قیمت طلا امروز




 خبرگزاری برنا / ۱۴۰۵/۰۵/۱۸

از چتر هسته‌ای پاکستان تا نفوذ ترکیه/ توافق مکه چگونه کمربند امنیتی عربستان را تقویت می‌کند؟

برنا - گروه بین الملل: استاد ژئوپلیتیک دانشگاه تهران با اشاره به توافق سه‌جانبه عربستان سعودی، ترکیه و پاکستان موسوم به «توافق مکه» گفت: این توافق در شرایطی...
 از چتر هسته‌ای پاکستان تا نفوذ ترکیه/ توافق مکه چگونه کمربند امنیتی عربستان را تقویت می‌کند؟

کیومرث یزدان‌پناه، استاد ژئوپلیتیک دانشگاه تهران، در گفت‌وگو با برنا درباره پیمان دفاعی میان عربستان سعودی، ترکیه و پاکستان موسوم به «توافق مکه» اظهار کرد: توافقی که اخیراً میان سه کشور عربستان سعودی، ترکیه و پاکستان تحت عنوان توافق مکه منعقد شده است، در این مقطع زمانی و در شرایطی که منطقه جنوب غرب و غرب آسیا عمیق‌ترین دوره بحرانی خود را سپری می‌کند، می‌تواند حاوی پیام‌های خاص خود باشد. هرچند در عرف رایج روابط میان کشورها، اتخاذ چنین پیمان‌هایی موضوعی عجیب و استثنایی نیست و امروزه نیز با توجه به شتاب و پیچیدگی تحولات نظام بین‌الملل و تغییر روابط میان کشورها و جایگزین شدن مؤلفه‌های اثرگذار جدید، بسیاری از کشورها تمایل دارند در قالب اتحادهای جمعی به سمت ایجاد کمربندهای امنیتی مشترک حرکت کنند و این موضوع در ذات خود و در کلیت، امر مثبتی است.

وی  ادامه داد: با این حال، اینکه توافق امنیتی میان ترکیه، پاکستان و عربستان سعودی را توافقی علیه ایران بدانیم، به نظر من هنوز برای چنین قضاوتی زود است. شاید سران سه کشور با توجه به تجربه‌ای که از جنگ اخیر آمریکا و اسرائیل علیه ایران و هدف قرار گرفتن بسیاری از کشورهای عربی توسط ایران به دست آمده، یکی از اهداف خود را انتقال پیامی محترمانه به ایران قرار داده باشند مبنی بر اینکه در صورت آغاز دوباره جنگ، عربستان سعودی می‌تواند خط قرمز تلقی شود.

یزدان‌پناه تصریح کرد: یکی از بندهای این توافق بر دفاع مشترک و دفاع سه‌جانبه متمرکز است؛ به این معنا که حمله به هر یک از کشورها، حمله به هر سه کشور تلقی می‌شود و دفاع از کشوری که مورد هدف قرار گرفته است، برای دو کشور دیگر نیز الزام‌آور خواهد بود. با این حال، اینکه مفاد توافقنامه تا چه اندازه الزام‌آور است و آیا دفاع جمعی را برای سه کشور توجیه می‌کند یا خیر، به‌طور مشخص روشن نیست و همین مسئله، استنباط برخی مبنی بر اینکه هدف اصلی این توافقنامه مقابله با ایران است را زیر سؤال می‌برد.

وی گفت: تقویت بازدارندگی جمعی در شرایط فعلی مهم‌ترین انگیزه‌ای بوده که این سه کشور را به سمت چنین توافقی سوق داده است، اما مسئله مهم‌تر این است که این سه کشور با چه شرایطی، چه الزامات جغرافیایی و چه اشتراکات ژئوپلیتیکی دست به چنین توافقی زده‌اند. آیا توافق مکه یک الزام روز بوده که این سه کشور را به سمت آن سوق داده است؟

این کارشناس مسائل ژئوپلیتیک افزود: حساسیت‌هایی که توافق مکه بر اساس تلاش‌های مستمر عربستان سعودی ایجاد کرده است، این پرسش را نیز مطرح می‌کند که آیا چنین ترتیباتی، بدون حضور سایر بازیگران منطقه‌ای، اساس امنیت منطقه‌ای را بیش از پیش تهدید نمی‌کند؟ اگر قرار بود ترتیبات امنیتی مؤثری در منطقه شکل بگیرد، بهتر بود یک دفاع جمعی با حضور کشورهای مؤثر منطقه ایجاد شود؛ به‌گونه‌ای که ایران، عراق و یمن نیز بخشی از این توافق باشند و لبنان و برخی کشورهای عرب حوزه خلیج فارس نیز در آن مشارکت داشته باشند. در چنین شرایطی می‌توان از شکل‌گیری یک کمربند امنیتی مؤثر سخن گفت.

یزدان‌پناه با اشاره به آثار منطقه‌ای توافق مکه اظهار کرد: نکته سوم این است که توافق مکه را نمی‌توان الزاماً به معنای قطع هرگونه اتحاد یا توافق موجود دانست. این توافق می‌تواند تکمیل‌کننده روابط زنجیره‌ای باشد که پیش از این و به واسطه پیمان‌هایی مانند اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس شکل گرفته است، هرچند قطعاً این ساختارها را تحت تأثیر قرار خواهد داد و حتی می‌تواند شورای همکاری خلیج فارس را که در حال حاضر نیز وضعیت مطلوبی ندارد، به سمت پایان یافتن کارکرد فعلی خود سوق دهد.

وی ادامه داد: موضوع مهم‌تر این است که دو کشوری که با عربستان سعودی این پیمان را امضا کرده‌اند، یکی ترکیه است که عضو ناتو بوده و دارای پیمان استراتژیک نظامی با ایالات متحده آمریکا است و دیگری پاکستان است که به عنوان یکی از کشورهای بزرگ اسلامی و تنها کشور اسلامی دارنده سلاح اتمی شناخته می‌شود. طبیعی است که ایران نسبت به چنین موضوعی احساس تهدید کند و نسبت به آن حساسیت و واکنش نشان دهد.

