جمعه, ۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 26 April, 2024
مجله ویستا

دوستاره از آسمان عطاردی


دوستاره از آسمان عطاردی
از آنجایی كه استاد حجت الاسلام والمسلمین حاج شیخ عزیزالله عطاردی با بیش از نیم قرن تلاش خستگی ناپذیر علمی، در اعتلای فرهنگ تشیع و ایران، كارنامه ای درخشان در عرصه پژوهش، تألیف، تصحیح و ترجمه دارد و با بیش از پنجاه عنوان اثر در یكصد مجلد، از نوادر روزگار به شمار می رود، به این اعتبار، نهم آذر ماه مراسم بزرگداشتی به پاس تكریم دانش و معرفت این عالم فرزانه برگزار شد تا الگویی فرهیخته به نسل جوان ارائه شود.
در میان فعالیت های علمی استاد حجت الاسلام عزیزالله عطاردی، دو تلاش گسترده و عظیم به چشم می خورد كه بیشترین دغدغه ذهنی وی و بیشترین اوقات عمر ایشان را به خود اختصاص داده است؛ یكی نگارش فرهنگ خراسان و دیگری تألیف مسانید ائمه(ع). در اینجا به معرفی اجمالی این دو كار می پردازیم.
● فرهنگ خراسان
استاد عطاردی، از چهل سال پیش، همه همت و توان خود را در جمع آوری اسناد و مدارك علمی مآخذ و منابع فرهنگی و تاریخی منطقه خراسان صرف كرده و در این مورد از صدها كتابخانه در كشورهای مختلف اسلامی و غیراسلامی دیدن نموده و هزاران نسخه خطی را بررسی كرده است. در این مجموعه بزرگ، موضوعات علمی، ادبی، سیاسی، تاریخی، جغرافیایی و هنری مورد بحث قرار می گیرند و از رجال علم، ادب، سیاست، عرفان و هنر گفت وگو می شود و تاكنون حدود سی هزار عنوان برای این كتاب جامع فراهم شده است. غرض از تألیف این كتاب، بیان موقعیت و عظمت فرهنگی و سیاسی ناحیه خراسان در دوره اسلام و نشان دادن عشق و علاقه مردمان این مرز و بوم به فرهنگ و معارف اسلامی بوده است.
▪ مطالب اساسی این كتاب جامع و فراگیر، در پنج موضوع تنظیم شده است:
۱) شرح حال رجال علم، ادب، سیاست، عرفان و هنر. این بخش، بسیار مشروح و در حدود بیست و پنج هزار عنوان و موضوع است كه در دو بخش فارسی و عربی عرضه شده است.
۲) تاریخ سیاسی و اجتماعی خراسان از سال سی و یك هجری ـ كه مسلمانان وارد خراسان شدند ـ تا قرن معاصر. در این بخش تاریخ دوران خلفا، سلاطین و امیران و حوادث و وقایع، برحسب طبقات، مورد تحقیق و بررسی قرار گرفته است.
۳) جغرافیای خراسان، در این منطقه صدها شهر، قصبه، ولایت و آبادی وجود داشته كه دانشمندان بزرگی از آن برخاسته اند، ولی اكنون تعدادی از آنها وجود ندارند و براثر حوادث و وقایع ویران شده اند و تعدادی هم تغییر نام یافته یا به صورت محرف تلفظ می شوند.
مؤلف تلاش كرده با مسافرت به شهرها و ولایات خراسان، محل شهرهای باستانی را شناسایی كند و نام اصلی آنها را به دست آورد و برای رسیدن به هدف، به كشورهای افغانستان، تركمنستان، تاجیكستان و ازبكستان مسافرت كرده است.
۴) آثار تاریخی: مساجد، مدارس، حسینیه ها، رباط ها، خانقاه ها، مزارات و مقابر رجال علم و ادب ـ كه در شهرهای خراسان و ولایات و قصبات وجود دارند ـ مورد تحقیق قرار گرفته و خصوصیات هر یك از آنها روشن شده است.
۵ ) فهرست جامعی از آثار علمی و تألیفات علمای خراسان كه دركتابخانه های كشورهای اسلامی و غیراسلامی به صورت خطی نگهداری می شوند، تهیه شده و از آنها میكروفیلم گرفته شده است.
● مسانید ائمه اطهار
پس از چاپ كتاب مسند الامام الرضا و مقبولیت آن نزد محققان و عالمان، نویسنده تصمیم می گیرد برای هر یك از امامان معصوم (ع) كتابی به همین سبك و روش تألیف و تنظیم كند و در اختیار اهل فضل و كمال قرار دهد. از آغاز سال یك هزار و چهارصد هجری، ساعت هایی از اوقات خود را به این كار اختصاص داد و در مدت چند سال همه كتب حدیثی شیعه، اهل سنت، زیدیه و اسماعیلیه را مورد بررسی قرار داد و روایات ائمه اطهار را استخراج كرده و آنها را به این ترتیب تبویب كرد.
چاپ این كتاب از سال ۱۴۱۰ ق، شروع شده و تاكنون مسند فاطمه(س)، امام حسن (ع)، امام حسین (ع)، امام سجاد (ع)، امام باقر (ع)، امام صادق (ع)، امام كاظم (ع)، امام رضا (ع)، امام جواد (ع)، امام هادی (ع) و امام حسن عسكری (ع) چاپ و منتشر شده است، مسند امیرالمؤمنین (ع) در حال تنظیم است كه ـ ان شاءالله ـ در آینده چاپ خواهد شد. مجموع مسانید اهل بیت (ع) حدود شصت مجلد خواهد شد.
منبع : روزنامه ایران


همچنین مشاهده کنید