قیمت طلا امروز




 سایت تابناک / ۱۴۰۵/۰۵/۰۷

وضعیت بین ایران و آمریکا وارد الگویی جدید می‌شود

طی ۱۳ روز، حملات هوایی روزانه آمریکا علیه ایران تقریباً به یک روال عادی تبدیل شده بود. با این حال، پس از جلسه جمعه گذشته در کاخ سفید، دونالد ترامپ، رئیس جمهو...
 وضعیت بین ایران و آمریکا وارد الگویی جدید می‌شود

چه اتفاقی باعث این تغییر رویکرد شد؟ تحلیلگران معتقدند آمریکا به دلیل مجموعه‌ای از نگرانی‌ها، حمله به ایران را به تعویق انداخته است.

آمریکا با کمبود سلاح روبه‌رو شده است

به گزارش تابناک به نقل از رسانه‌های آمریکایی، ارتش آمریکا در جنگ با ایران، حدود یک‌سوم از تسلیحات هدایت‌شونده دقیق خود، به‌ویژه موشک‌های پدافند هوایی، را مصرف کرده است. آمارها نیز بسیار هشداردهنده هستند.

حدود ۸۰ درصد از موشک‌های سامانه تاد (بین ۱۹۰ تا ۲۹۰ فروند از مجموع ۳۶۰ فروند)، حدود ۶۱ درصد از موشک‌های پاتریوت (بین ۱۰۶۰ تا ۱۴۳۰ فروند از مجموع ۲۳۳۰ فروند) و حدود نیمی از موشک‌های اس‌ام-۳ (بین ۱۳۰ تا ۲۵۰ فروند از مجموع ۴۱۰ فروند) مصرف شده‌اند.

ذخایر تسلیحات دوربرد تهاجمی نیز به‌شدت کاهش یافته و حدود یک‌سوم موشک‌های کروز تاماهاوک (حدود ۱۰۰۰ فروند از مجموع ۳۱۰۰ فروند) و حدود یک‌چهارم موشک‌های جسام (بیش از ۱۱۰۰ فروند از مجموع ۴۴۰۰ فروند) مصرف شده‌اند.

نگران‌کننده‌تر برای آمریکا، زمان مورد نیاز برای جبران این کمبودهاست. گزارش مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی آمریکا نشان می‌دهد جبران کمبود موشک‌های کروز تاماهاوک و جسام نزدیک به ۴ سال زمان می‌برد و جایگزینی سامانه‌های پدافند هوایی مانند تاد و پاتریوت ممکن است تا ۵ سال طول بکشد.

نگرانی‌هایی فراتر از دستور کار جلسه

به گفته چند مقام آمریکایی، در جلسه جمعه گذشته، ژنرال دن کین ، رئیس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده، صراحتاً هشدار داد که در صورت آغاز حمله گسترده به ایران، ذخایر موشک‌های رهگیر فرماندهی مرکزی آمریکا نیز به‌شدت کاهش خواهد یافت. جی‌دی ونس، معاون رئیس‌جمهور آمریکا، نیز نگرانی مشابهی مطرح کرد.

علاوه بر این، یکی از مقامات ارشد آمریکایی این موضوع را مطرح کرد که ازسرگیری حملات گسترده نه‌تنها ایران را به پای میز مذاکره نمی‌کشاند، بلکه موجب افزایش همبستگی داخلی در ایران شده و توجه افکار عمومی را بیش از پیش به مقابله با حملات خارجی معطوف می‌کند.

فراتر از موضوعات مطرح‌شده در این جلسه، نگرانی‌های دیگری نیز وجود دارد:

ایران قطعاً دست به اقدام تلافی‌جویانه خواهد زد و متحدان آمریکا در خلیج فارس متضرر شده و نارضایتی بیشتری از واشنگتن پیدا خواهند کرد.

قیمت نفت به‌شدت افزایش خواهد یافت و اقتصاد جهانی وارد بحران می‌شود؛ موضوعی که فشار بر آمریکا را نیز بیشتر خواهد کرد.