استاد ژئوپلیتیک دانشگاه تهران تأکید کرد: به نظر من، امضاکنندگان توافق مکه ملزم هستند نسبت به محتوا و اهداف این توافقنامه برای کشورهای همسایه شفاف‌سازی و آنها را توجیه کنند تا کشورهای منطقه دچار نگرانی نشوند.

یزدان‌پناه خاطرنشان کرد: هرچند به نظر می‌رسد این‌گونه اتحادیه‌های سه‌جانبه در شرایط کنونی دیگر منسوخ شده‌اند و نمی‌توانند مؤید یک رفتار مؤثر و سازنده در ترتیبات امنیتی منطقه‌ای باشند؛ زیرا تمام مسائل امنیتی، سیاسی، استراتژیک و حتی اقتصادی در منطقه به یکدیگر گره خورده‌اند و چنین توافق‌هایی نمی‌توانند تضمین‌کننده امنیت باشند.

وی افزود: زمانی که هر یک از واحدهای جغرافیایی منطقه دچار تنش شوند، این تنش می‌تواند تمام کشورهای منطقه را درگیر کند. بنابراین این پرسش مطرح است که چنین اتحادیه‌ای با چه هدفی و با چه منطقی می‌خواهد علیه همسایگان خود و به بهانه‌های مختلف شکل بگیرد؟

این کارشناس مسائل ژئوپلیتیک در جمع‌بندی سخنان خود گفت: در مجموع، آنچه مسلم است این است که توافقنامه مکه پیش از آنکه گرهی از مشکلات منطقه باز کند، اگر سه کشور درباره مفاد و اهداف آن شفاف‌سازی نکنند، در شرایط فعلی ممکن است گره‌های دیگری به مشکلات منطقه اضافه کند.

وی در ادامه اظهار کرد: این توافقنامه به هیچ وجه بسترساز ترتیبات امنیتی متفاوت در حوزه جهان اسلام به شمار نمی‌آید. مسلم است که کشورهای اسلامی در حوزه‌های مختلف با اختلافات عمیق، تنش‌های جدی و درگیری‌های پیوسته و طولانی‌مدت مواجه هستند. راه نجات حوزه ژئوپلیتیک مؤثر جهان اسلام، چه در منطقه شبه‌قاره، چه در منطقه مرکزی و چه در منطقه جنوب غرب آسیا و حوزه عربستان، چنین معاهداتی نیست و این توافق‌ها نمی‌توانند پاسخگوی مسائل امنیتی منطقه باشند.

یزدان‌پناه ادامه داد: مسئله مهم‌تر این است که توافق مکه بیشتر نوعی تلاش برای بقا و فرار از تهدیدی خودساخته است؛ تهدیدی که سالیان سال در منطقه ما وجود داشته و واگرایی‌های شدید ژئوپلیتیکی را ایجاد کرده و موجب فعال شدن گسل‌های ژئوپلیتیکی در ابعاد مختلف شده است.

وی تأکید کرد: کشورهای اسلامی زمانی می‌توانند ترتیبات امنیتی مؤثری را در حوزه ژئوپلیتیک جهان اسلام فراهم کنند که به درک مشترکی از تهدیدات خود برسند؛ همچنین به درک مشترکی از مداخلاتی که از سوی نیروهای فرامنطقه‌ای صورت می‌گیرد دست پیدا کنند و برای آن راهکار مشترکی بیابند. کشورهای منطقه باید به درک مشترکی نسبت به تهدیدات اسرائیل نیز برسند. در چنین شرایطی می‌توان گفت کشورهای منطقه به سطحی از عقلانیت رسیده‌اند که می‌توانند یک کمربند امنیتی مؤثر ایجاد کنند و در برابر تهدیدات به صورت مشترک بایستند. در غیر این صورت، توافقنامه‌هایی از این دست به هیچ وجه نمی‌توانند برای منطقه ارمغان‌آور امنیت جمعی باشند.

یزدان‌پناه در ادامه با اشاره به ابعاد ژئوپلیتیکی توافق مکه اظهار کرد: پیمانی از این‌چنینی، با توجه به شرایط زمانی که در آن منعقد شده است، هرچند ممکن است به‌صورت رسمی و سریع به‌عنوان تهدید تهاجمی علیه ایران یا نیروهای مقاومت تحت حمایت ایران تلقی نشود، اما از منظر ژئوپلیتیکی، ابزاری برای بازدارندگی دفاعی در برابر تهدیدات ایران است و در این موضوع تردیدی وجود ندارد.

وی افزود: عربستان سعودی تلاش کرده است با اتخاذ چنین رویکردی، توافقی را تحت عنوان توافق صرفاً دفاعی دنبال کند تا کمربند امنیتی خود را در برابر تهدیداتی که اکنون در بالاترین سطح فعال هستند، مستحکم‌تر کند.

استاد ژئوپلیتیک دانشگاه تهران ادامه داد: اینکه عربستان سعودی با پاکستان، به‌عنوان یک کشور هسته‌ای، چنین توافقی را امضا کرده، طبیعتاً می‌تواند به این معنا باشد که عربستان به دنبال ایجاد نوعی چتر امنیتی هسته‌ای است. از سوی دیگر، امضای توافق با ترکیه به‌عنوان متحد سوم نیز به این معناست که عربستان می‌خواهد کمربند نفوذ خود را در حوزه سوریه و مدیترانه، به‌ویژه لبنان، حفظ کند و از حمایت‌های ترکیه در مقابله با نیروهای حوثی یمن نیز بهره بگیرد.

یزدان‌پناه گفت: اگر بخواهیم این موضوع را واقع‌بینانه جمع‌بندی کنیم، باید گفت این توافق در شرایطی امضا شده که پس از آغاز جنگ در فوریه ۲۰۲۶ از سوی آمریکا و اسرائیل علیه ایران، تنش‌های ژئوپلیتیک در منطقه ما به بالاترین سطح ممکن رسیده است و به هیچ وجه نیز چشم‌انداز روشنی برای فروکش کردن این تنش‌ها در کوتاه‌مدت وجود ندارد.

