قیمت طلا امروز




 روزنامه دنیای اقتصاد / ۱۴۰۵/۰۵/۱۴

قدرت در عصر ژئواکونومی

تحولات هفت دهه گذشته نشان می‌دهد که رقابت‌های راهبردی میان دولت‌ها را نمی‌توان صرفا با ارجاع به اختلافات سیاسی، ایدئولوژیک یا مجموعه‌ای از بحران‌های مقطعی تبیین کرد. در ادبیات روابط بین‌الملل، این‌گونه منازعات بیش از آنکه محصول تصمیم‌های لحظه‌ای رهبران باشند، بازتاب تغییر در ساختار توزیع قدرت، تحول موازنه‌های امنیتی و دگرگونی ادراک بازیگران از فرصت‌ها و تهدیدهای محیط بین‌المللی هستند. از این منظر، روابط ایران و ایالات متحده نیز صرفا یک اختلاف دوجانبه نیست، بلکه بخشی از روندهای کلان تحول نظم جهانی است که از دوران جنگ سرد تاکنون، جایگاه بازیگران منطقه‌ای و ابزارهای اعمال قدرت را دستخوش تغییر کرده است.
 قدرت در عصر ژئواکونومی

این منطق در نظریه واقع‌گرایی ساختاری کنت والتز تبیین شده است. والتز استدلال می‌کند که نظام بین‌الملل در وضعیت آنارشیک قرار دارد؛ یعنی هیچ مرجع فرادستی برای تضمین امنیت کشورها وجود ندارد و دولت‌ها ناگزیرند بقای خود را با اتکا به توانایی‌هایشان و از طریق سازگاری با موازنه قدرت تامین کنند. جایگاه ایران در دوران جنگ سرد بیش از آنکه محصول متغیرهای داخلی باشد، به موقعیت ژئوپلیتیک آن در رقابت میان ایالات متحده و اتحاد جماهیر شوروی وابسته بود.

قرار گرفتن ایران در همسایگی مرزهای جنوبی شوروی، اشراف بر خلیج‌فارس و تنگه هرمز و برخورداری از منابع عظیم انرژی، این کشور را به یکی از حلقه‌های مهم موازنه قدرت در نظام دوقطبی تبدیل کرده بود. در این دوره، امنیت ایران عمدتا در چارچوب راهبرد مهار شوروی تعریف می‌شد و اهمیت آن از نقشی ناشی می‌شد که در حفظ توازن میان دو بلوک ایفا می‌کرد. این وضعیت با منطق موازنه قوا نیز سازگار بود؛ زیرا قدرت‌های بزرگ می‌کوشیدند از تغییر موازنه در مناطق حساس جلوگیری کرده و کشورهای پیرامونی را در چارچوب راهبردهای کلان خود حفظ کنند.

پایان جنگ سرد، نظم دوقطبی را به پایان رساند و ایالات متحده را در موقعیت قدرت مسلط جهانی قرار داد. در دهه۱۹۹۰ بسیاری این وضعیت را پایدار می‌پنداشتند؛ اما رابرت گیلپین در نظریه تغییرات نظام بین‌الملل استدلال می‌کند که هیچ نظم هژمونیکی دائمی نیست و با افزایش هزینه‌های حفظ برتری برای قدرت مسلط و رشد تدریجی قدرت‌های نوظهور، زمینه دگرگونی نظم بین‌الملل فراهم می‌شود. رشد شتابان اقتصاد چین، بازیابی بخشی از نفوذ ژئوپلیتیک روسیه، ظهور هند به‌عنوان یکی از قدرت‌های نوظهور و نقش‌آفرینی فعال‌تر قدرت‌های منطقه‌ای، موجب شده است بسیاری از پژوهشگران از کاهش تمرکز قدرت در نظام بین‌الملل و حرکت تدریجی آن به سوی ساختاری چندمرکزی یا چندقطبی سخن بگویند؛ هرچند درباره ماهیت دقیق نظم نوظهور هنوز اجماع نظری وجود ندارد. در چنین شرایطی، دامنه انتخاب‌های راهبردی بازیگران منطقه‌ای نیز گسترش یافته و امکان پیگیری سیاست‌های مستقل نسبت به دهه ۱۹۹۰ افزایش یافته است.