با نزدیک شدن انتخابات میان‌دوره‌ای، ادامه جنگ می‌تواند برای حزب جمهوری‌خواه به یک فاجعه سیاسی تبدیل شود و احتمال شکست این حزب را افزایش دهد.

مجموع این عوامل باعث شده کمتر کسی در میان مشاوران ترامپ، آغاز دوباره حملات گسترده به ایران را تصمیمی منطقی بداند.

احتمال ورود وضعیت ایران و آمریکا به الگویی جدید؟

از زمان آغاز حملات نظامی آمریکا به ایران در ماه فوریه، دو کشور چندین بار دوره‌های تشدید تنش و توقف درگیری را تجربه کرده‌اند. این روند تدریجا در حال تبدیل شدن به الگویی نسبتاً پایدار در روابط دو طرف است. هر بار که تنش‌ها به نقطه بحرانی می‌رسد، دو طرف با نوعی تفاهم نانوشته یک گام به عقب برمی‌دارند، اما این به معنای برقراری آتش‌بس واقعی نیست، بلکه تنها انتظار برای دور بعدی تنش است.

این بار نیز تنها چند ساعت پیش از دستور ترامپ برای توقف حملات، هیئتی از عمان وارد تهران شد تا درباره سازوکارهای جدید برای ازسرگیری تردد در تنگه هرمز گفت‌وگو کند. این تحول ممکن است نشانه آغاز دور تازه‌ای از مذاکرات باشد، اما اختلافات اصلی، از جمله برنامه هسته‌ای، برنامه موشکی و نفوذ منطقه‌ای ایران، در کوتاه‌مدت قابل حل نیست. در چنین شرایطی، توقف درگیری‌ها بیش از آنکه صلح باشد، فرصتی برای تجدید قواست.

نتیجه‌گیری

انبار مهمات آمریکا رو به کاهش است و اراده مقاومت ایران همچنان پابرجاست. این شرایط برای آمریکا تازه نیست. از ویتنام تا افغانستان و از عراق تا ایران، تاریخ بارها ثابت کرده است که جنگ «سوراخ سیاهی» است که ثروت همه کشورها را، خواه یک کشور عادی باشند یا یک امپراتوری قدرتمند، می‌بلعد.

ادامه جنگ نیز می‌تواند آمریکا را با هزینه‌های سنگین‌تری روبرو سازد و شاید به همین دلیل است که اکنون شاهد چرخه تکرارشونده عجیب کنونیِ تشدید تنش و توقف درگیری میان آمریکا و ایران هستیم.



۳ ساعت قبل / سایت افکارنیوز

گزافه‌گویی درباره خلیج فارس ممنوع

احسان منصوری، فعال رسانه در واکنش به گزافه‌گویی رئیس پارلمان عراق درباره خلیج فارس در توئیتر نوشت:

گزافه‌گویی درباره خلیج فارس از سوی کارمندان دولتی دست‌نشانده که توسط لابی ایران و آمریکا تعیین می‌شوند، اختیار خزانه‌داری خود را ندارند و خارجی‌ها در خاکش عملیات نظامی می‌کنند خنده‌دار است.

مردک! همین فردا ممکن است یک دولت خارجی اراده کند از کار برکنار شوی. حد خودت را بدان.


۸ ساعت قبل / سایت جماران

گردشگری خلیج فارس زیر آتش جنگ ۲۰۲۶؛ آیا برند «امنیت» منطقه قابل احیاست؟

به گزارش سرویس بین‌الملل، وب‌سایت «مدرن دیپلماسی» در تحلیلی به پیامدهای جنگ ۲۰۲۶ بر صنعت گردشگری و خطوط هوایی کشورهای حاشیه خلیج فارس پرداخت و نوشت: خلیج فارس که در سال ۲۰۲۵ با رشد ۳۹ درصدی گردشگری و حضور ۵ کشورش در جمع ۱۰ کشور امن جهان (طبق گزارش گالوپ) پیشتاز تنوع‌بخشی اقتصادی بود، در پی حملات موشکی، پرواز پهپادها و انسداد هرمز با یک «بحران دائمی» یا بی‌نظمی پایدار مواجه شده است.