وی تصریح کرد: از سوی دیگر، این جنگ نشان داد که سطح تهدیدات راهبردی و دامنه شعله‌ور شدن یک جنگ منطقه‌ای در جنوب غرب و غرب آسیا تا چه اندازه گسترده است. بنابراین، سعودی‌ها به این جمع‌بندی رسیده‌اند که صرف اتکا به حمایت امنیتی آمریکا نمی‌تواند حتی تضمین کوتاه‌مدتی برای امنیت آنها ایجاد کند و به همین دلیل به سمت چنین توافقی حرکت کرده‌اند.

 

انتهای پیام



۲ ساعت قبل / سایت نورنیوز

رئیس جمهور: هیچ‌گاه مقابل قلدری سر خم نمی‌کنیم

نورنیوز-گروه اجتماعی: دکتر مسعود پزشکیان با تاکید بر اهمیت نقش و جایگاه پزشکان در کشور، جایگاه جامعه پزشکی در نظام سلامت را اثرگذار و مورد اعتماد مردم برشمرد و گفت:به‌جای بیان صرف دردها، باید برای درمان آنها گام برداریم و با صداقت در خدمت مردم باشیم و بدانیم با وجود برخورداری از قدرت، اگر اختلاف باشد، نابود خواهیم شد.

رئیس جمهور تصریح کرد: بنده به عنوان رئیس‌جمهور، خود را از هیچ‌یک از شما برتر نمی‌دانم، بلکه معتقدم بسیاری از شما از من توانمندتر و بالاتر هستید؛ با این تفاوت که امروز بار سنگینی بر دوش ماست و تلاش می‌کنیم این بار را با همه سختی‌ها و سنگینی‌ها به مقصد برسانیم. گاهی اوقات تکرار بیش از حد دردها اثرات منفی دارد

رئیس جمهور با تأکید بر ضرورت عبور از مرحله بیان مشکلات و حرکت به سمت حل آنها، گفت: بیان دردها و مشکلات راه‌حل و کمک‌کننده نیست. درد را گفتن، درمان نیست؛ باید درمان کرد. گاهی اوقات تکرار بیش از حد دردها اثرات منفی دارد. راه، چاره کردن درد است و البته این کار ساده‌ای نیست.

پزشکیان با اشاره به ریشه اختلافات و چنددستگی‌ها در کشور اظهار داشت: امروز همه اختلافات و چنددستگی‌ها در کشور ما ریشه‌ای جز منیت و هوای نفس ندارد؛ چپ و راست، تندرو و کندرو هم فرقی ندارد.

رئیس جمهور با اشاره به آیات قرآن کریم درباره ضرورت حکومت بر مبنای حق، خاطرنشان کرد: خداوند در قرآن کریم خطاب به حضرت داوود می‌فرماید که «ما تو را مبعوث کردیم تا بر اساس حق میان مردم، نه گروه و دسته‌ای خاص، حکومت کنی و تابع هوای نفس نشوی»؛ کسانی که تابع هوای نفس می‌شوند، گرفتار عذاب علیم خواهند شد. مراقبت از نفس این است که انصاف را میان دوست و دشمن رعایت کنیم

رئیس جمهور افزود: حضرت علی (ع) به مالک اشتر امر می‌کند که نفس را در مقابل شهوت ضایع کن. این مسائل را بارها و بارها تکرار می‌کنم تا یادمان نرود، مراقبت از نفس این است که انصاف را میان دوست و دشمن رعایت کنیم. اگر حاکمان، قانون‌گذاران و قضات این اصل را رعایت کنند، کشور درست خواهد شد.

دکتر پزشکیان ادامه داد: کافی است شما نیز در همین جایگاهی که هستید، صادقانه به مردم خدمت کنید. اگر مردم صداقت را از شما ببینند، آن را خواهند پذیرفت. نیازی به شعار نیست؛ عمل شما بالاترین و بلندترین فریاد است و رفتار شما مهم‌ترین معیار برای جامعه است.

رئیس جمهور گفت: اگر ما درست عمل کنیم، صادقانه به مردم خدمت کنیم و در راستای توسعه و تقویت کشور گام برداریم، چه کسی می‌تواند از ما ایراد بگیرد یا جلوی ما بایستد؟

پزشکیان با اشاره به برخی نارضایتی‌ها و گلایه‌های موجود در جامعه اظهار داشت: اگر ناراحتی یا گلایه‌ای در جامعه وجود دارد، به این معناست که ما آن‌گونه که لازم بوده، عمل نکرده‌ایم. اینکه دانشجویان ما به گونه‌ای رفتار می‌کنند که مورد پسند نیست، به‌طور قطع انعکاس رفتار ماست.

رئیس‌جمهور با تأکید بر اهمیت نقش جامعه پزشکی در حل مشکلات مردم گفت: دولت به شما نیاز دارد. در بخش خدمات پزشکی همه تلاش خود را به کار بگیرید تا مردم راضی و خشنود باشند. همه باید تلاش کنیم کشوری را که در آن زندگی می‌کنیم به الگویی از موفقیت تبدیل کنیم. به جای دامن زدن به اختلاف باید برای خدمت به مردم دست به دست هم دهیم

پزشکیان همچنین با تأکید بر اهمیت جلب مشارکت مردمی در ارائه خدمات بهتر و باکیفیت‌تر به جامعه، تصریح کرد: مشارکت مردم و حضور مردم با اعتماد به کسانی که آنها را قبول دارند، امکان‌پذیر است. جایگاه شما در نظام سلامت کشور جایگاهی است که بسیاری شما را قبول دارند. به جای دامن زدن به اختلاف که هیچ‌گاه قابل قبول نیست، باید برای خدمت به مردم دست به دست هم دهیم.