تحول جایگاه ایران نیز باید در همین بستر فهم شود. کاهش تمرکز قدرت در نظام بین‌الملل، فرصت بیشتری برای تنوع‌بخشی به روابط خارجی و استفاده از ظرفیت‌های منطقه‌ای فراهم کرد، هرچند محدودیت‌های ناشی از رقابت قدرت‌های بزرگ همچنان پابرجا ماند. بنابراین، جایگاه امروز ایران نه محصول یک رخداد منفرد، بلکه نتیجه تعامل میان تحولات داخلی و تغییر تدریجی ساختار نظام بین‌الملل است. با این‌حال، گذار از نظم دوقطبی به نظمی چندمرکزی تنها توزیع قدرت را تغییر نداد، بلکه ماهیت رقابت را نیز دگرگون ساخت. در جهان معاصر، برتری راهبردی صرفا از موازنه نظامی ناشی نمی‌شود، بلکه اقتصاد، فناوری و کنترل زنجیره‌های ارزش جهانی نیز به عناصر تعیین‌کننده قدرت تبدیل شده‌اند. ازاین‌رو، برای فهم رقابت‌های امروز، تحلیل ژئوپلیتیک باید با رویکرد ژئواکونومیک تکمیل شود.

تحولات سه دهه گذشته نشان می‌دهد که رقابت قدرت‌های بزرگ دیگر صرفا در میدان‌های کلاسیک نظامی تعیین نمی‌شود. تجربه جنگ ویتنام، اشغال افغانستان، حمله به عراق و جنگ ۳۳روزه لبنان آشکار ساخت که برتری قاطع در تجهیزات و فناوری نظامی، لزوما به تحقق اهداف سیاسی منجر نمی‌شود. این تجربه‌ها موجب شد ادبیات مطالعات راهبردی و رویکردهای مرتبط با منازعات نامتقارن و بازدارندگی از نو بازتعریف شود. در این ادبیات، بازیگری که از نظر منابع مادی در موقعیت ضعیف‌تری قرار دارد، به جای رقابت مستقیم در حوزه برتری رقیب، می‌کوشد میدان منازعه را به عرصه‌هایی منتقل کند که بتواند هزینه‌های سیاسی، اقتصادی و امنیتی طرف مقابل را افزایش دهد. هدف این راهبرد، دستیابی به برابری نظامی نیست، بلکه تغییر محاسبات راهبردی رقیب از طریق افزایش هزینه استفاده از قدرت است.

رقابت ایران و ایالات متحده نیز طی دو دهه گذشته بیش از آنکه در قالب جنگ متعارف جریان داشته باشد، در حوزه‌هایی نظیر تحریم‌های اقتصادی، عملیات سایبری، رقابت اطلاعاتی، نبردهای نیابتی و جنگ روایت‌ها دنبال شده است. این وضعیت نشان می‌دهد که محیط امنیتی معاصر به سمت رقابت در «منطقه خاکستری» حرکت کرده؛ فضایی که در آن مرز میان صلح و جنگ مبهم است و بازیگران تلاش می‌کنند بدون ورود به یک درگیری فراگیر، قدرت چانه‌زنی خود را افزایش دهند. با این حال، تجربه نظام بین‌الملل نشان می‌دهد که بازدارندگی نظامی، هرچند شرط لازم امنیت است، اما به‌تنهایی برای ارتقای جایگاه کشورها در نظم جهانی کافی نیست. این تحول، زمینه‌ساز برجسته شدن مفهوم ژئواکونومی شد. ادوارد لوتواک با طرح مفهوم ژئواکونومی استدلال می‌کند که پس از پایان جنگ سرد، ابزارهای اقتصادی جایگاه برجسته‌تری در رقابت قدرت‌های بزرگ یافته‌اند و در کنار ابزارهای سنتی ژئوپلیتیک، به یکی از مهم‌ترین عرصه‌های اعمال قدرت تبدیل شده‌اند. در این چارچوب، تجارت، سرمایه‌گذاری، فناوری، کنترل زنجیره‌های تامین، زیرساخت‌های مالی، استانداردهای صنعتی و امنیت انرژی، به ابزارهای اصلی تامین منافع ملی تبدیل شده‌اند. ازاین‌رو، از این منظر، ژئواکونومی را نمی‌توان جایگزین ژئوپلیتیک دانست، بلکه می‌توان آن را مکمل و امتداد رقابت‌های ژئوپلیتیک از طریق ابزارهای اقتصادی، فناورانه و مالی تلقی کرد. رقابت فزاینده ایالات متحده و چین در حوزه نیمه‌رساناها، هوش مصنوعی، فناوری‌های پیشرفته و کنترل زنجیره‌های ارزش جهانی، نمونه روشنی از این تغییر پارادایم محسوب می‌شود.

