قیمت طلا امروز




 روزنامه پیام ما / ۱۴۰۵/۰۵/۱۲

موزه لنج‌سازی گوران

موزه زنده روستای گوران قشم با همکاری جایکا و مردم بومی برای حفظ هنر لنج‌سازی، احیای شناورهای چوبی و توسعه گردشگری پایدار راه‌اندازی شده است.
 موزه لنج‌سازی گوران

همکاری شما با جایکا از کجا آغاز شد و روستای گوران چگونه به یکی از طرح‌های پایلوت این آژانس تبدیل شد؟

من همواره دغدغه معرفی و برندسازی روستای گوران را داشتم. به همین دلیل، با ژئوپارک منطقه آزاد قشم ارتباط گرفتم و از آن‌ها زمینی برای احداث موزه گوران دریافت کردم. پس از حضور جایکا در جزیره، تصمیم گرفتم با فعالیت‌های این آژانس آشنا شوم و با آن‌ها همکاری کنم.

شنیده بودم ژاپنی‌ها افرادی برنامه‌ریز و هدفمند هستند و پشتکار بالایی دارند. به همین دلیل، با جایکا ارتباط گرفتم و کارشناسان آن را به گوران دعوت کردم. کارشناسان جایکا از اواخر سال ۱۳۹۴ تا اواخر سال ۱۳۹۷ در جزیره قشم حضور داشتند. پروژه جایکا سه‌ساله بود و آن‌ها یک سال در روستای گوران فعالیت کردند. پروژه جایکا در قشم چه مدت ادامه داشت و چه حوزه‌هایی را دربر می‌گرفت؟

قرار بود چهار سال در قشم بمانند، اما سازمان منطقه آزاد قشم اعلام کرده بود که آن‌ها فقط می‌توانند طرحی سه‌ساله را اجرا کنند. علاوه بر پروژه اصلی، چند طرح پایلوت را انتخاب کردند تا مشارکت از پایین به بالا و همکاری مردم با مسئولان را نشان دهند. روستای گوران یکی از طرح‌های پایلوت جایکا بود.

طرح گیاهان دارویی، ریشه‌کنی درخت کهور پاکستانی، پرورش جلبک، فاضلاب، احیای باغ‌های سنتی، صنایع‌دستی و آموزش درباره تالاب جنگل حرا در سه روستا، از دیگر طرح‌های پایلوت جایکا بودند. افرادی که با جایکا همکاری کردند و از کارشناسان این آژانس آموختند، از بهترین فعالان جزیره قشم بودند و اکنون از چهره‌های مهم حوزه آموزش گردشگری قشم به شمار می‌روند. آموزش‌های جایکا چه تأثیری بر توانایی و مسیر حرفه‌ای فعالان بومی گردشگری قشم گذاشت؟

مسئولان جایکا فعالیت‌ها و پروژه‌های مربوط به صنایع‌دستی را در لافت اجرا کردند. آن‌ها به فعالان تالاب جنگل حرا و روستاهای کووه‌ای، سهیلی، دهخدا و طبل آموزش‌های گردشگری ارائه دادند.

مسئولان، کارشناسان و مدرسان جایکا بسیاری از بومیان روستاهای جزیره قشم را آموزش دادند و اکنون این افراد جزو موفق‌ترین فعالان گردشگری جزیره هستند. تعاونی توسعه روستایی بندر تاریخی گوران و موزه فضای باز شناورهای چوبی چگونه شکل گرفتند؟

اکنون در گوران یک شرکت تعاونی برای روستا ایجاد کرده‌ام که ۹۹ نفر از مردم روستا عضو آن هستند و مدیریت آن را نیز بر عهده دارم. «تعاونی توسعه روستایی بندر تاریخی گوران» محلی برای دریافت مجوزها و تعریف فعالیت‌های مختلف برای روستای گوران شد. جایکا نیز پروژه ما را پذیرفت. سپس موزه گوران، یعنی موزه فضای باز شناورهای چوبی، ایجاد شد و زیر نظر این شرکت تعاونی فعالیت خود را آغاز کرد.

هدف ما از ایجاد این موزه، حفاظت از میراث لنج‌سازی و قایق‌سازی و احیای دریانوردی با شناورهای بادبانی در قشم بود. کسب درآمد برای مردم روستا و لنج‌سازان نیز از دیگر اهداف ما به شمار می‌رفت. جایکا چه حمایت‌هایی از طرح موزه گوران کرد و مهم‌ترین آموزه این همکاری برای شما چه بود؟

پس از پذیرفته‌شدن طرح پایلوت، جایکا حدود ۴۰ هزار دلار به فعالیت‌های آموزشی کمک کرد. این کسب‌وکار بهانه‌ای شد تا در کنار تیم جایکا، آموزش‌های عملی و غیرمستقیم ببینیم؛ آموزش‌هایی درباره مدیریت، کسب‌وکار، بوم کسب‌وکار و چگونگی شناسایی داشته‌های منطقه. به این معنا که ابتدا داشته‌ها، میراث و توانایی‌هایمان را بررسی کنیم و سپس یاد بگیریم چگونه از آن‌ها بهره ببریم. خروج کارشناسان جایکا چه خلأیی ایجاد کرد و فعالیت‌های موزه پس از پایان این همکاری چگونه ادامه یافت؟

زمانی که کارشناسان جایکا از قشم رفتند، احساس کردیم مادری دلسوز را از دست داده‌ایم. ما همواره در فعالیت‌هایمان یک حامی و مشاور حرفه‌ای داشتیم و در کنار او چالش‌ها را به‌سادگی حل می‌کردیم. پس از رفتن کارشناسان جایکا از جزیره، دیگر کسی را نداشتیم که ما را راهنمایی و هدایت کند.

یک سال پس از رفتن کارشناسان جایکا از قشم، همه‌گیری کرونا آغاز شد. این اتفاق موجب شد بسیاری از فعالان گردشگری انگیزه خود را از دست بدهند و فعالیت‌هایشان را ادامه ندهند. در همان سال‌ها، دوست دلسوز دیگری به ما اضافه شد؛ سرکار خانم «یاسمن اسماعیلی». پیش از آنکه با او همکاری کنیم، از طریق خانم امینی، خود را به ایکوم معرفی کردیم و در سال ۲۰۱۹ رتبه خلاقیت و نوآوری ایکوم را به دست آوردیم.

در سال ۲۰۲۲ نیز رتبه خلاقیت و نوآوری را در میان موزه‌های خصوصی کسب کردیم. موزه فضای باز شناورهای چوبی گوران به‌صورت تعاونی و زیر نظر تعاونی گوران فعالیت می‌کند. تمام ساحل گوران به مساحت ۴٫۸ هکتار از سوی سازمان منطقه آزاد قشم به موزه اختصاص داده شده است. دوسوم این موزه در خشکی و یک‌سوم آن در دریا قرار دارد. چرا موزه گوران را یک «موزه زنده» می‌دانید و گردشگران در آن چه می‌بینند؟

همه این بخش‌ها موزه زنده گوران را تشکیل می‌دهند؛ جایی که گردشگران می‌توانند در دریا، جنگل و ساحل، اسکله‌ها، کسب‌وکار مردم بومی، تعمیر قایق‌ها و فعالیت کارگاه‌های لنج‌سازی را مشاهده کنند. لنج‌سازی چه جایگاهی در میراث فرهنگی مردم گوران دارد؟

اگر لنج‌ساز گورانی یا جنوبی تاکنون صنعتگر معرفی می‌شد، امروز به‌عنوان هنرمند دیده می‌شود. مردم می‌دانند که لنج‌سازی یک هنر است، نه صرفاً یک کسب‌وکار.