رئیس‌جمهور در بخش دیگری از سخنان خود در مجمع عمومی انجمن اسلامی جامعه پزشکی ایران، به مسائل و چالش‌های روز کشور، اقدامات و دستاوردهای دولت و همچنین مسائل منطقه‌ای متأثر از جنگ تحمیلی آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه کشورمان پرداخت و با تأکید بر عنصر وحدت به عنوان کلید و رمز پیروزی و موفقیت کشور در مقابل دشمنان، اظهار کرد: آنچه در جریان مذاکرات به دست آمد، دستاوردی بزرگ بود که با وحدت و همدلی در شورای عالی امنیت ملی به تصویب رسید و همه کسانی که در این شورا هستند و دستی در آتش داشتند، با قاطعیت از آن دفاع کردند. عده‌ای خارج از گود نشسته‌اند و درکی از شرایط کشور ندارند

پزشکیان ادامه داد: در این میان عده‌ای هم خارج از گود نشسته‌اند؛ چون نمی‌دانند دولت در چه شرایطی است، مجلس در چه شرایطی است و فرماندهان در چه شرایطی هستند، بی‌محابا اظهارنظر و تحلیل می‌کنند، هیچ رنج و سختی هم به آنها نرسیده و بعد هم دم از گرانی می‌زنند.

رئیس جمهور توافق اخیر را عزتمندانه و ارزشمند دانست و گفت: حتی یک بند در این توافق پیدا نمی‌کنند که حاکی از وادادگی باشد؛ همه تعهدات مربوط به طرف مقابل است.

پزشکیان با اشاره به سخنان امام علی (ع) درباره صلح اظهار داشت: امام علی (ع) می‌فرماید صلحی را که دشمن تو را به آن دعوت می‌کند، رد نکن؛ اما از او غافل نشو و مواظب باش، چون ممکن است بخواهد به تو نزدیک شود و خدعه کند. بعد هم پیمانی که بستی، خلف پیمان نکن؛ هیچ فضیلتی بالاتر از پایبندی به پیمان نیست که متأسفانه خیلی وقت‌ها ما آن را نادیده می‌گیریم.

رئیس جمهور تصریح کرد: البته تمامی این موضوعات به معنای این نیست که اگر آنها بخواهند تعرضی کنند، ما تسلیم شویم. این دو مسئله جدا از هم است. ما به هیچ عنوان در برابر قلدری سر خم نخواهیم کرد و هیچ تردیدی در آن وجود ندارد. تا آخرین نفس مقابل آنها خواهیم ایستاد و پاسخ کوبنده به آنها خواهیم داد.

پزشکیان با بیان اینکه جنگ باید در یک مقطع به پایان برسد، گفت: بهتر است امروز که در قدرت و عزت هستیم و تمام دنیا به پیروزی ما اذعان دارند و تأکید می‌کنند که آمریکا برخلاف تمام مقررات، به مدارس، بیمارستان‌ها و زیرساخت‌های ما حمله کرده و در دنیا منفور است، جنگ را پایان دهیم.

رئیس‌جمهور افزود: امروز باور ما این است که تمام فرماندهان و نیروهای مسلح ما با تمام وجود و گرفتن جان خود در کف دست، برای دفاع از کشور آمادگی کامل دارند. آنها نیز باور دارند که دولت با تمام وجود به دنبال خدمت به مردم است. قدرتمندیم و اگر اختلاف باشد، نابود خواهیم شد

پزشکیان تأکید کرد: باید سلایق متفاوت را بپذیریم و بپذیریم که اگر با هم باشیم، قدرتمندیم و اگر اختلاف باشد، نابود خواهیم شد. دشمن در اختلاف طمع کرده است و هنر این است که نگذاریم آتش اختلاف شعله‌ور شود. ما پیرو امیرالمؤمنین امام علی (ع) هستیم که برای حفظ وحدت امت پیامبر (ص) ۲۵ سال سکوت کرد.

رئیس‌جمهور در ادامه با اشاره به تحلیل‌ها و موضع‌گیری‌های غیرمنصفانه از تریبون‌های مختلف درباره مساله بنزین گفت: جدا از بحث محدودیت‌های مالی و محاصره دریایی دشمن که کار صادرات و واردات ما را با مشکل مواجه کرده است، چه کسی گفته دولت باید بنزین ۱۳۰ هزار تومانی بخرد و بعد آن را ۱۵۰۰ تومان بفروشد و در ادامه برای افزایش اعتبار کالابرگ، رفع تعهدات مالی گندم‌کاران، بیمه‌ها، معیشت کارگران، بازنشستگان و کارمندان با محدودیت مواجه شویم؟

دکتر پزشکیان با اشاره به مشکلات تورم و مسائل ناشی از جنگ اظهار داشت: انتقاد از مشکلات تورم و مسائل ناشی از جنگ با شعارهای برخی همخوانی ندارد. وقتی شعار می‌دهیم، باید سختی آن را هم بپذیریم. خداوند در قرآن می‌فرماید که خوف، گرسنگی و نقص در مال و جان وجود دارد. وقتی شعار می‌دهیم و حرف می‌زنیم، باید خود را برای آن آماده کنیم.

رئیس جمهور تأکید کرد: ما مسئولیم که مشکل مردم را حل کنیم. برای من قابل قبول نیست که در این کشور مسئول باشم اما عده‌ای در هزینه معیشت، سلامت و درمان خود مشکل داشته باشند. من به عنوان مسئول باید پاسخگوی نیازهای مردم باشم. آنهایی که دشمن را به تهاجم به ایران دعوت می‌کنند، ایرانی نیستند

رئیس‌جمهور با تجلیل از نقش بی‌بدیل مردم در دفاع از کیان کشور در مقابل تهاجم بیگانگان، گفت: کسانی که در آن سوی مرزها نشسته‌اند و دشمن را به تهاجم به ایران دعوت می‌کنند که انسان از شنیدن آن شرم می‌کند، ایرانی نیستند، اما کسانی که با همه وجود چند ماه در خیابان‌ها ماندند و نقشه دشمنان را خنثی کردند، شایسته قدردانی هستند. همچنین کسانی که نیامدند اما با دشمن هم همکاری نکردند، شایسته قدردانی هستند. امیدوارم بتوانیم این وحدت را روزبه‌روز در کشور تقویت کنیم و متحد شویم.