در چنین شرایطی، مفهوم قدرت نیز دستخوش تحول شده است و برای ایران، اهمیت این تحول دوچندان است. موقعیت ممتاز جغرافیایی، قرار گرفتن در مسیر کریدورهای بین‌المللی، منابع گسترده انرژی و دسترسی به آبراه‌های راهبردی، ظرفیت‌های ارزشمندی برای ایفای نقش در اقتصاد منطقه‌ای و جهانی فراهم کرده است. بااین‌حال، تجربه کشورهای موفق نشان می‌دهد که هیچ مزیت ژئوپلیتیک به‌خودی‌خود به قدرت پایدار تبدیل نمی‌شود. این ظرفیت‌ها زمانی ارزش راهبردی پیدا می‌کنند که در قالب نهادهای کارآمد، سرمایه‌گذاری مولد، توسعه فناوری، افزایش بهره‌وری و حضور موثر در زنجیره‌های ارزش جهانی سازمان‌دهی شوند.

در همین نقطه، رویکرد نهادگرایی دارون عجم‌اوغلو اهمیت می‌یابد. عجم‌اوغلو استدلال می‌کند کیفیت نهادها، بیش از منابع طبیعی یا موقعیت جغرافیایی، تعیین‌کننده تبدیل مزیت‌های ژئوپلیتیک به توسعه و قدرت ملی است. بر این اساس، رقابت ایران و ایالات متحده را نمی‌توان صرفا در قالب اختلافات سیاسی یا موازنه نظامی تحلیل کرد. این رقابت بخشی از فرآیند گسترده‌تر گذار نظام بین‌الملل به نظمی است که در آن اقتصاد، فناوری، نوآوری و کیفیت حکمرانی به اندازه مؤلفه‌های کلاسیک قدرت اهمیت یافته‌اند. بنابراین، آینده جایگاه ایران بیش از هر چیز به توانایی کشور در تبدیل ظرفیت‌های ژئوپلیتیک به مزیت‌های ژئواکونومیک وابسته خواهد بود.

قدرت پایدار حاصل انباشت صرف منابع نظامی نیست، بلکه از پیوند متوازن میان امنیت، توسعه اقتصادی و حکمرانی کارآمد شکل می‌گیرد. امنیت، بستر لازم برای سرمایه‌گذاری و رشد اقتصادی را فراهم می‌کند؛ توسعه اقتصادی منابع لازم برای تقویت قدرت ملی را در اختیار دولت قرار می‌دهد و حکمرانی کارآمد این دو را به چرخه‌ای پایدار از افزایش بهره‌وری، رفاه عمومی و مشروعیت سیاسی تبدیل می‌کند. در چنین چارچوبی، ژئوپلیتیک فرصت می‌آفریند، ژئواکونومی آن را به ثروت تبدیل می‌کند و نهادهای کارآمد این ثروت را به قدرت ملی پایدار بدل می‌سازند. ازاین‌رو، در نظم در حال گذار قرن بیست‌ویکم، موفقیت کشورها نه صرفا با توان بازدارندگی، بلکه با ظرفیت آنها در ایجاد هم‌افزایی میان امنیت، اقتصاد و حکمرانی سنجیده خواهد شد؛ هم‌افزایی‌ای که زیربنای توسعه پایدار و جایگاه موثر در نظام بین‌الملل آینده است.