در حقیقت، لنج‌سازی هنری است که سینه‌به‌سینه منتقل شده و باید همچنان حفظ شود و به نسل‌های بعدی آموزش داده شود. در هنر لنج‌سازی، لنج بدون استفاده از طرح یا نقشه کاغذی ساخته می‌شود. لنج‌سازی یکی از بزرگ‌ترین صنایع‌دستی جهان است. چگونه می‌توان دانش لنج‌سازی را حفظ کرد و به نسل‌های جوان‌تر انتقال داد؟

تلاش می‌کنیم این حرفه و هنر را وارد چرخه اقتصادی کنیم. زمانی که وارد چرخه اقتصادی شود، حفظ می‌شود و دیگر نیازی نیست برای نگه‌داشتن آن بجنگیم.

ما این الگوی گردشگری را ایجاد کردیم تا شناورها از صفر در کارگاه‌های لنج‌سازی احیا شوند. فعالیت‌ها را در آغاز با ایده آقای «محمد گورانی»، از دوستان موزه، شروع کردیم. او طرحی ارائه کرد و آن را بازسازی کرد. پس از اجرای طرح او، دو نفر دیگر از دوستان نیز شناوری را احیا کردند و در نتیجه، سه شناور برای بازدید گردشگران در موزه قرار گرفت. بازگرداندن شناورهای چوبی به چرخه گردشگری با چه موانع قانونی و فنی روبه‌رو بود؟

چند سال با سازمان بنادر در تعامل و مذاکره بودیم تا تأییدیه این سازمان را برای شناورها دریافت کردیم.

اداره بنادر آن زمان می‌گفت: «شما باید شناورها را از نو بسازید و برخی استانداردها را رعایت کنید تا بتوانیم اجازه ساخت این شناورها را بدهیم.»

ما گفتیم شهرهای فعال در صنعت گردشگری در سراسر دنیا از ظرفیت‌های بومی خود بهره می‌برند، اما ما همچنان از این ظرفیت‌ها بی‌بهره‌ایم.

شناورهای ما را به قطر، دبی، کویت و بحرین می‌برند. از سوی دیگر، زنگبار، هند، ترکیه، بودروم، کشورهای اروپایی و خود آمریکا نیز از ظرفیت این شناورها برای گردشگری و تفریح استفاده می‌کنند. حتی کسانی که مقررات سازمان بین‌المللی دریانوردی یا «IMO» را تدوین می‌کنند و خود در اروپا و آمریکا ساکن هستند، سنت‌هایشان را حفظ می‌کنند و برای قوانینشان تبصره دارند؛ اما وقتی نوبت به ما می‌رسد، می‌گویند این مقررات وحی منزل است و باید استانداردهای جهانی رعایت شود.

چند سال پیگیر این موضوع بودیم و خوشبختانه توانستیم مسئولان را متقاعد کنیم. سازمان بنادر نیز مجوز ثبت موقت نخستین شناور چوبی گردشگری را برای ما صادر کرد و نخستین شناور چوبی گردشگری از نوع «ترتر» را ساختیم. احیای شناورهای چوبی چگونه می‌تواند به رونق دوباره کارگاه‌های لنج‌سازی کمک کند؟

اکنون با سرمایه‌گذاری خصوصی من و دوستانم، در حال احیا و بازسازی شناورها هستیم. این کار می‌تواند اقدامی مؤثر برای ورود صنعت لنج‌سازی به چرخه اقتصادی باشد. پس از انجام این اقدامات، می‌توانیم پرونده‌ای تهیه کنیم و برای ثبت جهانی به یونسکو ارائه دهیم.

وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و سازمان بنادر نیز باید از ما حمایت کنند و برای ساخت این شناورها تسهیلات کم‌بهره ارائه دهند تا بتوانیم کارگاه‌های بیشتری را در گوران احیا کنیم. زمانی که لنج‌سازی رونق بگیرد، مردم بومی و فعالان این صنعت‌ـ‌هنر ناچارند نیروی انسانی موردنیازشان را از میان مردم بومی استخدام کنند. این افراد نیز پس از چند سال کار در کنار استادکاران، هنر لنج‌سازی را می‌آموزند. با این اقدامات می‌توانیم این صنعت را از نسل کنونی به نسل آینده منتقل کنیم. در گام بعدی نیز قصد داریم از مسئولان و مدیران دعوت کنیم تا از موزه ما دیدن کنند. میراث دریانوردی قشم چه روایت‌های تاریخی و فرهنگی ناشناخته‌ای در خود دارد؟

در قشم به‌اندازه‌ای داستان‌های واقعی و جذاب وجود دارد که دیگر نیازی به داستان‌های فانتزی نداریم. پیشینیان و نیاکان ما دریانوردان بسیار ماهری بودند. قشم و تنگه هرمز در گذشته از پایگاه‌های اصلی پادشاهی هرمز بودند. مردم بومی روستاهای مختلف، ۹ ماه از سال را در قشم نبودند و به کشورهای دیگر سفر می‌کردند.

تعداد زیادی از مردم بومی قشم با کشتی‌های بادبانی به سفر می‌رفتند؛ از هند و آفریقا گرفته تا مالزی و سرزمین‌های دیگر. در این سفرها علاوه بر کالاهای تجاری، داشته‌های فرهنگی نیز جابه‌جا می‌شدند. مردم در مراوده با ساکنان دیگر کشورها، زبان می‌آموختند، با فرهنگ‌ها و کسب‌وکارهای مختلف آشنا می‌شدند و نگاه و جهان‌بینی جهانی‌تری پیدا می‌کردند.

نیاکان ما افرادی تاجرمسلک بودند که درعین‌حال همواره صلح می‌خواستند؛ چراکه برای برخورداری از تجارت پایدار باید صلح برقرار باشد. صلح، امانت‌داری، اخلاق و منش نیک، تجارت پایدار را به همراه می‌آورند. برای نمونه، می‌گویند جنوبی‌ها خون‌گرم هستند؛ زیرا برای موفقیت در تجارت و مذاکرات باید خون‌گرم و مردم‌دار باشید.

از سوی دیگر، این جزیره تنوع فرهنگی بالایی دارد. بیش از ۶۰ روستا با خرده‌فرهنگ‌های متنوع در این جزیره وجود دارند که هریک جذابیت‌های منحصربه‌فرد خود را دارند. بسیاری از واژه‌های زبان بومی مردم روستاهای قشم، ریشه در واژه‌های فارسی باستان دارند و این موضوع برای ایرانیان بسیار جذاب است. آیا توجه به نفت و گاز باعث شده است ارزش‌های فرهنگی و ظرفیت‌های گردشگری قشم در حاشیه قرار بگیرند؟

بله تجارت نفت و گاز با دیگر کشورها نیز در این زمینه مؤثر بوده است. ای‌کاش نفت و گاز نداشتیم. به‌هرروی، ما علاوه بر منابع طبیعی و زیرزمینی مانند نفت و گاز، میراث فرهنگی و خرده‌فرهنگ‌های بومی ارزشمندی نیز داریم که باید از آن‌ها حفاظت کنیم و در کانون توجه قرار دهیم؛ اما متأسفانه ارزش‌های فرهنگی‌مان در حال از دست رفتن است. چه عواملی هنر لنج‌سازی قشم را در معرض فراموشی قرار داده‌اند؟

لنج‌ها در حمل بار استفاده می‌شدند، اما اکنون کشتی‌های مدرن جایگزین لنج‌ها و کشتی‌های بادبانی شده‌اند. چه الگویی می‌تواند سرمایه‌گذاری، گردشگری و حفظ زندگی روستایی را در قشم به یکدیگر پیوند دهد؟

در ژاپن طرحی اجرا شده بود که بسیار جالب بود. در روستای «هیرگاشی»، دولت هم برای مردم اقامتگاه‌های بوم‌گردی ایجاد کرده بود و هم از کشاورزی حمایت می‌کرد. برای پشتیبانی از کشاورزی نیز الگویی طراحی کرده و اعتماد مردم را جلب کرده بود. برای نمونه، به مدت پنج سال به مردم اعلام کرده بود: «اگر موز و آناناس بکارید، محصولات شما را خریداری می‌کنیم.» به‌این‌ترتیب، هم شبکه خرید محصولات شکل گرفت و هم مهاجرت معکوس از شهر به روستا آغاز شد.