پزشکیان درباره عملکرد دولت نیز گفت: دولت در تلاش است مشکلات را حل کند. البته در این مدت، با وجود همه مشکلات، دستاوردهای زیادی هم داشتیم که به آنها پرداخته نشد. منکر کمبودها و کاستی‌ها هم نیستیم، اما تلاش داریم با وفاق، کشور را پیش ببریم.

وی خطاب به اعضای جامعه پزشکی ایران اظهار داشت: شما عزیزان جامعه پزشکی ایران نیز به جای اینکه صرفاً درد را بگویید، به درمان بپردازید. امروز مراکز بهداشت ما در محلات، بهتر از هر جای دیگری برای رسیدگی به مردم است.

پزشکیان در پایان تأکید کرد: همه با هم باید برای منسجم‌تر شدن و قوی‌تر شدن و در نهایت ایستادن در مقابل دشمن غدار، جنایتکار، استثمارگر و استعمارگر تلاش کنیم.


۶ ساعت قبل / سایت دیدارنیوز

وال‌استریت‌ژورنال: امارات فشار بر ایران را مرحله‌ای افزایش می‌دهد/ اسپوتنیک: احتمال حمله اسرائیل به ترکیه/ ادعای ترامپ: اگر لازم بود صد بار دیگر هم به ایران حمله می‌کردم!/ آمریکا به چین و متحدانش درباره ایران هشدار داد

دیدارنیوز _ سرویس بین‌الملل: در پی تجاوز نظامی اسرائیل و آمریکا به ایران در روز شنبه ۹ اسفند ۱۴۰۴ و ترور آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر انقلاب، درگیری میان طرف‌ها آغاز شد و در روز چهلم، موقتا جنگ متوقف و آتش‌بس به مدت دو هفته برقرار شد.

به گزارش دیدارنیوز، روز شنبه (۲۲ فروردین)، مذاکرات طولانی میان ایران و آمریکا در اسلام‌آباد پاکستان برگزار شد اما طرفین با وجود مذاکره تا بامداد یکشنبه در اسلام آباد به توافقی نرسیدند. بنابر گزارش رسانه‌های داخلی، گفته می‌شود درخواست‌های آمریکا به ویژه درباره تنگه هرمز و اورانیوم غنی‌شده مانع از دستیابی به توافق شده است.

روز یکشنبه ۱۳ اردیبهشت، ترامپ اعلام کرد که پیشنهاد ایران قابل قبول نیست و مذاکرات در بن‌بست قرار دارد. روز دوشنبه ۱۴ اردیبهشت، حملات موشکی و پهپادی به امارات صورت گرفت، اما ایران این حملات را تایید نکرد. امارات مدعی شده که این حملات از سوی ایران انجام شده است.

پنجشنبه ۱۷ اردیبهشت حملاتی از سوی آمریکا به بندرعباس و قشم صورت گرفت و نیروی دریایی ایران با ناوشکن‌های آمریکایی درگیر شد. همچنین صدای شدید پدافند هوایی در غرب تهران شنیده شد.

دوشنبه شب ۲۸ اردیبهشت، ترامپ مدعی شد که به دلیل درخواست چند کشور عربی، حمله دوباره به ایران را به تعویق انداخته است. بامداد یکشنبه ۳ خرداد، دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا ادعا کرد که به توافق با ایران نزدیک شده‌ایم.

ساعت ۲۲:۳۰ یکشنبه ۱۷ خرداد، جمهوری اسلامی ایران حملات موشکی خود را به اسرائیل، در پاسخ به حملات تل‌آویو به ضاحیه جنوبی بیروت آغاز کرد و تنش‌ها بار دیگر بالا گرفت. بامداد روز دوشنبه ۱۸ خرداد، اسرائیل به مناطقی در ایران حمله کرد. پس از یک روز درگیری نظامی، دو طرف پایان حملات را اعلام کردند.

بامداد روز چهارشنبه ۲۰ خرداد، آمریکا به بهانه سرنگون شدن یک هلی‌کوپتر در تنگه هرمز، انگشت اتهام را به سمت ایران نشانه گرفت و حملاتی را به جنوب کشورمان انجام داد که با پاسخ ارتش و سپاه مواجه شد. روز جمعه ۲۲ خرداد دو طرف از نزدیک شدن به توافق خبر دادند.

بامداد دوشنبه ۲۵ خرداد، ایران و آمریکا از توافق برای پایان جنگ گفتند و بامداد روز پنجشنبه ۲۸ خردادماه مسعود پزشکیان رئیس‌جمهور ایران و دونالد ترامپ رئیس‌جمهور ایالات متحده آمریکا در فاصله زمانی کوتاهی متن یادداشت تفاهم اسلام‌آباد را به‌صورت دیجیتال و غیرحضوری امضا کردند.

روز جمعه ۲۹ خرداد، مذاکرات ایران و آمریکا که قرار بود در سوئیس برگزار شود، لغو شد. روز شنبه ۳۰ خرداد، هیات مذاکره‌کننده ایرانی به سرپرستی محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس راهی سوئیس شد.

روز یکشنبه ۳۱ خرداد، مذاکرات سوئیس با حضور هیات‌های ایرانی و آمریکایی و میانجیگری دو کشور پاکستان و قطر برگزار شد. در پی تهدیدهای ترامپ در شروع مذاکرات، هیات ایرانی اعتراض خود را اعلام کرد و طبق گفته برخی رسانه‌ها مقامات سیاسی ایران از محل مذاکرات خارج شدند.

روز دوشنبه اول تیرماه، آمریکا تحریم نفت و پتروشیمی ایران را تا آخر مرداد لغو کرد.

روز دوشنبه ۸ تیرماه، آمریکا از نشست با ایران در دوحه خبر داد، اما تهران این موضوع را رد کرد.