*دانشجوی دکتری توسعه اقتصادی دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات این مطلب برایم مفید است 0 نفر این مطلب را پسندیده اند کپی شد



۲۵ دقیقه قبل / سایت نورنیوز

برنامه ریزی جذب 2 میلیون گردشگر و درآمد 6 میلیارد یورویی تا 1407

نورنیوز- گروه اقتصادی: سیدرضا صالحی امیری، با تشریح اقدامات دو سال گذشته این وزارتخانه با تأکید بر اینکه مسعود پزشکیان «پرچمدار رفاه و وفاق ملی» است، گفت: رئیس‌جمهور، مسیر دولت چهاردهم را بر مبانی فکری، قرآنی و نهج‌البلاغه بنا کرده و امروز بیش از هر زمان دیگری، حفظ وفاق و انسجام ملی را برای تأمین امنیت و آرامش جامعه ضروری می‌داند؛ باور دارم که پزشکیان در پایان دوره، کارنامه خوبی در آشتی با ایرانیان خارج از کشور خواهد داشت.

وی با تشریح عملکرد و برنامه‌های وزارت میراث فرهنگی، از ایجاد مشوق‌های جدید برای سرمایه‌گذاری، فعال بودن حدود ۳۸۰۰ پروژه گردشگری، افزایش تسهیلات این حوزه به بیش از ۵۰ همت، برنامه جذب دو میلیون گردشگر و درآمد ۶ میلیارد یورویی تا سال ۱۴۰۷، تمرکز بر جذب گردشگران کشورهای هدف، تقویت گردشگری سلامت، آشتی با ایرانیان خارج از کشور، صیانت از میراث فرهنگی و توسعه اقتصاد صنایع دستی خبر داد.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، گردشگری را مقوله‌ای دانست که به سه مفهوم اساسی «جذابیت، زیرساخت و امنیت» گره خورده است و اظهار کرد: گردشگران جهان به جایی سفر می‌کنند که جذابیت کافی داشته باشد؛ این جذابیت می‌تواند میراث تاریخی و فرهنگی، طبیعی یا دریایی باشد.

او با اشاره به وضعیت زیرساخت‌های گردشگری کشور گفت: ایران در این حوزه پیشرفت‌های خوبی داشته است، اما همچنان با استاندارد ایده‌آل و جهانی فاصله دارد و به همین دلیل، یکی از اولویت‌های جدی دولت پزشکیان، حل مسئله زیرساخت‌های گردشگری است.

صالحی‌امیری افزود: در ایران بزرگ، ایران تمدنی و ایران زیبا، حدود ۲۳ هزار مرکز اقامتی و گردشگری و حدود هزار و ۵۰۰ هتل وجود دارد، اما برای رسیدن به استانداردهای جهانی باید سرمایه‌گذاری و توسعه زیرساخت‌ها با سرعت بیشتری دنبال شود


۲۹ دقیقه قبل / سایت نورنیوز

افتتاح 6 هزار پروژه سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور در هفته دولت

نورنیوز- گروه اقتصادی: استان قزوین با ۱۳۱۵ پروژه بیشترین تعداد و استان فارس با حدود ۳۳ همت، بیشترین اعتبار هزینه شده را کسب کرده‌اند. همچنین ۱۲ هزار و ۳۷۱ پروژه دهیاری با اعتبار ۱۸ هزار و ۵۳۳ میلیارد تومان (حدود ۱۹ همت) نیز آماده شده که استان مازندران با یک‌هزار و ۹۷۸ پروژه و اعتبار حدود ۴ همت، بیشترین سهم را در این حوزه داشته است.

در هفته دولت در مجموع ۳۵ هزار و ۹۸۶ پروژه عمرانی، رفاهی، زیرساختی و توسعه ای در سراسر کشور با هزینه نهایی ۷۳۴ هزار و ۴۶۱ میلیارد تومان (حدود ۷۳۵ همت) به بهره‌برداری خواهد رسید.