بااین‌حال، جوانان همچنان دوست داشتند از روستا مهاجرت کنند. جوان می‌خواهد به شهر برود و زندگی مدرن را تجربه کند. این اتفاق باعث شد طرح دیگری بر مبنای الگوی بوم‌گردی اجرا شود. پیرمردان و پیرزنانی که در روستا می‌ماندند، در معرض افسردگی و تنهایی بودند؛ اما بوم‌گردی موجب شد گردشگران با مردم بومی ارتباط برقرار کنند و سالمندان روستا نیز از افسردگی و تنهایی رهایی یابند.



۱ ساعت قبل / سایت آوش

جامعه ایران صرفا همان چند نفری نیست که شعار می‌دهند

سیدرضا صالحی امیری، با تشریح اقدامات دو سال گذشته این وزارتخانه با تأکید بر اینکه مسعود پزشکیان «پرچمدار رفاه و وفاق ملی» است، گفت: رئیس‌جمهور، مسیر دولت چهاردهم را بر مبانی فکری، قرآنی و نهج‌البلاغه بنا کرده و امروز بیش از هر زمان دیگری، حفظ وفاق و انسجام ملی را برای تأمین امنیت و آرامش جامعه ضروری می‌داند؛ باور دارم که پزشکیان در پایان دوره، کارنامه خوبی در آشتی با ایرانیان خارج از کشور خواهد داشت.

وی با تشریح عملکرد و برنامه‌های وزارت میراث فرهنگی، از ایجاد مشوق‌های جدید برای سرمایه‌گذاری، فعال بودن حدود ۳۸۰۰ پروژه گردشگری، افزایش تسهیلات این حوزه به بیش از ۵۰ همت، برنامه جذب دو میلیون گردشگر و درآمد ۶ میلیارد یورویی تا سال ۱۴۰۷، تمرکز بر جذب گردشگران کشورهای هدف، تقویت گردشگری سلامت، آشتی با ایرانیان خارج از کشور، صیانت از میراث فرهنگی و توسعه اقتصاد صنایع دستی خبر داد.

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی، گردشگری را مقوله‌ای دانست که به سه مفهوم اساسی «جذابیت، زیرساخت و امنیت» گره خورده است و اظهار کرد: گردشگران جهان به جایی سفر می‌کنند که جذابیت کافی داشته باشد؛ این جذابیت می‌تواند میراث تاریخی و فرهنگی، طبیعی یا دریایی باشد.

وی با اشاره به وضعیت زیرساخت‌های گردشگری کشور گفت: ایران در این حوزه پیشرفت‌های خوبی داشته است، اما همچنان با استاندارد ایده‌آل و جهانی فاصله دارد و به همین دلیل، یکی از اولویت‌های جدی دولت پزشکیان، حل مسئله زیرساخت‌های گردشگری است.

صالحی‌امیری افزود: در ایران بزرگ، ایران تمدنی و ایران زیبا، حدود ۲۳ هزار مرکز اقامتی و گردشگری و حدود هزار و ۵۰۰ هتل وجود دارد، اما برای رسیدن به استانداردهای جهانی باید سرمایه‌گذاری و توسعه زیرساخت‌ها با سرعت بیشتری دنبال شود.

سه هزار و هشتصد پروژه گردشگری در سراسر کشور در حال اجراست

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در ادامه این گفت‌وگو اظهار کرد: یکی از اولویت‌های جدی که در سال اخیر تعریف و بر آن پایبند بوده‌ایم، ایجاد ساختاری با عنوان مرکز اقتصادی و سرمایه‌گذاری در وزارت میراث فرهنگی برای توسعه زیرساخت‌هاست و برای این منظور نیز برنامه مدونی تدوین کرده‌ایم.

وی افزود: در حال حاضر حدود سه هزار و هشتصد پروژه گردشگری در سراسر کشور روی زمین است که ۱۰۰ درصد این پروژه‌ها در اختیار بخش خصوصی قرار دارد. تصمیم دولت این است که در حوزه‌ای که متعلق به بخش خصوصی است، مداخله نکند و تمام تلاش دولت بر سیاست‌گذاری، ایجاد تسهیلات، صدور مجوز و رفع موانع متمرکز باشد.

صالحی‌امیری تأکید کرد: رسالت دولت در حوزه گردشگری، سیاست‌گذاری، حمایت، فراهم کردن تسهیلات، برداشتن موانع، صدور مجوز و نظارت کافی است و دولت پزشکیان این اصل را در گردشگری مورد توجه جدی قرار داده است.

به گفته او، در شرایط فعلی برای حدود سه هزار و هشتصد پروژه فعال گردشگری، حدود هزار و سیصد همت سرمایه‌گذاری در کشور وجود دارد و دولت تلاش کرده است بستر لازم را برای حضور و فعالیت بخش خصوصی فراهم کند.

پنج مشوق بزرگ برای توسعه زیرساخت‌های گردشگری

وزیر میراث فرهنگی با تشریح سیاست‌های دولت برای ایجاد مشوق‌های سرمایه‌گذاری در صنعت گردشگری گفت: یکی از اصول اساسی در حوزه زیرساخت، ایجاد مشوق‌های لازم برای سرمایه‌گذاری است که در دو سال گذشته اتفاقات مهمی در این زمینه رخ داده است. یکی از اقدامات مهم دولت که در۴۰ سال گذشته سابقه نداشته، ارائه پنج مشوق بزرگ برای گردشگری در ایران بوده است.

صالحی‌امیری نخستین مشوق را تخفیف در عوارض شهرداری‌ها عنوان کرد و گفت: در گفت‌وگو با شهرداری‌ها مقرر شده است برای ایجاد هتل و زیرساخت‌های گردشگری، تا ۸۰ درصد عوارض تخفیف داده شود. موضوع دیگر، ایجاد مجتمع‌های ترکیبی است؛ به این معنا که در یک بنا می‌توان بخشی را تجاری، بخشی را اداری یا مسکونی و طبقات فوقانی را به هتل اختصاص داد. به این ترتیب، یک فضا می‌تواند کاربردهای تجاری، مسکونی یا اداری و هتلینگ داشته باشد.

وی سومین مشوق را معافیت عوارض و گمرک واردات کالاهای مورد نیاز هتل‌ها دانست و توضیح داد: از خودروهایی که قرار است گردشگران را از فرودگاه تحویل بگیرند و برای گردش در ایران و تهران جابه‌جا کنند تا تجهیزات و تأسیسات، چیلر، موکت نسوز و حدود ۲۰۰ قلم کالای مورد نیاز هتل‌ها، سرمایه‌گذار می‌تواند کالاهای مورد نیاز خود را از هر نقطه دنیا بدون عوارض و گمرکی وارد کند؛ امکانی که در گذشته وجود نداشت.

صالحی‌امیری همچنین به معافیت‌ها و حمایت‌های دولت در زمینه آب، برق و گاز اشاره کرد و گفت: این خدمات با شرایط متفاوت و به‌عنوان خدماتی محاسبه می‌شوند و هزینه‌ای که فعالان پرداخت می‌کنند، در مقایسه با هزینه‌های معمول، کاهش قابل توجهی خواهد داشت.

وی تأکید کرد: مجموعه این مشوق‌ها موجب شده کشور با موج جدیدی از تقاضا برای توسعه زیرساخت‌های گردشگری مواجه شود و مجموعه‌ای از هتل‌ها، دهکده‌ها و شهرک‌های گردشگری در حال ساخت باشد.

