قیمت طلا امروز




 روزنامه دنیای اقتصاد / ۱۴۰۵/۰۵/۲۵

دوری از تورم محیرالعقول + فایل صوتی

درک وضعیت کشورهایی که در تاریخ تورم‌های محیرالعقول را تجربه کرده‌اند، برای سیاستگذاران و کارشناسان بیش از گذشته اهمیت دارد‌. مساله این نیست که اقتصاد ایران حتما به آن شرایط می‌رسد، بلکه درک ما از آن موجب می‌شود تا به ابزارهای لازم برای اجرای سیاست‌های ضد تورم‌های محیرالعقول آماده باشیم.
 دوری از تورم محیرالعقول + فایل صوتی

تاریخ حکایت می‌کند که اکثریت کشورهایی که این تجربه دردناک را داشته‌اند، ابتدا با یک شوک منفی طرف عرضه مواجه بوده‌اند. شوکی ناشی از جنگ، تنش‌های داخلی یا تحریم‌های بین‌الملل. بنابراین اولین قطعه پازل تورم‌هایی که ونزوئلا، آلمان وایماری، زیمبابوه و... تجربه کرده‌اند از شوک منفی بزرگ در طرف عرضه رخ داده است. این قطعه متاسفانه امروز برای ما نیز رخ داده است. اما قطعه بعدی چیست؟

مرحله بعدی، کسری بودجه ناشی از این شوک است. معمولا اگر درآمد دولت نتواند ۵۰درصد هزینه‌های آن را پوشش بدهد، زنگ خطر به صدا در می‌آید. اگر این رقم به زیر ۳۰درصد برسد یعنی ۷۰درصد هزینه دولت بخواهد با چاپ پول پوشش داده شود، سخت بتوان از تورم ۵۰درصدی ماهانه، دور ماند. اقتصاددان مشهور فیلیپ کاگان اولین‌بار در کتاب «دینامیک پولی ابرتورم» مکانیسم رخ دادن چنین تورم‌هایی را تشریح می‌کند. کاگان از چرخه معیوبی سخن می‌راند که تورم فزاینده را حادث می‌کند. هرچه سرعت حرکت بین مراحل مختلف این چرخه بیشتر باشد، تورم سرعت بیشتری می‌گیرد. اما چرخه معیوب چیست؟

۱. دولت برای تامین کسری بودجه پول چاپ می‌کند.

۲. تورم افزایش می‌یابد.

۳. مردم انتظار تورم بیشتری پیدا می‌کنند.

۴. تقاضا برای نگهداری پول کاهش می‌یابد.

۵. سرعت گردش پول افزایش می‌یابد.

۶. تورم باز هم بیشتر می‌شود.

۷. دولت برای جبران هزینه‌های خود پول بیشتری چاپ می‌کند. این چرخه در ابرتورم به‌گونه‌ای عمل می‌کند که دیگر دولت نمی‌تواند از چاپ‌پول کسب درآمد کند؛ زیرا قبل از آنکه دولت بخواهد چاپ‌ پول کند، عاملان اقتصادی زودتر حرکت دولت را تشخیص می‌دهند و انتظارات قیمتی را با چاپ‌پولی که قرار است انجام شود، تعدیل می‌کنند. در نتیجه هنگام چاپ پول باز دولت، کم می‌آورد. وضعیتی واگرا در اقتصاد.

در مدل کاگان می‌توان درآمد واقعی ناشی از چاپ پول را به‌صورت تابعی از سطح تورم به‌دست آورد. این تابع شکلی شبیه نمودار لافر دارد. یعنی در ابتدا وقتی دولت چاپ پول را افزایش می‌دهد اگرچه تورم را هم‌افزون می‌کند؛ اما درآمد واقعی خود را از این چاپ پول افزایش می‌دهد و می‌تواند بیشتر خرج کند. اما در یک سطح تورمی این درآمد واقعی ناشی از چاپ پول به حداکثر خود می‌رسد و اگر بعد از این سطح، دولت دست به چاپ پول بزند، تورم را افزایش می‌دهد؛ اما درآمدش از چاپ پول کاهش می‌یابد. دقیقا مانند منحنی لافر که وقتی نرخ مالیات را از یک سطحی بالاتر ببریم؛ چون مردم انگیزه کار و تولید را از دست می‌دهند، عملا درآمد مالیاتی دولت کاهش می‌یابد.