بر اساس اعلام وزارت کشور، هفته دولت فرصتی مغتنم برای تبیین سیره عملی شهیدان رجایی و باهنر و همچنین تجلیل از خدمات دولتمردان و آشنایی مردم با فعالیت‌ها و بیان اهداف و برنامه‌های آینده دولت است. در همین راستا و در ادامه فعالیت‌های دولت چهاردهم، با وجود تحمیل جنگ رمضان، دست‌اندرکاران ملی و استانی با حضور شبانه‌روزی در میدان، تعداد کثیری از پروژه‌های با اهمیت محلی، استانی و ملی را به سرانجام رسانده و آماده بهره‌برداری کرده اند.

بر اساس این آمار که در «سامانه مدیریت و نظارت بر توسعه استان‌های کشور (منتاک)» وزارت کشور به ثبت رسیده، انجام این پروژه‌های دستگاه‌های اجرایی و بخش خصوصی و این دستاورد بزرگ نشان‌دهنده تلاش مستمر دست‌اندرکاران ملی و استانی در جهت پیشبرد اهداف توسعه‌ای و رفاهی کشور و خدمت به مردم ایران اسلامی است.

در بخش رتبه‌بندی عملکرد استان‌ها، آذربایجان شرقی با حدود ۸۸ همت، البرز با حدود ۷۸ همت، مازندران با حدود ۵۸ همت، مرکزی با حدود ۵۷ همت و تهران با حدود ۴۷ همت، رتبه‌های نخست تا پنجم کشور را بر اساس شاخص «اعتبار هزینه شده» به خود اختصاص داده‌اند.

همچنین از منظر «تعداد پروژه‌های قابل افتتاح»، استان‌های البرز با ۴۱۰۹، مازندران با ۳۷۷۵، قزوین با ۲۸۵۴، مرکزی با ۲۷۹۲ و سیستان و بلوچستان با ۱۹۸۶ پروژه، پیشتازِ اجرای پروژه‌ها در کشور هستند.

علاوه بر شاخص‌های مطلق، در «رتبه‌بندی نسبی» که عملکرد استان‌ها را بر مبنای تناسب با جمعیت و به صورت وزنی ارزیابی می‌کند، در شاخص تعداد پروژه، استان‌های قزوین، مرکزی، بوشهر، البرز و سمنان و در شاخص میزان اعتبار هزینه شده به نسبت جمعیت، استان‌های مرکزی، سمنان، البرز، آذربایجان شرقی و مازندران حائز برترین رتبه‌ها شده‌اند؛ ضمن آنکه در ارزیابی نهایی که ترکیبی از این دو شاخص وزنی است، استان‌های مرکزی، سمنان، البرز، قزوین و بوشهر در جایگاه نخست تا پنجم کشور قرار گرفته‌اند. تفکیک پروژه‌ها از منظر نوع پروژه‌ها و اعتبار هزینه شده

تفکیک پروژه‌های قابل افتتاح و بهره‌برداری به تفکیک نوع، نشان‌دهنده عملکرد بخش‌های مختلف در اجرای طرح‌های عمرانی و رفاهی است. در مجموع، ۷، ۳۴۴، ۶۱۸، ۲۱۹ میلیون ریال اعتبار برای ۳۵ هزار و ۹۸۶ پروژه هزینه شده است.

تحلیل آمارها حاکی از آن است که پروژه‌های دارای موافقتنامه با ۱، ۹۷۷، ۹۰۱، ۱۶۱ میلیون ریال اعتبار، بیشترین سهم را در میان پروژه‌های دولتی به خود اختصاص داده‌اند. در مقابل، پروژه‌های غیرموافقنامه با ۴، ۱۰۳، ۲۷۴، ۵۸۷ میلیون ریال اعتبار و پروژه‌های بخش خصوصی با ۱، ۲۶۳، ۴۴۲، ۴۷۰ میلیون ریال اعتبار نیز بخش قابل توجهی از سرمایه‌گذاری‌ها را شامل می‌شوند.