افزایش تسهیلات گردشگری به بیش از ۵۰ همت

وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در ادامه گفت‌وگو با معاونت ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس‌جمهور به موضوع تسهیلات اشاره کرد و گفت: اکنون هتل‌های متعددی وجود دارند که به مرحله ۷۰، ۸۰ یا ۹۰ درصد پیشرفت رسیده‌اند و برای تکمیل به سرمایه نیاز دارند؛ در گذشته منابع تسهیلاتی برای این منظور بسیار ناچیز و محدود بود.

او افزود: در سال ۱۴۰۳ حدود ۲.۵ همت تسهیلات پرداخت کردیم، در سال ۱۴۰۴ حدود ۴۰ همت تسهیلات تخصیص یافت و هدف‌گذاری امسال، بیش از ۵۰ همت، معادل ۵۰ هزار میلیارد تومان، برای زیرساخت‌های گردشگری است.

صالحی‌امیری گفت: برای این حوزه برنامه پنج‌ساله‌ای ذیل برنامه هفتم توسعه و پیشرفت تدوین کرده‌ایم و در این برنامه مشخص شده است که تا روز آخر برنامه هفتم، یعنی سال ۱۴۰۷، در کدام استان، کدام شهرستان و در سطح ملی، چه پروژه گردشگری توسط چه سرمایه‌گذاری و با چه حمایت‌هایی باید به نتیجه برسد.

وی خاطرنشان کرد: در این برنامه، زمان، مکان، منابع، نیروی انسانی و بهره‌برداری از پروژه‌ها مشخص شده و یک طراحی و اولویت‌بندی جغرافیایی برای بازارهای هدف گردشگری ایران نیز انجام گرفته است.

آسیای میانه و قفقاز؛ اولویت نخست جذب گردشگر

وزیر میراث فرهنگی درباره اولویت‌بندی بازارهای گردشگری خارجی گفت: نخستین اولویت ما آسیای میانه و قفقاز است؛ حوزه‌ای که ریشه‌های فرهنگ و تمدن ایران در آنها همچنان زنده است.

وی افزود: در مرحله دوم، حوزه خلیج فارس و کشورهای همسایه این منطقه قرار دارد که در موضوع گردشگری به‌شدت فعال هستند. سطح سوم اولویت ما کشورهای بزرگ اسلامی مانند اندونزی، مالزی، مصر و کشورهایی است که ظرفیت جدی برای اعزام گردشگر به ایران دارند.

صالحی امیری یادآور شد: با وزیر گردشگری مصر مفصل گفت‌وگو کرده‌ایم و حداقل دو بار با وزیر گردشگری اندونزی دیدار داشته‌ایم. مجموعه کشورهای جنوب شرق آسیا نیز برای ما اهمیت دارند.

وی در ادامه چین و روسیه را اولویت چهارم عنوان کرد و افزود: امروز بخش بزرگی از ظرفیت گردشگری جهان در چین است. برداشت من این است که چینی‌ها منتظر پایان بحران و جنگ در منطقه هستند تا درباره گردشگری تصمیم بگیرند و در حال حاضر نه‌تنها توصیه‌ای برای سفر به ایران نمی‌کنند، بلکه به شکل غیررسمی نوعی سیاست احتیاط و عدم سفر را دنبال می‌کنند.

وزیر میراث فرهنگی گفت: این موضوع نگران‌کننده است و از رئیس‌جمهور محترم و همچنین مقامات دولت درخواست کرده‌ایم در گفت‌وگو با طرف چینی، موضوع توسعه گردشگری را در کنار روابط اقتصادی و سیاسی قرار دهند و این مسئله را پیگیری کنند.

وی با اشاره به علاقه روسها به سواحل جنوبی ایران گفت: روسیه در گذشته یکی از بازارهای مهم گردشگری ایران بود و ظرفیت خوبی به کشور می‌فرستاد، اما این ظرفیت پس از جنگ کاهش پیدا کرد؛ هم جنگ روسیه و اوکراین موجب کاهش این ظرفیت شد و هم شرایط ناشی از جنگ و تحولات منطقه‌ای بر آن تأثیر گذاشت.

صالحی‌امیری گفت: اولویت پنجم ما سایر کشورهای جهان از جمله اروپا، استرالیا و آمریکا هستند. این کشورها همچنان در فهرست بازارهای هدف ما قرار دارند، اما واقعیت این است که در شرایط فعلی اولویت نخست ما نیستند.

ایرانیان خارج از کشور؛ ظرفیتی بزرگ برای گردشگری ایران

وزیر میراث فرهنگی یکی دیگر از برنامه‌های مهم دولت چهاردهم را تمرکز بر ایرانیان خارج از کشور دانست و گفت: به جای اینکه تمام سرمایه‌گذاری خود را روی بازار اروپا متمرکز کنیم، باید به ظرفیت ایرانیان خارج از کشور توجه جدی داشته باشیم؛ چراکه گردشگری ایران به اروپا به‌شدت کاهش یافته است.

او افزود: بین ۷ تا ۹ میلیون ایرانی در خارج از کشور زندگی می‌کنند و شورای‌عالی ایرانیان تشکیل شده است. ما نیز به‌عنوان یکی از وزرای عضو این شورا، مسئولیت کمیسیون گردشگری و ایران‌شناسی را برعهده داریم و جلسات ثابت این کمیسیون را برگزار می‌کنیم.

صالحی‌امیری گفت: هماهنگی بین دستگاهی خوبی در این زمینه شکل گرفته و افق جدیدی برای جهش در روابط با ایرانیان خارج از کشور تعریف کرده‌ایم، هرچند جنگ تا حدودی این روند را متوقف کرد. اگر به شرایط ثبات بازگردیم، یکی از بزرگ‌ترین ظرفیت‌های گردشگری ایران قطعاً ایرانیان خارج از کشور خواهند بود.

وی تصریح کرد: ما باید با ایرانیان آشتی کنیم، آنها را به خانه خودشان دعوت کنیم و روابط پرنقش‌ونگار و غیرعاطفی را کنار بگذاریم.

وزیر میراث فرهنگی در ادامه افزود: باید باور کنیم همه ایرانیان دلبسته و وابسته به ایران هستند و می‌توانیم همه دور مفهوم ارزشمند و مقدسی به نام ایران جمع شویم. برای این کار به تسامح، تعامل و ایجاد امنیت روانی نیاز داریم. ایرانیان باید احساس امنیت کنند که می‌توانند به ایران بیایند و این لازمه رفتار ماست.

صالحی‌امیری با اشاره به تأکید رئیس‌جمهور بر باز بودن فضا برای ایرانیان خارج از کشور گفت: در دولت پزشکیان، رئیس‌جمهور بارها تأکید کرده است که فضا را برای ایرانیان باز کنید و محدودیت ایجاد نکنید. ما نیز به‌صورت مستمر این پیام را منتقل می‌کنیم.

وی تاکید کرد: در مسئله ارتباط ایرانیان خارج از کشور با داخل، اعتماد متقابل یک عنصر تعیین‌کننده است. ما اعتماد کرده‌ایم و آنها نیز باید اعتماد کنند؛ اگر ایرانیان اعتماد نکنند، بستر گردشگری مورد نظر ما شکل نخواهد گرفت. چرا ایرانیان ما در آمریکا، کانادا، استرالیا، اروپا و آسیا نباید هر سال یک یا دو بار برای دیدار خانواده‌های خود به ایران بیایند؟ چرا باید خانواده‌های ایرانی برای دیدار با خانواده‌های خود به استانبول، دبی یا نقاط دیگر بروند؟ اینها بحث‌های جدی است که به آنها پرداخته‌ایم.

صالحی‌امیری گفت: دلیل این فاصله آن است که عوامل رانشی ما در گذشته بیشتر از عوامل کششی بوده است. راهی جز این نداریم که زمینه‌های نقار، شکاف و فاصله با ایرانیان خارج از کشور را پر کنیم. ۴۰ سال زمان کافی بود که پیام‌ها را منتقل کنیم و پیام‌های آنها را بشنویم.