  مدرن دیپلماسی ابعاد این بحران، خسارت‌های وارده و راهبردهای بازگشت را در سه محور تبیین می‌کند:

 

۱. ابعاد شوک؛ ریزش توریست و خسارت روزانه ۶۰۰ میلیون دلاری

بسته شدن گسترده حریم هوایی و لغو بیش از ۴۶ هزار پرواز در دو هفته نخست جنگ، در کنار تصاویری چون اصابت پهپادها به هتل‌ها و فرودگاه دبی، ادراک امنیت منطقه را مخدوش کرد. پیش‌بینی‌های اولیه از کاهش ۲۳ تا ۳۸ میلیون گردشگر و خسارت روزانه ۶۰۰ میلیون دلاری به این بخش خبر دادند. علاوه بر این، جهش بهای سوخت جت و مسیرهای طولانی‌تر، قیمت بلیت‌های هوایی را ۱۵ تا ۲۰ درصد افزایش داد؛ امری که رکوردهای پروازی امارات، الاتحاد و قطرایرویز را به ۸۲ درصد سطوح پیش از جنگ تنزل داده است.

 

 ۲. درس‌های تاریخی از جنگ‌های ۱۹۹۱ و ۲۰۰۳ خلیج فارس

فیلیپس استدلال می‌کند این بحران لزوماً به معنای فروپاشی دائمی نیست. پس از جنگ ۱۹۹۱ (آزادسازی کویت) گردشگری منطقه تقریباً به صفر رسید و پس از تهاجم ۲۰۰۳ به عراق نیز شوک کوتاه‌مدتی رخ داد؛ اما پادشاهی‌های خلیج فارس از دل هر دو بحران به عنوان کاتالیزوری برای نوسازی و جهش زیرساختی استفاده کردند. با این حال، تفاوت بحران ۲۰۲۶ در وضعیت فرسایشی «صلح سرد»، عدم پیش‌بینی‌پذیری ترامپ و حفظ اهرم‌های نامتقارن تهران است که ریسک‌پذیری را در سطحی پایدار نگه می‌دارد.

 

 ۳. بسته‌های تشویقی و پروژه «شینگن خلیج فارس»

دولت‌های منطقه برای احیای جریان گردشگری دست به اقدامات تهاجمی زده‌اند: کاهش عوارض، سوبسید هتل‌های لوکس (به‌ویژه در قطر)، لغو روادید برای بیش از ۱۰۰ کشور در عمان، و اجرای آزمایشی طرح کلان «ویزای یکپارچه توریستی شورای همکاری» (مشابه شینگن اروپایی) در اواخر ۲۰۲۶. این اقدامات تلاش دارد تا قابلیت انطباق‌پذیری بالای منطقه را در برابر چالش‌های ژئوپلیتیک ناشی از منازعه تثبیت کند.

 


۲ ساعت قبل / سایت افکارنیوز

پیش‌بینی جالب رئیس کمیسیون امنیت ملی درباره آینده جنگ ایران و آمریکا

ابراهیم عزیزی، رئیس کمیسیون امنیت ملی در پیامی توییتری نوشت: آمریکا با عذرخواهی از مردم ایران، منطقه را ترک خواهد کرد.




 از دیوارکشی‌ها و فنس‌کشی‌ها در مرزهای ایران تا پیمان مکه - دیپلماسی ایرانی
۱۲ ساعت قبل / سایت دیپلماسی ایرانی

از دیوارکشی‌ها و فنس‌کشی‌ها در مرزهای ایران تا پیمان مکه - دیپلماسی ایرانی

علی اکبر رضایی در یادداشتی برای دیپلماسی ایرانی می‌نویسد: اگر وقایع را در یک خط قرار دهیم از امنیتی شدن مرزهای ایران با ترکیه و...