در مجموع، ۳۵ هزار و ۹۸۶ پروژه در کشور قابل افتتاح است. از این میان، ۵ هزار و ۶۹۲ پروژه دارای موافقتنامه، ۲۹ هزار و ۱۸۹ پروژه در دسته غیرموافقتنامه‌ای و ۱ هزار و ۱۰۵ پروژه مربوط به بخش خصوصی قرار می‌گیرند.


۵۲ دقیقه قبل / سایت اقتصاد ۲۴

فرهاد رهبر کیست؟/ از ورود به وزارت اطلاعات تا برکناری از ریاست دانشگاه آزاد

اقتصاد۲۴- میناسادات حسینی؛ فرهاد رهبر، اقتصاددان، سیاستمدار و عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران است که سمت‌های اجرایی متعددی را در دولت‌های مختلف عهده‌دار بوده است.

بیوگرافی فرهاد رهبر؛ از اقتصاددانی تا سیاستمداری

فرهاد رهبر متولد سال ۱۳۳۸ در سمنان، اقتصاددان و استاد دانشگاه است.

رهبر مدرک کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری تخصصی در رشته اقتصاد نظری را از دانشگاه تهران دریافت کرد.

او در حال حاضر عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران و مشاور اقتصادی و دبیر کارگروه اقتصادی آستان قدس رضوی است. سوابق علمی و اجرایی فرهاد رهبر

فرهاد رهبر از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۳ به مدت ۵ سال در دولت اکبر هاشمی رفسنجانی، سمت مدیرکلی مرکز بررسی‌های استراتژیک نهاد ریاست‌جمهوری را عهده‌دار بود.

سپس در دولت بعدی یعنی در دولت سید محمد خاتمی، معاون اقتصادی وزارت اطلاعات بود؛ اما با روی کار آمدن دولت احمدی‌نژاد، ابتدا معاون رئیس‌جمهور شد و ریاست سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی را بر عهده گرفت.

او در تاریخ ۱۷ بهمن ۱۳۸۶ و در دولت احمدی‌نژاد، رئیس دانشگاه آزاد شد و حدود ۶ سال در این سمت بود؛ اما در دوره دوم ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد، ازسوی رئیس جمهور متهم به «سیاست‌زدگی در دانشگاه» شد. درنهایت چند ماه پس از روی کار آمدن دولت حسن روحانی، در بهمن ۱۳۹۲ از ریاست دانشگاه تهران برکنار شد.

رهبر در دولت روحانی در تاریخ ۱۸ فروردین ۱۳۹۳ به عنوان عضو و نایب رئیس شورای راهبردی نظام مالیاتی کشور منصوب شد.

وی در مرداد ۱۳۹۶ دوباره با تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی به عنوان رئیس قطعی دانشگاه آزاد اسلامی منصوب شد، اما تنها یک سال در این سمت بود و محمدمهدی طهرانچی به عنوان سرپرست دانشگاه، جایگزین او شد.

رهبر از سال ۱۴۰۰ تا مرداد ۱۴۰۳ در دوره ریاست جمهوری رئیسی دستیار اقتصادی رئیس‌جمهور وقت بود.

کتاب‌های فرهاد رهبر ۱. معیار‌های دخالت دولت در اقتصاد

این کتاب به سه موضوع محوری می‌پردازد که عبارت است از: «مروری بر جایگاه و نقش دولت و بخش عمومی در اقتصاد»، «عدالت از دیدگاه اسلام و وظایف دولت در حکومت اسلامی» و «معیار‌های وضعیت بهینه». همچنین، مهم‌ترین مباحث مطرح شده در آن در مورد مکتب تاریخی اقتصاد آلمان، وظیفه تثبیت اقتصاد و نظریه‌های دولت با هدف شناخت ماهیت آنهاست.