وی افزود: امروز باید حاشیه‌ها را از فضای ذهنی ایرانیان خارج کنیم و به آنها امنیت بدهیم؛ اینکه اگر وارد فرودگاه امام خمینی شدند، با مشکل مواجه نشوند، پاسپورتشان جعل نشود، به مراکز امنیتی و انتظامی هدایت نشوند و بدون مشکل نزد خانواده‌های خود بروند. هر نقطه‌ای از ایران که بخواهند بروند، باید احساس کنند خانه خودشان است.

وزیر میراث فرهنگی گفت: این مسئله به اعتماد بازمی‌گردد و ما بر همین موضوع تمرکز کرده‌ایم. جلسات آن نیز در حال برگزاری است و برداشت من این است که دولت پزشکیان در پایان دوره خود یکی از کارنامه‌های خوبش را در زمینه آشتی با ایرانیان خارج از کشور خواهد داشت.

گردشگری؛ یک ظرفیت بزرگ اقتصادی

صالحی‌امیری در ادامه گردشگری را یک ظرفیت بزرگ اقتصادی دانست و گفت: هر گردشگر هنگام ورود به ایران به‌طور میانگین هزار و ۲۷۰ دلار هزینه می‌کند. تفاوت ارز حاصل از گردشگری با سایر صادرات در این است که در صادرات نفت، کالاهای صنعتی و پتروشیمی صادر می‌شود و در مقابل ارز وارد کشور می‌شود، اما در گردشگری، هزینه‌های مربوط به اقامت، هتل، تغذیه، خرید، هدایا و خدمات مختلف در داخل کشور انجام می‌شود و ارز وارد اقتصاد داخلی می‌شود.

وی گردشگری سلامت را یکی دیگر از ظرفیت‌های مهم کشور عنوان کرد و گفت: حدود یک میلیون نفر در سال برای درمان به ایران می‌آیند. سه دلیل مهم برای این موضوع وجود دارد؛ نخست پزشکان بسیار حاذق ایران، دوم بیمارستان‌ها و تجهیزات پزشکی مناسب در سراسر کشور و سوم، ارزان بودن خدمات درمانی. میانگین هزینه بیمارستانی، درمان و جراحی در ایران یک‌سوم تا یک‌پنجم منطقه و حدود یک‌دهم اروپا است و همین مسئله موجب گرایش جدی به گردشگری سلامت شده است.

او اظهار امیدواری کرد: هدف‌گذاری ما در برنامه تا سال ۱۴۰۷، جذب دو میلیون گردشگر با درآمد ۶ میلیارد یورو است و معتقدم این هدف بزرگ اما قابل تحقق است.

گردشگری؛ مسیر دیپلماسی فرهنگی ایران

وزیر میراث فرهنگی گردشگری را علاوه بر یک ظرفیت اقتصادی، ابزار مهم دیپلماسی فرهنگی دانست و گفت: اگر قرار است تصویر زیبای ایران را به جهانیان نشان دهیم، مسیر آن گردشگری است. با سخنرانی، تبلیغات، پوستر و حتی فیلم نمی‌توان به‌تنهایی تصویر واقعی ایران را منتقل کرد. باید گردشگر به ایران بیاید، فضای داخل کشور را ببیند، خودش با دوربین عکس و فیلم بگیرد و برای خانواده و اطرافیانش از این تجربه توضیح دهد.

صالحی‌امیری در ادامه افزود: ما باید این تصویر را در دنیا منعکس کنیم؛ نه با سخنرانی، بلکه با ایجاد فضای ذهنی امن برای گردشگران، به‌گونه‌ای که بدانند ایران هم زیباست، هم امن است و هم همه جهانیان را با کرامت و مهمان‌نوازی می‌پذیرد. قدم‌های بزرگی در این مسیر برداشته‌ایم و امیدواریم با عبور از جنگ تحمیلی، وارد فضای جدیدی از گردشگری در منطقه شویم.

ایران؛ سرزمین ناشناخته‌ای با یک میلیون اثر تاریخی

وزیر میراث فرهنگی در ادامه سخنان خود بر ضرورت توجه به نسل جوان و معرفی تمدن ایران تأکید کرد و گفت: مخاطب این سخن نسل‌های قبل نیستند، بلکه نسل جوان و نسل‌های خلاق و نوظهور هستند. اگر واقعیت تمدنی، فرهنگی و میراثی ایران برای نسل جوان تبیین شود، فرزندان ما به ایران عشق می‌ورزند و به آن دلبسته خواهند بود. ما توان معرفی ایران را نداریم. ما در یک معدن طلایی قرار گرفته‌ایم، اما در آن را بسته‌ایم و دیگران را از آن محروم کرده‌ایم.

وی با اشاره به ظرفیت‌های تاریخی کشور اظهار کرد: ایران حدود یک میلیون اثر تاریخی دارد و یکی از ۱۰ قدرت نخست تمدنی جهان است. ایران ۲۷ اثر میراث ناملموس را در جهان ثبت کرده و در این حوزه اکنون رتبه چهارم جهان را دارد. در حوزه آثار ملموس و طبیعی، محدودیت ثبت در یونسکو وجود دارد و سالانه امکان ثبت یک اثر بیشتر وجود ندارد، اما تاکنون ۵۸ اثر را به‌صورت موقت در فهرست یونسکو ثبت کرده‌ایم و هیچ کشوری در دنیا چنین ظرفیتی ندارد.

وزیر میراث فرهنگی تأکید کرد: فرزندان ما باید در مدرسه این موارد را بخوانند و بدانند در چه سرزمینی زندگی می‌کنند. دانشگاه‌ها باید واحدهایی درباره تمدن ایرانی داشته باشند و در فضای مجازی نیز باید محتوای بیشتری درباره تمدن ایران تولید شود. چرا جوان ما صبح که گوشی خود را باز می‌کند، با یک اثر تمدنی مواجه نشود؟ چرا فرزند ما در مدرسه، دانشگاه، مترو و خیابان، آثار تمدنی ایران را نبیند؟ این ضعف ماست که نتوانسته‌ایم ظرفیت‌های خود را معرفی کنیم.

او گفت: من نام ایران را «سرزمین ناشناخته» گذاشته‌ام؛ ایران سرزمین رمزها و رازهاست. هر جای این جغرافیا که به بهانه انتقال گاز، آب، فاضلاب یا هر زیرساخت دیگری حفاری می‌کنید، از دل آن آثار تاریخی بیرون می‌آید.

وی ایران را یک موزه باز و میراث و تمدن را بزرگ‌ترین قدرت نرم کشور دانست و گفت: ما تاکنون به این سرمایه بزرگ توجه کافی نکرده‌ایم.

صیانت از میراث؛ امانتی برای نسل‌های آینده

صالحی‌امیری درباره برنامه‌های دولت در حوزه میراث فرهنگی گفت: از میان حدود ۴۳ هزار اثری که تاکنون ثبت کرده‌ایم و در کنار حدود یک میلیون اثر تاریخی کشور، همچنین آثار جهانی و میراث ناملموس، سه هدف اصلی را دنبال می‌کنیم که نخستین آنها صیانت از این میراث است. در دولت پزشکیان اراده ملی برای تمرکز بر میراث فرهنگی شکل گرفته است؛ چراکه این تمدن، بزرگ‌ترین سرمایه ماندگار ایران است که میلیون‌ها سال قبل از ما وجود داشته و میلیون‌ها سال پس از ما نیز با ایرانیان همراه خواهد بود.

وزیر میراث فرهنگی تأکید کرد: ما در میراث، یک شعار داریم؛ «ما حق مداخله در میراث ایران را نداریم.» ما فقط امانتدار هستیم و باید از این میراث صیانت، مرمت و حفاظت و آن را به نسل بعد منتقل کنیم.