 روز ۱۷۵ جنگ | ترامپ: فقط توافق‌های خوب انجام می‌دهم
۲ ساعت قبل / سایت آفتاب نیوز

روز ۱۷۵ جنگ | ترامپ: فقط توافق‌های خوب انجام می‌دهم

دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا گفت: من فقط توافق‌های خوب انجام می‌دهم.

 ابن‌الرضا: شگفتانه‌های ما در جنگ رمضان ارتقایافته‌تر از جنگ قبلی بود
۱۵ ساعت قبل / سایت هم میهن

ابن‌الرضا: شگفتانه‌های ما در جنگ رمضان ارتقایافته‌تر از جنگ قبلی بود

سرپرست وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح گفت: ما در جنگ رمضان به مراتب قوی‌تر از جنگ ۱۲ روزه وارد صحنه و میدان شدیم و همچنین به مراتب شگفتانه‌های ما در حوزه تکنیک و تاکتیک در جنگ رمضان ارتقا یافته‌تر از جنگ قبلی بود.

 سرلشکر عبداللهی: پاسخ ایران به تهدیدات نوین دشمن ویرانگر است
۱۵ ساعت قبل / سایت هم میهن

سرلشکر عبداللهی: پاسخ ایران به تهدیدات نوین دشمن ویرانگر است

رئیس ستادکل نیروهای مسلح گفت: هرگونه خطای محاسباتی و تهدیدات متعارف و نوین دشمنان با پاسخ های انقلابی، کوبنده، پشیمان‌ کننده و ویرانگر مواجه خواهد بود.

 «جنگ اقتصادی» ؛ اسم رمزعقب‌نشینی از «تقابل سخت»
۴ ساعت قبل / روزنامه آرمان امروز

«جنگ اقتصادی» ؛ اسم رمزعقب‌نشینی از «تقابل سخت»

آرمان امروز-سرویس دیپلماسی: جنگ اقتصادی ترامپ علیه ایران نه یک سیاست ساده تحریم و فشار حداکثری، بلکه برنامه‌ای حساب‌شده و چندلایه از فریب استراتژیک است که از همان آغاز با دو هدف اصلی طراحی شده است. هدف نخست گریز از درگیری مستقیم نظامی و جنگ سخت با ایران است؛ جنگی که هزینه‌های انسانی، مالی و [ ]

 صلح، ثبات، آزادی؟ چه می‌خواهیم که حال مان بهتر شود؟ | حال خوبِ جامعه از کیفیتِ حکمرانی، وضعیت معیشتی، امنیت، آزادی، آرامش پایدار و چشم‌اندازی می‌آید  | 10 نیاز اصلی برای کاستن رنج جامعه
۱۳ ساعت قبل / سایت اقتصادنیوز

صلح، ثبات، آزادی؟ چه می‌خواهیم که حال مان بهتر شود؟ | حال خوبِ جامعه از کیفیتِ حکمرانی، وضعیت معیشتی، امنیت، آزادی، آرامش پایدار و چشم‌اندازی می‌آید | 10 نیاز اصلی برای کاستن رنج جامعه

اقتصادنیوز: نمی‌شود به آدم‌هایی که نگرانِ ارزش پول، امنیت و آینده هستند، توصیه کرد دخیل ببندید، یوگا کنید، کمتر اخبار ببینید و نگاهتان به نیمۀ پر لیوان باشد. حال خوبِ جامعه از کیفیتِ حکمرانی، وضعیت معیشتی، امنیت، آزادی، آرامش پایدار و چشم‌اندازی می‌آید که شهروندان از فردای خود دارند. در این شرایط چطور می‌توان از رنجِ جامعه کاست؟ چه اتفاقی باید بیفتد تا مردم دوباره دلیلی برای آرامش داشته باشند؟