در بخشی از فصل نخست کتاب، پس از ارایه تعریفی از دولت بر اساس دیدگاه‌های مختلف اقتصادی، درباره موارد لزوم دخالت دولت در بازار در اندیشه نظام سرمایه‌داری و اقتصاد بازار، آمده است: دولت نماینده طبقه حاکم است، نه نماینده عامه مردم. این نگرش با نگرش دموکراسی تفاوت دارد. ۲. بازشناسی عارضه فساد مالی: ماهیت، گونه‌ها، پیامد‌ها و آموزه‌های تجربی

در این کتاب موضوعاتی همچون بازشناسی عارضه فساد مالی، ماهیت فساد مالی، سپس گونه‌ها، پیامد‌های اجتماعی و فردی و در خاتمه علل شکل‌گیری آن مطرح شده است.

نویسنده این کتاب، بخش عمده‌ای از آن را به موضوع رویکرد‌های اقتصادی فساد مالی یعنی پیامد‌ها و نحوه مبارزه با آن، همچنین رویکرد‌های سیاسی فساد مالی در ساختار سیاسی حکومت و شرح هزینه‌هایی اختصاص داده است. ۳. اقتصاد دانش بنیان: بررسی نقش فناوری و نوآوری در توسعه‌ اقتصادی (مجموعه مقالات)

در این کتاب نیز مقالاتی از فرهاد رهبر گنجانده شده است. در خلال این کتاب، علاوه بر بررسی مباحث اقتصاد دانش‌بنیان و نوآوری که از جدی‌ترین موضوعات توسعه در حال حاضر هستند، آشنایی اجمالی با مکاتب مختلف اقتصادی نیز عنوان شده است. این کتاب اولین اثر فارسی است که در آن یک مسئله از زاویه دید طیف گسترده‌ای از مکاتب مورد بررسی قرار می‌گیرد.

بیشتر بخوانید: علی قنبری کیست؟/ از نمایندگی در دو دوره از مجلس تا استعفا از معاون وزیری

در این کتاب، مکاتب مختلف اقتصادی ازجمله مارکسیستی، شناختی و رفتاری معرفی می‌شود و موضوعاتی مانند عدالت، آزادی، توسعه، کارآفرینی، اقتصاد دانش‌محور، مباحث بازار پول و سرمایه، نقش دولت در توسعه و ... از نگاه این مکاتب مورد بررسی قرار می‌گیرد. ۴. پول‌شویی و روش‌های مقابله با آن

در این کتاب ابتدا تعریفی از پول‌شویی و ارتباط بین آن و تروریسم بیان شده و سپس، چگونگی استفاده ازابزار بانکی برای پول‌شویی بررسی می‌شود. همچنین ابتکارات بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول برای مبارزه با پول‌شویی، معرفی و قطعنامه ۱۳۷۳ شورای امنیت در این موضوع، ارائه شده است. در پایان کتاب نیز نظام حقوقی ایران و راه‌های مبارزه آن با پول‌شویی، شرح و شش مطالعه موردی از پول‌شویی‌های صورت گرفته در جهان تحلیل تحلیل شده است. ۵. مبانی تئوری و اصول عملی تجلّی اقتصاد مقاومتی در صنعت پتروشیمی و نفت ایران

نیمه نخست این کتاب در مورد مُدلی در فضای اقتصاد مقاومتی است که همزمان از آموزه‌های اسلامی و دستاورد‌های به روزِ علمی سخن به میان می‌آورد. در نیمه نخست کتاب، ترکیبی زیبا و سازمان یافته از مفاهیمِ اقتصاد مقاومتی با دانش روزِ اقتصاد و مدیریت، ارائه شده است.

نیمه دوم کتاب عمل‌گرایانه و مبتنی بر فرصت‌های صنعت پتروشیمی کشور است و قصد دارد تا با کاربردِ مدلِ برآمده از نیمه اول کتاب تجویزات و هنجار‌هایی را ارائه کند که بتواند منجر به تحول صنعت پتروشیمی در راستای سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی شود.




 پیش‌بینی بورس فردا شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵| بزرگ‌ترین عرضه اولیه تاریخ بورس، بازار را منفی می‌کند؟
۶ ساعت قبل / سايت نبض بورس

پیش‌بینی بورس فردا شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵| بزرگ‌ترین عرضه اولیه تاریخ بورس، بازار را منفی می‌کند؟

بازار سهام یک هفته سراسر مثبت را تجربه کرد و ورود نقدینگی در این هفته نوسانی بود. با شروع اولین روز کاری هفته شاهد سبزپوشی بورس خواهیم بود؟ بهمن فلاح، کارشنا...