بامداد ۱۷ تیرماه، آمریکا به بهانه حمله به چند کشتی در تنگه هرمز که ایران را مسوول آن دانسته، به چند شهر جنوبی کشورمان حمله کرد و ترامپ از پایان آتش‌بس با ایران خبر داد. در واکنش به این تجاوز نظامی، ارتش و سپاه مواضع آمریکا را در کشور‌های عربی هدف قرار دادند.

بامداد روز جمعه ۱۹ تیرماه، پیکر رهبر شهید انقلاب اسلامی و خانواده ایشان در حرم امام رضا (ع) به خاک سپرده شد.

روز شنبه ۳ مرداد و پس از حدود ۲ هفته، حملات آمریکا به جنوب ایران متوقف شد. بامداد روز پنجشنبه ۸ مرداد، آمریکا به بهانه حملات سپاه به پایگاه این کشور در اردن، بار دیگر به جنوب ایران حملات هوایی انجام داد.

ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا روز ۲۹ مرداد از آغاز عملیات اقتصادی خردکننده بی‌سابقه علیه جمهوری اسلامی ایران خبر داد.

لازم به ذکر است، اینترنت بین‌الملل در کشورمان که از زمان حمله هوایی روز شنبه (۹ اسفندماه ۱۴۰۴) به ایران قطع شده بود، سرانجام بعدازظهر روز سه‌شنبه ۵ خرداد ۱۴۰۵ پس از ۸۸ روز وصل شد هرچند که محدودیت‌ها و فیلترینگ شدید همچنان برقرار است.

 

پوشش زنده خبر‌های جنگ، مذاکرات، تحولات منطقه و جهان در روز جمعه ۳۰ مرداد ۱۴۰۵:

 

ساعت: ۱۰:۰۰/ وال‌استریت‌ژورنال: امارات فشار بر ایران را مرحله‌ای افزایش می‌دهد

وال‌استریت‌ژورنال به نقل از منابع آگاه گزارش داد محدود کردن مبادلات با ایران از سوی امارات بخشی از برنامه‌ای از پیش طراحی‌شده برای افزایش فشار و بازدارندگی بوده است.

بر اساس این گزارش، ابوظبی قصد قطع کامل روابط با تهران را ندارد و رویکرد خود را بر تشدید تدریجی محدودیت‌ها قرار داده است.

این منابع می‌گویند امارات ابتدا محدودیت‌های حمل‌ونقل کالا را افزایش خواهد داد و در صورت ادامه تنش‌ها، ممکن است اقدامات گسترده‌تری علیه نهاد‌های مرتبط با ایران در نظر بگیرد.

ساعت: ۰۹:۴۴/ گزارش اسپوتنیک از احتمال حمله اسرائیل به ترکیه

به گزارش رسانه اسرائیلی، برنامه‌ریزان استراتژیک اسرائیل به این نتیجه رسیده‌اند که ضمانت‌های دفاع جمعی از دارایی‌های نظامی ترکیه که در خارج از مرز‌های ترکیه فعالیت می‌کنند، محافظت نمی‌کند.

در این گزارش آمده است که محاسبه این است که نیرو‌های ترکیه مستقر در سوریه به طور خودکار تحت پوشش ماده ۵ قرار نمی‌گیرند.

فرض اسرائیل بر این است که در صورت تشدید اوضاع، ناتو دخالت نخواهد کرد.

دفتر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، اعلام کرد که سوریه ظاهراً با اجازه دادن به استقرار نیرو‌های ترکیه در پایگاه هوایی ابوالظهور، در آستانه نقض توافق‌های امنیتی با اسرائیل است.

ساعت: ۰۸:۰۴/ آمریکا به چین و متحدانش برای تشدید فشار اقتصادی و انزوای ایران هشدار داد

ایالات متحده به متحدان خود و چین هشدار داد که به کارزار جدید دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، برای منزوی کردن اقتصاد ایران بپیوندند.

قرار است شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور چین، در تاریخ ۲۴ سپتامبر (دوم مهرماه) به آمریکا سفر کند. 

ایران تهدید‌های آمریکا را «تروریسم اقتصادی» خواند و گفت این تهدید‌ها شکست خواهند خورد. ترامپ وعده داده است که «کوبنده‌ترین» عملیات اقتصادی تاریخ را علیه ایران اجرا کند.

اسکات بسنت، وزیر دارایی آمریکا، هم اظهارات رئیس‌جمهور را تکرار کرد و بر فشار اقتصادی بر تهران تأکید کرده است.

ترامپ و وزیر دارایی هنوز جزئیات اقداماتی را که قرار است علیه ایران انجام دهند، اعلام نکرده‌اند.

بسنت گفت که روز دوشنبه آینده در یک نشست خبری جزئیات بیشتری در این مورد ارائه خواهد کرد.

ساعت: ۰۵:۴۱/ کپلر: روز پنجشنبه تنها هفت شناور در تنگه هرمز تردد کردند

به نقل از بی بی سی، داده‌های اولیه کشتیرانی نشان می‌دهد که عبور کشتی‌ها از تنگه هرمز در روز پنجشنبه نسبت به روز قبل کاهش یافته است.

تردد کشتی‌ها در این تنگه، در بحبوحه نگرانی‌های فزاینده و در حالی که مذاکرات صلح ایران و آمریکا همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد، تحت تاثیر قرار گرفته است.

به گزارش رویترز، داده‌های شرکت دریابی دریایی کپلر نشان می‌دهد که تنها هفت کشتی باری در روز پنجشنبه از تنگه هرمز عبور کرده‌اند.

بنا به آمار کپلر، این تعداد معادل نصف کشتی‌هایی است که روز چهارشنبه از این منطقه عبور کردند. از این هفت شناور، چهار کشتی وارد تنگه هرمز شده و سه کشتی از آن خارج شدند.

به گزارش کپلر هیچ یک از این شناورها، نفتکش یا تانکر گاز طبیعی مایع نبوده است. با این حال، داده‌ها نشان می‌دهد که یک کشتی بسیار بزرگ حامل گاز پروپان و بوتان، از طریق مسیر ایران از تنگه هرمز خارج شده است.

