جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

تقلید حس لامسه


تقلید حس لامسه
اختراع جدید دانشمندان که مجهز به حس لامسه ای با دقت سرانگشتان دست انسان است، گامی دیگر بشر را به ساخت خدمتکاران مصنوعی نزدیک کرد.
دانشمندان آمریکایی یک گیرنده حسی (sensor) ساخته اند که قادر به تشخیص بافت تشکیل دهنده اشیاء مختلف، با دقتی معادل حس لامسه انسان است.
تیم سازنده این گیرنده حسی، معتقد است که در آینده نزدیک این گیرنده می تواند در تکنیک‌های مختلف عمل های جراحی مورد استفاده قرار بگیرد.
در گزارشی که در روزنامه Science در این باره به چاپ رسیده آمده است :
"با نگاهی به وضعیت گیرنده های حسی فعلی، در می یابید که مشکل عمده آنها در این است که ناحیه ای که قادرند مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند در حد میلی متر است. در حالیکه سرانگشتان دست انسان فضایی حدود چهل میکرون – تقریبا نصف ضخامت یک تارموی سر انسان - را تشخیص می دهد، همین امر بر کارایی این گیرنده ها تاثیر گذار است."
● قطعات بسیار ریز
پروفسور راوی ساراف (Ravi Saraf)، یکی از مهندسین دانشگاه نبراسکا (Nebraska) در آمریکا و مشاور نویسنده گزارش فوق، با کمک همکارانش ورقه نازکی متشکل از لایه های فلز و ذرات ریز نیمه رسانا ساختند، این ورقه که در بالا و پایین الکترود ها قرار می گیرد، همان وسیله ای است که تیم تحقیقاتی توسط آن به میزان بالایی از حساسیت دست یافتند.
در برخورد این ورقه با یک سطح، هر نوع فشار و حرکتی باعث فشردگی لایه های ذرات موجود می شود. این امر سبب تغییر جریان و انتشار شدن نور از ذرات می شود - در واقع در ساخت این حساسه از خاصیت Electroluminescence استفاده شده است - در ادامه نور مرئی توسط دوربین تشخیص داده می شود.
پروفسور ساراف در این باره می گوید :
"نکته مهم این است که ما تمام سعی خود را به کار بردیم تا این وسیله طوری ساخته شود که میزان تغییر جریان یا نور دریافتی، دقیقا متناسب و معادل با فشار وارده به سطح باشد."
به منظور نشان دادن میزان حساسیت این گیرنده، دانشمندان یک سکه یک سنتی را مقابل آن قرار دادند، این گیرنده حسی چروک های لباس رئیس جمهور لینکون و حروف کلمه آزادی را نیز تشخیص داد.
● تشخیص سرطان
این گیرنده در کنار حساسیت فوق العاده اش، انعطاف پذیری و استحکام کافی به جهت استفاده چندین باره را نیز داراست.
دانشمندان در مورد کاربرد این گیرنده در علم پزشکی اظهار داشته اند :
"با درجه حساسیتی معادل با سرانگشتان دست انسان، این گیرنده در عمل‌های جراحی می‌تواند با لمس بافت‌های بدن، تشخیص دهد که آیا سالم هستند یا سرطانی و غیر عادی، در نتیجه میزان موفقیت عمل‌های جراحی افزایش می یابد. "
کارشناسان ربات در این باره می‌گویند:" اختراع این گیرنده های حسی، کلید تکنیکی مهمی در پیشرفت صنعت رباتیک است."
پروفسور ساراف، علاقمند است تا به انجام تحقیقات به منظور ساخت گیرنده ای که با همان حساسیت بالا قادر به تشخیص تغییر درجه حرارت نیز باشد، ادامه دهد.
news.bbc.co.uk
منبع : سایت فریا


همچنین مشاهده کنید