صنایع دستی؛ اقتصاد خانواده و دیپلماسی فرهنگی

صالحی‌امیری صنایع دستی را یکی دیگر از ظرفیت‌های مهم اما مغفول کشور دانست و گفت: صنایع دستی ظرفیت بسیار بزرگی در جامعه ایران است، اما به دلیل سایه سنگین نفت، فولاد، پتروشیمی و مس بر اقتصاد کشور، فرصت کافی برای توسعه آن فراهم نشده است. در جهان درباره گردش مالی صنایع دستی آمارهای مختلفی وجود دارد، اما یکی از آمارهای جدی، گردش مالی حدود هزار و ۸۰۰ میلیارد دلار است.

وی هدف‌گذاری ایران در عرصه صنایع دستی در برنامه تا سال ۱۴۰۷ را ۵۰۰ میلیون یورو عنوان کرد و گفت: این هدف شامل سالانه حدود ۱۰۰ میلیون یورو، ایجاد ۱۰۰ هزار شغل و رشد ۸ درصدی در برنامه هفتم و برنامه پنج‌ساله ماست. صنایع دستی فقط یک کالای تولیدی نیست. کسی که خاتم‌کاری، میناکاری یا سایر هنرهای سنتی را انجام می‌دهد، هنرمند است.

او با اشاره به ماهیت خانوادگی صنایع دستی گفت: مادر خانواده همراه فرزندان و پدر خانواده همراه فرزندان می‌توانند در گوشه‌ای از خانه تولید داشته باشند. این فعالیت به شبکه بزرگ و تجهیزات پیچیده نیاز ندارد و با حداقل امکانات می‌توان تولید کرد.

صالحی‌امیری هویت‌محور بودن صنایع دستی را یکی از ویژگی‌های مهم آن دانست و افزود: فرش هویت ایران است، خاتم هویت فرهنگی ماست، میناکاری هویت ماست و بافت‌های داری، نمدها، قالیچه‌ها و سایر محصولات صنایع دستی در سراسر کشور، بخشی از هویت ایرانی را نمایندگی می‌کنند. صنایع دستی علاوه بر ارزش فرهنگی، ارزش اقتصادی نیز دارد؛ تولید سرمایه می‌کند، اشتغال خانواده را تأمین می‌کند و اشتغال به معنای امنیت خانواده است.

وی با اشاره به تمرکز صنایع دستی در روستاها و شهرهای کوچک اظهار کرد: اکنون حدود ۶۷۰ هزار هنرمند در قالب ۳۴ هزار کارگاه کوچک در سراسر کشور فعالیت می‌کنند.

صالحی‌امیری صنایع دستی را نوعی دیپلماسی فرهنگی دانست و گفت: ما فقط یک شیء صادر نمی‌کنیم، بلکه در دل صنایع دستی، فرهنگ و هویت خود را صادر می‌کنیم. اگر قرار است روستاها بمانند، مهاجرت معکوس شکل بگیرد و روستاها تخلیه نشوند، باید از روستاییانی که کارگاه صنایع دستی دارند حمایت کنیم.

وی شعار این حوزه را «هر روستا یک بوم‌گردی، یک کارگاه صنایع دستی» عنوان کرد و گفت: گردشگری غذا نیز در ایران هنوز فعال نشده است. جشنواره غذا باید در همه شهرها شکل بگیرد و ما می‌توانیم یکی از قطب‌های گردشگری غذا در دنیا باشیم.

بازارچه‌های صنایع دستی برای حذف واسطه‌ها

وزیر میراث فرهنگی درباره بازار داخلی صنایع دستی نیز گفت: ایده ما ایجاد بازارچه است و هدف‌گذاری کرده‌ایم که هر شهر یک بازارچه داشته باشد. امروز تولیدکننده محصول خود را به دلال با نصف قیمت می‌فروشد و دلال با دو برابر قیمت آن را در بازار عرضه می‌کند. برای اینکه دستمزد واقعی به تولیدکننده بازگردد، ایجاد بازارچه ضروری است.

بنا به اعلام صالحی‌امیری، اکنون در اکثر شهرهای کشور، بازارچه‌های صنایع دستی در حال ایجاد هستند. در بخش بازاریابی خارجی نیز، تمرکز ما بر ۱۰ کشور هدف است؛ کشورهایی که ایرانیان در آنها حضور دارند و گرایش به صنایع دستی ایران وجود دارد.

وی ذدامه داد: هدف این است که کالا در این کشورها دپو شود و از طریق شبکه‌های بین‌المللی مانند آمازون و سایر شبکه‌ها بازاریابی بین‌المللی عرضه شود. اگر بازاریابی داخلی و صادرات خارجی صنایع دستی به‌درستی تقویت شود، این حوزه می‌تواند یکی از عوامل اصلی اشتغال، امنیت خانواده و اقتصاد خانواده‌ها باشد.

امنیت؛ حلقه سوم گردشگری

صالحی‌امیری در ادامه این گفت‌وگو، به سومین مفهوم اساسی گردشگری، یعنی امنیت، اشاره کرد و گفت: گردشگری تابعی از امنیت است. این مسئله مختص ایران نیست و در همه دنیا، زمانی که کشوری دچار بحران می‌شود، ناامنی تولید می‌شود و گردشگر به آن کشور سفر نمی‌کند. روسیه نیز در جریان جنگ با اوکراین با چنین چالشی مواجه شد و این طبیعت جنگ است که ناامنی تولید می‌کند.

وزیر میراث فرهنگی با اشاره به آثار جنگ بر صنعت گردشگری ایران گفت: ما حدود ۲۳ هزار مرکز اقامتی داریم و حدود یک میلیون و ۶۰۰ هزار نفر در این صنعت اشتغال دارند. حدود ۸۰۰ موزه و هزاران کارگاه صنایع دستی نیز وجود دارد که رونق آنها به حضور گردشگر وابسته است. میانگین سطح اشغال هتل‌های ما در نوروز به حدود ۹ درصد رسید که بسیار نگران‌کننده و خسارت‌بار است؛ چراکه وقتی سطح اشغال هتل به زیر ۵۰ درصد می‌رسد، فعالیت اقتصادی آن دیگر به‌صرفه نیست.

او افزود: چهار استان جنوبی کشور که از بزرگ‌ترین ظرفیت‌های گردشگری برخوردارند، در نوروز تقریباً تعطیل بودند. همچنین ۱۴۹ اثر در جریان جنگ تخریب شد و خسارت‌های قابل توجهی به زیرساخت‌ها و بناهای تاریخی وارد شد. رئیس‌جمهور شخصاً در این زمینه مداخله کردند و در جلسه‌ای که در دفتر وزیر برگزار شد، درخواست جامعه گردشگری را مطرح کردیم؛ از جمله استمهال مالیات، بیمه، چک‌ها و اقساط بانکی. خوشبختانه این درخواست مورد موافقت قرار گرفته و امیدواریم در آینده نزدیک ابلاغ شود.

پزشکیان؛ پرچمدار رفاه ملی و ضرورت وفاق

وزیر میراث فرهنگی در بخش پایانی سخنان خود با اشاره به عملکرد رئیس‌جمهور گفت: صادقانه عرض می‌کنم که آقای دکتر پزشکیان به شعارهای خود باور دارند. ایشان این مسیر را مبتنی بر جمع‌آوری رأی انتخاب نکردند. من به‌عنوان کسی که از نزدیک در صحنه و در همه روزها و ساعات حضور داشته‌ام، شهادت می‌دهم که ایشان بر اساس مبانی فکری و قرآنی و نهج‌البلاغه این مسیر را انتخاب کردند.

او گفت: اینکه چه میزان از این مبانی تحقق پیدا کرده، بحث دیگری است، اما من معتقدم ما در مسیر رفاه قرار گرفتیم و جنگ نیز به تقویت انسجام و رفاه ملی کمک کرد.

