یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

نشست تخصصی آسیب شناسی دیپلماسی رسانه ای


نشست تخصصی آسیب شناسی دیپلماسی رسانه ای ایران ، صبح سه شنبه ۱۵ اسفند ۱۳۸۵با حضور اساتید و صاحب نظرانی از دانشگاههای علامه طباطبایی ، شهید بهشتی ، امام صادق (ع ) ، علوم وتحقیقات ، صدا و سیما و وزارت امور خارجه در مركز تحقیقات استراتژیك مجمع تشخیص مصلحت نظام برگزار شد .
در این نشست دكتر كاظم معتمد نژاد پدر علوم ارتباطات ایران با ذكر سوابق دیپلماسی سنتی و كلاسیك در ایران و جهان اظهار داشت : وجه بارز دیپلماسی نوین ، علنی بودن آن است كه به كمك رسانه ها و صنایع فرهنگی صورت می گیرد . دكتر محمد رضا تاجیك استاد علوم سیاسی دانشگاه شهید بهشتی نیز گفت : در عصر اطلاعات شاهد ورود افراد به عرصه دیپلماسی هستیم . وی باذكر مصادیقی از دیپلماسی رسانه ای ایران ، بر ضرورت تقویت این موضوع تاكید كرد . دكتر مهرداد نوابخش معاون دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات نیز در سخنان خود بر موضوع ابزارهای دیپلماسی رسانه ای شامل رادیو و تلویزیونها ، خبرگزاری ها ، مطبوعات و سایتهای خبری متمركز شد و گفت : امروزه مخاطبان اصلی دیپلماسی رسانه ای علاوه بر دولتها و سیاستمداران ، مردم وافكار عمومی هستند . وی به ضعف ساختاری رسانه های ایران به عنوان مهمترین مانع به كار گیری دیپلماسی رسانه ای در ایران اشاره كرد و گفت : تعامل دولت با رسانه های موجود برای پیشبرد منافع ملی ایران در شرایط حساس كنونی ضروری است
دكتر محمد میناوند معاون مركز تحقیقات صدا و سیما دیگر سخنران این نشست بود كه مواردی از ضعف گفتمان رسانه ای ایران در جهان را تشریح كرد و گفت : تصویری كه مردم كشورهای اروپایی و آمریكایی از ایران دارند بسیار تحریف شده است به گونه ای كه بر اساس نظر سنجی ها بسیاری از مردم آن كشورها فرق ایران وعراق را نمی دانند و اكثرا گمان می كنند ایران همان عراق است زبانش عربی است و مردم ایران خشونت طلب هستند و حقوق زنان رعایت نمی شود . وی گفت این توقع نابجایی است كه ما فكر كنیم رسانه های غربی مثل بی بی سی یا سی ان ان با بودجه غرب ، تصویر واقعی ایران را منعكس كنند ، لذا ما باید خود رسانه بین المللی با برد جهانی داشته باشیم
دكتر غروی رییس دانشكده روابط بین الملل وزارت امور خارجه نیز در سخنانی گفت : انقلاب اطلاعاتی در تمام عرصه های اجتماعی از جمله سیاست خارجی تاثیر گذاشته است و امروزه صحبت از پدیده هایی نظیر دیپلماسی سایبر و دیجیتالی است كه مستقیما با شهروندان سرو كار دارد ، به طوری كه رسانه های سایبر باعث ایجاد یك نوع هویت جهان وطنی شده اند مثلا طومار های اینترنتی امضا شده توسط شهروندان تمام كشورها باعث می شود تا یك زن در سومالی از اعدام نجات پیدا كند یا ایرانیان سراسر جهان با گرایش های سیاسی مختلف با امضای طومار اینترنتی باعث عقب نشینی نشریه نشنال جئوگرافیك از اقدام تحریف نام خلیج فارس می شود .وی خبر داد به جهت اهمیت موضوع دیپلماسی رسانه ای از سال گذشته وزارت امور خارجه اقدام به اعزام وابسته ارتباطات به سفارتخانه های ایران كرده است .
دكتر بشیر استاد ارتباطات دانشگاه امام صادق ( ع ) نیز گفت : مهمترین آسیبی كه دیپلماسی رسانه ای ایران را تهدید می كند فقدان شفافیت و حضور آن در عصر انتقال به جای ارتباطات است . ما نمی دانیم كه باید در چه زمانی ، چه پیامی با چه محتوایی و در چه قالب وشكلی و از طریق چه كانال و رسانه ای به مردم جهان بفرستیم .
دكتر سید وحید عقیلی رییس دانشكده علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات دیگر سخرنان این نشست تخصصی بود كه به مفاهیم ارتباطات سیاسی ، همگرایی رسانه ای و شبكه های ارتباط بین فردی اشاره كرد و گفت : انگاره سازی موضوع جدید دیپلماسی رسانه ای است و ما در ایران حتی یك تحقیق منسجم در این زمینه نداریم ما حتی مكانیزم های به كار رفته در رسانه های غرب برای انگاره سازی از ایران نزد افكار عمومی جهان را به خوبی نمی شناسیم و در ایران حتی یك خبرنگار خارجی كه بتواند وقت مصاحبه با یك رییس جمهور كشور همسایه بگیرد .
دكتر محمد قهرمانپور رئیس گروه خلع سلاح مركز تحقیقات استراتژیك مجمع دیگر سخنران این نشست بود كه موضوع چالش هسته ای ایران را به عنوان مصداقی از دیپلماسی رسانه ای مورد تجزیه و تحلیل قرار داد . دكتر محمد سلطانی فر دبیر این نشست و مدیر گروه ارتباطات دانشگاه علوم و تحقیقات نیز گفت : رابطه بین رسانه ها و دیپلماسی ضروری است ، رسانه های امروز دماسنج تعیین درجه دمكراسی در كشورها هستند و تصمیم گیری های سیاسی و بین المللی متاثر از گرایش ها و فشار های افكار عمومی جهانی است . وی گفت : مجهز شدن ایران به سیستم های پیشرفته سخت افزاری و نرم افزاری رسانه ای مانند شبكه های ماهواره ای ، شبكه های الكترونیك و اینترنتی می تواند صدای ایران به جهان برساند .
منبع:www.csr.ir
منبع : سایر منابع