حال اگر کسری بودجه دولت از حداکثر مقداری که دولت می‌تواند از چاپ پول کسب درآمد کند، بیشتر باشد‌، اینجاست که اقتصاد وارد شرایط واگرایی پولی و تورم محیرالعقول می‌شود. هرچه عاملان اقتصادی سریع‌تر دست دولت را بخوانند و نگذارند تا درآمد واقعی از چاپ پول ایجاد شود، شرایط واگرایی پولی زودتر رقم خواهد خورد. شرایطی که در آن دولت عملا هر چه کل‌های پولی را افزایش می‌دهد تا فضایی برای هزینه کردن بودجه به‌وجود آید، باز این فضا ایجاد نمی‌شود و تنها تورم به صورت روزانه افزایش می‌یابد.

پیش‌بینی میزان کسری بودجه ناشی از شوک اولیه برای سیاستگذار بسیار مهم است. میزان کسری اگر نزدیک به سطوح بیان شده باشد، مته پرداخت دولتی از منابع بانک مرکزی به دیوار سخت انتظارات تورمی عاملان اقتصادی برخورد می‌کند و میلی‌متری درآمد واقعی برای دولت ایجاد نمی‌کند. از ابتدا باید از این مته و دریل دوری کرد. اگر دوری نشود، انتظارات قیمتی روی تورم محیرالعقول تنظیم شده و دیگر نمی‌توان آن را به این راحتی کنترل کرد. هر چند ریسک‌های تورمی کنونی اقتصاد ایران از زمانی که آمار این حوزه جمع‌آوری شده، بی‌سابقه است، اما هنوز راه بسیاری مانده تا ایران نیز به موردی تاریخی از تورم‌های محیرالعقول بپیوندد. باید مانع تحقق آن شد.

* اقتصاددان

سرمقاله امروز روزنامه دنیای اقتصاد را بشنوید: حجم فایل صوتی:8.41M | مدت زمان فایل صوتی :00:06:07 دانلود فایل صوتی این مطلب برایم مفید است 0 نفر این مطلب را پسندیده اند کپی شد





 زنگ هشدار تجارت از امارات
۵ ساعت قبل / روزنامه دنیای اقتصاد

زنگ هشدار تجارت از امارات

هفته گذشته امارات اعلام کرد همه روابط تجاری و مالی با ایران را متوقف می‌کند. این خبر از آنجا اهمیت دارد که این کشور در طول سالیان گذشته یکی از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین شرکای تجاری ایران بوده و نقشی اساسی در دور زدن تحریم‌ها به‌خصوص در بخش مبادلات بانکی را برای ما بر عهده داشته است. قطع مسیر تجاری امارات، به‌عنوان یکی از مهم‌ترین ‌هاب‌های لجستیک، مالی و صادرات مجدد ایران، می‌تواند هزینه و ریسک تجارت خارجی کشور را افزایش دهد؛ اگرچه فعالان اقتصادی از امکان جایگزینی این مسیر سخن می‌گویند، اما پراکندگی مقاصد، افزایش مسافت و محدودیت‌های ناشی از جنگ و تحریم، جایگزینی سریع این شریک تجاری را با تردید مواجه کرده است.