وزیر میراث فرهنگی با تأکید بر ضرورت حفظ انسجام ملی اظهار کرد: همواره صداهای انسجام‌شکن در کشور بلند بوده و امروز نیز با آن مواجه هستیم. کسانی که به رئیس‌جمهور یک ملت در خیابان توهین می‌کنند، کسانی که در تلویزیون ادبیات توهین‌آمیز نسبت به مقامات کشور به کار می‌برند و کسانی که هیچ باوری به این معنا ندارند، باید بدانند بدون انسجام نمی‌توان کشور را اداره کرد.

صالحی‌امیری افزود: کسانی که در زمین دشمن‌بازی و با شعارهای رادیکال، افراطی و بعضاً ساختارشکنانه فعالیت می‌کنند، نباید موجب انحراف تحلیلی شوند. جامعه ایران صرفا همان چند نفری نیست که شعار می‌دهند؛ جامعه ایران بسیار بزرگ است و در جوهر خود رادیکال نیست، هرچند رادیکالیزم در ایران پس از انقلاب، از فرقان تا امروز، هویت و سابقه داشته و همچنان اعلام موجودیت می‌کند.

او با اشاره به برخی مواضع و شعارهای مطرح‌شده در فضای سیاسی کشور گفت: اینکه کسی در یک تریبون رسمی و در زمانی که کشور درگیر جنگ است، رسماً درباره حمله به ترامپ و ترور او در ترکیه سخن بگوید، چه معنایی دارد؟ این اقدامات جز اینکه بخواهد نظام سیاسی را تحت فشار دشمن قرار دهد، چه نتیجه‌ای دارد؟

وزیر میراث فرهنگی ادامه داد: برخی افراد نیز شعارهایی درباره حمله پهپادی به ترامپ و دیگران مطرح می‌کنند؛ شعارهایی که تحقق آنها ناممکن است، اما هزینه‌هایی را به نظام تحمیل می‌کند و امروز خسارت آنها را می‌بینیم. «ده‌ها بار گفته‌ام که تا امروز پزشکیان پرچم‌دار رفاه ملی است و بقیه هم باید به این باور برسند. اگر بناست در این سرزمین فرزندان شما با امنیت و آرامش زندگی کنند، باید با وفاق زندگی کنیم.


۳ ساعت قبل / خبرگزاری برنا

ثبت رویداد «مخ‌برون» برداشت خرمای بوشهر در سامانه رویدادهای گردشگری کشور

نصرالله ابراهیمی گفت: رویداد مخ‌برون در راستای تحقق سامان‌دهی و حرفه‌ای‌سازی گردشگری رویداد، از راهبرد سامان‌دهی مقصدها و مسیرهای جدید گردشگری در فهرست رویدادهای گردشگری کشور به ثبت رسید.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان بوشهر افزود: با توجه به اینکه گردشگری در دنیا به سمت برگزاری جشنواره پیش رفته و رویدادمحور شده است، بدون تردید استفاده از چنین ظرفیت‌های خدادادی و فرهنگی می‌تواند به رونق این صنعت کمک کند.

او ادامه داد: این رویداد با هدف معرفی ظرفیت‌های نخلستان‌های استان بوشهر، توسعه گردشگری کشاورزی و ایجاد تجربه‌ای ملموس از برداشت خرما برای گردشگران برگزار می‌شود و آنها ضمن آشنایی نزدیک با شیوه برداشت خرما توسط باغداران، بخشی از مراحل برداشت را تجربه می‌کنند.

ابراهیمی آشنایی با نخل و محصولات آن، انواع خرما، آموزش آداب و رسوم نخلداری و روش آبیاری سنتی و تجربه چیدن خارک، رطب و خرما را از برنامه‌های اصلی رویداد دانست و عنوان کرد: گردشگران همچنین فرصت تجربه حصیربافی، بندبافی و پخت نان محلی را که بخشی از زیست‌بوم مردم محلی خواهد بود را تجربه می‌کنند.

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان بوشهر مخ‌برون را یک میراث‌ ناملموس فرهنگی ارزیابی کرد و گفت: بدون تردید گردشگری و صنایع‌دستی دو حلقه متصل بهم بوده و با توجه به وجود نخلستان‌های متمرکز در استان و شهر ملی حصیر ایران آبپخش، برگزاری رویداد مخ‌برون می‌تواند در معرفی، عرضه و فروش تولیدات صنایع‌دستی حصیری نیز نقشی پررنگ داشته باشد.

او در پایان یادآور شد: این رویداد با گردشگری فرهنگی و تاریخی نیز پیوند دارد و گردشگران می‌توانند در کنار حضور در نخلستان‌ها از جاذبه‌هایی مانند کاخ هخامنشی بردک‌سیاه، چرخاب و سنگ‌سیاه در روستای دورودگاه، برازجان و جتوط بازدید و در کنار ظرفیت‌های طبیعی و کشاورزی دشتستان، زمینه مناسبی برای پیوند گردشگری تاریخی و کشاورزی ایجاد خواهد شد.

انتهای پیام/


۳ ساعت قبل / خبرگزاری تسنیم

صالحی‌امیری: روابط گردشگری ایران و هند متناسب با ظرفیت دو کشور نیست - تسنیم

اجتماعی

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم، سیدرضا صالحی‌امیری در حاشیه سومین اجلاس وزرای گردشگری بریکس 2026 در هند و پس از سخنرانی در این اجلاس، با اشاره به اهمیت حضور جمهوری اسلامی ایران در سازوکارهای همکاری بریکس اظهار کرد: در این اجلاس، ایران از نزدیک مواضع خود را تبیین کرد و مجموعه‌ای از پیشنهادهای مشخص برای توسعه روابط گردشگری میان کشورهای عضو بریکس ارائه داد.

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی با بیان اینکه این اجلاس سومین حضور ایران در سطح وزرای گردشگری بریکس است، افزود: اراده رهبران کشورهای عضو بریکس بر توسعه روابط و ارتقای سطح همکاری‌ها قرار دارد و نشست‌های وزرای گردشگری، محیط‌زیست، بهداشت و درمان، اقتصاد، صنعت و سایر حوزه‌ها، در واقع مقدمه‌ای برای اجلاس سران بریکس است که شهریورماه در دهلی برگزار خواهد شد.

وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران در حوزه گردشگری نیز در چارچوب همین رویکرد، در کنار سایر کشورهای عضو، برای تدوین و صدور یک بیانیه مشترک مشارکت داشت که این بیانیه در 15 بند تنظیم شد و محورهای مختلفی از همکاری‌های گردشگری میان کشورهای عضو را دربرمی‌گیرد. پیشنهاد ایران برای تشکیل صندوق حمایت از پروژه‌های گردشگری بریکس

 

صالحی‌امیری یکی از پیشنهادهای مشخص ایران در این اجلاس را تشکیل صندوق توسعه زیرساخت‌های گردشگری بریکس عنوان کرد و گفت: ایجاد سازوکارهای مشترک برای تامین مالی و توسعه زیرساخت‌های گردشگری می‌تواند ظرفیت کشورهای عضو را برای اجرای پروژه‌های مشترک و تسهیل سرمایه‌گذاری در این حوزه تقویت کند.

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی همچنین به دیدارهای دوجانبه خود در حاشیه اجلاس اشاره کرد و گفت: در حاشیه این نشست، ملاقات‌های دوجانبه‌ای با مقامات گردشگری کشورهای مختلف داشتیم که در جریان آن، ظرفیت‌های توسعه همکاری‌های گردشگری و راهکارهای عملیاتی برای تعمیق روابط مورد بررسی قرار گرفت.

وی با اشاره به دیدار خود با وزیر گردشگری آفریقای جنوبی افزود: امروز با وزیر گردشگری آفریقای جنوبی دیدار و درباره ظرفیت‌های گسترش روابط گردشگری دو کشور گفت‌وگو کردیم. همچنین در دیدار با مسئولان گردشگری کشورهای برزیل، هند و دیگر اعضای بریکس، موضوع توسعه مناسبات گردشگری در دستور کار قرار گرفت.