در روز‌های اخیر دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، بار‌ها تاکید کرده که آمریکا کنترل این تنگه را در اختیار دارد.

ساعت: ۰۳:۳۷/ گزارش‌ها از توقیف یک نفتکش در خلیج عدن به دست افراد مسلح

گزارش‌های امنیت دریایی حاکی است که یک نفتکش در آب‌های نزدیک سواحل یمن به دست شش فرد مسلح توقیف و به سوی سومالی هدایت شده است.

سازمان عملیات تجارت دریایی بریتانیا گفته که این کشتی هنگام حرکت به سمت غرب در خلیج عدن با یک قایق غیرمجاز روبه‌رو شد و پیام اضطراری ارسال کرد.

در ماه‌های اخیر حملات دزدان دریایی سومالی پس از بیش از یک دهه بار دیگر افزایش یافته است.

این حمله همزمان با تهدید‌های ایران درباره استفاده از حوثی‌های یمن برای مختل کردن کشتیرانی در دریای سرخ اتفاق افتاده است.

ساعت: ۰۲:۲۵/ تحریم‌های تازه آمریکا علیه حزب‌الله؛ تاکید بر ارتباط این گروه با ایران

آمریکا تحریم‌های تازه‌ای علیه حزب‌الله لبنان اعلام خواهد کرد و همزمان این گروه را بار دیگر در چارچوب تحریم‌های مربوط به تروریسم طبقه‌بندی می‌کند؛ اقدامی که هدف آن برجسته کردن ارتباط حزب‌الله با حکومت ایران عنوان شده است.

براساس بیانیه‌ای که رویترز مشاهده کرده، وزارت دارایی آمریکا حزب‌الله را بار دیگر به عنوان «تروریست جهانی به‌طور ویژه تعیین‌شده» معرفی می‌کند و می‌گوید که این گروه «در خدمت حکومت ایران و تحت فرمان نیروی قدس سپاه پاسداران» فعالیت می‌کند.

یک مقام آمریکایی به رویترز گفت که هدف از این اقدام، تاکید بر این است که حزب‌الله به نمایندگی از حکومت ایران عمل می‌کند و همچنین به‌روزرسانی مستندات رسمی درباره ارتباط این گروه با نیروی قدس سپاه پاسداران است.

حزب‌الله نخستین بار در سال ۲۰۰۱ در این چارچوب تحریمی قرار گرفت و آمریکا این گروه را همچنین در فهرست «سازمان‌های تروریستی خارجی» قرار داده است.

وزارت دارایی آمریکا روز پنجشنبه همچنین ۱۰ نفر را به اتهام انتقال مخفیانه پول برای حزب‌الله تحریم کرده است.

مقام آمریکایی گفت که این اقدامات جدا از تحریم‌های گسترده‌تری است که واشنگتن قصد دارد علیه ایران اعمال کند. اسکات بسنت، وزیر دارایی آمریکا، پیشتر گفته بود روز دوشنبه درباره «سخت‌ترین تحریم‌های تاریخ» علیه ایران توضیح خواهد داد.

ساعت: ۰۱:۵۵/ ادعای ترامپ: اگر لازم بود صد بار دیگر هم به ایران حمله می‌کردم

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در مصاحبه‌ای با شبکه رادیویی "دبلیو‌ای‌بی‌سی۷۷" با قاطعیت از تصمیم خود برای حمله به ایران دفاع کرده و گفت: «اگر لازم بود، صد بار دیگر هم همین کار را می‌کردم. آنها نمی‌توانند سلاح هسته‌ای داشته باشند و نخواهند داشت.»

او بار دیگر با تکرار این که ایران از نظر نظامی و رهبری کاملا تضعیف شده، مدعی شد: «آن‌ها البته هنوز تعدادی موشک و پهپاد دارند، اما توانایی‌شان برای ساخت این تجهیزات در حال حاضر در مقایسه با پنج ماه پیش بسیار پایین است. آنها پنج ماه پیش حملات مؤثری انجام می‌دادند، اما حالا برایشان دشوار است که هر هدفی را مورد حمله قرار دهند.»

ترامپ در ادامه افزود: «آن‌ها در وضعیت بدی قرار دارند. نرخ تورم‌شان به ۳۰۰ درصد رسیده است. پول ملی‌شان بی‌ارزش شده، نیرو‌های نظامی‌شان حقوق دریافت نمی‌کنند. برای همین در شرایط بسیار بدی قرار دارند.»

ادامه دارد ..


۳۳ دقیقه قبل / خبرگزاری برنا

پیام وزیر خارجه سوریه به ایران

اسعد الشیبانی وزیر خارجه سوریه در جریان سفر به اسلام آباد در گفت‌وگو با رسانه‌های محلی پاکستان، ترکیه را «شریک اصلی» دمشق در روند بازسازی سوریه توصیف کرد.

به گزارش آناتولی، الشیبانی درخصوص توافق مکه که میان ترکیه، پاکستان و عربستان به امضا رسید گفت که سوریه در حال بررسی این موضوع است و هنوز درباره پیوستن یا نپیوستن به این ائتلاف تصمیمی نگرفته است.

وی در ادامه در خصوص هرگونه ارتباط احتمالی با ایران در گزافه‌گویی علیه ایران مدعی شد که تهران پیش از هرچیزی باید به آنچه در جریان «انقلاب مردم سوریه علیه نظام بشار اسد» انجام داده است، اذعان کند.

وی در ادامه نقشی که پاکستان در روند گفت‌وگو میان آمریکا و ایران ایفا می‌کند را تمجید کرد و توضیح داد که اسلام آباد تاکنون هیچ پیشنهادی برای میانجگیری میان سوریه و ایران ارائه نکرده است.

در خصوص روابط سوریه و اسرائیل، وزیر خارجه سوریه گفت که همچنان بحث درباره هرگونه توافق استراتژیک «خیلی زود» است.