 اتابک هم کاتب سند کیفیت خودرو شد؛ سیاهه‌ای تازه در دفتر ناکارآمدی
۸ ساعت قبل / سایت اسب بخار

اتابک هم کاتب سند کیفیت خودرو شد؛ سیاهه‌ای تازه در دفتر ناکارآمدی

اتابک هم کاتب سند کیفیت خودرو شد؛ سیاهه‌ای تازه در دفتر ناکارآمدی | اسب بخار |

 تعداد خانه خالی در ایران اعلام شد
۱۰ ساعت قبل / سایت اقتصادنیوز

تعداد خانه خالی در ایران اعلام شد

اقتصادنیوز: معاون وزیر راه اعلام کرد: در سطح کلان اقتصادی لزوماً با کمبود مطلق واحد مسکونی مواجه نیستیم؛ چراکه حدود ۳۲.۵ میلیون واحد مسکونی در کشور وجود دارد.

 بروکراسی، مانعی هم‌وزن تحریم | نفت ما
۱۳ ساعت قبل / سایت نفت ما

بروکراسی، مانعی هم‌وزن تحریم | نفت ما

سرمایه؛ زیرساخت الزامی توسعه هر اقتصادی است و در نبود این ابزار، ظرفیت‌های موجود امکان بالفعل شدن نمی‌یابند؛ بر همین اساس از مهم‌ترین تلاش‌های سیاست‌گذاران کشورها ایجاد رغبت در سرمایه‌داران چه داخلی و چه خارجی برای تزریق سرمایه‌های‌شان به پروژه‌های توسعه تولید و خدمات است و کشور ما نیز از این قاعده مستثنا نبوده و نیست؛ با این حال مسئله این است که سرمایه‌ها عموما به‌سوی بستری ایمن و پربازده غش می‌کنند و اگر فضا را نامساعد ببینند تغییر مسیر خواهند داد؛ شرایطی که اکنون به‌واسطه تحریم و تنش‌های سیاسی و در کنار آن سیاست‌گذاری‌های نامطلوب تا حدودی در کشور ما حاکم است. با این حال شاهد تحرکاتی ازسوی سیاست‌گذاران در راستای اصلاح این وضعیت هستیم که شاید تازه‌ترین آنها تصویب کاربرگ «مجوز تأسیس آژانس جذب سرمایه‌گذاری خارجی» در هیأت مقررات‌زدایی و بهبود محیط کسب‌وکار باشد.

 مرزهای زمینی جایگزین بنادر جنوبی نمی‌شوند؛ ۸۵ درصد تجارت ایران از جنوب انجام می‌شود-مسعود دانشمند
۱۳ ساعت قبل / سایت عصرایران

مرزهای زمینی جایگزین بنادر جنوبی نمی‌شوند؛ ۸۵ درصد تجارت ایران از جنوب انجام می‌شود-مسعود دانشمند

به گفته عضو پرسابقه اتاق بازرگانی ایران، حجم تجارت ایران با امارات در گذشته حدود ۲۰ میلیارد دلار صادرات و واردات بود، اما بخش قابل توجهی از این مناسبات در یک...

 آموزه‌های مکتب کلاسیک در اقتصاد ایران؛ زیاده‌روی در مداخله ؛ کاستی در تنظیم‌گری
۵ ساعت قبل / روزنامه آرمان امروز

آموزه‌های مکتب کلاسیک در اقتصاد ایران؛ زیاده‌روی در مداخله ؛ کاستی در تنظیم‌گری

آرمان امروز : عبدالعظیم آق‌آتابای؛ پژوهشگر اقتصادی در یادداشتی اختصاصی برای تازه‌های اقتصاد به جایگاه آموزه‌های مکتب کلاسیک در اقتصاد ایران و نقد ظرفیت آن برای حل مسائل ساختاری اقتصاد کشور پرداخت. در شرایطی که اقتصاد ایران با چالش‌های هم‌زمان تورم مزمن، ناترازی‌های مالی و فشارهای ارزی روبه‌روست، بازخوانی «مکتب کلاسیک» به‌عنوان نخستین نظام نظری [ ]