صالحی‌امیری با تأکید بر جایگاه فرهنگی و تمدنی ایران در نگاه کشورهای عضو بریکس اظهار کرد: نکته قابل توجه در این دیدارها این بود که ایران در میان کشورهای عضو بریکس به‌عنوان یک قدرت فرهنگی و تمدنی شناخته می‌شود و مقامات و وزرای کشورهای مختلف، هنگام سخن گفتن از ایران، با احترام، عزت و نگاه مثبت نسبت به ظرفیت‌های فرهنگی و تمدنی کشور صحبت می‌کنند.

وی افزود: وزرای کشورهایی که با آنها دیدار داشتم، از جمله برزیل، آفریقای جنوبی و هند، ضمن ابراز همدردی و تسلیت در پی شهادت رهبر عظیم‌الشان و شهدای جنگ، بر ضرورت توسعه روابط و همکاری‌های گردشگری با جمهوری اسلامی ایران تاکید کردند.

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی با اشاره به دیدار مفصل خود با وزیر فرهنگ و گردشگری هند گفت: گفت‌وگوی ما بیش از یک ساعت و نیم به طول انجامید و در این دیدار، حدود 10 محور مشخص برای توسعه همکاری‌های گردشگری میان ایران و هند مورد بررسی قرار گرفت.

وی ادامه داد: امضای تفاهم‌نامه همکاری، برگزاری نمایشگاه‌های مشترک، توسعه تعامل میان بخش‌خصوصی، فعالان گردشگری، هتلداران، آژانس‌های گردشگری و سایر تشکل‌های حرفه‌ای، از جمله موضوعاتی بود که در این گفت‌وگوها مورد توجه قرار گرفت.

صالحی‌امیری با تاکید بر ضرورت متناسب‌سازی روابط گردشگری با ظرفیت‌های اقتصادی و سیاسی دو کشور اظهار کرد: امروز سطح روابط گردشگری ایران و هند متناسب با ظرفیت و عمق روابط اقتصادی و سیاسی دو کشور نیست و باید برای جبران این فاصله، برنامه‌ریزی و اقدام عملیاتی داشته باشیم.

وی افزود: وزیر فرهنگ و گردشگری هند نیز بر ضرورت تمرکز بیشتر بر مشترکات فرهنگی دو کشور تاکید داشت و معتقد بود که می‌توان از ظرفیت‌های تاریخی، فرهنگی و تمدنی مشترک ایران و هند به‌عنوان پیشران توسعه روابط گردشگری استفاده کرد.

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی یکی از موضوعات مطرح‌شده در این دیدار را ظرفیت نسخه‌های خطی فارسی موجود در هند عنوان کرد و گفت: طرف هندی بر اهمیت نسخه‌های خطی فارسی موجود در این کشور تاکید داشت و معتقد بود این میراث مشترک می‌تواند زمینه‌ای ارزشمند برای توسعه همکاری‌های فرهنگی و گردشگری میان دو کشور فراهم کند.

صالحی‌امیری خاطرنشان کرد: میراث مشترک، پیوندهای تاریخی و فرهنگی ایران و هند، ظرفیت کم‌نظیری برای تقویت دیپلماسی فرهنگی و گردشگری است و باید این ظرفیت‌ها را از سطح گفت‌وگو به پروژه‌های مشترک، تبادل گردشگر و همکاری‌های میان بخش خصوصی دو کشور تبدیل کنیم.

وی در جمع‌بندی حضور ایران در سومین اجلاس وزرای گردشگری بریکس گفت: آنچه به این اجلاس اهمیت ویژه می‌دهد، اراده مشترک کشورهای عضو برای افزایش سطح همکاری‌هاست و خوشبختانه مسیر همکاری‌ها در این چارچوب، مسیر رو به جلو و امیدوارکننده‌ای است.

وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی در پایان از حمایت و همراهی دستگاه دیپلماسی و سفارت جمهوری اسلامی ایران در هند قدردانی کرد و گفت: لازم است از مجموعه وزارت امور خارجه و سفیر جمهوری اسلامی ایران در هند نیز برای فراهم‌کردن مقدمات این سفر و پشتیبانی از حضور ایران در این اجلاس قدردانی کنم؛ این هماهنگی و هم‌افزایی در پیشبرد اهداف کشور در عرصه همکاری‌های بین‌المللی گردشگری نقش مؤثری دارد.

انتهای پیام/  




 کاهش دمای تهران طی امروز و فردا / وقوع رگبار و رعدوبرق در شمال استان
۶ ساعت قبل / سایت ایران آنلاین

کاهش دمای تهران طی امروز و فردا / وقوع رگبار و رعدوبرق در شمال استان

اداره کل هواشناسی استان تهران از کاهش نسبی دما طی امروز و فردا خبر داد و اعلام کرد با عبور موج ناپایداری از منطقه، از جمعه تا دوشنبه (۳۰ مرداد تا ۲ شهریور) افزایش ابر و وزش باد، گاهی باد شدید و در مناطق شمالی و ارتفاعات رگبار پراکنده و رعدوبرق پیش‌بینی می‌شود.

 سرنوشت بازسازی پل B1 کرج به کجا رسید؟؛تصمیم‌گیری با ۱۵ متخصص
۲۳ دقیقه قبل / سایت اعتماد آنلاین

سرنوشت بازسازی پل B1 کرج به کجا رسید؟؛تصمیم‌گیری با ۱۵ متخصص

پل B1 کرج که در آستانه افتتاح قرار داشت، در جریان حمله فروردین‌ماه دشمن آمریکایی-صهیونیستی آسیب جدی دید. اکنون یک هیئت ۱۵ نفره از متخصصان سازه و پل‌سازی مأمور تعیین سرنوشت بازسازی این پروژه شده‌اند.

 خشت‌گذاری ۱۰ مدرسه تعاملی و آینده‌نگر در تهران
۴ ساعت قبل / خبرگزاری همشهری‌آنلاین

خشت‌گذاری ۱۰ مدرسه تعاملی و آینده‌نگر در تهران

سخنگوی شهرداری تهران از برگزاری آیین خشت‌گذاری ۱۰ مدرسه با محوریت معماری تعاملی و آینده‌نگر خبر داد.

 توضیح رئیس سازمان سنجش در خصوص برق یکی از حوزه های امتحانی کنکور
۱۱ ساعت قبل / سایت ایران آنلاین

توضیح رئیس سازمان سنجش در خصوص برق یکی از حوزه های امتحانی کنکور

رئیس سازمان سنجش آموزش کشور در خصوص برق در یکی از حوزه‌های امتحانی روز گذشته، گفت: برای تکرار نشدن، تمام تمهیدات در نظر گرفته شده است.

 زباله‌های چندساله در جاده اسالم ـ خلخال | طبیعت در محاصره پسماند + ویدئو
۲ ساعت قبل / خبرگزاری همشهری‌آنلاین

زباله‌های چندساله در جاده اسالم ـ خلخال | طبیعت در محاصره پسماند + ویدئو

تصاویر انباشت زباله و جاری شدن شیرابه در جاده گردشگری اسالم ـ خلخال، بار دیگر مسئله رهاسازی پسماند در طبیعت گیلان را به صدر اخبار آورده است؛ زباله‌هایی که به گفته بخشدار اسالم، بخشی از آنها حاصل سال‌ها رهاسازی پسماند در بالادست است و حالا خطر آلودگی چشمه‌ها و آسیب به اکوسیستم منطقه را افزایش داده.

 اعلام اسامی لوسیون‌ها و محصولات پوست غیرمجاز
۲ ساعت قبل / سایت هم میهن

اعلام اسامی لوسیون‌ها و محصولات پوست غیرمجاز

روابط عمومی سازمان غذا و دارو، اسامی تعدادی از لوسیون‌های بدن و محصولات تغذیه‌کننده و نرم‌کننده پوست غیرمجاز را برای آگاهی مصرف‌کنندگان اعلام کرد.