سازمان بزرگترین تشکل خبرنگاران در سطح جهان محسوب می شود. این سازمان که در سال ۱۹۶۲ پایه گذاری شد امروز هزاران عضو دارد. این سازمان در سطح جهانی به ویژه در سازمان ملل متحد و در چارچوب جنبش ها و اتحادیه های کارگری به عنوان سخنگوی بین المللی خبرنگاران به رسمیت شناخته می شود. این فدراسیون با کمک به گسترش اتحادیه های آزاد و مستقل، موضوعات و عمل هماهنگ بین المللی از آزادی مطبوعات و عدالت اجتماعی، حقوق بشر و دموکراسی دفاع می کند. این فدراسیون با هرگونه تبعیض و استفاده از رسانه ها برای تبلیغ و درگیری اجتماعی مخالف است. این سایت با آدرس اینترنتی WWW.IFJ.ORG قابل دسترس است. فدراسیون بین المللی خبرنگاران برای کمک انسان دوستانه به خبرنگاران قربانی خشونت صندوقی به نام «صندوق ایمنی بین المللی» را برپا کرده است.

• کمیته محافظت از خبرنگاران
این کمیته جهانی برای تهیه گزارش از تعرض به مطبوعات و پیشبرد آزادی مطبوعات در سال ۱۹۸۱ و با کمک گروهی از خبرنگاران آمریکایی تشکیل شد. این کمیته با افشای وضعیت مطبوعات و خبرنگاران به خصوص خبرنگاران زندانی و در معرض تهدید در سراسر جهان سعی می کند از خبرنگاران دفاع کند. کمیته حفاظت از خبرنگاران هر ساله مهمترین و کامل ترین اخبار، مقاله ها و گزارشات درباره حمله به مطبوعات و خبرنگاران را منتشر می کند. اطلاعات این کمیته در سایت www.cpg.com قابل دسترسی است.

• شبکه بین المللی خبرنگاران
این شبکه در واقع وسیله اطلاع رسانی و راهنمایی به خبرنگاران از طریق اینترنت است. مرکز این شبکه که با آدرس www.ijnet.org قابل دسترس است در پایتخت کشور آمریکا در واشینگتن مستقر است. با مراجعه به این سایت می توان در مورد چگونگی رسانه ها در نقاط مختلف جهان اطلاعاتی را به دست آورد. در شبکه بین المللی درباره بیش از ۱۰۰ کشور جهان آمار و اطلاعاتی جمع آوری شده است. همچنین اگر متقاضی ادامه تحصیل در رشته روزنامه نگاری هستید می توانید با مراجعه به این سایت از وجود بورس های تحصیلی و کارآموزی با خبر شوید. علاوه بر استفاده از سایت اینترنتی شبکه می توانید از هفته نامه های خبری این سایت هم استفاده کنید. این شبکه قصد دارد با پخش اطلاعات از طریق اینترنت خبرنگاران و مربیان و مشاوران حرفه ای خبرنگاری را در سراسر جهان با یکدیگر مرتبط کند.

• پایگاه ارتباط آزادی بیان
این سازمان با نام اختصاری «آیفکس» در دنیا شناخته می شود و پایگاه آن در شهر مونترال کانادا جای گرفته است. آیفکس در سال ۱۹۹۲ هنگامی که سازمان های مدافع آزادی بیان از ۳۰ کشور جهان در این شهر گردهم آمده بودند تشکیل شد. اداره این سازمان بین المللی برعهده کمیته کانادایی محافظت از خبرنگاران است. یکی از بخش های اصلی آیفکس شبکه «هشدار و عمل» است که اطلاعات مربوط به تعرض به آزادی بیان را به اعضا گزارش می دهد. این شبکه ابزاری است که در صورت بروز مشکلاتی برای خبرنگاران در سراسر جهان امکان واکنش سریع، جهانی و هماهنگ را فراهم می کند. آیفکس برای اطلاع رسانی درست از آخرین وضعیت خبرنگاران نشریه هفتگی «اطلاعیه» را نیز چاپ می کند. یکی از مهمترین کارهای پایگاه ارتباط آزادی بیان تامین اطلاعات حیاتی، کمک مالی، فنی، تخصصی و پشتیبانی از تشکیل سازمان هایی برای دفاع از آزادی بیان در کشورهای جهان است. این پایگاه جهانی از سازمان هایی همچون یونسکو (سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد) کمک مالی دریافت می کند.
منبع : پایگاه‌اطلاع رسانی‌علوم ارتباطات‌ایران