وی تاکید کرد که اولویت اول سوریه توقف حملات اسرائیل است.

الشیبانی خاطر نشان کرد که «سوریه کشوری دارای حاکمیت» است و اسرائیل نباید برای دمشق درباره ائتلاف‌ها یا شراکت‌هایش تعیین تکلیف کند.

همچنین عاصم منیر، رئیس ستاد ارتش پاکستان، با اسعد الشیبانی، دیدار و در خصوص فضای امنیتی منطقه‌ای و راه‌های تقویت همکاری‌های دفاعی و امنیتی بین دو کشور گفت‌وگو کرد.

به گزارش روزنامه پاکستانی داون، در این بیانیه منتشر شده توضیح داده شده است که دو طرف در مورد مسائل مورد علاقه مشترک، چشم‌انداز امنیتی منطقه و راه‌های تقویت همکاری‌های دوجانبه در زمینه‌های دفاعی و امنیتی گفت‌وگو کردند.

منیر بر روابط تاریخی عمیق و ریشه‌دار برادری بین پاکستان و سوریه و بر اهمیت تلاش‌های هماهنگ و اقدام مشترک برای مقابله با چالش‌های امنیتی مشترک تأکید کرد.

از سوی دیگر، الشیبانی از نقش ارتش پاکستان در ارتقای صلح و ثبات منطقه‌ای تقدیر کرد.

هر دو طرف بر تعهد خود برای تقویت روابط دوجانبه و گسترش همکاری در بخش‌های دفاعی و امنیتی تأکید کردند.

پیشتر روز پنجشنبه، اسعد حسن الشیبانی در مورد روابط دوجانبه و راه‌های تقویت آنها در زمینه‌های مختلف با شهباز شریف، نخست‌وزیر پاکستان، گفت‌وگو کرده بود. طبق بیانیه وزارت امور خارجه و مهاجران سوریه، این امر در جریان دیدار الشیبانی و شریف در اسلام آباد، پایتخت پاکستان، به عنوان بخشی از سفر رسمی وزیر سوریه به پاکستان، صورت گرفت.

در این بیانیه آمده است که دو طرف در مورد «روابط دوجانبه و راه‌های تقویت آنها بین دو کشور دوست در زمینه‌های مختلف برای خدمت به منافع مشترکشان» گفت‌وگو کردند.

در طول این دیدار، الشیبانی از «نقش سازنده پاکستان در ارتقای صلح و ثبات منطقه‌ای» تمجید کرد. همچنین الشیبانی با همتای پاکستانی خود، محمد اسحاق دار، در مورد راه‌های تقویت همکاری‌های دوجانبه در زمینه‌های مورد علاقه متقابل، علاوه بر تحولات منطقه‌ای، گفت‌وگو کرد. در این دیدار، طبق بیانیه وزارت امور خارجه پاکستان، دو وزیر بر استحکام «روابط برادرانه ریشه‌دار» بین سوریه و پاکستان تأکید کردند.

روز چهارشنبه، الشیبانی در رأس یک هیئت عالی‌رتبه وارد پاکستان شد و این اولین سفر وزیر امور خارجه سوریه به این کشور در ۱۹ سال گذشته بود.

انتهای پیام




 احتمال وقوع سیل در پنج استان کشور
۲۴ ساعت قبل / خبرگزاری ایسکانیوز

احتمال وقوع سیل در پنج استان کشور

سخنگوی سازمان مدیریت بحران کشور از احتمال وقوع سیل در پنج استان به دنبال صدور هشدار سطح نارنجی از سوی سازمان هواشناسی مبنی بر تشدید بارش‌ها خبر داد.

 کشنده با راننده ۱۶ ساله و فاقد گواهینامه در خراسان شمالی توقیف شد
۲۳ ساعت قبل / سایت ایران آنلاین

کشنده با راننده ۱۶ ساله و فاقد گواهینامه در خراسان شمالی توقیف شد

رئیس پلیس راه خراسان شمالی از توقیف یک دستگاه کشنده با راننده ۱۶ ساله و فاقد گواهینامه خبر داد و گفت: رانندگی با وسایل نقلیه سنگین بدون مهارت و صلاحیت قانونی خطرآفرین است.

 پورجمشیدیان خبر داد: مساعدت دولت برای خرید و واردات اتوبوس
۲۴ ساعت قبل / سایت ایران آنلاین

پورجمشیدیان خبر داد: مساعدت دولت برای خرید و واردات اتوبوس

رئیس ستاد مرکزی اربعین حسینی تاکید کرد: یک مصوبه برای خرید و واردات دو هزار دستگاه اتوبوس و یک مصوبه سه هزار دستگاهی داریم، اما در روند خرید و واردات اتوبوس مشکلاتی وجود دارد که به دلیل دخیل بودن دستگاه‌های مختلف، زمان‌بر می‌شود.

 در نقد درگیری مجالس عزاداری |  انصاف نیوز
۲۴ ساعت قبل / سایت انصاف نیوز

در نقد درگیری مجالس عزاداری | انصاف نیوز

علی برقراری در یادداشت ارسالی به انصاف نیوز با عنوان «در نقد درگیری مجالس عزاداری» نوشت:

 نتایج بررسی ظرفیت پذیرش پزشکی به‌زودی اعلام می‌شود - تسنیم
۲۴ ساعت قبل / خبرگزاری تسنیم

نتایج بررسی ظرفیت پذیرش پزشکی به‌زودی اعلام می‌شود - تسنیم

وزیر بهداشت اعلام کرد نتایج بررسی ظرفیت پذیرش پزشکی به‌زودی اعلام می‌شود.

 انهدام باند سارقان طلافروشی‌ها در خراسان جنوبی
۱۹ ساعت قبل / سایت تابناک

انهدام باند سارقان طلافروشی‌ها در خراسان جنوبی

فرمانده انتظامی خراسان جنوبی از انهدام باند حرفه‌ای سارقان طلافروشی‌ها و کشف بیش از ۱۰ میلیارد تومان طلاجات مسروقه خبر داد.