 افزایش اجاره‌بها بیش از ۴۰ تا ۵۰ درصد شد - سرمایه و بورس
۶ ساعت قبل / سایت سرمایه و بورس

افزایش اجاره‌بها بیش از ۴۰ تا ۵۰ درصد شد - سرمایه و بورس

دبیر اتحادیه مشاوران املاک تهران با بیان اینکه نرخ اجاره مسکن در تهران به بیش از ۴٠ تا ۵٠ درصد رسیده و بسیاری از مالکان سقف ٢۵ درصدی نرخ اجاره را رعایت نکردند، گفت: هر چند تعداد قراردادهای تمدید اجاره قابل توجه بود اما بسیاری هم به دلیل عدم توان پرداخت اجاره، به مناطق پایین‌تر یا حاشیه تهران مهاجرت کردند.

 فروپاشی اقتصادی چیست و چه شرایطی آن را می‌سازد؟
۷ ساعت قبل / سایت اکوایران

فروپاشی اقتصادی چیست و چه شرایطی آن را می‌سازد؟

اکوایران: این روزها کم نمی‌شنویم که اقتصاد ایران در آستانه فروپاشی قرار دارد. این جمله در گفت‌وگوهای روزمره، در تحلیل‌های کارشناسی و گاهی حتی در اظهارنظرهای رسمی تکرار می‌شود، اما پیش از قضاوت درباره درست یا نادرست بودنش باید دید فروپاشی اقتصادی در ادبیات اقتصادی دقیقا به چه معناست و چه شرایطی باید کنار هم جمع شوند تا بشود این برچسب را روی یک اقتصاد گذاشت.

 پیش بینی بورس فردا
۲ ساعت قبل / سایت اقتصادنیوز

پیش بینی بورس فردا

اقتصادنیوز: در شرایطی که بازار همچنان در یک روند صعودی قرار دارد، حرکت بازار از سطوح پایین تر به سمت محدوده مثبت معمولا اهمیت بیشتری پیدا می کند؛ چرا که نشان می دهد در قیمت های پایین تر، خریداران همچنان حاضر به ورود هستند و اجازه نمی دهند فشار فروش به راحتی به یک روند نزولی تبدیل شود.

 پیش‌ بینی قیمت دلار، طلا و سکه شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵ / بازارها در سایه اخبار سیاسی، هفته‌ای پرریسک را پیش رو دارند
۶ ساعت قبل / سایت تجارت نیوز

پیش‌ بینی قیمت دلار، طلا و سکه شنبه ۳۱ مرداد ۱۴۰۵ / بازارها در سایه اخبار سیاسی، هفته‌ای پرریسک را پیش رو دارند

قیمت دلار، طلا و سکه در هفته پایانی مرداد با جهش همراه شد. قیمت دلار روز پنجشنبه روی رقم ۱۸۹ هزار و ۵۰۰ بسته شد و قیمت طلا و سکه نیز سقف‌های جدیدی را ثبت کرد. بازار در حالی معاملات شنبه را آغاز می‌کند که افزایش تنش‌های سیاسی احتمال ادامه نوسان در سطوح بالای قیمتی را افزایش داده است.

 پیش‌بینی وضعیت بازار خودرو در شهریورماه / سیگنال بنزین به بازار خودرو رسید - سرمایه و بورس
۶ ساعت قبل / سایت سرمایه و بورس

پیش‌بینی وضعیت بازار خودرو در شهریورماه / سیگنال بنزین به بازار خودرو رسید - سرمایه و بورس

یک کارشناس صنعت خودروسازی گفت: انتشار برخی اخبار درباره حامل‌های انرژی، به‌صورت استثنا بر بازار خودروهای برقی اثر گذاشته و باعث افزایش جزئی قیمت این خودروها و رشد نسبی تقاضا برای خرید آنها شده است.